DVD: Snabba Cash

De Zweden zijn de laatste tijd goed bezig met hun boeken en films; de Millenium-trilogie deed het als boek en film zeer verdienstelijk. Jens Lapidus is de auteur van de Stockholm-trilogie, een succesvolle reeks boeken van deze Zweedse schrijver. Snabba Cash - vrij vertaald met 'Snel geld' - is het eerste deel van de serie en is nu verfilmd. Is deze film net zo succesvol zijn als de boeken?

Snabba Cash screenshot

De jonge Johan 'JW' Westlund (Joel Kinnaman) is een ambitieuze student die zich begeeft in de hogere klassen van de Stockholmse studentenwereld. Hij doet zich een stuk beter en rijker voor dan hij in werkelijkheid is en liegt steeds over de afkomst van zijn ouders. Hij begeeft zich nu al in het criminele circuit door als koerier wat zaken op te halen en af te leveren. Wel merkt JW steeds meer dat hij veel meer geld kan verdienen als hij zijn hersenen gaat gebruiken. Hij wil niet meer die kleine koerier zijn, maar juist een grote man binnen een goeddraaiende criminele organisatie. Met het geld dat hij dan verdient, wil hij gewoon een beter leven. Niets meer en niets minder, daarna zal hij uit het circuit stappen.

Snabba Cash screenshot

Een zeer lucratieve cocaïnehandel ligt voor het grijpen en JW wil samen met de Chileense drugsdealer Jorge (Matias Padin) - net ontsnapt uit de gevangenis - deze kans aangrijpen een beter leven te beginnen. Ook de Servische moordmachine Mrado (Dragomir Mrsic) wil deze kans grijpen, maar werkt niet samen met JW en Jorge. Wat dan ontstaat is een keiharde thriller waarin de strijd tussen de twee kampen mooi is uitgewerkt. Het verhaal brengt de drie karakters snel samen en deze drie mannen staan op het punt hun slag te slaan.

Snabba Cash screenshot

In Snabba Cash komen de levens van drie mannen vrij snel samen als zij alle drie dezelfde belangen hebben in een omvangrijke drugshandel. Joel Kinnaman speelt zijn rol als JW met verve; een gewone jongen die als bekakte student het probeert te maken in de onderwereld. Ook Matias Padin die Jorge speelt, doet dit zeer verdienstelijk; zijn gezicht is constant gespannen en op bepaalde momenten zie je het masker afgaan wanneer het hem te emotioneel wordt. Een zeer sterke rol. Alle karakters kennen deze tweedeling. Ook de Servische moordenaar Mrado wordt door Dragomir Mrsic perfect neergezet. Hij deinst werkelijk nergens voor terug, maar is wel als de dood dat zijn kleine dochtertje iets overkomt. Een mooie combinatie waarin de harde jongens ook hun zachte kant laten zien.

Snabba Cash screenshot

Wat een sterke film is Snabba Cash geworden! Een film waarin drie levens met elkaar vervlochten raken en waarin ieder personage zijn zwaktes laat zien. Het einde is heel erg open gelaten omdat de overige delen van de Stockholm-trilogie ook verfilmd zullen worden. Als deze hetzelfde niveau behouden als Snabba Cash kun je daar nu alvast naar uit gaan kijken. De Amerikanen gaan, onder leiding van Zac Efron, een remake maken van deze ijzersterke Zweedse film. Hopelijk slaat hij geen modderfiguur.

Extra's

Snabba Cash kent één extra die je kunt bekijken, namelijk een interview met de cast van de film. Je ziet hoe de acteurs denken over de Zweedse filmindustrie en de film die zijn met z'n allen gemaakt hebben. Een extra die eigenlijk niet veel toevoegt en ook niet zo lekker wegkijkt. Jammer, maar de film zelf maakt heel veel goed.