[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

Vandaag staat de vierde etappe van Lorien naar Mûr-de-Bretagne op het programma. De rit, die 172 kilometer lang is, is één van de vier etappes die Philippe Gilbert heeft aangevinkt. De Kleine Kannibaal hoopt zijn zegereeks voort te zetten in de Tour en heeft zichzelf vier kansen toegedicht in deze Ronde. Eén daarvan is vandaag tijdens de vierde etappe.

De rit van vandaag ligt compleet in het straatje van Gilbert; constant op en af met een aankomst ligt bergop. In de aanloop naar de Tour de France heeft de Belgische renner al diverse malen aangegeven in topvorm te verkeren. Hij opende het seizoen dit jaar met twee overwinningen in de Ronde van de Algarve. Tijdens de Tirreno-Adriatico wist hij knap de koninginnerit op zijn naam te schrijven. In een kletsnatte etappe kwam Gilbert samen met onze landgenoot Wout Poels aan. Poels leek de etappe te winnen, maar Gilbert klopte de Nederlander in de laatste meters.

Gilbert zette zijn zegereeks voort in eigen land. Nadat hij tijdens Milaan-San Remo achter Fabian Cancellara en en winnaar Matthew Goss als derde eindigde, wist hij tijdens de Brabantse Pijl weer toe te slaan. Hij raakte samen met landgenoot Björn Leukemans voorop en klopte de renner van Vacansoleil op de streep. Vier dagen later imponeerde Gilbert ook tijdens de Amstel Gold Race. Op de afsluitende klim op de Cauberg wist hij Andy Schleck na een sterke achtervolging in te halen om vervolgens solo over de streep te komen. Een week later versloeg de Belg de gebroeders Schleck in de sprint tijdens Luik-Bastenaken-Luik en schreef hij daarvoor doordeweeks nog de Waalse Pijl op zijn naam. Met deze reeks overwinningen werd hij de eerste wielrenner ooit die de vier voorjaarsklassiekers achtereenvolgens wist te winnen.

Na een rustperiode van zes weken zette Gilbert zijn zegereeks voort in de Ronde van België. Hij won de koninginnenrit naar Eupen en eindigde uiteindelijk in het klassement als eerste, met een voorsprong van twintig seconden op Greg van Avermaet. Twee dagen later deed Gilbert mee aan de Gullegem Koerse en ook deze wedstrijd wist de Belg te winnen. Hij droeg deze zege op aan landgenoot Wouter Weylandt, die de wedstrijd in 2009 en 2010 won. In de aanloop naar de Tour de France wist Gilbert ook nog de Ster ZLM Toer op zijn naam te schrijven en werd hij ook nationaal kampioen op de weg. Afgelopen zaterdag wist Gilbert zijn doelstelling voor deze Tour al te halen; één etappezege te boeken. In de slotkilometer ging de Belg ervandoor en kwam vervolgens solo over de streep. Ook kreeg hij voor één dag de Gele trui om de schouders. Wellicht dat een etappe-zege vandaag opnieuw in het verschiet ligt.