'Battlefield gaat niet voor controverse'

Electronic Arts wil niet choqueren met het schietspel Battlefield 3. De gamefabrikant wil spellen maken die leuk zijn, zonder dat mensen zich daarbij slecht zouden kunnen voelen. Dat zegt uitvoerend producent Patrick Bach van Electronic Arts in een interview met gamemagazine Edge. Daarmee neemt hij stelling tegen het geweld in een spel van de grootste concurrent.

"Het is fictie. We baseren ons spel niet op politieke of religieuze conflicten", zegt Bach over het spel. Toch ziet ook hij de waarde van controverse als marketingmiddel. Met Battlefield 3 wil Bach echter wel een authentiek schietspel maken, en dat is volgens hem niet gelijk aan realisme.

De tegenhanger van Battlefield is Call of Duty: Modern Warfare 3. De Call of Duty-serie heeft zich in de afgelopen jaren ontpopt tot een spelserie die bol staat van choquerende passages. Zo zitten er beelden in van een aanslag op Fidel Castro tijdens de Koude Oorlog en kunnen spelers onschuldige burgers neerschieten op een Russisch vliegveld.

De twee spellen verschijnen later dit jaar op de markt. Battlefield 3 moet eind oktober verschijnen, tegenhanger Call of Duty: Modern Warfare 3 begin november. Analisten verwachten dat game-uitgevers Electronic Arts en Activision Blizzard lijnrecht tegenover elkaar gaan staan om hun product aan de man te brengen.


'Battlefield gaat niet voor controverse'