Homopesters Leidsche Rijn niet vervolgd

Justitie hoeft de jongeren die een homostel wegpestten uit de Utrechtse Vinex-wijk Leidsche Rijn niet te vervolgen. Het gerechtshof in Arnhem heeft dat bepaald. Het hof vindt wel dat politie en justitie nalatig hebben gehandeld, maar verwacht dat een jaar na dato een strafzaak niet meer rond te krijgen is. Dat laat de advocaat van het stel dinsdag weten.

De twee mannen vinden dat politie en justitie niet snel en adequaat genoeg reageerden toen zij geconfronteerd werden met scheldpartijen, vernielingen en bedreigingen door enkele allochtone jongeren. Zo zijn niet alle getuigen gehoord. Het hof erkent dat er niet genoeg prioriteit aan de zaak is gegeven.

De advocaat van het stel, Yehudi Moszkowicz, had een zogeheten artikel 12-procedure aangespannen om vervolging van de daders af te dwingen. De advocaat wil dat gebruiken in een civiele zaak waarin de gemeente, de politie en de staat aansprakelijk worden gesteld voor materiële en immateriële schade.

Door de pesterijen zouden de twee hun huis noodgedwongen onder de marktwaarde hebben moeten verkopen en zouden ze ernstige psychische problemen hebben opgelopen. De erkenning van het hof dat politie en justitie nalatig hebben gehandeld geeft de advocaat goede hoop op een positieve uitspraak in de civiele procedure.

De kwestie leidde vorige zomer tot veel ophef. Diverse Kamerfracties vroegen opheldering bij de minister.