'Hogescholen laten minder kunststudenten toe'

De zestien hogescholen met kunstopleidingen gaan een kwart minder beeldend kunstenaars en dansers opleiden. Ook willen ze 10 procent minder klassieke of jazzmusici klaarstomen. Het geld dat hiermee vrijkomt moet in de kwaliteit van kunstvakdocenten en in extra begeleiding van toptalent gestoken worden.

Dat staat in het rapport Focus op toptalent dat de vereniging van hogescholen de HBO-raad donderdag aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) overhandigt, meldt NRC Handelsblad dinsdag.

Momenteel volgen ruim twintigduizend studenten een opleiding in het kunstvakonderwijs. Jaarlijks stromen aan de hogescholen 5491 nieuwe studenten in die in de kunsten willen worden onderwezen.

Het kunstvakonderwijs zou echter al enige tijd onder druk staan. Volgens zowel de politiek als de cultuursector zelf zouden te veel studenten worden opgeleid, die niet goed zijn voorbereid op de arbeidsmarkt. De hogescholen besloten zelf een toekomstplan op te stellen om ingrijpen van buitenaf te voorkomen.

Voorzitter van de HBO-raad Guusje ter Horst zegt in een reactie op de website van de krant dat de boodschap van de hogescholen duidelijk is. "Het gaat niet om bezuinigingen, maar om een betere aansluiting op de arbeidsmarkt."