Special: Rondleiding bij IMAX-theater

Je kan tegenwoordig op veel verschillende manieren naar een film kijken. Zo kun je vanuit je luie stoel genieten van blockbusters of een romcom, maar voor de echte ervaring moet je toch echt naar de bioscoop. Maar daar stopt het niet met de keuzes: 2D, 3D of IMAX? De eerste twee manieren zijn al met enige regelmaat besproken en de bioscoopbezoeker is er al behoorlijk gewend aan geraakt. Toch lijkt IMAX een filmkeuze te zijn die niet direct bij iemand opkomt. Jammer of terecht? FOK! kreeg de gelegenheid om een kijkje te nemen in de projectieruimte van het IMAX-theater in Pathé Arena.

IMAX

IWAT?

IMAX (uitspraak: eimaks) is een uniek filmformaat en -vertoningstechniek dat in een select aantal bioscopen te zien is. In Nederland zijn dat er vier, namelijk de Pathé Arena te Amsterdam, Pathé Schouwburgplein in Rotterdam, Pathé Eindhoven en in het Omniversum te Den Haag. Het basisprincipe is geboren in 1967 te Canada en heeft sindsdien langzaam maar zeker de wereld veroverd. Het bijzondere aan IMAX zit hem in het bioscoopscherm. Waar een reguliere film op een ‘simpel' rechthoekig vlak wordt geprojecteerd, ligt het hier ietwat anders. Het scherm reikt van muur tot muur, maar er zit een kleine bolling in. Door middel van een brilletje - die voor de verandering wel lekker zit - is het beeld dat je ziet een stuk levendiger, sprankelender en vooral dieper. De 3D-effecten zijn een stuk mooier en je hebt nu echt het gevoel dat je naar een film kijkt. Samen met een zeer strak geluidssysteem heb je het gevoel dat je zelf meespeelt in de film.

Rondje van de zaak

Na een kort inleidend verhaal van de operateur werden we via een blauwverlicht trappenhuis naar de projectiekamers van de eerste verdieping geleidt. Terwijl de film Bad Teacher rechts van ons wordt afgespeeld, worden we allen door een smalle gang begeleidt totdat we in de IMAX-projectiekamer staan. Het is er behoorlijk warm en de machines zijn druk aan het blazen. "De projectoren worden 's ochtends aangezet en een calibratieprogramma wordt dan afgedraaid", zo vertelt de operateur. Dit wordt gedaan om de speciale lampen van €1500 per stuk goed in te stellen en zo te behouden voor de rest van de dag. Van de opening van de bioscoop tot de sluiting blijven de twee kasten loeien.

Het blijft vreemd om na de rondleiding nog te zeggen dat er een film 'draait'. In principe draait er namelijk niets meer. De oude projectoren zijn zo goed als verleden tijd en naar verwachting zullen in 2012 in alle bioscoopzalen de echte 'draaiprojectoren' op hun retour gaan. De digitale filmrevolutie. Alle films in Pathé Amsterdam worden digitaal aangeleverd op een aparte, versleutelde harde schijf. Iedere film is tussen de 200 en 250 gigabite groot en wordt tijdelijk opgeslagen op een interne server van enkele terrabytes in omvang. Mocht je de nieuwe Transformers-film toch uit de projectieruimte weten te jatten, dan heb je een probleem. "De versleuteling is alleen bekend binnen de bioscoop en kan alleen hier worden uitgelezen." Zonder die sleutel is de schijf dus waardeloos.

Om nog meer oude magie weg te schrijven: eigenlijk gebeurt er nog vrij weinig in de projectieruimte. Waar vroeger handmatig de lampen moesten worden gedimd en de deuren gesloten werden, is dit ook allemaal digitaal. Door middel van een programma genaamd ‘CineLister' wordt van tevoren alles ingevuld. Dit gaat van het instarten van de reclames tot de opening van de deuren na de film.

Na deze interessante rondleiding kregen we de film Transformers 3: Dark of the Moon te zien. Voor iedereen die na het rondje projectieruimte nog pessimistisch was, was dit het moment waar er 'amen' werd gezegd. Naderhand liepen enkele leden van de pers met enig ongeloof naar buiten. Ja, IMAX kan zo mooi zijn.