CD: Ziggy Marley - Wild and Free

Marco (Marco-van-Hoof)

Op 2 november 2010 stemden de inwoners van de Amerikaanse staat Californië met 54 tegen 46 procent tegen een voorstel om een aantal zaken omtrent marihuana te reguleren en te legaliseren. In de campagnestrijd vóór deze Proposition 19 werd een compositie genaamd 'Wild and Free' (met een zin als “I see marijuana trees blowing in our breeze”) gebruikt. De tekst en muziek was van Ziggy Marley. Acteur Woody Harrelson zong ook mee. Dit nummer is nu de openingstrack van het met dezelfde titel bedeelde Wild and Free, het vierde studioalbum van Ziggy Marley. Een reggaedeuntje waarin marihuana gepropageerd wordt en tevens gesproken wordt over een vuur dat brandt voor vrijheid. Zijn broers Damian en Stephen slaan af en toe nieuwe muzikale wegen in, maar het moge duidelijk zijn dat wat Ziggy betreft er weinig veranderd is in de reggaewereld sinds zijn vader Bob in 1981 is overleden.

Cover

Deze doorgetrokken lijn wordt nogmaals aangetoond als tweede song 'Forward to Love' een achtergrondkoortje blijkt te hebben, een concept dat nog (te) vaak terug zal keren. Echter, de compositie 'It' wordt voor de afwisseling door de aanwezigheid van hiphopper Heavy D gelardeerd met rap. Hetzelfde geldt voor de track daar meteen na ('Changes') waar Ziggy's oudste zoon Daniël - die over precies een week 22 wordt - meerapt. Wat behalve de toevoeging van dit hippe genre nog veel meer opvalt, is het nummer 'Roads Less Travelled'. Hierin zingt Ziggy hoe hij een andere route in het leven heeft gekozen dan zijn ouders met de kritische en pijnlijke constatering dat “My daddy had a lot of woman and my mama had lots of grief.” Gedurfd, deze kritiek op de welhaast mythische Bob Marley. Ook persoonlijk is de track 'Welcome To The World', die begint met het huilen van een kind waarna papa Ziggy het jochie verwelkomd met de tekst “welcome to the world, I can't promise it's a good place.” Zo simpel als deze zin is, zo doeltreffend is hij. Wel jammer dat er ook wordt verteld dat “every rose has its thorns”, dat cliché kent zelfs een pasgeborene namelijk al.

Ziggy

Afgezien van bovengenoemde aspecten is de rest van de vijftig minuten durende plaat zonder verrassingen. Zo gaat het leeuwendeel der teksten over typische reggae-onderwerpen als de oproep tot vrede en verdraagzaamheid, de liefde en, zoals al gezegd, marihuana. Afgezien van de rap heeft de muziek met de gebruikelijke achtergrondzangeressen en de droge, korte gitaarslagjes op de tweede en vierde tel in plaats van op de eerste en derde ook geen opzienbarende zaken te bieden. Wild and Free is wat je verwacht en daar is in dit geval niks mis mee. Ziggy Marley heeft gewoon een degelijke reggae-cd gemaakt die een lekker lome (festival)sfeer oproept, niet veel meer, maar ook niet veel minder.