Villeneuve laakt huidige Formule 1

Peterselieman

Jacques Villeneuve vindt de huidige Formule 1 weinig aan. De Canadees vindt het concept van de beweegbare achtervleugel helemaal niets en de beslissingen van de wedstrijdleiding zijn vreemd. Daarom heeft de sport voor de wereldkampioen van 1997 voorlopig afgedaan.

"De Formule 1 kan me echt niet meer boeien. Ik kijk voor het eerst niet meer naar de races, want ze zijn niet leuk meer om te zien. Het is slaapverwekkend en ik word er boos van," zei Villeneuve tegen Reuters. Met name de verstelbare achtervleugel draagt hier aan bij. "Ik snap echt niet waarom dat ding op Formule 1-auto's zit. Een inhaalactie die door de verstelbare achtervleugel wordt gemaakt is niets waard. Er zit geen spanning meer in de passeerbeweging omdat degene die ingehaald worden toch niets kan doen om te verdedigen en daar dus ook geen moeite voor doet. Het slaat nergens op."

"Kijk maar naar hoe het Michael Schumacher verging in Montréal. Hij had daar naar het podium moeten gaan, maar er was geen enkele manier voor hem om zijn plek te verdedigen tegen de coureurs die DRS mochten gebruiken en dat is onzinning. Het heeft niets meer met racen te maken," ging de Canadees verder.

Villeneuve laakt verder het optreden van de stewards bij de races. "De wedstrijdleiding deelt straffen uit aan coureurs die een fout maken bij een inhaalactie in plaats van aan coureurs die op onsportieve wijze rijden en anderen blokkeren. Dat is onjuist. Ik mag graag naar iemand als Lewis Hamilton kijken. Hij gaat er altijd helemaal voor en soms eindigt het dan in tranen, maar dat hoort erbij. Lewis maakt soms een fout tijdens een inhaalactie en dan krijgt hij een straf. Ik ben het daar echter niet mee eens, want dan leg je het racen aan banden en de fans willen juist strijd zien."

"De coureurs moeten dus meer vrij worden gelaten, zodat ze ervoor kunnen gaan. Als ze dan tegen elkaar aanrijden is het jammer, maar dit soort actie zou de sport wel een stuk leuker maken en voor meer show zorgen. Ik denk dat dat precies is wat de Formule 1 nodig heeft."