Denemarken begint met omstreden grenscontroles

Denemarken is dinsdag begonnen met de omstreden grenscontroles. Er zijn 50 extra douaniers ingezet bij de grens met Duitsland en Zweden. Volgens Denemarken zijn de extra grenscontroles, die vorige week het groene licht kregen van het parlement, nodig om criminaliteit en illegale immigratie binnen het Schengen-gebied tegen te gaan.

"We hebben nu meer personeel en dat stelt ons in staat om meer willekeurige controles uit te voeren", aldus de directeur van de Deense douane Erling Andersen.

De eerste auto die dinsdag werd onderworpen aan een controle was van een Nederlandse vrouw. Bij de grensovergang bij Frøslev werd zij aan de kant gezet door acht douaniers. Op de Deense televisie werd de controle live uitgezonden. De douaniers troffen geen drugs en wapens aan, slechts hondenkoekjes, chips en brood. De vrouw kon dan ook zonder problemen haar reis vervolgen.

Duitsland gaat voorop in de kritiek op de controles. Berlijn waarschuwt dat de grenscontroles indruisen tegen de principes van het Schengen-akkoord, dat vrij vervoer van personen en goederen regelt. Jörg-Uwe Hahn, een Duitse parlementariër voor de deelstaat Hessen, meent dat reizigers niet akkoord moeten gaan met de maatregelen. "Als Denemarken opnieuw grenscontroles gaat uitvoeren in het vakantieseizoen, dan kan ik alleen maar adviseren om te keren en op vakantie te gaan naar Oostenrijk of Polen", zei hij. Alexander Alvaro, een Duitse europarlementariër, noemde de grenscontroles een 'grote stap terug' die de 'samenhang van de Europese Unie als geheel in gevaar brengt'.

Een woordvoerder van Eurocommissaris voor binnenlandse zaken Cecilia Malmström zei dat Denemarken niet van plan is om de Europese wet te breken en dat het land bereid is samen te werken met de Europese Unie. De Europese Commissie gaat bovendien scherp toezien op manier waarop de nieuwe controles worden ingevoerd.

De controles aan de Deense grens worden geleidelijk opgevoerd. Er worden nieuwe posten langs de grens gebouwd, de snelheidslimiet bij de posten wordt omlaag gebracht en er komt nieuwe apparatuur om nummerplaten van passerende auto's te lezen. Tegen het eind van 2011 moet het aantal douaniers uitgebreid zijn met 98 man. "Binnen twee tot drie jaar zijn er 24 uur per dag douaniers aan het werk. Maar dat wil niet zeggen dat we de hele dag controles uitvoeren", aldus Andersen.


Denemarken begint met omstreden grenscontroles (Foto: Novum)