[Tour] Geen champagne voor de jarige

Jan (Bakoenin)

Hij stak zijn arm al in de lucht
En ja, het scheelde nog geen tel
Maar Contador had zich vergist
Alberto won niet, Evans wel

Ik weet niet of  Jurgen Van den Broeck vanavond meezingt als de anderen ‘lang zal hij leven’ zingen. Jurgen is van Lotto verreweg de belangrijkste man voor het klassement. Vlak voor het einde springt hij weg en zou misschien wel de etappe hebben kunnen winnen. Maar wie springt er achteraan? Zijn ploegmakker Gilbert! Zoiets doe je niet als een belangrijke ploegmakker voorsprong heeft zo dichtbij de finish. Maar Gilbert was jarig en wilde niet alleen de taart, maar ook de champagne. Nu wonnen ze geen van beiden. En de bolletjestrui is ook weg. Die heeft Evans nu.

En ik onderweg maar denken dat Gilbert en Evans vriendjes waren geworden. Even kletsen en meteen reden een paar mannetjes van BMC mee op kop van het peloton. Evans heeft ook een tijd voor Lotto gereden en kan straks in de bergen best wat hulp van bijvoorbeeld Van den Broeck gebruiken. Maar aan het einde van de rit was van die dikke vriendschap ineens niets meer te merken.

Het venijn zat dus in de staart en veel renners hebben op de muur een jasje uit moeten doen en dat kon niet meer, want dat hadden ze al kilometers daarvoor uitgedaan. Toen hield het namelijk op met regenen.
Lang en Siebek hadden ook in de regen al een behoorlijke jas uitgedaan en bijna kon de kopgroep daar van profiteren. Ik kreeg al visioenen van een juichende Hoogerland aan de streep. Maar het is toch nog weer wat langer wachten op een Nederlandse overwinning. Laat ik eens een gooi doen. Alpe d’Huez? Gesink? Dan moet hij wel wat beter gaan rijden want bergop acht seconden achter Hushovd finishen, geeft niet erg veel vertrouwen. Hoewel hij wel gelijk met Andy Schleck binnenkwam. Andy’s broer Frank reed de muur echter op alsof hij door een wesp was gestoken; zo snel. Of is het weps? Volgens Mart Smeets wel. Robert Gesink is eigenlijk ook niet een renner voor het korte, steile werk. Hij moet zware en lange beklimmingen hebben, waarin hij net iets meer kan afzien dan anderen.
We zullen het zien.

Ik wil mezelf niet op de borst kloppen, maar ik had gisteren in de column al aangekondigd dat Contador misschien wel kon worden verwacht omdat hij tijd moet goed maken. Cyrille Guimard, de oud-wielrenner, dacht dat Contador waarschijnlijk deze Tour niet gaat uitrijden. En inderdaad, we hebben het gezien vandaag. Alberto is hopeloos uit vorm. Lulkoek van Guimard natuurlijk. Grote renners als Contador stappen niet zomaar af in een Tour. Die proberen op allerlei manieren terug te komen.

Ik hoop ondertussen wel dat die Fransen nou eens ophouden met die special effects tijdens de rit. Ik denk steeds dat mijn televisie stuk is.
Ik vind die ene tussensprint met veel punten voor veel renners wel een vondst. Je hoeft nu niet meer tot een paar kilometer voor de finish te slapen, want halverwege is er ook nog iets leuks te zien.
Je krijgt ook steeds grotere optrekjes te zien onderweg. Toch zou ik nooit zo’n groot kasteel willen bezitten. Je moet al die kamers ook schoonhouden.

In het zonnetje

We hebben er weer een sprinter bij! Hoogerland is zijn naam. Hij won wel de tussensprint van Roy, terwijl ploegmakker Westra dat niet kon.
Ik snapte de afgelopen dagen al niet waar Johnny bleef. Hij is nou typisch zo’n renner die er lekker in vliegt en dan zo veel geeft, dat hij de etappe niet wint. Maar voorlopig heeft hij wel een puntje voor het bergklassement bemachtigd en dat kan Gesink nog niet zeggen.

Morgen gaan de renners naar Cap Fréhel. Een massasprint lijkt waarschijnlijk. Kan de man van Man zich morgen revancheren voor de rit naar Redon?
Als de ploegen van de sprinters er een massasprint van willen maken dan moeten ze de gehele rit goed opletten en zeker vanaf het moment dat ze langs de kust gaan rijden. De wind is vaak zuidwest of west in die streek. Dan zou die wind wel eens schuin van achter kunnen komen en er zijn altijd van die gemene ploegleiders die hun ploegen dan het peloton op de kant laten zetten. Ben je er eenmaal afgewaaid dan kun je niet meer terugkomen. Het zal niet alleen voor de sprintersploegen uitkijken worden, maar ook voor de klassementsrenners. Het wordt dus dringen geblazen vooraan in dat geval.
Mocht het weer meezitten en er geen waaiervorming optreden, dan zullen we voor enige spanning weer tot de laatste kilometers moeten wachten. Dat wordt dan een lange zit.

Een kijkje in de omgeving

Als je van landschappen schilderen houdt, dan moet je eens naar Cap Fréhel gaan. Je komt er de mooiste kleurencombinaties tegen. Je hebt er de roze granietkust van Ploumanach en rotskust, begroeid met mos, bloemen, kruiden en gras. In combinatie met de zee op de achtergrond zorgt dat voor een prachtig kleurenspel.
Er is een wandelpad waarover je de eenzaamste plekjes op kunt zoeken. Leuk om lekker weg te dromen op een afgelegen plek en nog leuker om samen met je partner te vertoeven. En dan maar hopen dat er niet net een of andere leraar biologie besloten heeft om eens met zijn klas de bloemensoorten daar ter plekke te bespreken terwijl jij net bezig bent met jouw eigen biologische activiteiten.
‘Nid d’hirondelle’, zo noemde Victor Hugo het plaatsje Dinan. Het is ook net een zwaluwnest als je het zo hoog op de heuvel ziet; alsof het aan de heuvel kleeft. Het is één van de mooiste oude stadjes van Frankrijk en meer dan duizend jaar oud.
Ook Point de l’Arcouest is een plek om heen te gaan. Je hebt er een fantastisch uitzicht over zee, vooral bij vloed. Als het stormt en de zee woest is, dan kun je daar vanaf dit punt van genieten. Tenminste, als je storm en woeste zee leuk vindt.
De renners zitten er niet op te wachten denk ik.