Minister India: 'Homoseksualiteit westerse ziekte'

Volgens de minister van Volksgezondheid van India is homoseksualiteit een onnatuurlijke 'ziekte' uit het Westen. Homorechtenactivisten hebben verontwaardigd gereageerd op de uitspraken van minister Ghulam Nabi Azad, die hij dinsdag deed op een hiv-conferentie in de hoofdstad New Delhi.

"Helaas heeft die ziekte waarbij mannen seks hebben met andere mannen ook ons land bereikt. Dat is volkomen onnatuurlijk en zou niet moeten gebeuren, maar het gebeurt toch", zei Azad. Onder zijn gehoor zaten onder meer premier Mannmohan Singh, tal van ministers en leider van de Congrespartij Sonia Gandhi.

Anjali Gopalan van Stichting NAZ, die hulp biedt aan hiv-patiënten en strijdt voor homorechten, noemde Azads uitlatingen erg zorgwekkend. "Deze uitspraken helpen de strijd tegen hiv niet verder", aldus Gopalan.

Ongeveer tweeënhalf miljoen mensen in India zijn met hiv besmet. Dat is het hoogste aantal in heel Azië. Volgens deskundigen valt het hulpverleners en voorlichters zwaarder homoseksuelen te bereiken als ze naar de rafelrand van de samenleving worden verbannen.

Homoseksualiteit is voor velen in het conservatieve India, waar zelfs over heteroseks in het openbaar gezwegen wordt, nog altijd taboe. Het afgelopen decennium verwierven homoseksuelen langzamerhand meer bewegingsvrijheid, vooral in de grote steden. In 2009 schafte het Hooggerechtshof een nog uit het koloniale tijdperk daterende wet af die homoseksualiteit strafbaar stelde. Hoewel vervolgingen schaars waren werd de wet met graagte gebruikt als intimidatie-instrument.

Het is niet de eerste keer dat minister Azad de Indiase regering in verlegenheid brengt. Een jaar of wat geleden opperde hij dat burgers 's avonds de tv boven het liefdesspel moesten verkiezen om de bevolkingsgroei te temperen.


Minister India: 'Homoseksualiteit westerse ziekte' (Foto: Novum)