Slechter zaad bij dikke mannen

Kwam je voorheen weg met de smoes 'goed gereedschap hangt onder een afdak' als je vriendin zeurt over je buikje, nu gaat die vlieger helaas niet meer op. Dikke mannen blijken namelijk een slechtere kwaliteit sperma te hebben.

Eind vorig jaar werden de kwakjes van maar liefst 1940 mannen ten bate van een Frans onderzoek bestudeerd. Dokter Paul Cohen-Bacrie van onderzoekslaboratorium Eylau-Unilabs in Parijs, die het onderzoek leidde, heeft de resultaten hiervan gisteren bekendgemaakt.

Het zaad van de bijna tweeduizend mannen werd grondig tegen het licht gehouden, met een schokkend resultaat. Zo blijkt bij mannen met een BMI tussen 25 en 30 de concentratie spermatozoïden gemiddeld 10 procent lager te zijn. Is je BMI boven de 30, dan heb je gemiddeld zelfs 20 procent minder zwemmertjes.

Naar mate de man ouder wordt, blijft de concentratie spermacellen gelijk. Wel bewegen de spermatozoïden bij oudere dikkerds minder. Bij 300 mannen kon dit echter worden opgelost door af te vallen.

"We wisten al dat een vrouw die te dik of te mager is, problemen kon hebben met haar ovulatie. Maar als een stel graag een kind wil, is ook het gewicht van de man een belangrijke factor", zo laat de onderzoeker weten. "Door een eenvoudig dieet kan men kinderen weer op een natuurlijke manier verwekken en vermijden dat de wetenschap tussenbeide moet komen."