'Zorgen om internetgedrag Amber Alert-meisje'

De begeleiders van het 17-jarige zwakbegaafde meisje uit Hardinxveld-Giessendam dat vorige week even vermist was, waren al langer bezorgd over de contacten die het meisje op het internet had. In het verleden hebben ze meerdere keren ingegrepen en diverse 'verdachte vriendjes' van haar Hyvespagina verwijderd, schrijft het AD.

Het meisje kwam volgens haar vader via Hyves in contact met de 32-jarige man uit de gemeente Noordoostpolder bij wie ze vorige week werd teruggevonden. Hij wordt ervan verdacht haar te hebben misbruikt. Ook wordt hij verdacht van onttrekking aan het ouderlijk gezag.

Volgens de Sliedrechtse zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten zat het meisje 'heel veel' op internet. "Omdat zij slechts enkele uren per week thuis een begeleider over de vloer kreeg, hadden wij slechts heel beperkt toezicht op haar internetgedrag", zegt Astrid van Leeuwen van de instelling. Volgens haar zijn meerdere keren onbekende jongens van haar Hyvespagina verwijderd die de zorginstelling niet vertrouwde.

Het meisje verdween donderdag aan het eind van de dag. De politie liet een zogenoemd Amber Alert uitgaan. Na onderzoek van haar computer werd ze vrijdagnacht teruggevonden in de woning van de 32-jarige man.

De verdachte ontkent het meisje te hebben misbruikt. Zijn advocaat John Walls zegt in de krant dat het wel vaker gebeurt dat 'jonge mensen bij elkaar overnachten'. "Het is in dit stadium nog erg vroeg om te oordelen, maar ik heb nog niets gezien wat op een strafbaar feit duidt."

De man wordt dinsdag voorgeleid.