Johan Derksen presenteert: Pioniers van de Nederpop

De afgelopen week verscheen het prachtige door Johan Derksen samengestelde soundbook Pioniers van de Nederpop. Inderdaad de man met snor en sigaar die velen wel zullen kennen van het sportprogramma VI. Wat veel minder mensen weten is dat de voetbalcriticus ook een groot liefhebber is van popmuziek en dan in het bijzonder van Nederlandse bodem. Al vanaf de vroege jaren zestig was Derksen bevriend met Harry Muskee en zou in de jaren negentig nog een tijd de manager zijn van Cuby + Blizzards. Eerder dit jaar presenteerde Johan Derksen het programma Derksen On The Road waarin hij op zoek ging naar een aantal grondleggers van de Nederlandse popmuziek. Het soundbook Pioniers van de Nederpop is daar dan ook een soort van vervolg op.

Pioniers van de Nederpop

Het soundbook Pioniers van de Nederpop is een prachtige bundeling van een prachtig uitgevoerd boek over de geschiedenis van de popmuziek in Nederland, een tweetal dvd's met daarop alle acht afleveringen van Derksen On The Road en twee cd's met een groot aantal grote hits uit ons rijke muziekverleden. Laten we eerst maar eens beginnen met de dvd's. Zoals al gezegd staan op de twee dvd's alle afleveringen van de serie Derksen On The Road waarin de presentator een bezoekje brengt aan een aantal van zijn muzikale nederpophelden van weleer. Zo sprak de sportsnor met onder meer Rudy Bennett (The Motions), Theo van Es (The Shoes), Jan de Hont (ZZ & De Maskers) en Erwin Java (Cuby + The Blizzards). Een prachtige serie, doorspekt met interviews met allerlei grote en minder grote helden uit de geschiedenis van de nederbeat en nederpop.

Naast de tv-serie treffen we in het soundbook ook een tweetal cd's aan met prachtige hits van artiesten met een link naar de hierboven genoemde reeks. Zo opent de eerste cd met een vijftal tracks van Specs Hildebrand, waarvan vier met zijn band The Living Room Band. Specs Hildebrand was één van de grote pioniers van de Volendamse palingsound en is bij velen in de muziekwereld dan ook geen onbekende meer. In de vroege jaren zeventig zat hij in de groep Jen Rog om vanaf 1975 in zijn eentje verder te gaan met een succesvolle solocarrière. Na Specs Hildebrand is het tijd voor een fijn stukje nederbeat. The Motions was een band uit Den Haag die uit zou groeien tot één van de populairste Haagse beatgroepen van de jaren zestig. Naast beroemde hits als 'Wasted Worlds' en 'Why don't you take it?' horen we ook beide kanten van de debuutsingle 'It's gone' uit 1965. Ook de Tim Hardin-cover 'How Can We Hang On To A Dream?' in de uitvoering van The Motions-zanger Rudy Bennett was een grote hit en mag zodoende ook niet ontbreken. Halverwege de jaren zeventig richten de voormalige Motions-bandleden Rudy Bennett en Robbie van Leeuwen de band Galaxy Lin. De band, waarvan we het nummer 'Long Hot Summer' kunnen beluisteren, speelde rock met een hoofdrol voor een mandoline.

Na Galaxy Lin gaan we verder met alweer zo'n legendarische beatband. ZZ & de Maskers was een band die geinspireerd was door Cliff Richard & the Shadows. Vooral bij de instrumentale track 'La Comparsa' horen we die overeenkomst duidelijk terug. ZZ & de Maskers hadden hun grootste hit met het liedje 'Ik Heb Genoeg Van Jou' en ook die is op deze cd terug te vinden. Gitarist Jan de Hont - ja zo heet hij echt! - werd door Derksen ooit de meest onbekende gitarist uit de nederpop genoemd maar dat weerliet hem niet om een fijne cover op te nemen van Ray Charles' 'Georgia On My Mind'. Na ZZ & de Maskers is het tijd voor nog een band die in die tijd ook vaak te horen was op de Nederlandse zeezenders. Toen De Maskers in 1970 waren gestopt gingen een aantal bandleden verder onder de naam September. In 1970 bracht de groep haar eerste single uit met de tracks 'Little Sister' en 'Walk on by', die beiden op deze cd te vinden zijn. Ook 'Lydia Purple', de achterkant van de derde en eveneens laatste single van September staan op deze verzamel-cd. Als je op de achterkant van dit soundbook kijkt zie je in plaats van September de naam Cargo staan. Dit misverstand komt vanwege een enigszins mislukt experiment van de groeps manager John van Setten. September bracht in 1972 een titelloos album uit waarop alleen het woord Cargo stond te lezen. Veel van de fans van het album, dat later een cultstatus zou krijgen, dachten dat Cargo de bandnaam was en de muzikanten vonden dat eigenlijk ook wel goed zo.

Als laatste band treffen we op de eerste cd de groep The Shoes aan. De groep uit Zoeterwoude, bestaande uit Theo van Es (zang), Wim van Huis (gitaar), Jan Versteegen (basgitaar) en Henk Versteegen (drums), had vanaf 1966 een aantal hits in de Top 40. Zo horen we de bekende single 'Na Na Na', maar ook minder bekende liedjes zoals 'Peace And Privacy' uit 1967, 'After All' uit 1970, 'Face To Face' uit 1974, 'The Hour Comes Nigh' uit 1975 en de Ritchie Valens-cover 'Donna', een track die in 1995 op cd-single werd uitgebracht. De tweede cd opent met misschien wel de meest succesvolle countryband van de jaren tachtig. Major Dundee was een countryrockband rondom zanger/gitarist Dick van Altena. Derksen noemt Dick de beste country singer-songwriter van Nederland en daar kunnen we het wel mee eens zijn. Of het nou een cover van Kris Kristofferson betreft of een duet met Pussycat, de romantiek van de countrymuziek druipt van de snaren. Na Major Dundee is het tijd voor eengroep die door velen als één van de allereerste Nederlandse bluesbandjes wordt gezien. Johnny Kendall & the Heralds werd in 1963 in Amsterdam opgericht en zou in het daaropvolgende jaar hun grootste hit scoren met de bluesklassieker 'St. James Infirmary'. Naast deze grote hit horen we ook een tweetal singles uit 1965 met een hitlijstnotering voorbijkomen.

Vervolgens is het tijd voor Les Baroques, een Nederbeatgroep uit Baarn die in 1966 en 1967 een aantal hitjes scoorde. Naast de hits 'Such A Cad' en 'I Know' horen we ook 'Silky', de enige single van de groep die niet in de Top 40 terecht zou komen. Dan is het tijd voor een fijn stukje meerstemmige zang van de close harmony groep The Buffoons uit Twente. Naast de eerste single met de mooie Ivy League-cover 'Tomorrow Is Another Day' uit 1967 en de opvolger 'It's The End' uit 1968 (inclusief de B-kant 'Maria') horen we ook minder bekende nummers als 'My Girl Donna' (een #3 hit uit 1973) en 'Let It Be Me'. Als laatste band mag dan de bluesband King of the World aantreden. De groep werd in 2012 opgericht door niemand minder dan de legendarische gitarist Erwin Jave, die liefhebbers van de betere nederpop ook kennen van zijn werk voor onder meer White Honey, Herman Broods Wild Romance en Cuby and the Blizzards. Van ouderwets authentieke slow-blues tot moderne bluespop, King of the World speelt het allemaal en wist met haar eigenzinnige geluid ook de aandacht van Derksen te trekken, die vervolgens een aflevering van zijn tv-serie aan deze band wijdde.

In het 102 pagina's dikke boekwerk vinden we tenslotte meer informatie over de afleveringen van Derksen On The Road en lezen we ook leuke anecdotes en achtergrondinformatie over de liedjes op de cd's. Johan Derksen presenteert Pioniers van de Nederpop is een prachtig naslagwerk geworden, dat bij liefhebbers van de betere nederbeat en nederpop niet in de verzameling mag ontbreken.

Pioniers van de Nederpop back

Dvd 1:
1. Aflevering 1: Specs Hildebrand
2. Aflevering 2: Rudy Bennett (The Motions, Galaxy Lin)
3. Aflevering 3: Jan De Hont (Zz & De Maskers, Cargo)
4. Aflevering 4: Theo Van Es (The Shoes)

Dvd 2:
1. Aflevering 5: Dick Van Altena (Major Dundee)
2. Aflevering 6: Johnny Kendall
3. Aflevering 7: Les Baroques & The Buffoons
4. Aflevering 8: Erwin Java (Cuby + Blizzards, King Of The World)

CD 1:
01. Specs Hildebrand & The Living Room Band - So Long Ago
02. Specs Hildebrand & The Living Room Band - Home
03. Specs Hildebrand & The Living Room Band - Follyville
04. Specs Hildebrand & The Living Room Band - They Won't Take Me
05. Specs Hildebrand & The Living Room Band - Christmas 4Am Alone
06. The Motions - Wasted Words
07. The Motions - Why Don't You Take It
08. The Motions - It's Gone
09. The Motions - I'Ve Got Misery
10. Rudy Bennett - How Can We Hang On To A Dream
11. Galaxy Lin - Long Hot Summer
12. Zz En De Maskers - La Comparsa
13. Zz En De Maskers - Ik Heb Genoeg Van Jou
14. Zz En De Maskers - Georgia On My Mind
15. Cargo - Little Sister
16. Cargo - Walk On By
17. Cargo - Lydia Purple
18. The Shoes - Na Na Na
19. The Shoes - Peace And Privacy
20. The Shoes - After Lal
21. The Shoes - Face To Face
22. The Shoes - The Hour Comes Night
23. The Shoes - Donna

CD 2:
01. Major Dundee - Leaving Home
02. Dick Van Altena - Me & Bobby Mcgee
03. Major Dundee - Lean On The Wind
04. Major Dundee & Pussycat - Somewhere Someone
05. Major Dundee - Everybody's Talking 'Bout Garth Brooks
06. Johnny Kendall & The Heralds - See See Rider
07. Johnny Kendall & The Heralds - Little Girl
08. Johnny Kendall & The Heralds - Saint James Infirmary
09. Johnny Kendall & The Heralds - Jezebel
10. Johnny Kendall & The Heralds - Hoochie Coochie Man
11. Les Baroques - Silky
12. Les Baroques - Such A Cad
13. Les Baroques - I Know
14. Les Baroques - She'S Mine
15. Les Baroques - I'll Send You To The Moon
16. The Buffoons - Tomorrow Is Another Day
17. The Buffoons - It's The End
18. The Buffoons - Maria
19. The Buffoons - My Girl Donna
20. The Buffoons - Let It Be Me
21. King Of The World - If You Want To Leave
22. King Of The World - Hurricane
23. King Of The World - Messing With My Mind
24. King Of The World - Let's Go Get Stoned