Vandaag of morgen wordt het nieuwe kabinet verwacht

De kans dat de formatie vlak voor de deadline van woensdagavond alsnog klapt, is volgens politiek commentator Hans van Soest van het AD nihil. Alle partijen zijn ervan overtuigd dat het nu te laat is om nog te mislukken. Vanavond of woensdag wordt er witte rook verwacht. Kamerleden van de vier partijen moeten woensdagochtend vrijhouden om het akkoord te lezen en vervolgens zal het verslag naar de Tweede Kamer gaan. Zo meldt WNL.

Wat betreft asiel zijn de partijen het eens, maar financiën vormen nu de grootste uitdaging. Er is minder geld beschikbaar dan bij eerdere formaties, maar er zijn wel meevallers beloofd. Zo hebben PVV en BBB gezegd dat het eigen risico in de zorg zal verdwijnen, maar dit roept vragen op over wie dit gaat betalen. Dit zorgt voor discussie tussen VVD en NSC, aangezien een mogelijke stijging van de zorgpremie voor andere Nederlanders een gevoelig punt is dat nog besproken moet worden.

Als er overeenstemming wordt bereikt, betekent dat niet dat er meteen een nieuw kabinet op het bordes zal staan. Na een debat in de Tweede Kamer wordt een formateur aangesteld, die de beoogde minister-president is. Deze persoon zal de ministers selecteren. De ministers moeten nog wel de afspraken in het hoofdlijnenakkoord verder uitwerken, dus wees niet te snel enthousiast, want er zijn nog veel obstakels te overwinnen.

Premierskandidaat
De persoon die door de PVV naar voren wordt geschoven als premierskandidaat heeft invloed op het gehele formatieakkoord, aldus VVD-leider Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC). "Het is een zeer belangrijke rol in het bestuur van het land, het is het gezicht van de natie," zei Yeşilgöz vlak voor een belangrijke bespreking over de formatie.

Volgens Caroline van der Plas (BBB) staan de personen die worden voorgedragen los van het akkoord zelf.