CD: RPWL - A New Dawn

RPWL is een band die zo'n twintig jaar geleden werd opgericht als Pink Floyd tributeband. Na een drietal jaren in die hoedanigheid te hebben opgetreden vonden de mannen dat het wel eens tijd werd om eens eigen materiaal te gaan schrijven. Zo verscheen in 2000 het imponerende debuutalbum God Has Failed van RPWL, vernoemd naar de oorspronkellijke bandleden Rissettio, Postl, Wallner en Lang. Van deze bezetting zijn alleen de laatste twee muzikanten nog present. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en dat heuglijke feit wordt door de groep gevierd met een uiterst indrukwekkende rockopera op cd of op vinyl als daar je voorkeur naar uitgaat.

RPWL - A New Dawn

In oktober 2015 gaf RPWL, in het kader van de Wanted-tour, eenmalig een bombastisch theatraal optreden in hun thuisstad Freising in de Duitse deelstaat Beieren. Het concert in Freising was het laatste optreden van de tournee en kreeg daarom zeer toepasselijk de titel A New Dawn. Van deze unieke twee uur durende show, waaraan zo'n vijftig acteurs meewerkten, werd een mooie videoregistratie gemaakt die op de dvd van A New Dawn terug te zien is. Een concert dat zeer terecht door de bandleden zelf als een absoluut hoogtepunt in hun bestaan wordt gezien.

RPWL - A New Dawn 1

De connectie van RPWL met de band Pink Floyd heeft de groep nooit van zich af weten te schudden maar daar zijn we absoluut niet rouwig om. A New Dawn is een album geworden waarbij we deze invloed ook duidelijk terug kunnen horen, soms heb je het gevoel alsof je naar onuitgebracht materiaal van de Britse band zit te luisteren, maar RPWL slaagt er wel in om het geheel een eigen smoel te geven. A New Dawn sluit ook naadloos aan op de eerdere conceptalbums Beyond Man And Time (2012) en Wanted (2014), een tweetal platen die eveneens binnen de progressieve scene een zeer hoog aanzien hebben.

RPWL - A New Dawn 2

A New Dawn van RPWL is verschenen bij Gentle Art Of Music als 2cd en 3lp. De ware fans gaan uiteraard voor de zeer beperkte oplage uitgebrachte Limited Collector's Box. Daarnaast is de show ook uitgebracht als blu-ray en dvd, waarop we naast de volledige show ook de videoclip van het nummer 'Swords And Guns' en een uitgebreide making of van deze mammoetproductie. Dit is zonder twijfel één van de allermooiste progressieve rockalbums van dit hele jaar.