Geen 3e wereldoorlog

Wanneer je Nausicaa Marbe of Leon de Winter als topcolumnisten van de Telegraaf ziet worstelen met de huidige gebeurtenissen in de wereld, met name Israël versus Gaza, dan dekken hun woorden allang niet meer het gevoel dat er in de samenleving leeft. Maar ook de over het algemeen linkse columnisten van de Volkskrant of NRC dekken een ‘feitelijke lading’ niet meer. Marbe en de Winter zijn te gekleurd wanneer ze over de Joodse issues schrijven zoals de linkse columnisten dat ook doen over de sociale en humane aspecten die bijvoorbeeld in Gaza en Oekraïne letterlijk gebombardeerd worden.

De wereld staat in brand en er wordt steeds meer gedacht dat een alomvattende wereldoorlog nabij is. Ik kan mij er niets bij voorstellen. Ongeveer een jaar geleden had ik een droom die meer van een nachtmerrie weghad. Ik word zwetend wakker en besluit direct het gedroomde op te schrijven. Ik heb tot nu toe drie verschillende dromen gehad de laatste 10 jaar die meer op visioenen leken. Ze waren zeer gedetailleerd op sommige punten en ik heb een einde gezien maar niet direct door een atoomoorlog maar eerst door de haat van mens tot mens. Ik zag straten en steden waar mensen elkaar met van alles en nog wat probeerden af te slachten. Dit was het eerste deel. Het tweede deel behelst een reis door de ruimte waarin ik letterlijk alle gebruiksvoorwerpen die wij op de aarde hebben in een oneindig net zag hangen, alsof ze voorgoed afgeschaft of verloren waren. Auto’s, huizen, lepels en ander bestek te idioot voor woorden. Alles zat erin. Het derde deel was een andere planeet waarin ik begeleid werd door wezens die ik in de beschrijving wel gedetailleerd beschrijf maar hier nu even niet. Ze lieten mij ons melkwegstelsel zien en tot mijn grote schrik zag ik de aarde niet meer. Ik schrok zwetend wakker. Wellicht publiceer ik het hier nog een keer.

Tot zover een persoonlijk stukkie fantasie. De aarde bestaat al honderden miljoenen jaren, wellicht nog langer. Wij kunnen ons er geen voorstelling van maken. Misschien zal onze aarde er nog honderden miljoenen jaren zijn en zal mijn droom een losgeslagen en krankzinnige fantasie blijken te zijn. Maar de mensen verliest zichzelf in zijn menszijn. De talloze Trumpen en Poetins staan op en zullen onbeschrijfelijk veel macht krijgen. We zullen slaven van hun dogma’s en leugens worden. Democratieën zullen verdwijnen. Nog zo’n gedroomd visioen van mij, dit is al wat ouder, ik denk een jaar of zeven geleden. Ik zie enorme steden met enorme muren en private beveiligers die door puissant rijken worden ingehuurd. Ze verdedigen de steden met technologie en loyale manschappen. Naast de steden zag ik de diepste armoede die je je kunt voorstellen. En ja ik weet het er zijn al genoeg films van gemaakt maar nu is het even mijn droom. Het gaat erom dat kapitalisme zich letterlijk gaat afscheiden van de kanslozen. Mensen die niets meer kunnen toevoegen aan de kapitalistische koorts. Er zijn geen werknemers meer maar slaven die werken voor eten en onderdak.