CD: Queens Of The Stone Age - Villains

Zo'n vier jaar na …Like Clockwork ligt er sinds begin deze maand eindelijk weer een nieuwe plaat van Queens Of The Stone Age bij de betere platenwinkels. Villains is alweer het zevende album van de band die in 1996 in Palm Desert in Californië werd opgericht en is er wederom eentje om in te lijsten.

Queens Of The Stone Age - Villains

Vorig jaar werkte Josh Homme mee aan een viertal tracks op het laatst verschenen album Joanne van Lady Gaga en ontdekte daarbij dat zijn muzikale voorkeur behoorlijk overeen kwam met die van de producer Mark Ronson, die eerder ook al naam had gemaakt met uiterst commerciele artiesten als Amy Winehouse en Bruno Mars. Menig fan van Qieens Of The Stone Age zal dan ook op zijn minst verrast zijn geweest toen bekend werd dat Ronson het nieuwe album van Homme en zijn band zou gaan produceren.

Innocence is what you lose.
Like keys and dreams and old tattoos.
With one quick twist love turns to scar.
Cruising the bruises in my car.
Catch the keys, take the wheel and drive, for a while.
(uit 'Hideaway')

Villains is een plaat waar je de eerste luisterbeurten even aan zult moeten wennen. Waar we bij de albums Rated R of Songs for the Deaf nog werden verguld met verdomd catchy liedjes die meteen in je hoofd bleven hangen is dat hier namelijk niet het geval. Villains is in meerdere opzichten een vernieuwende plaats voor de Amerikaanse woestijnrockers. Zo is het de eerste plaat met de nieuwe drummer Jon Theodore (ex-The Mars Volta) en is het eveneens de eerste plaat in tijden waarop Queens Of The Stone Age het zonder gastmuzikanten mag zien te klaren en daar slagen ze dan ook cum laude in.

Every fortress falls.
It is not the end.
It ain't if you fall.
But how you rise that says.
Who you really are.
So get up and come through.
If ever your fortress caves.
You're always safe.
(uit 'Fortress')

Queens Of The Stone Age
Queens Of The Stone Age

Villains is als een onopvallend rupsje dat je langzaam bij elke luisterbeurt ziet uitgroeien tot een oogverblindende psychedelische nachtvlinder. Het zeer eigenzinnige geluid is de band zeker niet verloren maar producer Mark Ronson weet daar op onnavolgbare wijze een extra dimensie aan te geven met zijn strakke en gortdroge productie. Of je nu luistert naar ingetogen tracks als 'Fortress' en 'Hideaway' of de voorkeur geeft aan stevige catchy rockers als de single 'The Way You Used to Do' en 'The Evil Has Landed', Queens Of The Stone Age levert het allemaal af op deze fijne plaat die we nu al tot het betere werk van de groep durven te rekenen.