CD: Arch Enemy - Will To Power

Nog maar net een half jaar na het verschijnen van het livealbum As The Stages Burn ligt er nu alweer een nieuwe plaat van de Zweedse death metal band Arch Enemy bij de betere platenboeren. Will To Power is het tiende studioalbum van Arch Enemy en is eveneens het eerste album met gitarist Jeff Loomis die sinds november 2014 deel uitmaakt van de band. Daarnaast heeft ook zangeres Alissa White-Gluz nog een verrassing voor haar fans in petto op deze fijne schijf.

Arch Enemy - Will To Power

Wees gerust. De band heeft haar muziekstijl niet radicaal omgegooid maar maakt nog steeds hun vertrouwde bombastische Gothenburg death metal. Dat wisten de echte fans overigens al sinds juli van dit jaar toen de single 'The World Is Yours' verscheen, waarmee ook de populariteit van Arch Enemy werd getoond. De videoclip van dat nummer werd in minder dan twee dagen al meer dan een miljoen keer bekeken. Velen keken dan reikhalzend uit naar het volledige album. Geheel in traditie opent het album Will To Power met het instrumentale intro 'Set Flame To The Night' waarmee op eigenzinnige wijze wordt opgebouwd naar de daaropvolgende track 'The Race'.

Rise into the light and fade to the night.
Sick of being told how to run your life.
Their rules.
They're fools.
Empty words they promise so much.
The present status quo remains untouched.
(uit 'The World Is Yours')

Bij het daar weer op volgende 'Blood In The Water' moeten we vervolgens wel een beetje aan Megadeth denken. Het laat Arch Enemy in elk geval van haar meest melodieuze kant horen. Na de singles 'The World Is Yours' en 'The Eagle Flies Alone' is het dan tijd geworden voor de aangename verrassing op deze plaat. In het nummer 'Reason To Believe' laat zangeres Alissa White-Gluz horen dat ze over een erg fijne cleane zangstem beschikt. Het is eigenlijk best wel jammer dat ze deze, op wat achtergrondzang na, niet meer heeft gebruikt op dit album.

They don't understand you.
And they hate what they don't understand.
You are more than they'll ever know.
Like sand through your fingers.
Don't let your life slip away.
This prison of glass can't hold you back no more!
(uit 'Reason To Believe')

Arch Enemy
Arch Enemy

Na het ouderwets woest beukende 'Murder Scene' waarin vooral het gitaarspel van Michael Amott een dominante rol heeft en het dreigend opbouwende 'First Day In Hell' is het tijd geworden voor de laatste blok tracks op het album. Na het instrumentale intermezzo 'Saturnine' is het namelijk tijd voor een waardige afsluiting met een symfonisch drieluik, bestaande uit de tracks 'Dreams Of Retribution', 'My Shadow And I' en 'A Fight I Must Win'. Echte diehard fans van Arch Enemy kunnen we trouwens de special edition van Will To Power aanraden, waar als bonustrack een fijne cover van City Baby Attacked By Rats van GBH te vinden is. Al met al kunnen we stellen dat Arch Enemy met Will To Power een zeer veelzijdige plaat heeft uitgebracht met een vertrouwd maar eveneens verrassend geluid. Een album dat we zeker in de nodige eindejaarslijstjes zullen zien opduiken.