CD: Steve Hackett - Wuthering Nights: Live in Birmingham

Op 1 mei 2017 speelde Steve Hackett een gedenkwaardig concert in het kader van de Genesis Revisited & Classical Hackett-tour in de Symphony Hall in Birmingham. Van dat spetterende optreden, waarbij het in 1976 verschenen Genesis-album Wind & Wuthering centraal stond, werd een fraaie registratie gemaakt die eind januari is uitgebracht op zowel 2CD, 2DVD en als Blu-Ray.

Steve Hackett - Wuthering Nights: Live in Birmingham
Steve Hackett - Wuthering Nights: Live in Birmingham

Bij het optreden in Birmingham speelde Steve Hackett en zijn band een tweetal sets met pareltjes uit heden en verleden, waarbij we een set te horen krijgen met solomateriaal en een set met klassiekers van zijn vroegere band Genesis. Zo komen we bij het starten van de eerste CD meteen goed in de stemming met het bij progliefhebbers bekende 'Every Day', een track die al meer dan 350 keer op de setlist van de voormalige Genesis-gitarist te vinden was. Hackett bracht vorig jaar zijn 25e studioalbum The Night Siren uit en zodoende zijn er bij dit concert ook een tweetal tracks van dat album te horen. Maar ook oudere pareltjes als 'Shadow Of The Hierophant' (van het album Voyage Of The Acolyte uit 1975) en 'The Steppes' (van het album Defector uit 1980) mogen niet ontbreken.

Steve Hackett
Steve Hackett

Vanaf de laatste track van CD 1 is het tijd voor een imponerende tweede set met klassiekers van zijn voormalige broodheer Genesis. Zo opent de band met een vijftal tracks van Wind & Wuthering, het laatste album dat Hackett zou opnemen met Genesis en een persoonlijke favoriet van de snarenplukker. Eveneens aangenaam verrassend is de keuze van Hackett om Inside And Out te spelen. Dat nummer was destijds opgenomen voor Wind & Wuthering maar zou een jaar later pas op de Spot The Pigeon-EP worden uitgebracht. Uiteraard mag het fraaie 'Firth Of Fifth', van het album Selling England By The Pound, met die indrukwekkende gitaarsolo niet ontbreken en is er een daverende finale met een overdonderende 11 minuten durende uitvoering van 'The Musical Box' en als afsluiter 'Los Endos'.

Steve Hackett - Wuthering Nights: Live in Birmingham
Steve Hackett - Wuthering Nights: Live in Birmingham

Heb je na dik twee uur livemuziek nog zin aan meer Steve Hackett dan kunnen we je de DVD of Blu-Ray van Wuthering Nights: Live in Birmingham aanraden. Deze bevat namelijk als bonus een half uur durende documentaire met beelden achter de schermen van dit concert en videoclips van de nummers 'Behind The Smoke', 'Fifty Miles From The North pole' en 'West To East'. Zwaar verplichte kost voor liefhebbers van de betere progressieve rockmuziek.