CD: Vampire - With Primeval Force

Vampire is een band uit het Zweedse Göteborg die in relatief korte tijd behoorlijk naam hebben weten te maken met hun eigenzinnige death metal. De band werd opgericht in 2011 en wist vooral opzien te baren door te zorgen dat er bijna niemand was die wist wie er nou precies schuilgingen achter de pseudoniemen en wazige bandfoto's die Vampire gebruikt. Inmiddels zijn we zes jaar verder en is het tweede album With Primeval Force bij de betere platenboeren aan te treffen.

Vampire - With Primeval Force
Vampire - With Primeval Force

Mummified cavalry.
Led by the European gleam.
Ride out of the dawn of a fevered dream.
(uit 'Knights Of The Burning Crypt')

Al vanaf de eerste noten van 'Knights Of The Burning Crypt' weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Vampire maakt namelijk van die typische Zweedse death metal, gemixt met een aangename dosis thrash en black metal. Bij de openingstrack moeten we dan ook meteen aan zowel Annihilator, Bathory als Venom denken. With Primeval Force werd opgenomen in Studio Nacksving in Göteborg, een studio die we ook kennen van diverse fijne albums van bands zoals Opeth, Dark Tranquillity en vele andere artiesten.

By the flowers that bloom on the grave hill.
And the acid that frets in the snake.
By the hue in the eye of the road kill.
Comes a witness between sleep and wake.
(Uit 'Skull Prayer')

Vampire
Vampire

Voor hun tweede album lieten de mannen zich ook behoorlijk inspireren door klassieke metal bands als Death en In Flames, wat resulteerde in van die heerlijk tegendraadse tracks als 'Metarmorfosis', 'Midnight Trail' en 'Revenant'. Met uitzonderingen van de wat kalmer verlopende tracks 'Midnight Trail' en 'Initiation Rite' blijft het gaspedaal stevig ingetrapt op dit bijna veertig minuten durende album. Heb je altijd al eens willen weten hoe een combinatie van ouderwetse Duitse thrash metal en Gothenburg metal zou klinken, dan mag je deze uitermate fijne schijf absoluut niet missen.