CD: The Haunted - Strength in Numbers

Zo'n drie jaar na het zeer imponerende album Exit Wounds is er eindelijk weer een nieuwe plaat van de band The Haunted. Strength In Numbers is het negende album van de groep uit Gothenburg die exact twintig jaar geleden hun allereerste demo uitbracht. Nu stond The Haunted altijd al bekend als een band die niet schroomt om experimenteel uit de hoek te komen en ook op hun nieuwste schijf doen de Zweden weer goed hun best.

The Haunted - Strength In Numbers

Sinds het verschijnen van hun vorige plaat is er best wel veel gebeurd met de band. Zo kwamen zanger Marco Aro (ex-Face Down, ex-The Resistance) en drummer Adrian Erlandsson (At The Gates, ex-Paradise Lost) terug en vond men een nieuwe snarenplukker in de persoon van niemand minder dan Ola Englund (ex-Six Feet Under), die zich ook nog eens uitgebreid mocht bemoeien bij de totstandkoming van deze bruut beukende plaat. Voor de opnames van Strength In Numbers doken de mannen de studio in met producer Russ Russell, die we uiteraard ook kennen van zijn werk met onder meer Napalm Death, The Rotted en Evile, die dan ook verdomde goed weet hoe hij een explosief stuk death metal uit de boxen hoort te laten knallen.

Wat The Haunted ook zeker boven de gemiddelde death metal bands uit weet te laten stijgen is het afwisselende geluid van de groep. Zo wordt het gaspedaal stevig ingetrapt bij tracks als 'Brute Force', het al eerder als single verschenen 'Preachers Of Death' en 'Tighten The Noose', maar is er ook de nodige ruimte voor tracks in een wat kalmer tempo zoals 'Spark' en 'This Is The End' zonder ook maar enigszins in te leveren aan agressie.

The Haunted
The Haunted

Al met al kunnen we stellen dat The Haunted met Strength In Numbers wederom een erg fijn stuk death metal hebben afgeleverd zoals de liefhebbers van de band die zo graag horen: bruut, lomp, smerig en hard! Zwaar verplichte kost dus voor de ware liefhebbers van Gothenburg death metal.