FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 november 2014

Ondernemers Vierhouten vrezen ebola-opvang

Vooral ondernemers in de toeristische sector in Vierhouten maken zich zorgen om de komst van hulpverleners uit ebolagebieden. Sinds dinsdag hebben restaurants en campings al de nodige annuleringen binnen, bleek donderdagavond tijdens een druk bezochte informatieavond van gemeente Nunspeet en Artsen zonder Grenzen.

Jeanet van Rijssen, die een restaurant heeft in Vierhouten, zegt dat de telefoon dinsdagavond roodgloeiend stond. "Mensen annuleerden omdat ze niet naar het eboladorp wilden. Dat zijn zure centen."

Een collega van haar zei dat als bij een van de hulpverleners ebola geconstateerd zou worden, de toeristische sector in Vierhouten ten dode is opgeschreven.

In een villa aan de rand van het dorp op de Veluwe worden binnenkort buitenlandse medewerkers van Artsen zonder Grenzen opgevangen. Het gaat om hulpverleners uit bijvoorbeeld landen als Sri Lanka of India, waar de medische zorg wellicht niet toereikend is.

Ze zijn niet besmet en vormen geen risico voor de omgeving, benadrukte Katrien Coppens, adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen. "Ze komen niet met busladingen naar het dorp. Overal in het land zijn al Nederlandse hulpverleners van ons naar huis teruggekeerd."

Enkele dorpelingen willen de hulpverleners graag welkom heten, maar de hulpverleners moeten dan wel drie weken in quarantaine worden gehouden. Coppens wilde daar niet aan. Er is volgens haar geen enkele medische noodzaak ze af te zonderen.

Geluidsfragment landing Philae vrijgegeven

Wetenschappers hebben een korte opname vrijgegeven van het geluid van de landing van Philae op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het gaat om een geluidsfragment van twee seconden waarin een korte, duidelijke plof te horen is. Het geluid is opgenomen door apparatuur in de poten van de komeetlander, zei Martin Knapmeyer van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR donderdag.

Philae bevindt zich op een half miljard kilometer afstand van de aarde. De komeetlander bevindt zich grotendeels in de schaduw waardoor hij bijna niet in staat is energie op te wekken uit het schaars beschikbare zonlicht.

Tijdens de zestig uur dat Philae actief was op het ijzige komeetoppervlak heeft hij een vracht aan data weten te verzamelen, die momenteel door wetenschappers nauwkeurig wordt geanalyseerd. Daarbij zit bewijsmateriaal van ijskristallen en organische moleculen.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA hoopt de komeetlander komende maanden uit zijn winterslaap te wekken om nog meer gegevens te verzamelen.

Onderzoek naar Poolse verkiezingen

De Poolse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanval op de website van de kiescommissie. Het hoofd van de kiescommissie is ondertussen opgestapt vanwege onregelmatigheden bij de lokale verkiezingen van afgelopen zondag.

Het lijkt erop dat de mensen die het computersysteem van de kiescommissie aanvielen niet zijn doorgedrongen tot het stemsysteem, aldus de aanklager.

Door een fout met de stemcomputers moeten op sommige plekken de stemmen met de hand worden geteld. Hierdoor is de volledige officiële uitslag nog altijd niet bekend.

De pro-Europese Poolse regeringspartij Burgerplatform stevent volgens de voorlopige resultaten af op de eerste verkiezingsnederlaag in negen jaar. Premier Eva Kopacz feliciteerde oppositiepartij Recht en Gerechtigheid maandag al.

Hoensbroeker schoot met uzi om zich heen

De man die woensdag vanuit zijn woning aan de Ridder Hoenstraat in Hoensbroek om zich heen schoot, deed dat met een automatische pistoolmitrailleur, een uzi. Dat heeft burgemeester van Heerlen Paul Depla donderdagavond gezegd tijdens een bijeenkomst met geschrokken buurtbewoners.

"Hij is in het wilde weg gaan schieten. De buren moesten de kelder in vluchten", zei Depla na afloop van de bijeenkomst. Nadat de politie de man had overmeesterd, vonden agenten in de woning spullen voor een xtc-lab. "Zoveel chemicaliën dat de boel kon ontploffen. Een tikkende tijdbom", zei Depla.

De man had nog dertig maanden celstraf tegoed voor een eerdere veroordeling wegens illegaal wapen- en drugsbezit. Daar komt nu de verdenking van poging tot doodslag, wapenbezit en het xtc-lab bovenop, aldus Depla.

Werkdagen politieagenten nog steeds te lang

Er zijn nog steeds problemen met de naleving van de werk- en rusttijden van politiemensen en de omgang met de agressie waarmee die te maken krijgen. Dat concludeert de Inspectie SZW.

De inspectie onderzocht in totaal 57 locaties in acht van de tien regionale eenheden en in de landelijke eenheid van de politie. Bij 49 van die locaties, 86 procent, zijn overtredingen vastgesteld. Daarom moet de Nationale Politie zowel voor de naleving van de arbeidstijden, als de omgang met agressie verdere verbeteringen doorvoeren.

De politiemensen werken over het algemeen nog altijd te lang en ze nemen te weinig rusttijd tussen hun diensten. De inspectie heeft in drie gevallen direct een boete opgelegd.

Verder constateert de inspectie dat het politiepersoneel niet altijd goed is voorbereid op verbale agressie en op de emotionele belasting van het werk.

Overval blijkt yogales

Een yogales heeft donderdag in het Utrechtse Leusden voor opschudding gezorgd. Iemand die de deelnemers aan de les met de handen omhoog zag staan, dacht dat sprake was van een overval. Daarop werden de hulpdiensten gewaarschuwd.

Zelfs het wijkteam dat normaal actief is in het centrum van Amersfoort werd ingeschakeld. Eenmaal aangekomen kwam de aap echter uit de mouw, meldt het wijkteam op Twitter.

Teeven: geen geld Rijk naar opvang illegaal

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is niet van plan geld te geven aan gemeenten die illegalen opvangen naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR). Deze uitspraak verandert nu niets aan het beleid van het kabinet, zei de verantwoordelijk staatssecretaris donderdag in de Tweede Kamer.

Het ECSR vindt dat er een basisopvang moet zijn voor illegalen, ook in Nederland. Teeven benadrukte dat het kabinet niet voor de opvang van uitgeprocedeerden is. "Het Rijk geeft daar dus ook geen geld aan uit." Teeven wil een overleg met Europese ministers over dit onderwerp afwachten. Dat is in februari.

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wil wel in overleg gaan met gemeenten over de ontstane situatie.

Poetin noemt extremisten bedreiging voor Rusland

Extremistische groeperingen die worden gesteund vanuit het buitenland zullen mogelijk proberen Rusland te destabiliseren. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd.

Poetin noemde geen landen bij naam, maar hij heeft in het verleden de Verenigde Staten en andere westerse landen ervan beticht achter machtswisselingen te hebben gezeten in voormalige Sovjet-staten. Ook de val van onpopulaire regimes in Afrika en het Midden-Oosten waren volgens Poetin het werk van het Westen.

Volgens Poetin was de ondergang van andere regeringen 'een les en een waarschuwing' voor Rusland en moeten alle Russen zich inzetten om te voorkomen dat hetzelfde in hun eigen land gebeurt.

Karel Doorman brengt nog een keer ebolahulp

Het marineschip de Karel Doorman gaat een tweede keer hulp brengen naar Sierra Leone, Liberia en Guinee, de drie zwaarst door ebola getroffen landen. Dat zei minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) donderdag in de Tweede Kamer.

Het Nederlandse marineschip levert dezer dagen hulpgoederen af in de drie West-Afrikaanse landen. Momenteel wordt geïnventariseerd of het grootste schip van de marine voor de tweede vaart hulpgoederen van de EU of bijvoorbeeld van de VN gaat vervoeren.

De Karel Doorman levert op dit moment in de drie landen tientallen vrachtwagens, auto's en ambulances, miljoenen handschoenen en onder meer mobiele laboratoria, beschermende kleding voor artsen en veldhospitalen. Het gaat om goederen uit negen EU-landen, waaronder Nederland.

Politie weer bij onrust in azc Overloon

De politie is donderdagavond opnieuw massaal op de been vanwege de gespannen situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in het Brabantse Overloon. De politie zegt met een flink aantal eenheden aanwezig te zijn ter assistentie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Het is daar voor de tweede achtereenvolgende dag onrustig, nadat in de nacht van woensdag op donderdag de politie ook al moest ingrijpen. Tientallen bewoners van diverse nationaliteiten gingen elkaar toen te lijf, onder andere met stokken, ijzeren pijpen en messen. Ruiten sneuvelden en inventaris werd vernield. Vijftien mensen raakten lichtgewond. Acht zijn in het ziekenhuis behandeld. Drie mannen van 19, 20 en 22 zijn aangehouden.

Volgens de politie waren meerdere betrokkenen onder invloed van alcohol.

Boetes kunnen in termijnen worden betaald

Verkeersboetes vanaf 225 euro kunnen straks in termijnen worden betaald. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) meldt dat aan de Tweede Kamer. Dit was al mogelijk voor een kleine groep, maar over enige tijd dus voor iedereen.

Teeven verwacht dat gespreide betaling de betalingsbereidheid bevordert. "Uit onderzoek blijkt dat behoorlijk wat personen die eerder niet of niet geheel betaalden, door de gespreide betaling wel hun boete voldoen. Ook kan zo een bezoek van de deurwaarder of eventuele vervolgstappen bij het innen van verkeersboetes, zoals buiten gebruikstelling van een voertuig of gijzeling, de betrokkene worden bespaard. Dit zorgt tevens voor besparingen in de uitvoering", aldus een woordvoerster. Maar van uitstel komt geen afstel, benadrukt het departement.

Het parlement moet nog wel zijn fiat geven aan de termijnbetaling.

[vid] Verkrachtingsfilmpje Lana del Rey opgedoken

Op internet is vandaag een schokkend filmpje opgedoken met niemand minder dan Lana del Rey in de hoofdrol. De zangeres is daarin te zien terwijl ze wordt verkracht.

Het filmpje is al in 2012 geschoten, maar nooit uitgebracht. Omdat de beelden echt te schokkend zouden zijn, hebben deze een aantal jaren in de kluis gelegen.

Het videootje, genaamd 'Sturmgruppe', bevat beelden van Marilyn Manson en dus Lana del Rey. In het filmpje wordt een halfnaakte Lana op bed geduwd en vervolgens snoeihard achterlangs genomen. Hierna is ze nog even huilend te zien.

Het bewuste filmpje

Kippenbedrijf Ter Aar vanaf vrijdag geruimd

Alle 43.000 legkippen op het bedrijf in het Zuid-Hollandse Ter Aar waar de vogelgriep is vastgesteld worden vanaf vrijdag geruimd. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoreiteit (NVWA) donderdag laten weten.

Afgelopen weekeinde werd al vogelgriep geconstateerd op een bedrijf met 150.000 legkippen in het Utrechtse Hekendorp. De zieke dieren daar waren besmet met de voor vogels zeer besmettelijke vogelgriepvariant N5H8, die ook overdraagbaar is op mensen. Om welke variant van de vogelgriep het gaat in Ter Aar wordt op zijn vroegst vrijdag bekend.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) stelde donderdag opnieuw een landelijk vervoersverbod in voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven. De bron van de besmetting in Ter Aar is nog niet bekend.

De afstand tussen de twee getroffen bedrijven is ongeveer vijftien kilometer. Voor zover bekend is er geen direct contact geweest tussen de twee pluimveebedrijven, meldde de NVWA donderdag.

Op vier bedrijven in een straal van tien kilometer rond het besmette bedrijf is volgens het ministerie van Economische Zaken geen pluimvee.

De tweede uitbraak van vogelgriep is volgens voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland Eric Hubers een enorme tegenvaller. De gevolgen zijn nog te overzien als blijkt dat het om een minder besmettelijke variant van het vogelgriepvirus gaat, zegt hij. De maatregelen zijn dan veel minder ingrijpend. "Maar we houden ons hart vast", aldus Hubers.

OM: Moeder Aďcha nooit in Syrië geweest

De moeder van het 19-jarige Maastrichtse meisje Aïcha is nooit in Syrië geweest. Dat heeft hoofdofficier van justitie Roger Bos donderdagavond tegen de Limburgse omroep L1 gezegd.

Volgens advocate Françoise Landerloo zou de vrouw in Raqqa zijn geweest, de zelfuitgeroepen hoofdstad van het kalifaat van de Islamitische Staat (IS). Met gevaar voor eigen leven zou ze haar dochter daar hebben opgehaald.

Maar het OM spreekt dat tegen. Mogelijk heeft zij haar dochter aan de Turks-Syrische grens opgewacht. Aïcha werd na terugkeer in Nederland gearresteerd en zit in een Maastrichtse politiecel. Ze heeft daar een verklaring afgelegd. Wat zij heeft verklaard, kan het OM niet zeggen.

Landerloo toonde zich donderdagavond verbolgen over de uitspraken van Bos. "Ik hoor het hem zeggen", zei de advocate.

Ze wil er niet op ingaan omdat rond de zaak van het Jihadmeisje beperkingen zitten. Dat wil zeggen dat er niet over het proces gesproken mag worden. "Ik zal Bos vrijdag vragen waarom die beperking niet voor hem geldt", zei Landerloo.

Bos zei verder nog dat vanuit Limburg minder dan tien mensen naar IS zijn afgereisd om daar aan de gewapende strijd deel te nemen. Het gaat om mensen uit Maastricht, Roermond en Venray.

FIFA bekijkt rapport over corruptie opnieuw

De FIFA gaat het rapport van onderzoeker Michael Garcia naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 in Rusland en Qatar opnieuw bekijken. Dat is de uitkomst van een ontmoeting donderdag tussen Joachim Eckert, voorzitter van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond, en Garcia.

Eckert vatte het 430 pagina's tellende rapport van Garcia in 42 paginas samen. Op basis van zijn conclusies pleitte het uitvoerend comité van de FIFA zowel Rusland als Qatar vrij van corruptie.

Garcia is van mening dat Eckert zijn rapport onjuist heeft samengevat. Beide mannen kwamen daarom donderdag overeen dat Domenico Scala, hoofd van de financiële toetsingscommissie van de FIFA, het hele rapport opnieuw gaat doornemen. Scala zal beslissen of de leden van het uitvoerend comité moeten worden bijgepraat.

Arts Egypte vrijuit na fatale vrouwenbesnijdenis

Een Egyptische arts die een fatale vrouwenbesnijdenis uitvoerde bij een 13-jarig meisje gaat vrijuit. Hij werd donderdag vrijgesproken door een rechter, die zijn beslissing verder niet toelichtte. Egypte kent een verbod op vrouwenbesnijdenis, maar mensenrechtengroepen zijn bang dat die door deze uitspraak op losse schroeven komt te staan.

De familie van het slachtoffer deed in eerste instantie aangifte, nadat het meisje was overleden. Daarin zei de familie zelf dat er sprake was geweest van genitale verminking. Ze kwam daar echter van terug omdat er een schikking met de arts was getroffen. De familie wordt gecompenseerd met omgerekend zo'n 6700 euro. De arts werd daarom niet alleen vrijgesproken van het schenden van het verbod op vrouwenbesnijdenis, maar ook van doodslag.

Omdat de familie de aanklacht introk kwam het pas tot een rechtszaak toen mensenrechtengroepen druk uitoefenden. Een van de advocaten die betrokken was bij het aanhangig maken van de zaak zegt in beroep te gaan. "Ik ben persoonlijk geschokt", aldus Reda el-Danbouki. Volgens de advocaat heeft de rechter niet alleen het geldende verbod, maar ook alle medische rapporten over de kwestie genegeerd.

Het ministerie van volksgezondheid besloot naar aanleiding van de zaak dat de praktijk van de arts dicht moet. Ook dit werd door de rechter genegeerd, aldus El-Danbouki. Verslaggevers van persbureau AP brachten eerder deze maand een bezoek aan de praktijk van de arts, in een dorpje in de provincie Nijldelta, en constateerden dat de arts nog gewoon aan het werk is.

Naar schatting ondergaan meer dan negentig procent van alle Egyptische vrouwen een besnijdenis, waarbij een deel van of zelfs de gehele clitoris wordt weggesneden. Soms worden ook de schaamlippen verwijderd. De redenering achter de verminking is dat het nodig is om het libido van vrouwen te bedwingen.

Paar vindt babylijkjes in rommel op zolder

Een jong paar in het Duitse Benshausen in de deelstaat Thüringen deed een gruwelijke vondst toen ze de zolder van hun nieuwe bovenwoning opruimden. Tussen de rommel vonden ze twee babylijkjes, aldus Duitse media donderdag.

De twee hadden de woning betrokken nadat de vorige bewoonster drie maanden geleden hals over kop was vertrokken. Omdat het een beetje vies rook, besloten ze eerst de zolder op te ruimen. Van de lijkjes, die verpakt waren in vuilniszakken, waren alleen de skeletten nog over.

De politie gaat uit van een misdrijf. Uit medisch onderzoek blijkt dat de baby's enkele jaren geleden al moeten zijn gestorven.

Syrische vluchtelingen protesteren in Oranje

Ongeveer tachtig Syrische asielzoekers die op een vakantiepark bij het Drentse dorpje Oranje verblijven, zijn donderdagmiddag de straat op gegaan. Ze protesteren op de stoep van het asielzoekerscentrum en weigeren naar binnen te gaan. Ze zijn boos op de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) omdat ze nog niets hebben gehoord over hun verblijfstatus.

De Syriërs zeggen dat ze al meer dan zestig dagen in Nederland zijn zonder dat de IND, die de asielprocedure in gang moet zetten, naar ze heeft omgekeken. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld hun gezinnen niet laten overkomen. Ze hebben aangekondigd net zo lang op de stoep te bivakkeren tot de IND met hen spreekt, zei een woordvoerder van de Syriërs tegen RTV Drenthe.

In Oranje rommelt het al langer rondom de asielzoekers, die zijn ondergebracht op een vakantiepark in het Drentse dorp. Tijdens een extra gemeenteraadsvergadering eerder deze maand werd besloten tot bevriezing van het aantal asielzoekers in het park. Bewoners van het dorp, dat circa 112 inwoners telt, maakten zich zorgen over het aantal van 1400 asielzoekers waarvoor plek zou komen in het park. Zo vreesden zij voor hun gevoel van veiligheid.

De gemeente Midden-Drenthe, waaronder Oranje valt, en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gingen daarop in overleg. Daarbij werd besloten het aantal van 596 asielzoekers dat op dat moment in het park verbleef niet toe te laten nemen, in ieder geval tot aan een gemeenteraadsvergadering volgende week maandag.

Minister Blok vreest meer slecht gedrag corporaties

De woningcorporaties moeten zich beperken tot het huisvesten van mensen met een kleine portemonnee en ophouden met het uitbreiden van hun werkterrein. De corporatiewereld lijkt echter nog niet helemaal doordrongen van deze noodzakelijke en 'cruciale' cultuuromslag.

Dat staat in een brief van minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD), waarmee hij reageert op de uitkomsten van de Parlementaire Enquête Woningcorporaties. Het risico op onverantwoordelijk gedrag blijft groot, schrijft Blok zelfs.

De enquêtecommissie onderzocht afgelopen zomer wat er allemaal misging in corporatieland. Uit de uitkomsten bleek onder meer dat veel corporaties hun taken nogal ruim zagen. Onder het mom van leefbaarheid werden de wonderlijkste avonturen ondernomen. Zo wilde een woningstichting zelfs een parade van beschilderde olifanten sponsoren.

Agent in levensgevaar na ongeluk tijdens teamuitje

Een 42-jarige politieman uit Leerdam ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis na een ernstig ongeluk in het Brabantse Hank. Bij een teambuildingsbijeenkomst van een eenheid van de Rotterdamse politie raakte hij donderdagmiddag door een kabelbreuk op een zogenoemde tokkelbaan te water.

Het slachtoffer kwam onder het gewicht van de kabel terecht en kon pas na enkele minuten weer op het droge worden gehaald. Zijn toestand is kritiek.

Het tokkelen boven het water was onderdeel van een recreatief teamuitje met collega's. Door nog onbekende oorzaak brak de kabel van de tokkelbaan.

Game of Thrones teasertrailer

Game of Thrones, de opkomende game van Telltale, heeft vandaag een teasertrailer gekregen. In de trailer krijgen we iets meer achtergrond over huis Forrester, een loyale volger van de Starks en horen we waarschijnlijk Cersei die met één van de Forresters praat. In de beschrijving bij de video valt verder te lezen dat je meerdere personages bent, allemaal leden van het Forresterhuis en dat jouw beslissingen het verhaal verandert. Een exacte releasedatum voor het eerste deel, genaamd Iron from Ice, heeft Telltale helaas nog niet gegeven.

Oude baas Raidou speelbaar in Dead or Alive 5

Team Ninja heeft vandaag aangekondigd dat de eindbaas van het eerste Dead or Alive, Raidou, speelbaar is in het vechtspel Dead or Alive 5 Last Round.

Iedereen dacht dat de baas dood was na het gevecht in het allereerste Dead or Alive-toernooi. Maar Raidou is terug als cybernetisch aangepaste vechtmachine. Hij herinnert zich niets meer, maar wil wel meer macht, op welke manier dan ook. Zijn vechtstijl is Mugen Tenshin Ninjutsu, maar hij kan ook de bewegingen van andere vechters imiteren.

Dead or Alive 5 Last Round komt 20 februari uit PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Teamracing in Trials Fusion

Door een gratis update kun je vanaf nu in Trials Fusion in teams de strijd aangaan met je tegenstanders. In teamverband ga je dus aan de slag om hogerop de lijst van de leaderboards te komen door constant te werken aan een betere teamscore.

Elk team bestaat uit maximaal 50 leden en heeft een eigen naam, een embleem en een prikbord waar je met elkaar communiceert. Met de aanstaande online multiplayer-feature daag jij andere teams uit en bepaal jij wie zich de beste mag noemen. De online multiplayer komt begin 2015 als gratis update naar Trials Fusion. Op Xbox 360 speel je met vier spelers per race en op Xbox One, PlayStation 4 en Windows speel je zelfs met acht spelers een spannende race.

Er worden in ieder geval drie multiplayermodi ondersteund:

 • Online X-Supercross – met maximaal acht spelers race je op drie willekeurige tracks waarna er een winnaar wordt gekozen op basis van de beste overall score.
 • Private Game – maximaal acht spelers bepalen op welke tracks wordt geracet en passen deze volledig aan, zoals de zwaartekracht van de track, de snelheid van de motor en de controls.
 • Private Game with Spectator – kies een bepaalde track, pas de instellingen van de race aan, nodig maximaal acht spelers uit en hang achterover terwijl je de race bekijkt. Stream de races voor nog meer kijkplezier.

De multiplayer heeft ook een wereldwijde leaderboard die jouw score van Online X-Supercross bijhoudt.

Trials Fusion multiplayer

Volgende week open bčta The Crew

Alles wat je moet weten over The Crew vind je terug in de 101-trailer van Ubisoft. De uitgever heeft daarnaast bekendgemaakt dat de open bèta van The Crew plaats vindt van 25 november tot en met 27 november op PlayStation 4 en Xbox One.

De open bèta laat spelers toe om rond te racen in twee van de vijf regio's van de Verenigde Staten, namelijk Midwest en East Coast. De PvP-lobbies en twee van de vijf specs, Street en Dirt, zijn ook beschikbaar. De open bèta is toegankelijk voor alle leden van Xbox Live en PlayStation Network. Sommige features vereisen een Xbox Live of PlayStation Network lidmaatschap.

The Crew is verkrijgbaar vanaf 2 december voor PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Weer stoffelijke resten gevonden op rampplek

Op de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne zijn donderdag opnieuw stoffelijke resten geborgen. Dat is na afloop van de bergingswerkzaamheden bekendgemaakt. Onder de wrakstukken die zijn geborgen is een deel van de cockpit, zo is te zien op foto's.

De menselijke resten zijn overgebracht naar Charkov. Op een nader te bepalen moment worden ze samen met persoonlijke bezittingen overgebracht naar Nederland.

Het bergingsteam verwacht nog enkele dagen bezig te zijn op de rampplek.

Heemskerk verslaat Kromowidjojo in Kopenhagen

Femke Heemskerk heeft donderdag Ranomi Kromowidjojo verslagen bij de open Deense zwemkampioenschappen op de kortebaan. Heemskerk won in Kopenhagen de vijftig meter vrij in een nieuw persoonlijk record: 23,79. Kromowidjojo tikte als tweede aan, na 23,88. Jeanette Ottesen (23,89) completeerde het podium.

Moniek Nijhuis eindigde als tweede op de tweehonderd meter schoolslag. Nijhuis liet 2.25,42 als eindtijd noteren. Daarmee gaf ze bijna zes seconden toe op Rikke Möller Pedersen, die het goud won. Louise Dalgaard werd derde.

Heemskerk, Kromowidjojo en Nijhuis bereiden zich in Kopenhagen voor op de WK kortebaan. Die beginnen over twee weken in de Qatarese hoofdstad Doha.

[upd]Ziekenhuis en familie ontkennen overlijden Zorreguieta

Verschillende Argentijnse media hebben gemeld dat Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, is overleden. Hij is overleden aan de gevolgen van leukemie en is 86 jaar oud geworden.

Op dit moment is Máxima al in Argentinië. Begin deze week was ze er al naartoe heen gereisd.

Update 19:32 uur:
Op dit moment is het nog onduidelijk of Zorreguieta overleden is. Een woordvoerder van het Fundaleu-ziekenhuis meldt tegenover de NOS dat de berichten over zijn overlijden niet kloppen.

Update 19:55 uur:
Naast het ziekenhuis ontkent ook de familie van Jorge Zorreguieta zijn overlijden. Het AD meldt dat zijn dochter Inés heeft bevestigd dat haar vader nog in leven is. Zijn toestand zou zeer ernstig zijn, maar wel stabiel. Verder meldt Nu.nl dat bronnen rond het Koninklijk Huis tegenover hen ook ten stelligste ontkennen dat Zorreguieta is overleden.

Destiny DLC-filmpje lekt

Het openingsfilmpje van The Dark Below, de eerste DLC expasion van Destiny, is gelekt. De trailer introduceert Crota, de koning van de Hive. De DLC komt op 10 december uit en gaat twintig euro kosten (duur!).

Destiny Expansion I: The Dark Below biedt het volgende:

 • Je kunt nieuwe wapens, armor en gear verdienen, waaronder Legendary en Exotic items
 • Light Level cap is verhoogd naar 32 en er zijn vijf extra Bounty slots toegevoegd
 • Nieuwe quests en missions. Na jaren in de schaduw van Hive te hebben gestaan, dient het nieuwe personage Eris zich aan met een onheilspellende boodschap: de Hive willen de god Crota aanroepen om de Aarde te vernietigen. Het is aan jou om Eris in de Tower te vinden en een speciale queeste op je te nemen, die bestaat uit drie nieuwe missies. Zo zal je Light vergroot worden en nieuwe rewards verdienen
 • In de co-operative Strike The Will of Crota nemen jij en je Fireteam het op tegen Omnigul, terwijl zij er, op bevel van haar meester Crota, alles aan doet om het leger van de Hive te vergroten
 • Drie nieuwe competitive multiplayer arena’s:
 1. Pantheon. Ligt diep verborgen in de Black Garden van een oude Vex tempel. Typische Vex-landschappen en nauwe doorgangen.
 2. Skyshock. Oude interplanetaire verdedigingswallen die ruimte bieden aan voertuigen en infanterie.
 3. The Cauldron. Een verlaten plek waar ooit Hive-rituelen werden uitgevoerd en close-quarter combat aanbiedt.
 • De nieuwe six-player Raid Crota’s End speelt zich af in de diepste diepten van de Hellmouth

Op PlayStation-platforms krijg je ook toegang tot een exclusieve co-operative Strike: The Undying Mind, en meer (dit blijft exclusief tot tenminste het najaar van 2015).

Je kunt The Dark Below los aanschaffen of als onderdeel van de Destiny Expansion Pass, die bestaat uit Expansion I en Expansion II, op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, en Xbox 360.

Deel cockpit MH17 geborgen, berging duurt nog dagen

In het oosten van Oekraïne zijn donderdag voor de vijfde dag op rij wrakstukken geborgen van het ramptoestel van vlucht MH17. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid bekendgemaakt. Onder de wrakstukken die donderdag zijn geborgen is een deel van de cockpit, is te zien op foto's.

Het bergingsteam verwacht nog enkele dagen bezig te zijn. Op dit moment kan niet gezegd worden hoeveel dagen precies.

De wrakstukken op de rampplek worden geborgen en in treinwagens geladen. Ze worden op den duur overgebracht naar de stad Charkov en uiteindelijk naar Nederland. De onderzoeksraad wil de stukken onderzoeken en een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.

Kerry bij atoomoverleg in Wenen

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zich donderdag in Wenen bij het overleg over het Iraanse atoomprogramma gevoegd. De tijd begint te dringen voor een overeenkomst tussen Iran en het Westen. De deadline loopt maandag af.

Kerry praat donderdag in de marge van de bijeenkomst met de Iraanse minister van buitenlandse zaken Mohammad Zarif en de buitenlandchef van de Europese Unie, Catherine Ashton. Op basis van die gesprekken zal Kerry bepalen of het zin heeft de rest van het weekeinde ook in Oostenrijk te blijven.

Voor zijn vertrek naar Wenen sprak Kerry de hoop uit dat er voor maandag overeenstemming kan worden bereikt over het Iraanse atoomprogramma. Een verlenging van de deadline is volgens Kerry op dit moment niet aan de orde. Hij erkende echter wel dat het lastig zal worden om alle delen van van de beoogde overeenkomst voor maandag rond te krijgen.

Muiterij bij elitetroepen Jemen

Leden van een elite-eenheid van paramilitairen in Jemen zijn aan het muiten geslagen. De elitetroepen, die loyaal zijn aan ex-president Ali Abdullah Saleh, willen hun bevelhebber afzetten, zeiden bronnen bij de autoriteiten.

In het hoofdkwartier van de elitetroepen in de hoofdstad Sanaa werden donderdag schoten gehoord. De muiters scandeerden 'vertrek, vertrek' en probeerden het kantoor van hun commandant, die in september werd aangesteld, te bestormen.

De elite-eenheid, die onder het ministerie van binnenlandse zaken valt, werd bijna tien jaar geleid door Salehs neef Yahia, tot de president eerder dit jaar het veld ruimde.

Wiet helpt Snoop Dogg bij schilderen

Snoop Dogg heeft een nieuwe hobby: schilderen. De rapper rookt steevast een joint voordat hij naar zijn penseel grijpt.

Snoop Dogg begon uit verveling met schilderen, vertelt hij in een interview met Paper Magazine. "Ik wilde een andere manier hebben om me te uiten dan via mijn muziek. Met muziek weet je nooit precies wat er echt in het hoofd van de artiest omgaat of wat hij voelt. Maar een beeld kan je veel vertellen over welke emoties iemand heeft. Ik wilde iets anders doen dat niet zou botsen met mijn muziek en mijn acteer- en televisiewerk. Iets dat er los van staat."

De 43-jarige artiest is naar eigen zeggen meestal stoned als hij aan het schilderen is. "Het geeft me meer visie en stelt me in staat om meer na te denken", laat Snoop Dogg weten. "Ik ben dan heel erg gefocust op wat ik doe, of het nou om kleurschema's of patronen gaat. Je kunt ook gewoon wat verf op de muur gooien en daarop voortborduren. Maar als je er tijd en energie in stopt en je concentreert, kun je ontzettend creatieve dingen maken."

Als hij klaar is met een schilderij, gooit Snoop Dogg er als 'finishing touch' wat as op of blaast hij er rook tegenaan. "Gewoon om dat sfeertje over te brengen. En dan kijk ik van een afstandje naar mijn werk en zeg ik: een of andere motherfucker gaat dit stuk stront kopen."

Asielzoekersmars aangekomen in Den Haag

Na drie dagen wandelen is een groep van veertig uitgeprocedeerde asielzoekers uit Amsterdam, verenigd in Wij Zijn Hier, donderdagmiddag aangekomen bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Met de protestmars van Amsterdam naar Den Haag willen de asielzoekers pleiten voor humanere opvang voor mensen zonder verblijfspapieren. Ze wijzen daarbij op de recente uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten die stelt dat ze recht hebben op voedsel, kleding en onderdak.

De mars begon dinsdagochtend met een demonstratie bij het stadhuis van Amsterdam. Na tussenstops op Schiphol en in Hoofddorp, vertrok de groep donderdagochtend vanuit Leiden voor de laatste etappe naar Den Haag. Hier vergadert de commissie Veiligheid en Justitie in de middag over opvang en terugkeer.

Asielzoekersmars aangekomen in Den Haag
Asielzoekersmars aangekomen in Den Haag (Foto: ANP)

Van Rouwendaal verplettert weer nationaal record

Sharon van Rouwendaal heeft donderdag in Montpellier een nieuw Nederlands record op de 200 meter vlinderslag gezwommen. De Nederlandse tikte bij de Franse kampioenschappen kortebaan aan na 2.06,20. Daarmee verbeterde ze haar oude nationale toptijd met 3,39 seconden.

Van Rouwendaal zwom het oude record (2.09,59) iets minder dan een jaar geleden in Dijon. De tijd die ze donderdag in Montpellier zwom was goed voor de tweede plaats bij de Franse kampioenschappen. Het goud ging naar Lara Grangeon in 2.05,41.

Van Rouwendaal komt later op donderdag nog in actie in de finale van de 100 meter rugslag.

Lange schorsing Brandăo blijft staan

De Braziliaanse voetballer Brandão blijft zes maanden geschorst voor de kopstoot die hij in augustus uitdeelde aan Thiago Motta. De spits van SC Bastia deed dat in de catacomben, na het duel met Paris Saint-Germain. De Franse profcompetitie bestrafte hem met zes maanden schorsing, maar Brandão ging daar tegen in beroep.

"De beroepscommissie van de Franse voetbalfederatie heeft besloten dat de straf van de profcompetitie blijft staan", liet Bastia donderdag weten. "Hij blijft geschorst tot en met februari 2015."

Het voorval gebeurde buiten het zicht van de tv-camera's, maar op beveiligingsbeelden was duidelijk te zien dat Brandão een kopstoot uitdeelde aan Motta. Tijdens het duel had hij met een harde schop Gregory van der Wiel al een scheurtje in een rugwervel toegebracht.

Persona-café introduceert Teddy-burgers

Atlus heeft in Japan een tijdelijke Persona-café geopend. Dit is een veilige plek waar Persona-fans lekkere Teddy-burgers en andere Persona-achtige voedsel kunnen eten. Het interieur ziet er wel een beetje treurig uit eerlijk gezegd.

Persona is een populaire RPG-serie in Japan en de rest van de wereld. Als je ze nog niet gespeeld hebt, laat je niet afschrikken door de lelijke burger hieronder. De games zijn top!

[upd] [vid] Rector beft juf in klaslokaal

Drago Kamenik is flink de lul. De 41-jarige rector op een middelbare school in het Sloveense Maribor is op heterdaad betrapt op seks met Manja Mertelj. Op videobeelden, gemaakt door scholieren, is te zien hoe de beste man met zijn hoofd tekeergaat tussen de dampende dijen van de 45-jarige wiskundelerares.

Het stelletje werd betrapt toen scholieren gekreun uit een leeg klaslokaal hoorden komen. "We hoorden geluid en we wisten dat het iemand was die seks had in het lokaal", laat een 19-jarige leerling weten. "Wij dachten dat het hier om medescholieren ging, we konden onze ogen dan ook niet geloven dat we onze wiskundedocente en de directeur zagen."

Al snel pakten de leerlingen hun mobieltjes erbij om de vrijpartij voor het nageslacht te bewaren. Al snel gingen de beelden viral op social media.

Kamenik, een keurig getrouwde huisvader van twee koters, gaat er prat op dat de beelden nep zijn. "De man in de video ben ik niet, het filmpje is bewerkt", aldus de rector. "Ik heb ook met mijn vrouw gepraat. Beseffen de jongelui wel wat ze hebben aangericht?"

De beste man dreigt de leerlingen nu met gerechtelijke maatregelen. "Laat hem maar komen met zijn dreigementen, we hebben nog meer beelden die duidelijk laten zien wie er in het lokaal bezig waren", aldus een van de scholieren. "Ik denk echter dat er niemand aan ons twijfelt."

Update 18.20:
En we hebben beeld. User Sokhoofd heeft het filmpje gevonden, waarvoor dank en hulde. Filmpje is hier te zien, zwaar NSFW uiteraard.

 
Een filmpje over het filmpje, we zijn nog op zoek naar de echte beelden!

Duiven ontbreken op postduivenbeurs

Bezoekers van de jaarlijkse beurs voor postduivenhouders moeten het dit jaar stellen zonder de vogels waar het allemaal om te doen is. Vanwege de uitbraak van vogelgriep zal op de komende editie, die dit weekeinde wordt gehouden, geen postduif te zien zijn.

"Het zal voor de bezoeker een vreemde gewaarwording zijn dat de mooiste postduiven van Nederland er dit jaar niet zijn", liet de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) teleurgesteld weten. Vogeltentoonstellingen zijn tot nader order verboden vanwege de uitbraak van de ziekte in het Zuid-Hollandse Ter Aar. Toch gaat het evenement in Houten door, zij het met een aangepast programma.

De postduivenliefhebbers zeggen dat ze meeleven met de getroffen pluimveehouders.

Alle geëvacueerde bewoners Hoensbroek naar huis

Alle bewoners van de vier straten in Hoensbroek die woensdag hun woningen moesten verlaten, mogen weer terug naar huis. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Heerlen donderdagmiddag laten weten.

Eerder donderdag mochten enkele tientallen bewoners van drie straten al terug, later op de dag mocht iedereen weer naar huis.

De bewoners brachten op last van de politie de nacht noodgedwongen elders door. Dat gebeurde na een schietpartij vanuit een woning aan de Ridder Hoenstraat woensdagmiddag en een daaropvolgende arrestatie van de verdachte. In de woning vond de politie gevaarlijke stoffen, waarna de buurt werd ontruimd. Tientallen mensen konden daardoor niet thuis slapen.

Voor de bewoners van de Ridder Hoenstraat is er donderdagavond een besloten informatiebijeenkomst.

Het onderzoek door de politie in de woning van de verdachte gaat intussen door.

[vid] Trailer: Pitch Perfect 2

De Bella's zijn terug! Na het succes van de eerste Pitch Perfect is er nu een trailer verschenen voor het vervolg.

Ook dit keer zullen Anna Kendrick, Brittany Snow, Rebel Wilson en vele andere bekende gezichten weer hun opwachting maken.

Elizabeth Banks, die ook een rol vervult in de film, neemt de regie over van Jason Moore. Kay Cannon zal weer het script verzorgen voor het vervolg.

Pitch Perfect 2 draait vanaf 14 mei 2015 in de bioscopen. 

Arrestatiebevel tegen Assange blijft staan

Het arrestatiebevel tegen Julian Assange blijft staan. Dat heeft een Zweeds gerechtshof donderdag besloten. Volgens het hof is er geen reden het arrestatiebevel in te trekken.

Assange verblijft al sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Daar loopt hij geen risico uitgeleverd te worden aan Zweden, waar hij wordt gezocht in verband met seksueel misbruik.

De Wikileaks-oprichter diende een verzoek in om het arrestatiebevel tegen hem in te trekken, maar daar ging het gerechtshof niet mee akkoord. Omdat het arrestatiebevel momenteel niet uitvoerbaar is, is nog geen reden het in te trekken, aldus het hof. Bovendien is er het risico dat Assange de 'rechtsgang of straf ontloopt' als het bevel wordt ingetrokken.

Het hof had daarnaast kritiek op justitie, dat niet bereid lijkt 'alternatieve wegen' te zoeken om het onderzoek voort te zetten. Een aanbod van Assange om in de ambassade te worden verhoord werd eerder afgewezen.

Assange wordt in Zweden gezocht voor seksueel misbruik en verkrachting van twee vrouwen die hij in 2010 in Zweden ontmoette. Hij ontkent de beschuldigingen en zegt dat de zaak alleen bedoeld is om hem te kunnen uitleveren aan de Verenigde Staten, waar Assange gezocht wordt voor het lekken van duizenden geheime diplomatieke memo's.

'Bewind Poetin vergelijkbaar met Hitler'

De dictatuur van de Russische president Vladimir Poetin is vergelijkbaar met het bewind van Adolf Hitler. Dat heeft de Russische schaakgrootmeester en politieke activist Garry Kasparov donderdag gezegd. Als het Westen er niet in slaagt Poetin te stoppen zal de prijs die het hiervoor betalen moet alleen maar verder stijgen, aldus Kasparov.

Een politiek van verzoening jegens Poetin om een gezamenlijke strategie te ontwerpen voor kwesties als Iran of de Syrische burgeroorlog zullen volgens Kasparov op niets uitdraaien. Poetin heeft volgens hem de instabiliteit nodig om zijn eigen machtsbasis te stutten.

"Denken dat Poetin een zeker gedeeld strategisch belang heeft is verkeerd", aldus Kasparov. "Ik zie geen echte strategische kwestie waarbij zijn belangen hetzelfde kunnen zijn als die van Europa."

Evangelische basisscholen moeten dicht

Twee basisscholen moeten op 1 januari dicht vanwege de slechte onderwijskwaliteit. Het gaat om de basisscholen Tanisha in Amsterdam en nevenvestiging Talitha in Utrecht, allebei van de Christelijke Evangelische Vereniging voor Ouders (CEVO). Dat hebben de scholen donderdag gehoord van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Het onderwijs op de scholen is volgens het ministerie ver onder de maat en er zou geen zicht op verbetering zijn op afzienbare termijn.

De zestig tot zeventig leerlingen moeten na de kerstvakantie naar een andere school. De gemeenten Amsterdam en Utrecht werken mee aan die herplaatsing.

'2014 waarschijnlijk warmste jaar'

Afgelopen oktober was mondiaal gezien de warmste oktobermaand ooit gemeten. Waarschijnlijk stevent de aarde af op het warmste jaar sinds weergegevens worden bijgehouden. Dat heeft de Amerikaanse klimaatdienst NOAA donderdag gezegd.

De temperatuur lag in oktober gemiddeld op 14,74 graden. Daarmee was de maand warmer dan oktober 2013.

Vijf van de afgelopen zes maanden hebben warmterecords gevestigd, met juli als enige uitzondering. Ook NASA en de Japanse meteorologische dienst noemden oktober de warmste maand.

Met nog maar twee maanden te gaan is het zeer waarschijnlijk dat 2014 de boeken ingaat als warmste jaar ooit. Het was dit jaar gemiddeld warmer dan in 2010 en 1998. De temperatuur lag dit jaar tot dusverre op een gemiddelde van 14,78 graden.

Bayern München heeft stadion al afbetaald

Bayern München heeft de lening op de eigen Allianz Arena volledig afgelost. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge vertelde donderdag dat zijn club in negen jaar de complete financiering van 346 miljoen euro heeft betaald.

Bayern München hoefde de lening pas voor 2030 af te lossen. De kampioen van Duitsland ligt zestien jaar voor op schema omdat het de laatste jaren niet alleen sportief maar ook financieel goed presteert. Rummenigge verwacht eind november te kunnen vertellen dat de jaaromzet van zijn club de grens van 500 miljoen euro is gepasseerd. De verwachting is dat de omzet van Bayern München gegroeid is naar 528 miljoen euro. De winst zal zo'n 16,5 miljoen euro bedragen.

De Allianz Arena biedt plaats aan zeventigduizend toeschouwers en hoort sinds 2005 bij de populairste attracties van München.

De Allianz Arena (PRO SHOTS/Action Images)
De Allianz Arena (PRO SHOTS/Action Images)

Schöne en Andersen fit voor Ajax

Lasse Schöne en Lucas Andersen lijken op tijd fit voor de thuiswedstrijd op zaterdag van Ajax tegen sc Heerenveen. Beide Denen trainden donderdag volop mee met hun ploeggenoten. Schöne miste de interlands tegen Servië en Roemenië wegens een knieblessure. Andersen kreeg in Boekarest een elleboog op zijn voortanden.

Trainer Frank de Boer beslist vrijdag of hij Thulani Serero tegen de club uit Friesland laat voetballen. De Zuid-Afrikaan kreeg zaterdag tijdens een met 2-1 gewonnen duel tegen Sudan, waarin hij scoorde, last van een hamstring. Hij sloeg woensdag de interland tegen Nigeria over.

Trein rijdt op vrachtwagen bij Deventer

Een trein is bij Deventer op een vrachtwagen gereden. Op een spoorwegovergang in Diepeveen ging het mis. Bij de aanrijding zijn mensen gewond geraakt. Brandweer en politie zijn op volle sterkte uitgerukt.

Door de aanrijding is het treinverkeer tussen Deventer en Olst gestremd. Reizigers vanuit Den Bosch, Nijmegen, Arnhem en Deventer richting Zwolle moeten omreizen. Dat levert volgens de NS een vertraging van ongeveer een uur op. Het spoor blijft tot in de loop van donderdagavond afgesloten.

Kiss viert 40-jarig bestaan in Ziggo Dome

De Amerikaanse rockband Kiss komt ook naar Nederland om zijn veertigjarige bestaan te vieren. Op 18 juni treden de zwart-wit geschminkte rockartiesten op in de Amsterdamse Ziggo Dome, laat concertorganisator Mojo donderdag weten.

De bandleden zijn van plan weer een bombastische en extravagante show neer te zetten, met de bijzonder lange tong van zanger Gene Simmons en knallende shows vol vuurwerk, vuur- en bloedspuwen, aldus Mojo. De kaartverkoop begint 24 november om 10.00 uur.

In mei bracht Kiss een dubbelalbum uit met de naam KISS 40. Daarop staat van elk door Kiss uitgebracht album één track. Ook staat er een aantal nummers op van de in 1978 uitgekomen soloalbums van de oorspronkelijke bandleden.

Kiss heeft in de afgelopen decennia maar liefst 44 albums uitgebracht, waarvan wereldwijd ruim honderd miljoen exemplaren zijn verkocht. In april verwierf de band een plekje in de The Rock And Roll Hall of Fame, een museum in Cleveland in Ohio waar de geschiedenis van beroemde of invloedrijke rock-and-rollmusici en -producenten wordt vastgelegd.

Op dit moment is de band bezig met zijn eerste vaste show, KISS ROCKS VEGAS in The Joint inside Hard Rock Hotel and Casino in Las Vegas. Kiss is onder meer bekend van de hits I Was Made For Lovin You en Sure Know Something, beide uit 1979.

Chantal Janzen aan de slag voor Duitse televisie

Chantal Janzen is vanaf volgend jaar ook bij onze Oosterburen op de buis. De 35-jarige presentatrice gaat aan de slag voor de Duitse commerciële zender Sat. 1. Janzen gaat haar werk in Duitsland combineren met haar huidige werkzaamheden bij RTL 4, maakte Stage Entertainment donderdag bekend.

Janzens eerste presentatieklus bij onze Oosterburen is de Duitse versie van The Voice Kids. Komend voorjaar neemt de blondine, met haar Duitse collega Thore Schölermann, de presentatie van het derde seizoen van de talentenjacht voor haar rekening.

Voor RTL presenteert Janzen programma's als Chantal Blijft Slapen, Everybody Dance Now en De Jongens tegen de Meisjes. Ook was ze te zien in de serie Divorce en zat ze in de jury van Holland's Got Talent. Naast haar werk voor RTL staat Janzen geregeld in het theater en speelt ze in films.

Mannen opgepakt na spuiten met boterzuur

Negen mannen in de leeftijd van 18 tot 39 jaar uit Utrecht zijn gearresteerd, omdat ze horecagelegenheden en winkels bespoten met het extreem stinkende boterzuur. Vooral een supermarkt in de Merelstraat was doelwit van de groep.

De politie begon een onderzoek toen een 18-jarige Arnhemse begin oktober boterzuur over zich heen kreeg. De vrouw moest zich daardoor bij de dokter laten behandelen en deed aangifte van mishandeling.

Waarom de mannen met boterzuur spoten is nog niet helemaal duidelijk, omdat het onderzoek nog niet is afgerond, aldus de politie donderdag.

Nigeriaans parlement bestormd

De politie in Nigeria heeft donderdag traangas ingezet om te voorkomen dat volksvertegenwoordigers het parlementsgebouw zouden betreden. De voorzitter van het parlement liep onlangs over van de regeringspartij van president Goodluck Jonathan naar de oppositie, waarna de politie zijn toegangspas voor het parlement introk.

Sommige parlementariërs lieten zich niet afschrikken door het traangas en klommen over het hek ronden het parlement heen om binnen te komen. Sommige oppositieleden riepen op tot de afzetting van Jonathan. De president van de senaat heeft het werk van de volksvertegenwoordiging tot nader order opgeschort.

Het parlement zou donderdag praten over het verlengen van de noodtoestand in het noordoosten van Nigeria, waar terreurbeweging Boko Haram actief is. Jonathan had om de verlenging gevraagd.

Disgaea 5 blijft een bizarre strategie-spel

Nippon Ichi Software heeft nieuwe trailers van Disgaea 5 vrijgegeven. De strategische en kleurrijke RPG is nog steeds enorm druk, allerlei cijfertjes knallen over het scherm. De nieuwe trailers introduceren Christo en Zeroken, twee nieuwe personages.

Disgaea 5, een PS4-exclusive, komt op 26 maart uit in Japan. Het is niet bekend wanneer het in Europa uitkomt.

Blind mogelijk zes maanden uitgeschakeld

Zeer slecht nieuws voor Daley Blind; Hij moet mogelijk zes maanden toekijken. Dit liet Louis van Gaal, trainer van Manchester United, voorafgaand aan zijn persconferentie weten. Dat is een enorme tegenvaller voor de voormalig Ajacied, die aanvankelijk vier tot zes weken buitenspel leek te staan.

Blind liep afgelopen weekend tijdens de interland tegen Letland (6-0) een blessure aan zijn knie op. Na onderzoek kwam het bericht dat de voetballer een week of zes niet kon spelen. Nu lijkt het er dus op, dat deze periode fors langer zal zijn.

Over tien dagen moet Blind opnieuw een scan ondergaan, waarna een definitief oordeel geveld kan worden. Voor Van Gaal is dit hoe dan ook slecht nieuws, aangezien Manchester United met een ware blessuregolf kampt. Naast de absentie van Blind zijn onder meer Phil Jones, Jonny Evans, Luke Shaw, Ashley Young en Jesse Lingard niet inzetbaar. Achter de namen van Michael Carrick en Angel di Maria staat een vraagteken.

Manchester United neemt het dit weekend op tegen Arsenal en springt bij een zege over The Gunners heen.


Daley Blind mogelijk zes maanden uitgeschakeld (PRO SHOTS / Ed Van De Pol)

Abu Dhabi verlengt contract met Formule 1

De Grand Prix van Abu Dhabi staat ook de komende jaren op de kalender van de Formule 1. De organisatie van het race-evenement in het emiraat maakte donderdag bekend dat het contract dat over twee jaar afloopt wordt verlengd. Hoe lang de looptijd van de nieuwe verbintenis is werd niet gemeld.

"Abu Dhabi heeft een belangrijke rol gespeeld als voorloper in het moderne tijdperk van de Formule 1", lichtte de baas van de Formule 1 Bernie Ecclestone toe. De race op het Yas Marina-circuit is sinds 2009 onderdeel van de F1-kalender.

De race in Abu Dhabi is komende zondag het toneel van de laatste grand prix van dit jaar. Mercedes-coureur Lewis Hamilton verdedigt daar een voorsprong van zeventien punten op zijn teamgenoot Nico Rosberg in de strijd om het wereldkampioenschap.

Bondscoach Penev weg bij Bulgarije

De slechte start van Bulgarije in de kwalificatiereeks voor het EK voetbal in 2016 heeft bondscoach Luboslav Penev zijn baan gekost. Dat heeft de Bulgaarse voetbalbond donderdag bekendgemaakt. Penev stond drie jaar aan de leiding van het nationale voetbalelftal.

Bulgarije speelde afgelopen zondag met 1-1 gelijk tegen het nietige Malta. Dat gaf voor de bond de doorslag om Penev te ontslaan. Bulgarije wist zich sinds het EK van 2004 niet meer te plaatsen voor een eindronde. Momenteel staat het land in groep H van de EK-kwalificatie op de vierde plaats, met vier punten uit vier duels. De kans dat de Bulgaren er in 2016 in Frankrijk bij zijn is klein.

Apothekers gewaarschuwd voor valse recepten

Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt apothekers om alert te zijn op valse recepten. Dat meldt de organisatie donderdag op basis van meldingen van apothekers in Utrecht. De valse recepten zijn nauwelijks van echt te onderscheiden.

Voor de vervalsingen wordt het zogenoemde BIG-nummer van een huisarts of specialist misbruikt. Alle zorgverleners in Nederland hebben een dergelijk nummer, waarmee zij in het BIG-register staan geregistreerd. Volgens het KNMP bestaat het gevaar dat patiënten ten onrechte medicijnen meekrijgen die bijvoorbeeld een verslavende werking hebben, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen. Een verkeerd gebruik van dergelijke medicijnen kan tot ernstige gezondheidsschade leiden.

Apothekers worden opgeroepen onder meer extra alert te zijn bij het geven van medicijnen aan onbekende patiënten en bij opvallend grote hoeveelheden. Bij een vals recept moeten zij aangifte doen bij de politie en melding maken bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Fontijn naar kwartfinale WK boksen

Nouchka Fontijn heeft donderdag in Zuid-Korea de kwartfinale van het WK boksen bereikt. De Europees kampioene in het middengewicht, de klasse tot 75 kilogram, versloeg in de tweede ronde Azangue Yannicke uit Kameroen met 3-0. De juryscores waren na vier ronden 40-32, 40-35, 40-36. In de kwartfinale neemt de 27-jarige Fontijn het vrijdag op tegen de Marokkaanse Khadija Mardi.

In de eerste ronde was Fontijn woensdag veel te sterk geweest voor Dara Flora Shen uit Taiwan. De scheidsrechter staakte de ongelijke strijd in de tweede ronde vanwege een technische knock-out. Yannicke had in die eerste ronde een bye.

Fontijn is de enige nog overgebleven Nederlandse deelnemer aan het toernooi op het Zuid-Koreaanse eiland Jeju. Maxine Koelemeij, Mariska Janssen, Lisa de Vilder en Abbygail Deekman werden woensdag in de eerste ronde uitgeschakeld.

Goede start Luiten in Dubai

Golfer Joost Luiten is donderdag goed begonnen aan het World Tour Championship in Dubai. De Bleiswijker had voor de eerste ronde zeventig slagen nodig. Hij kwam daarmee uit op de gedeelde twaalfde plaats. Luiten maakte vier birdies en twee bogeys. Met het toernooi in Dubai wordt het seizoen op de Europese Tour afgesloten.

De Noord-Ier Rory McIlroy en de Ier Shane Lowry gaan met 66 slagen aan de leiding. Daarna volgen de Schot Richie Ramsay en de Deen Thorbjørn Olesen met 67 slagen.

Volgend jaar twee vrouwen in Moto3

Twee vrouwen maken in 2015 hun opwachting in de Moto3-klasse. Naast terugkerend motorcoureur Ana Carrasco doet ook María Herrera komend seizoen mee aan het wegracekampioenschap, meldt de website van de MotoGP donderdag. De Moto3 is het derde niveau van het WK achter de MotoGP- en Moto2-klassen.

Voor de 17-jarige Carrasco wordt het haar derde seizoen in de Moto3. Ze doet dat bij het Boe14 RBA-team van MotoGP-coureur Aleix Espargaró. Gabriel Rodrigo en Niklas Ajo zijn haar teamgenoten. De 18-jarige Herrera debuteert in het WK. Zij gaat voor het Calvo-team rijden met teamgenoten Isaac Viñales uit Spanje en de Braziliaan Eric Granado.

Premier Italië boos om verjaarde zaak

De Italiaanse premier Matteo Renzi is verontwaardigd dat het vonnis tegen een Zwitserse zakenman door het Hof van Cassatie nietig is verklaard, omdat de zaak is verjaard. Een gerechtshof veroordeelde Stephan Schmidheiny in 2013 tot achttien jaar cel wegens betrokkenheid bij de dood door asbestvergiftiging van zo'n drieduizend mensen.

Het Hof van Cassatie oordeelde dat de verjaringstermijn in de zaak was verstreken en verklaarde het vonnis tegen Schmidheiny daarom nietig. Volgens Renzi toont de zaak dat hervorming van het Italiaanse rechtsstelsel broodnodig is om rechtszaken sneller te kunnen behandelen.

"Het mag niet mogelijk zijn dat in sommige zaken de behoefte aan gerechtigheid verstrijkt", zei de premier donderdag.

Schmidheiny is een voormalige directeur en grootaandeelhouder van het Zwitserse bouwbedrijf Eternit. Het bedrijf is in verband gebracht met verontreiniging waardoor duizenden mogelijk door asbestvergiftiging zijn overleden. In 2012 werd Schmidheiny veroordeeld tot zestien jaar wegens nalatigheid. Een jaar later verhoogde het gerechtshof de straf tot achttien jaar.

Zeehondencrčche Pieterburen helpt vol Ecomare

Hulpbehoevende zeehonden die op de kust van Noord-Holland aanspoelen, worden vanaf nu naar het Groningse Pieterburen gebracht. De zeehondencrèche daar springt bij, omdat opvangcentrum Ecomare op Texel de toestroom van zieke zeehonden en zogeheten huilers niet meer aankan.

Ecomare kondigde onlangs een opnamestop af voor zeehonden die aanspoelen in Noord-Holland. Voor die dieren is nu dus een oplossing gevonden.

First lady Zambia wil president worden

De weduwe van de onlangs overleden president van Zambia, Michael Sata, wil namens de regeringspartij meedoen aan de presidentsverkiezingen. Dat heeft ze woensdag bekendgemaakt. Christine Kaseba-Sata is daarmee het derde lid van de familie-Sata dat namens de partij Patriottisch Front naar het hoogste ambt dingt.

Mulenga Sata, zoon van wijlen de president en burgemeester van de hoofdstad Lusaka, deelde eerder deze week zijn kandidatuur mee. Sata's neef Miles Sampa, onderminister van handel, wil ook president worden.

Verwacht wordt dat het Patriottisch Front later deze maand zijn voorkeur voor een kandidaat uitspreekt.

Michael Sata overleed in oktober na een lang ziekbed. Vorige week werd hij begraven.

De presidentsverkiezingen staan gepland voor 20 januari. Meerdere partijen schuiven kandidaten naar voren.

Iraans bedrijf toont nagelnieuwe Amerikaanse heli's

Een Iraans bedrijf heeft donderdag vier gloednieuwe helikopters van Amerikaanse makelij getoond die het via derden heeft verworven. Het bedrijf zegt hiermee te willen aantonen dat Iran internationale sancties vanwege zijn atoomprogramma zal weten te omzeilen.

De R-44 helikopters werden getoond tijdens een luchtvaartshow op het eiland Kish in de Perzische Golf. Mahmoud Azin van het Iraanse helikopterbedrijf zei dat ze voor ongeveer twee miljoen dollar zijn aangeschaft via 'dealers'. De toestellen kunnen zowel voor training als voor politiepatrouilles worden gebruikt. Zijn bedrijf bezit ongeveer 25 helikopters en bedient voornamelijk Iraanse olievelden en -platforms.

Het is Amerikaanse bedrijven wettelijk grotendeels verboden om zaken te doen met Iran. Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft strenge sancties lopen tegen Iran.

De sancties zijn ingesteld om Iran te pressen zijn atoomprogramma aan te passen. Westerse landen vermoeden dat Iran stiekem werkt aan een kernwapen, wat Iran bij hoog en bij laag ontkent. Iraanse en internationale onderhandelaars hopen voor 24 november met Teheran een akkoord te bereiken over beperking van Irans nucleaire activiteiten in ruil voor verlichting van de sancties.

Pieter Baan Centrum mogelijk asielzoekerscentrum

Het Pieter Baan Centrum in Utrecht wordt mogelijk een asielzoekerscentrum. De gemeente Utrecht onderzoekt samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of de psychiatrische observatiekliniek voor gevangenen geschikt is om op korte termijn vluchtelingen onder te brengen.

Het Pieter Baan Centrum verhuist naar verwachting volgend jaar naar andere locaties in het land. Het Utrechtse college laat donderdag aan de raad weten dat het gebouw de beste optie in Utrecht is om extra asielzoekers te huisvesten. Utrecht heeft al een azc, dat plaats biedt aan 450 mensen.

Xbox One-bezitters krijgen cadeaus

Xbox One-bezitters worden beloond door Microsoft vanwege hun trouw aan de spelcomputer. Mensen die in het eerste jaar sinds de verkoop van de console een aangeschaft hebben, kunnen rekenen op een willekeurig presentje.

Het gaat om mensen die in de periode tussen 22 november 2013 en 11 november 2014 een Xbox One hebben aangeschaft, met als voorwaarde dat er minimaal tien uur gebruik van gemaakt is. Zo krijgen al deze gebruikers sowieso een nieuwe gamer picture, nieuwe achtergronden voor zowel de Xbox One als voor Windows en kunnen zij de vierdelige miniserie van Halo, Forward Unto Dawn, gratis huren.

Naast deze vaste freebies is er nog een waslijst aan extra'tjes waar gebruikers op kunnen rekenen, hetzij volledig willekeurig. De lijst van presentjes vind je hieronder. Het is niet duidelijk hoeveel van iedere freebie in totaal weggegeven gaan worden.

 • Xbox One Limited Edition Call of Duty: Advanced Warfare Bundle
 • Xbox One Special Edition Sunset Overdrive Bundle
 • One month membership for Xbox One-exclusive EA Access service
 • Tiger Shark cash card for Grand Theft Auto V, worth $200,000 in-game GTA Online dollars
 • Forza gift pack with Forza RallyCross hat, Lamborghini Huracán 1/24 scale replica, and Xbox One Controller (launch team edition) signed by Tanner Foust, host of Top Gear America, Global RallyCross champion and professional stunt driver
 • Forza Horizon 2 Limited Edition Casio G-Shock Men's Black Multi-Function Digital Sports Watch
 • Grand Theft Auto V gift pack with the Los Santos Sheriff Trucker cap, Michael, Franklin and Trevor Posters, and a Grand Theft Auto V sticker pack
 • Xbox Live Gold 12-month membership digital code
 • Killer Instinct Season 1 Combo Breaker Pack, the retail version of Killer Instinct Xbox One's first season and includes all eight season one characters: Jago, Sabrewulf, Glacius, Thunder, Sadira, Orchid, and Spinal. Also includes Fulgore DLC character.
 • Special limited edition Nissan 370Z, featuring a custom Casio livery for Forza Horizon 2
 • Air Vehicle shortcut for Battlefield 4 for immediate access to all available unlocks for helicopters and jets available in the main Battlefield 4 game
 • Arno's French Rapier for Assassin's Creed Unity to improve your combat skills
 • 75 Platinum in Warframe
 • Plants vs. Zombies: Garden Warfare Costume Pack for Peggle 2
 • Epic Quest Table in Pinball FX2
 • Dance Central Spotlight (full game token)
 • Project Spark Premium - 15 days: Grants 2x gain of Spark XP, credits, and champion XP, as well as the ability to purchase new token-only content for earned in-game credits

Jagex kondigt Block N Load aan

Jagex Games Studio kondigt een nieuwe online multiplayershooter aan. Block N Load combineert first-person actie met strategisch bouwen. Teams kunnen defensieve en offensieve opstellingen bouwen, voordat ze het basiskamp van de vijand bestormen.

De arena’s in Block N Load zijn volledig te vernietigen. Er zijn zes verschillende klassen te kiezen, die ieder unieke strijdvaardige en tactische voordelen bezitten. Cogwheel is een losgeslagen robot met een obsessie voor wapens, O.P Juan Shinobi is een dodelijke ninja die je niet aan ziet komen en Doctor Eliza Doolally, die ethiek schuwt ten gunste van toegepaste scheikunde. Naast deze actieve en passieve vaardigheden heeft iedere speler toegang tot een verscheidenheid aan wapens en blokken, zoals mijnen, krachtvelden, springplanken, lijmtegels, geschuttorens en gigantische bommen.

Block N Load is momenteel in ontwikkeling voor pc en staat gepland voor release op Steam in 2015. Registratie voor de bèta-test in december is beschikbaar via de officiële website.

Xenoblade Chronicles X bijna af

Xenoblade Chronicles X, de grote Nintendo RPG voor volgend jaar, is bijna af. Dat zegt regisseur Tetsuya Takahashi van Monolith Soft op Twitter. Dat is ook wel logisch, want de game komt in het voorjaar van 2015 uit in Japan. Hoe lang Europa moet wachten is niet bekend.

“The development [of Xenoblade Chronicles X] did have its twists and turns, but we were able to finish up (just a little more until it’s complete) Xenoblade Chronicles X in the sci-fi world we aimed for from the beginning in a seamless open-world with online play, and I feel that we were able to overcome several obstacles as far as game development goes.”


Webwinkels willen maatregelen tegen Chinese concurrentie

Chinese webwinkels zouden zich volgens brancheorganisatie Thuiswinkel.org schuldig maken aan oneerlijke concurrentie. De organisatie wil daarom dat het ministerie van Economische Zaken de Chinese concurrenten aan banden legt. Dat schrijft Het Parool.

De Chinese overheid steunt haar webwinkels door middel van gunstige tarieven voor het verzenden van bestellingen, zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. Op die wijze wil China de export bevorderen en een belangrijke rol spelen in de wereldwijde internethandel. "De webwinkels krijgen alle steun van de Chinese overheid. Daardoor kunnen ze voor een habbekrats producten aanbieden, vaak zelfs zonder verzendkosten. Het is voor Nederlandse webwinkels vaak duurder om spullen naar België te sturen, dan het voor Chinese webwinkels is om hun producten naar Europa te zenden," aldus Jongen.

Wat Jongen betreft gaat het ministerie eerst 'een vriendelijk gesprek' houden met de Chinezen. Als dat niet leidt tot hogere consumentenprijzen, wil Jongen extra maatregelen. Te denenvalt een extra heffingen of zelfs een verbod op zendingen uit China.

Sinds de beursgang van de grote Chinese webwinkel Alibaba neemt het aantal Chinese webshops dat zich op Nederland richt toe. Naast Thuiswinkel.org is ook de Consumentenbond daar niet blij mee. In plaats van blij te zijn met voordelige alternatieven, klaagt de bond liever over 'onverwachte' invoerheffingen. "Bestellen levert in de praktijk nauwelijks voordeel op door de bijkomende douane- en invoerkosten. Maar consumenten zien die kosten niet als ze bestellen; daar komen ze pas achter als de spullen worden bezorgd," luidt het commentaar waarmee de Consumentenbond de Nederlandse winkels de hand boven het hoofd houdt.

Voortaan telefoontje bij vrijlaten moordenaar

Nabestaanden van slachtoffers van moord en doodslag krijgen voortaan een telefoontje, gevolgd door een nette brief als de dader op vrije voeten komt. Dat heeft de het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt na berichtgeving hierover in het AD.

Het telefoontje hoorde niet bij de standaardwerkwijze. De nieuwe manier van inlichten is tot stand gekomen in overleg met lotgenotenorganisaties. "We vinden het ontzettend belangrijk dat de communicatie goed verloopt", aldus een woordvoerster

Na de telefonische melding krijgen de nabestaanden alsnog een brief van het Informatiepunt Detentieverloop, dat nabestaanden informeert over het verloop van de straf. Ook de brief wordt vernieuwd, maar naar de precieze tekst wordt nog gekeken. Nabestaanden werden in het verleden soms verrast door de brief, die wel eens 'hard en kil overkwam'.

PVV vangt bot na klacht over 'Rot op'

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil en kan niets doen tegen EO-programma 'Rot Op Naar Je Eigen Land’. De PVV sprong uit haar vel toen ze hoorde dat de omroep een programma gaat maken waarin mensen met een duidelijke opvatting over vluchtelingen, PVV-aanhangers bijvoorbeeld, landen bezoeken waaruit vluchtelingen afkomstig zijn. De EO wil die mensen confronteren met de werkelijkheid van de vluchtelingen.

PVV'er Martin Bosma vroeg Dekker of de EO soms ook aan D66-fans toont hoe Nederlandse gezinnen krom moeten liggen vanwege de betalingen aan de Europese Unie. "Ik heb navraag gedaan bij de EO, maar dergelijke programma’s zijn niet in voorbereiding", aldus Dekker donderdag in een brief. En verder laat hij het programma het programma.

PVV vangt bot na klacht over'Rot op'
PVV vangt bot na klacht over'Rot op' (Foto: ANP)

Stevens debuteert voor Caterham in Abu Dhabi

Will Stevens is zondag in Abu Dhabi bij de afsluitende race van het Formule 1-seizoen de tweede rijder namens Caterham. De 23-jarige Engelsman debuteert op het hoogste niveau naast de Japanner Kamui Kobayashi. Hij vervangt de Zweed Marcus Ericsson die zijn contract bij het team vanwege de financiële onzekerheden van de renstal liet ontbinden.

Caterham moest vanwege de financiële problemen afhaken voor de afgelopen twee races in Austin en São Paulo. De reis naar de Verenigde Arabische Emiraten wordt betaald door fans en sponsoren, terwijl F1-baas Bernie Ecclestone de helpende hand toestak door voor het materiaal een vliegtuig te regelen en de vliegkosten op zich te nemen.

Stevens komt heeft zowel dit jaar als vorig jaar al enkele tests voor Caterham uitgevoerd. De Brit reed daarnaast in de World Series by Renault waarin hij dit seizoen twee zeges boekte en als zesde eindigde in het kampioenschap.

Irak en Turkije werken samen tegen IS

Irak en Turkije gaan nauwer samenwerken en meer inlichtingen delen in de strijd tegen Islamitische Staat. Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi donderdag gezegd na overleg met zijn Turkse collega Ahmet Davutoglu.

IS heeft ongeveer een derde van Irak en een deel van Syrië in handen. De terreurgroep heeft in het gebied een kalifaat uitgeroepen. Syrië en Irak delen een poreuze grens met Turkije. De betrekkingen tussen Ankara en Bagdad zijn als gevolg van de opmars van IS verslechterd, omdat via de Koerdische regio in Noord-Irak illegale olie-export richting Turkije zou plaatsvinden.

Hoe de samenwerking tussen Irak en Turkije er precies gaat uitzien is niet duidelijk. Al-Abadi liet zich daar niet over uit.

Vervoersverbod na nieuwe vogelgriepvondst

Bij een kippenboerderij in Ter Aar is ook vogelgriep vastgesteld. De 43.000 legkippen op het bedrijf worden geruimd, heeft het ministerie van Economische Zaken donderdag bekendgemaakt. Door de nieuwe vondst is er ook een nieuw landelijk vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel ingesteld.

Afgelopen weekeinde werd in Hekendorp bij Oudewater op een ander pluimveebdrijf vogelgriep gevonden. Van zondag tot woensdag was daardoor ook al een landelijk vervoersverbod van kracht. Daar ging het om de H5N8-variant die op mensen over te dragen is.

Ter Aar ligt zo'n twintig kilometer ten noorden van Hekendorp. Om welke versie van de vogelgriep het in Ter Aar gaat, is nog niet bekend.

Nog half miljard nodig voor klimaatfonds VN

Het Groene Klimaatfonds van de Verenigde Naties komt ongeveer een half miljard euro tekort voor de doelstelling van acht miljard. Zo'n dertig landen die voor het fonds bijeenkwamen in Berlijn brachten al meer dan zeven miljard euro in. De Duitse minister van milieu Barbara Hendricks toonde zich daarom tevreden.

Groot-Brittannië deed donderdag een flinke duit in het zakje door 720 miljoen pond (negenhonderd miljoen euro) toe te zeggen. Het Groene Klimaatfonds van de Verenigde Naties is bedoeld als steun voor arme landen in de strijd tegen klimaatverandering.

De VN hopen in totaal acht miljard bijeen te krijgen om ontwikkelingslanden te behoeden voor zeespiegelstijging, hogere temperaturen en extremer weer. Daarnaast is het geld bedoeld voor de ontwikkeling van duurzame energie.

Andere landen die aan het fonds doneerden zijn Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan. Nederland stort zo'n honderd miljoen euro in het klimaatfonds.

Sommige landen zeggen hun bijdrage de komende maanden te zullen verhogen. Hendricks zei er daarom vertrouwen in te hebben dat het gewenste bedrag uiteindelijk wordt opgehaald.

Dj Bart Arens verruilt 3FM voor Radio 2

Bart Arens neemt na elf jaar afscheid van 3FM. De AvroTros-dj gaat vanaf januari aan de slag bij Radio 2, maakte Arens donderdag bekend. Voor Radio 2 gaat de 36-jarige dj elke werkdag het ochtendprogramma Aan de Slag! presenteren.

Aan de Slag! vervangt het huidige Gouden Uren van Daniël Dekker. De nieuwe show, die elke dag tussen 09.00 uur en 12.00 uur te horen zal zijn, wordt een 'fris, positief en verrassend muziekprogramma', belooft AvroTros.

Arens heeft zin in zijn nieuwe klus. "Ik vind de naam Aan de Slag! perfect passen bij het tijdstip. De een begint op kantoot met z'n werk of is onderweg naar een zakenrelatie, de ander trekt thuis de stofzuiger of strijkplank uit de kast. Voor iedereen geldt hetzelfde: Nederland gaat aan de slag en ik verzorg de soundtrack."

Dekker zegt 'met plezier' zijn luisteraars over te dragen aan Arens. "Bart is al meer dan tien jaar met verschillende programma's succesvol op 3FM, deze stap naar een dagelijkse radioshow is hem zeker toevertrouwd", reageert Dekker, naast dj eindredacteur bij 3FM en Radio 2 bij AvroTros. "Ik ben ervan overtuigd dat hij van dit nieuwe programma een succes gaat maken."

'Obesitas kost twee biljoen dollar'

De kosten van obesitas zijn wereldwijd gestegen tot twee biljoen dollar (1,6 biljoen euro) - bijna evenveel als de kosten van roken of de gezamenlijke kosten van gewapend geweld, terrorisme en oorlog. Dat heeft onderzoeksinstituut McKinsey berekend.

Ruim twee miljard mensen, zo'n dertig procent van de wereldbevolking, is te zwaar of obees, aldus het onderzoeksrapport, dat donderdag werd vrijgegeven. McKinsey schat dat als de huidige trend aanhoudt in 2030 bijna de helft van de wereldbevolking aan overgewicht zal lijden.

Volgens het onderzoeksinstituut is er geen eenvoudige oplossing voor het probleem. Onenigheid over de juiste aanpak voorkomt dat progressie wordt geboekt. Het onderzoek van McKinsey is bedoeld als startpunt voor het ontwikkelen van een mogelijke strategie.

Buschauffeurs willen af van losse kaartjes

Buschauffeurs zijn de losse kaartverkoop in het openbaar vervoer zat omdat het tot veel irritatie en onbegrip leidt bij reizigers. Dat meldt FNV Bondgenoten, dat een zwartboek bijhield met klachten van buschauffeurs over de losse kaartverkoop. De vakbond kijkt met weemoed terug naar de strippenkaart.

In een maand kwamen ongeveer negentig klachten binnen. Aanleiding voor de oproep waren de verhalen die de ronde deden. "Ik hoorde dat de buschauffeurs het onderling hadden over hun ervaringen omtrent de verkoop van losse kaartjes", verklaart vakbondsbestuurder Jan Heilig. "Veel buschauffeurs meldden dat zij kwaad worden aangekeken of worden uitgescholden als reizigers meer moeten betalen dan verwacht."

De onduidelijkheid over de prijzen voor het openbaar vervoer komen onder meer voort uit de invoering van de OV-chipkaart. Voorheen maakten alle busbedrijven nog gebruik van de strippenkaart, maar nu hebben busmaatschappijen eigen kaartjes waarmee ze elkaar kunnen beconcurreren. Hierdoor kunnen verschillende bedrijven verschillende prijzen rekenen voor hetzelfde traject.

Zo kunnen reizigers zowel met Arriva als met stadsvervoerder RET van Dordrecht naar Rotterdam gaan. Een enkeltje met de RET-bus kost drie euro, tegenover acht euro bij Arriva, zo staat in het zwartboek. Ook kost overstappen naar een andere busmaatschappij vaak extra geld.

Heilig wil dat de losse kaartverkoop wordt vereenvoudigd, omdat het huidige systeem niet klantvriendelijk is, voor meer administratie zorgt en soms tot agressie tegenover buschauffeurs leidt. "Wij pleiten voor een nieuwe strippenkaart", zegt hij. Verder dringt de vakbondsbestuurder eropaan losse kaartjes alleen nog via een pintransactie mogelijk te maken, in plaats van met cash geld. "Hierdoor is het voor de buschauffeur veiliger, omdat de kans op overvallen wordt verkleind. Ook versnelt het de verkoop van kaartjes in de bus."

FNV Bondgenoten biedt het zwartboek donderdag aan onder meer de provincies, gemeenten en busbedrijven aan.

Compleet elftal ontslagen na 0-10 tegen jeugdteam

Het zit het Zwitserse FC Grenchen dit seizoen niet echt mee. De club uit de Zwitserse 1. Liga Classic, drie niveau's onder de Super League, had na dertien wedstrijden een keer met 1-0 gewonnen en een keer met 1-1 en 0-0 gelijkgespeeld. De rest ging allemaal verloren en vaak niet met de minste cijfers: Er vielen onder meer scores van 8-0, 9-0, 10-1 en nog eens 9-0 te noteren.

Na een nieuwe nederlaag is de sportief directeur van de club het echter zat. Renato Brun zag hoe zijn Grenchen thuis met liefst 0-10 onderuit ging tegen het jeugdteam van FC Luzern en besloot vervolgens om alle elf in actie gekomen spelers te ontslaan. "Gelooft u nou echt dat dit team goed genoeg is voor deze competitie?", foeterde Brun. "Ik ben iemand die niet veel praat, maar wel handelt."

Brun zei dat de spelers niet alleen om sportieve redenen ontslagen werden, maar ook vanwege 'karaktereigenschappen', zonder daar nader op in te gaan. "Ik bepaal de sportieve gang van zaken binnen deze club en als het niet goed loopt is het aan mij om er iets aan te doen. Dat heb ik nu gedaan." Trainer Patrick Bösch, die de dans ontsprong, kan wel leven met de beslissing. "Als het werkt, werkt het. Anderen zouden in mijn situatie al lang de handdoek in de ring gegooid hebben."

Niet geheel verrassend zijn de getroffen spelers minder gelukkig met de beslissing. Zo klaagt de Albanees-Zwitserse verdediger Dedaj Dugagjin over de manier van communicatie: "Er werd gewoon een lijst met onze namen opgehangen bij het trainingsveld, met de mededeling dat we onze spullen konden pakken." Dugagjin gaat verder: "Ik weet hoe de club ervoor stond, maar toch ben ik naar Grenchen gekomen. Als je dan met 0-10 verliest hebben echt niet alleen de spelers daar schuld aan", uit hij kritiek op trainer Bösch en sportief directeur Brun.

Brun houdt vol dat het bij het ontslag van een aantal spelers ook om het karakter gaat, zoals goalgetter Fitim Sadriji: "Hij is een goede speler. Het is echter niet de bedoeling om constant tegen de trainer uit te vallen als hij zegt dat je de bal ook wel eens een keertje af zou kunnen geven", zegt Brun over de Kosovaar die zeven van de tien treffers van Grenchen maakte dit seizoen.

Het lijkt erop dat Brun en Bösch de volledige steun hebben van het bestuur van de club. Gevraagd naar de situatie kwam bestuurslid en sponsor Rolf Probst met een duidelijk antwoord: "Het management van de club is fantastisch bezig. Wij mengen ons niet in sportieve zaken."

Grenchen is overigens geen club met een volledig succesloos verleden. Zo werd tussen 1938 en 1942 drie keer de tweede plek behaald in de hoogste Zwitserse competitie, iets wat men in 1959 herhaalde. In datzelfde jaar pakte Grenchen ook de grootste prijs uit de clubhistorie: De Zwitserse beker.

NL'se vrouwen neuken al op 2e date

Is het bij de eerste date nog laf handje vasthouden en met een beetje mazzel tongen, dan is het nog even door de zure appel heen bijten. Al tijdens de tweede date volgt de beloning, want dan mag je erop. Dit blijkt uit een onderzoek van Singlessite.nl die hiervoor duizend leden heeft ondervraagd.

Op de vraag 'Wanneer wordt er geneukt?', vulde maar liefst een derde van de ondervraagden 'date nummer twee' in. Iets meer dan een kwart is wat terughoudender en laat zich pas op het derde afspraakje aan een paarsgepunte lans rijgen. Bij 17 procent van de dames kun je al bij de eerste date je kwakje kwijt, terwijl je bij 15 procent na minimaal vijf afspraakjes nog de hand aan jezelf moet slaan.

Desondanks lusten de vrijgezelle Nederlanders er wel pap van. Zo geeft ruim een op de vijf toe dat ze tussen de één en vijf neukertjes hebben gehad. Bijna een kwart heeft met vijf tot tien personen gevleesdamd, en slechts 12 procent heeft tussen de tien en twaalf sekspartners gehad.

Bijna een kwart (23 %) is een slet cq baas. Zij hebben al met meer dan 25 partners gerampetampt. Uit hetzelfde onderzoek is tevens gebleken dat de gemiddelde single al drie langdurige relaties achter de kiezen heeft.

Federer kan vrijdag spelen in Davis Cup-finale

Roger Federer denkt genoeg hersteld te zijn van een rugblessure om in de Davis Cup-finale te spelen. De Zwitserse kopman werd donderdag bij de loting gekoppeld aan Gaël Monfils. Diens teamgenoot Jo-Wilfried Tsonga opent namens Frankrijk het bal tegen Stanislas Wawrinka. Zondag treft Federer Tsonga en neemt Wawrinka het op tegen Monfils.

In het dubbelspel zet de Zwitserse Davis Cup-coach Severin Lüthi Marco Chiudinelli en Michael Lammer in. Zij nemen het op tegen Julien Benneteau en Richard Gasquet. Overigens kunnen de dubbelspelers nog gewijzigd worden. Als Zwitserland slecht begint is het niet ondenkbaar dat Federer, Wawrinka of beiden in het dubbel aantreden.

De Davis Cup-finale tussen Frankrijk en Zwitserland wordt in Lille gespeeld. De Zwitsers kunnen het landentoernooi voor het eerst winnen, Frankrijk gaat op voor de tiende titel. De laatste dateert uit 2001.

Binnen twee weken uitsluitsel licentie Astana

De UCI doet vermoedelijk binnen twee weken uitspraak over de licentie van Astana voor de World Tour. De wielerploeg is in opspraak geraakt door maar liefst vier dopinggevallen in de afgelopen twee maanden. De internationale wielerbond meldde woensdag dat de Kazach Victor Okishev van de opleidingsploeg positief had getest.

"Op 6 november is de zaak door de licentiecommissie behandeld. De commissie zal eind november, begin december een beslissing nemen", aldus een woordvoerder van de UCI donderdag.

Lieuwe Westra staat onder contract bij de ploeg en Lars Boom gaat ook voor het team rijden. Boom is niet blij met de dopingperikelen bij zijn nieuwe werkgever. "Daar baal ik stevig van", verklaarde Boom tegen de NOS. Hij wil er verder niet veel over kwijt. "Maandag zie ik ze voor het eerst op een trainingskamp in Italië."

Ajax moet weg van De Toekomst

Ajax' jeugdcomplex De Toekomst kan niet op de huidige plek blijven. Daar worden woningen gebouwd, zei voorzitter Hans Wijers van de raad van commissarissen van de Amsterdamse club donderdag op BNR. "De Toekomst, ons opleidingsgebouw en alles daar omheen, moet daar weg. Daar komt woningbouw. Dus we gaan op dat gebied iets heel moois neerzetten."

Ajax gaat ook verder investeren in de jeugdopleiding om zo een stap omhoog te zetten. Daarbij denkt Wijers aan 'meer mensen, meer trainers, enzovoort'. Er worden ook nog alternatieven bekeken om in te investeren, kondigde Wijers aan. Het kopen van de ArenA is een mogelijkheid. "We kijken naar een aantal opties. De tijd zal leren wat de beste optie is om onze langetermijndoelstellingen te bereiken."

Mensenrechtenhof kraakt onderzoek naar dode Irak

Nederland heeft geen onafhankelijk en goed onderzoek gedaan naar het schietincident waarbij een Nederlandse luitenant de Irakees Sabah Jaloud zou hebben doodgeschoten. Dat concludeert het Europese Hof voor de Rechten van de Mens donderdag, meldden de advocaten van de vader van het slachtoffer. Nederland moet de vader 25 duizend euro schadevergoeding betalen.

Het drama voltrok zich op 21 december 2004 bij een controlepost ten noorden van de Iraakse stad Ar Rumaythah. Tijdens een onderzoek naar een eerder schietincident die nacht kwam een zwarte Mercedes met daarin onder anderen Jaloud bij de controlepost aanrijden.

Het Openbaar Ministerie zou opnieuw moeten overwegen om een Nederlandse luitenant te vervolgen voor het schietincident in Irak waarbij de Irakees Sabah Jaloud in 2004 werd gedood. Dat zegt advocaat Liesbeth Zegveld, die de vader van het slachtoffer bijstaat, ineen reactie op de uitspraak. Het zou de Nederlandse autoriteiten 'sieren', vindt ze.

Zegveld weet nog niet of ze namens de vader van Jaloud zelf opnieuw om vervolging van de militair gaat vragen. Daar moet ze het met hem nog over hebben.

N.E.C. verwacht tekort van twee miljoen euro

N.E.C. lijdt dit seizoen een miljoenenverlies. De Nijmeegse club rekent op een tekort van twee miljoen euro. De financiële tegenvaller is grotendeels te wijten aan de degradatie uit de Eredivisie. De club zegt een miljoen euro minder aan tv-gelden te ontvangen, sponsors kwijt te zijn geraakt en minder te verdienen aan de thuiswedstrijden.

Directeur Bart van Ingen lichtte de financiële situatie donderdag toe in een brief nadat eerder deze week al bekend werd dat N.E.C. in financieel zwaar weer zat. De club betaalt al maandenlang geen huur meer voor het Goffertstadion. Daarover is N.E.C. in gesprek met de gemeente.

Rockband Interpol ingesneeuwd in Buffalo

De mannen van de Amerikaanse rockband Interpol zitten al twee dagen vast in hun toerbus. Ze zijn getroffen door een sneeuwstorm vlakbij de plaats Buffalo. "We zitten al veertig uur op dezelfde plek in de sneeuw en we hebben geen idee wanneer we hier uit kunnen", valt op de website van de band te lezen.

De mannen van Interpol houden hun fans via Twitter op de hoogte. "Bedankt voor al jullie steun, dat doet ons goed", twitterde gitarist Daniel Kessler. De rockband deelde ook foto's van hun ingesneeuwde toerbus. Het is duidelijk dat ze geen kant op kunnen.

De mannen lieten ook weten dat ze twee concerten hebben moeten afzeggen. Dinsdag zouden de mannen een show geven in Toronto, maar die kon niet doorgaan. Woensdag maakten de mannen bekend dat ze ook hun optreden voor die avond in Montreal moesten cancelen.

Tschopp stapt over naar mountainbiken

De Zwitserse wielrenner Johann Tschopp stapt na elf seizoenen op de weg over naar het mountainbiken. De 32-jarige coureur van IAM Cycling wil vooral marathonraces gaan rijden. "Mountainbiken is altijd een droom geweest", zegt hij op de ploegwebsite. "Ik heb er goed over nagedacht en besloten om mijn droom na te jagen in 2015."

De laatste jaren zijn veel mountainbikers overgestapt naar het wegwielrennen. Onder meer Cadel Evans en Michael Rasmussen maakten die stap. De andere kant op is een zeldzame move.

Tschopp reed zes keer de Giro d'Italia, twee keer de Tour de France en twee keer de Vuelta à España, waarvan hij alleen de laatste één keer niet uitreed. Zijn beste resultaat was een twaalfde plaats in de Giro in 2012. In die koers boekte hij in 2010 ook een etappezege. In 2012 won hij de Ronde van Utah, een jaar later het bergklassement van Parijs-Nice en dit seizoen de bergtrui in de Ronde van Romandië.

Tschopp reed sinds 2013 voor IAM Cycling. Daarvoor kwam hij uit voor BMC, Bouygues Telecom en Phonak.

Huisbezoeken Amsterdam leveren 141 aanhoudingen op

De afgelopen dagen zijn in Amsterdam 141 mensen aangehouden. Ook heeft de politie ruim 120 duizend euro aan openstaande boetes geïnd. De politie hield een actie om mensen te bereiken die zich onttrekken aan een boete of straf.

Ongeveer duizend Amsterdammers die nog iets op hun kerfstok hebben, kregen onverwacht bezoek van agenten. Mensen werden aangehouden omdat ze nog een celstraf hadden openstaan, omdat ze verdacht werden van betrokkenheid bij een strafbaar feit, omdat ze dna moesten afstaan of omdat ze een boete niet wilden of konden betalen.

De personen die zijn aangehouden, moeten in totaal 3004 dagen in de cel doorbrengen.

Fans achterhalen veranderingen na patch Smash Bros.

Nintendo heeft een nieuwe patch uitgerold voor Super Smash Bros. 3DS, waarmee deze versie 1.0.4 heeft bereikt. Helaas heeft Nintendo hier niet de patch notes van beschikbaar gemaakt, waardoor de fanbase zich genoodzaakt voelde deze zelf te achterhalen.

De patch notes worden nog steeds bijgewerkt en zijn in de bron te vinden. Het varieert van aanpassingen in de gedane schade tot het omwisselen van wie eerst doodgaat (erg jammer voor Bowser-spelers!). Of Nintendo zelf nog de patch notes beschikbaar maakt is niet duidelijk, dus neem vooral een kijkje als je nieuwsgierig naar de veranderingen bent.

Zeldzame Sumatraanse olifanten gedood

In het westen van Indonesië zijn de kadavers van twee zeldzame Sumatraanse olifanten gevonden. De dieren zijn waarschijnlijk gedood door stropers, zei Krismanko Padang, het hoofd van de stichting voor olifantenbescherming, woensdag.

De restanten van de twee mannetjesolifanten werden eerder deze week gevonden in de buurt van een oliepalmplantage in de provincie Jambi, op het eiland Sumatra. De schedels hadden geen slagtanden meer. De politie trof kogelhulzen aan.

Volgens dorpsbewoners struinde een groep van zo'n dertig olifanten de afgelopen weken rond in het gebied.

De Sumatraanse olifant wordt ernstig in zijn voorbestaan bedreigd. Er lopen naar schatting nog maar zo'n drieduizend dieren in het wild. Als er geen goede maatregelen voor hun bescherming worden getroffen schatten natuurbeschermers dat de diersoort binnen dertig jaar uitsterft.

Brussel neemt vrachtwagenkartel op de korrel

De Europese Commissie vermoedt dat een aantal vrachtwagenbouwers verboden prijsafspraken heeft gemaakt. Als onderzoek dat bevestigt, riskeren de fabrikanten flinke boetes. Brussel stuurde donderdag een officiële aanklacht naar de truckfabrikanten.

De commissie maakte niet bekend om welke truckbouwers het gaat, maar eind oktober berichtte persbureau Bloomberg al dat het zou gaan om DAF, Scania, MAN, Iveco en Renault Trucks. In januari 2011 deed Brussel samen met nationale mededingingsautoriteiten al onaangekondigde inspecties, onder meer bij DAF in Eindhoven en Scania in Breda.

De commissie onderstreept dat het sturen van een officiële aanklacht de uitkomst van het onderzoek niet bepaalt.

Seks in het bos

Hey Nedero,

In de laatste column die ik van je las, schreef je over seks met een ecologisch condoom. Dit onderwerp zorgde ervoor, dat ik je nu de volgende vraag wil en durf te stellen. Het zit namelijk zo, mijn seksleven is nogal in het slob geraakt en eigenlijk wil ik er wat spanning in brengen. In de slaapkamer hebben mijn partner en ik al van alles geprobeerd, maar ik merk dat ik veel van die gekkigheden helemaal niet tof vind. Dat hele 50 tinten grijs bijvoorbeeld, ik kan mijn vriend wel wat aandoen als hij mij op zogenaamd erotische wijze pijn aan het doen is! Nu lijkt het mij een topidee om eens seks op een openbare plek te hebben. Ben alleen erg bang om gepakt te worden! Is dit wel zo’n goed idee als ik mij voorstel?

Kuskus Chantal

Egypte pakt onderhandelaar Moslimbroederschap op

De Egyptische autoriteiten hebben een vooraanstaand lid van de Moslimbroederschap opgepakt die een belangrijke rol vervulde in de onderhandelingen tussen zijn nu verboden groep en de regering.

Een veiligheidsfunctionaris verklaarde dat Mohammed Ali Bishr donderdagochtend van zijn bed werd gelicht in verband met een oproep om te demonstreren. Die oproep kwam overigens niet van de Moslimbroederschap, maar van een groep salafisten.

De Egyptische autoriteiten treden hard op tegen de Moslimbroederschap sinds de islamistische president Mohammed Morsi in juli 2013 na massale demonstraties tegen hem door het leger werd afgezet. Morsi en duizenden aanhangers van de Moslimbroederschap zijn vastgezet.

Henk Krol genomineerd voor De Zak

50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol is genomineerd voor De Zak, de prijs voor diegene die zich het afgelopen jaar 'op de meest brutale of beschamende wijze heeft laten leiden door hebzucht, bedrog of een andere grove ondeugd'. Hij is een van de vier genomineerden voor de ludieke onderscheiding, die op 5 december wordt uitgereikt op het Sinterklaasgala voor Volwassenen in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

"Vorig jaar trad hij terug omdat hijzelf het niet zo nauw bleek te hebben genomen met pensioenafdrachten", zegt de schouwburg over Krol. "Maar dit jaar maakte hij zijn rentree. En met zijn rentree kwam wederom een lading bagger over hem naar buiten."

De andere genomineerden zijn Eric Nolet, de stelende voormalig directeur van de stichting ALS, de directie van de Nederlandse Zorgautoriteit, die de afgelopen tijd zwaar onder vuur lag, onder meer door de zelfmoord van een klokkenluider, en het zangduo The Common Linnets, omdat Ilse DeLange en Waylon na hun succes op het Songfestival uit elkaar zijn gegaan. Het publiek kan via internet zijn stem uitbrengen.

Documentaire toont onbekende kant Youp van 't Hek

Televisiekijkers krijgen een kant van Youp van 't Hek te zien die voor de buitenwereld verborgen is gebleven. Regisseur Pamela Sturhoofd van filmproductiebedrijf Special Eyes mocht de cabaretier een jaar lang van dichtbij volgen voor een documentaire.

Niemand Weet Hoe Laat het Is wordt op dinsdag 30 december uitgezonden. In de documentaire is te zien 'wat Youp beweegt, emotioneert, prikkelt en inspireert'. Niet alleen hijzelf, maar ook mensen die dichtbij hem staan vertellen over hun leven met de cabaretier. Onder anderen zijn vrouw, kinderen en een van zijn beste vrienden komen aan het woord.

De documentaire is een portret over 'een man die de beste cabaretier en columnist van Nederland wil zijn, over liefde over familie en over ouder worden'. Ook de dag na de uitzending van Niemand Weet Hoe Laat het Is, is Youp op de buis. Dan neemt hij voor de achtste keer de Oudejaarsconference voor zijn rekening.

Van 't Hek vierde begin dit jaar zijn zestigste verjaardag. Ook ontving hij de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst voor zijn oeuvre en verdiensten voor de Nederlandse muziek. Eind vorig jaar kreeg hij na zijn tweehonderdste voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam de Gouden Carré opgespeld.

Cosby Show-actrice ontkent misbruik door Cosby

Raven-Symonè spreekt geruchten dat ook zij is misbruikt door Bill Cosby tegen. "Ik vind al deze geruchten afschuwelijk en wil er niks mee te maken hebben", schreef de 28-jarige actrice en zangeres, die als kind de rol van Olivia vertolkte in The Cosby Show, op Instagram.

"Ik was nog maar een heel klein meisje toen ik in de serie speelde", vervolgt Raven-Symonè. "Iedereen op de set heeft me altijd heel erg goed en fijn behandeld. Houd me hier buiten."

De 77-jarige Cosby wordt de laatste weken weer veelvuldig beschuldigd van seksueel misbruik. Die aantijgingen zijn niet nieuw, in 2005 doken de eerste verhalen op. De laatste weken beweren echter steeds meer vrouwen, onder wie voormalig supermodel Janice Dickinson, te zijn misbruikt door de komiek. Volgens NBC News zijn er inmiddels vijftien vrouwen die een aanklacht hebben ingediend, van wie zes hun identiteit hebben onthuld.

Cosby zelf heeft nog niet willen reageren op de recente beschuldigingen. Vanwege alle ontstane ophef schrapte NBC een sitcom met Cosby en stelde Netflix een special rondom de komiek uit. Cosby's geplande liveshows gaan wel gewoon door.

Werkloosheid nauwelijks verder gedaald

De werkloosheid in Nederland is in oktober vrijwel gelijk gebleven, na vijf maanden op rij waarin sprake was van een daling. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. Net als in september zat vorige maand acht procent van de beroepsbevolking zonder werk.

Afgelopen maand zaten 627.000 Nederlanders werkloos thuis. Dat zijn er duizend minder dan een maand eerder. In september daalde de werkloosheid ook al minder sterk dan in de maanden daarvoor. Dat komt volgens het CBS doordat meer mensen actief op zoek gaan naar werk, waarbij niet iedereen direct succesvol is.

Sebastian Vettel naar F1-team Ferrari

Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen zullen komend seizoen de line-up bij het Formule 1-team Ferrari gaan vormen. Vettel komt over van Red Bull Racing waarvoor hij tussen 2010 en 2013 viermaal op rij de wereldtitel wist te pakken. De 27-jarige Duitser, die voor drie jaar getekend heeft, is de opvolger van Fernando Alonso die waarschijnlijk naar McLaren gaat.

Ferrari-teambaas Marco Mattiacci: "Ferrari heeft het vertrouwen gesteld in de jongste viervoudig wereldkampioen in de historie van de Formule 1. In F1-termen is Sebastian Vettel een unieke combinatie van jeugdigheid en ervaring. Hij brengt het soort teamspirit mee dat van onschatbare waarde is om, samen met Kimi Räikkönen, de uitdagingen die voor ons liggen aan te gaan om zo snel mogelijk weer vooraan te rijden. Samen met Sebastian zijn we hongerig naar overwinningen, waarbij we enthousiasme, een sterk arbeidsethos en vasthoudendheid tonen. Dit zijn elementen die alle leden van de Scuderia hebben om een nieuw winnend hoofdstuk in de historie van Ferrari te kunnen schrijven."

Vettel is blij dat zijn overgang naar Ferrari eindelijk rond is. "Een droom is uitgekomen. Als kind was Michael Schumacher in een rode auto mijn grootste idool en nu is het een grote eer voor mij om in een Ferrari te mogen rijden. Ik kreeg in 2008 bij mijn eerste overwinning op Monza een glimp van het Ferrari-gevoel mee, toen mijn auto voorzien was van een Ferrari-motor. De Scuderia heeft een grote historie in de sport en ik zal er alles aan gaan doen om het team weer vooraan mee te laten strijden."

Sebastian Vettel verruilt Red Bull Racing voor Ferrari (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Sebastian Vettel verruilt Red Bull Racing voor Ferrari (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Anderlecht naar de rechter om jeugdcontract

Voetbalclub Anderlecht heeft de 16-jarige jeugdspeler Jason Eyanga-Lokilo voor de rechter gesleept. Hij weigert een profcontract te tekenen terwijl zijn ouders dat vier jaar geleden wel hadden beloofd. De club eist 450.000 euro. Volgens de familie maakt de club zich echter schuldig aan handel in minderjarigen. Dat schrijven de Belgische kranten De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.

De ouders van Eyanga-Lokilo tekenden vier jaar geleden een verklaring dat de speler een contract zou tekenen zodra hij zestien jaar zou worden. Dat is de leeftijd waarop spelers een profcontract mogen krijgen. De familie werd 75 duizend euro in het vooruitzicht gesteld, maar ook een boete van 450 duizend euro als de speler op zijn zestiende niet zou tekenen.

Eyanga-Lokilo is momenteel in Italië, waar hij hoopt te tekenen bij Serie A-club Chievo Verona. De rechtszaak begon dinsdag in Brussel, maar een uitspraak volgt mogelijk pas over een halfjaar.

Alvimedica vroege leider op weg naar Abu Dhabi

De Amerikaanse boot Alvimedica leidt in de tweede etappe van de Volvo Ocean Race. De zeven boten geven elkaar sinds de start woensdagmiddag vanuit Kaapstad nog weinig toe. Het Spaanse team Mapfre lag donderdagochtend 1,3 zeemijl achter op de tweede plaats. Dongfeng Race Team uit China is de nummer drie met een achterstand van 1,6 zeemijl.

Abu Dhabi Ocean Racing ligt na de eerste nacht van de etappe naar de thuishaven van het team voorlopig op de vierde plaats. De winnaar van de eerste etappe en de havenrace in Kaapstad geeft 2,9 zeemijl toe op de Alvimedica.

De Nederlandse inbreng zit in het achterste deel van het veld. Carolijn Brouwer bezet met de vrouwenboot Team SCA de vijfde stek op 4,1 zeemijl van de leider. De Nederlandse boot Team Brunel ligt zesde, maar heeft slechts 0,1 zeemijl, ongeveer tachtig meter, voorsprong op Team Vestas Wind. De Nederlander Wouter Verbraak is de navigator van de Deense boot.

Fernando Alonso vertrekt bij Ferrari

Formule 1-coureur Fernando Alonso zal Ferrari aan het eind van het seizoen gaan verlaten, zo heeft Ferrari bekendgemaakt. Hiermee is de weg vrij voor de komst van Sebastian Vettel, terwijl Alonso naar McLaren lijkt te gaan.

De 33-jarige Alonso is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Ferrari en had in Maranello nog een contract tot en met 2016. In die periode is hij tweemaal zeer dichtbij zijn derde wereldtitel geweest, maar kwam net tekort. Dit seizoen loopt de wereldkampioen van 2005 en 2006 met de Italiaanse renstal achter de feiten aan, terwijl hij nog steeds de derde titel nastreeft. Na lang onderhandelen zijn beide partijen eruit gekomen en kan Alonso vertrekken, terwijl de weg voor Vettel vrij is.

Alonso: "Het was een lastige beslissing, ik heb er goed overnagedacht, want Ferrari zit in mijn hart. Ik ben altijd in de positie geweest dat ik zelf over mijn toekomst kon besluiten en dat heb ik waarschijnlijk nu ook. Ik moet het team daarvoor bedanken, omdat ze mijn positie begrepen. Ik verlaat Ferrari na vijf jaren waarin ik mijn hoogst mogelijke niveau heb bereikt, uitdagingen overwinnend die mij tot nieuwe hoogten brachten. Ik ben in die periode een echte teamspeler geweest, waarin ik het belang van de renstal boven dat van mij gezet heb."

De Spanjaard bedankt Ferrari uitgebreid voor de mooie jaren die hij heeft gehad. Het steigerende paard zal altijd in zijn hart zitten.

Fernando Alonso vertrekt bij Ferrari (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Fernando Alonso vertrekt bij Ferrari (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Rugbyers Samoa dreigden van WK te worden gegooid

Het nationale rugbyteam van Samoa zou bedreigd zijn met het kwijtraken van een ticket voor het WK van volgend jaar als ze een oefenwedstrijd tegen Engeland laten schieten. De meest ervaren spelers van Manu Samoa lieten weten de oefenwedstrijd van komende zaterdag niet te willen spelen, als protest tegen het falende beleid van de bond van Samoa.

De 33-jarige speler Census Johnston liet weten dat officials het team waarschuwde voor reprimandes als ze de wedstrijd in het beroemde Twickenham-stadion niet zouden spelen. Ook een oefenwedstijd van Nieuw-Zeeland in Samoa zou dan niet meer doorgaan. De dreigementen zijn volgens Johnston de enige reden om de staking niet door te zetten.

"Er is een heleboel gebeurd in de laatste weken", laat Johnston optekenen. "We zijn nu gericht op deze week. Voor de mensen in Samoa is rugby een enorm onderdeel van de samenleving en dus moeten we het landsbelang voor dat van onszelf zetten. We hebben er vooral met de meest ervaren spelers over gesproken en zijn tot de conclusie gekomen dat we ons best gaan doen voor het duel met de Engelsen."

De reden van de geplande staking is dat vooral de ervaren spelers zeer bezorgd zijn over het falen van de nationale rugbybond, met name in administratief opzicht. De internationale rugbybond en de wereldwijde spelersvakbond hebben beiden al pogingen gedaan om te helpen het conflict op te lossen, maar de rugbybond van Samoa (SRU) weigert om ook maar om de tafel te gaan zitten met de partijen.

De minister-president van Samoa en tevens voorzitter van de SRU, Tuilaepa Sailele, noemde de betrokken spelers 'verwende kinderen' en weigerde nog altijd om rond de tafel te zitten. Johnston en zijn ervaren collega's hopen nog deze week met officials van de bond te praten, maar ondanks meerdere uitnodigingen hebben ze nog altijd niks gehoord.

"Als groep van oudere spelers hopen we nog altijd op antwoord van de bond. We gaan in elk geval later samen in gesprek om ook aan de rest van het team duidelijk te maken wat de stand van zaken is en om te laten weten dat we wel met volle overtuiging voor de wedstrijd tegen Engeland gaan", aldus Johnston.

Volgens de 33-jarige front-row denken veel spelers erover om zelf in de bond plaats te nemen na hun carrière. "Veel van onze spelers zitten tegen hun afscheid aan en het zou mooi zijn als ze terugkeren naar Samoa om daar voor de bond te werken. We hebben daar namelijk mensen nodig die meedenken met de spelers en het rugby in Samoa willen ontwikkelen. De spelers komen allemaal van professionele topteams en weten dus hoe het er in een goede omgeving aan toegaat."

Het WK staat volgend jaar gepland van 18 september tot en met 31 oktober in Engeland. Samoa haalde in 1991 en 1995 de kwartfinales en kwam buiten die toernooien nooit verder dan de groepsfase.

Noord-Korea dreigt met vierde kernproef

Noord-Korea heeft donderdag met uitbreiding van zijn militaire capaciteiten en een vierde kernproef gedreigd. Het zegt daarmee te reageren op 'Amerikaanse vijandigheid', die volgens Pyongyang heeft geleid tot de goedkeuring van een VN-resolutie over Noord-Koreaanse mensenrechtenschendingen.

Een commissie van de Verenigde Naties deed dinsdag met de resolutie een beroep op de Veiligheidsraad om Noord-Korea voor het Internationaal Strafhof (ICC) te brengen. Voordat de resolutie werd aangenomen dreigde een Noord-Koreaanse gezant al met een vierde kernproef.

Het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde de aanvaarding van de resolutie donderdag een 'ernstige politieke provocatie'. Hoewel de resolutie was opgesteld door de Europese Unie en Japan, stelde het ministerie dat de Verenigde Staten er achter zaten. Een anonieme woordvoerder zei tegen staatsmedia dat Noord-Korea zijn afschrikking op 'onbeperkte wijze' zal versterken om de Amerikaanse vijandigheid het hoofd te bieden. De houding van de VS 'dwingt ons ons niet langer te weerhouden van een nieuwe kernproef', zei hij.

Analisten achten het niet aannemelijk dat Noord-Korea het dreigement van een vierde kernproef zal uitvoeren. Dit zou immers tot een verdere internationale veroordeling leiden en inspanningen doorkruisen om buitenlandse investeringen en hulp aan te trekken.

China en Rusland, die allebei vetorecht hebben in de Veiligheidsraad, zullen het niet zo ver laten komen dat Noord-Korea voor zijn mensenrechtenstaat naar het ICC wordt verwezen. Noord-Korea weet ook dat deze twee bondgenoten ook geen nieuwe kernproef van Pyongyang willen, meent Lim Eul Chul, Noord-Korea-expert van de Zuid-Koreaanse Kyungnam Universiteiten.

Noord-Korea hield kernproeven in 2006, 2009 en 2013.

PvdA wil kinderbijslag op Antillen

Gezinnen met lage inkomens in Caribisch Nederland moeten kinderbijslag krijgen, zodat kinderen daar niet de dupe worden van armoede. Het kabinet moet werk maken van het versterken van de kinderrechten op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Die oproep doet PvdA-Kamerlid Roelof van Laar donderdag naar aanleiding van een Kinderrechtentop in Leiden, georganiseerd door onder meer Unicef.

Van Laar wijst erop dat de drie eilanden Nederlandse gemeenten zijn, maar de sociale voorzieningen liggen onder het niveau van de rest van Nederland. Zo bestaat er geen kinderbijslag. Er is wel een belastingvoordeel voor ouders met kinderen, maar gezinnen met de laagste inkomens profiteren daar niet van. Van Laar wil dat het kabinet in actie komt.

President Sri Lanka vervroegt verkiezingen

President Mahinda Rajapaksa van Sri Lanka heeft donderdag vervroegde presidentsverkiezingen uitgeschreven. Hij hoopt op een derde termijn, twee jaar voordat zijn huidige termijn afloopt.

Volgens een woordvoerder heeft de president een proclamatie ondertekend waarin hij 'zijn intentie om voor een nieuwe termijn te worden gekozen' kenbaar maakt. De proclamatie is naar de Kiescommissie gestuurd, die een datum voor de verkiezingen moet vaststellen.

Rajapaksa werd in 2005 voor het eerst tot president gekozen. In 2010 werd hij met overweldigende steun voor een nieuwe termijn van zes jaar gekozen, waarbij hij zijn populariteit dankte aan het verslaan van Tamil-separatisten na een lange burgeroorlog.

Inmiddels luidt de kritiek op Rajapaksa dat hij te veel macht naar zich toe heeft getrokken en nauwelijks verantwoording aflegt voor zijn beleid. In 2010 gebruikte hij de parlementaire meerderheid van zijn partij om het maximum van twee termijnen af te schaffen.

Pleidooi voor stop op militaire samenwerking Israël

Nederland moet de militaire samenwerking met Israël opzeggen. Daarnaast moet het de contracten met Elbit, de Israëlische wapenfabrikant die nauw samenwerkt met Nederlandse bedrijven en overheid verbreken. Dat verzoek deed het Samenwerkingsverband Stop Wapenbeurs donderdag in Ahoy Rotterdam, waar minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) een petitie kreeg aangeboden.

De minister was daar aanwezig bij het jaarlijkse symposium van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). In een hoekje van een hal sprak zij heel kort met twee vertegenwoordigers van het samenwerkingsverband. Ze zei de petitie 'serieus' te gaan lezen. Ze wilde niet inhoudelijk reageren op het verzoek van de demonstranten.

Voor Ahoy demonstreerde een handjevol demonstranten. Zij vertegenwoordigen het samenwerkingsverband dat bestaat uit de SP, GroenLinks Rotterdam, politieke partij NIDA, Diensten en Onderzoek Centrum Palestina, het Nederlands Palestina Komitee (NPK) en Youth for Palestine.

Paul de Leeuw maalt niet om minder amusement NPO

Paul de Leeuw staat niet te veel stil bij het idee dat amusementsprogramma's bij de publieke omroep in de toekomst mogelijk verdwijnen. "Ik maak me er geen zorgen over. Ik ben benieuwd hoe de discussie afloopt, maar ik bemoei me er niet zo veel mee", zegt de presentator tegen Novum Nieuws.

Vorige maand zei staatssecretaris Sander Dekker dat wat hem betreft op de NPO vanaf 2016 slechts plaats is voor informatie, educatie en cultuur. Dan zou ook De Leeuws programma Ranking the Stars verdwijnen. "Hij vraagt zich af waarom er belastingcenten naar programma's als Ranking the Stars gaan. Ja, dat kan je vinden. Alleen vinden jongeren dat programma heel erg leuk", reageert de presentator. "Je probeert als publieke omroep ook jongeren aan te trekken. Als je na amusement misschien iets cultureels of informatiefs programmeert dan blijven die jonge kijkers misschien wel hangen."

Mocht het amusement bij de NPO inderdaad verdwijnen, dan legt de 52-jarige De Leeuw zich daarbij neer. "Ik ben nu op een leeftijd dat ik denk: dan maar iets minder hard werken." Helemaal overstappen naar de commerciële omroepen heeft de presentator, die RTL-shows als Roodkapje en Het Zijn Net Mensen presenteert, nooit overwogen. "Als ze me vragen om te kiezen, dan wordt het wel heel moeilijk. Ik wil gewoon dingen blijven maken die ik wil maken en ik hoop niet dat ik ooit voor die keuze word gesteld."

Hoewel de toekomst van amusement bij de publieke omroep nog niet duidelijk is, kan De Leeuw wel een kookshow met pubers maken. "Dat heeft te maken met de verbazing dat jongeren eigenlijk niet meer weten waar de aardappels vandaan komen. Je ziet de eettafel uit het huiskamerbeeld verdwijnen en mensen zitten met eenpansgerechten of kant-en-klaarmaaltijden op de bank", zegt de presentator. "Het sociale aspect van eten is niet alleen het samen eten maar ook aan tafel praten met elkaar."

Ook het feit dat zijn eigen kinderen in de puberteit zitten inspireerde De Leeuw voor Pauls Puberkookshow, die vanaf 10 januari wordt uitgezonden op NPO 3. "Je ziet ze veranderen. Eerst zijn het je kinderen en opeens worden het gezinsgenoten met een eigen mening en verstand." In het programma kookt en praat de presentator met jongeren tussen de 13 en 18 jaar. "We behandelen elke uitzending een thema. Bijvoorbeeld: de dood, seks of God."

De Leeuw, die vorige week een plaat met covers van Robert Long uitbracht, geniet ervan dat hij naast het presenteren ook zingt en in het theater staat met cabaret en muziek. Kiezen wat de presentator het liefst doet, kan hij dan ook niet. "Ik vind het zingen heel erg leuk, maar het vermaken en amuseren ook." Voor De Leeuw is veel tegelijk doen dan ook niet te veel. "Ik heb het allemaal onder controle. Ik krijg ook veel energie van alles wat ik doe. Ik ben Rupsje Nooitgenoeg."

Het Puttertje van Donna Tartt wordt verfilmd

Het boek Het Puttertje van Donna Tartt wordt verfilmd. Peter Straughan werkt volgens The Wrap aan het script op basis van de dikke roman, die in het Engels The Goldfinch heet en dit jaar de Pulitzerprijs voor de literatuur won.

Het Puttertje verscheen in september 2013, een maand voor de verschijning van de Amerikaanse editie. De roman draait om het gelijknamige schilderij van de Delftse meester Carel Fabritius uit 1654 en speelt zich deels af in Amsterdam. In het boek wordt het schilderij gestolen door een jongen die een bomaanslag in een museum overleeft.

Naar verwachting wordt Donna Tartt betrokken bij creatieve beslissingen en de regie van de film. Peter Straughan heeft ervaring met boekverfilmingen. Eerder schreef hij filmscripts op basis van onder meer de boeken How To Lose Friends and Alienate People en The Men Who Stare at Goats.

Het Puttertje, een klein schilderijtje, heeft een prominente plek in het vernieuwde Mauritshuis dat eerder dit jaar de deuren opende. In hetzelfde museum is Meisje met de Parel van Johannes Vermeer te zien, dat in 1998 al onderwerp was van een roman van de Amerikaanse schrijfster Tracy Chevalier. Dat boek werd in 2003 verfilmd als Girl With a Pearl Earring met Scarlett Johansson en Colin Firth in de hoofdrollen. Welke acteurs in The Goldfinch gaan spelen is nog niet bekend.

Schiphol test lasers om vogels te verjagen

Schiphol vestigt de hoop op lasers bij watergangen om vogels te verjagen uit de buurt van start- en landingsbanen. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zien proeven met deze nieuwe lasers er veelbelovend uit. Het systeem wordt getest op effectiviteit en mag piloten niet hinderen. Als aan alle voorwaarden is voldaan, overweegt Schiphol de lasers structureel te gaan gebruiken.

Vogels vormen een groot risico voor het vliegverkeer, omdat ze in botsing kunnen komen met vliegtuigen. Schiphol heeft daarom een arsenaal aan methoden om de vogels te verjagen, waaronder lichtkogelpistolen en geluidsinstallaties. De birdwatchers op de luchthaven maken ook al jaren gebruik van zaklantaarns met laserlicht, maar die hadden op grote afstand niet genoeg effect.

'Cubaanse vrouwen mogen misschien boksen'

Cuba zou mogelijk binnenkort het verbod op boksen voor vrouwen op kunnen heffen. Dat zei de herkozen president van de internationale amateurfederatie AIBA, Wu Ching-kuo, tijdens het WK boksen voor vrouwen in het Zuid-Koreaanse Jeju.

Cuba is opnieuw de grote afwezige op het WK, net als op de Spelen van 2012 toen vrouwen voor het eerst om olympische boksmedailles mochten strijden. Op het moment dat vrouwenboksen toegevoegd werd aan de Spelen liet de Cubaanse hoofdcoach Pedro Roque al weten wat zijn mening daarover was: "Vrouwen zijn gemaakt om mooi te zijn, niet om klappen uit te delen en te krijgen." 

Wu kreeg Cuba vorig jaar al zover om na decennia eindelijk mannen professioneel te laten boksen en een team te sturen naar de lucratieve World Series of Boxing. De Taiwanees heeft er vertrouwen in dat het met het vrouwenboksen ook wel goed gaat komen. "Ik heb Cuba nu drie keer bezocht en ik zie dat ze de ogen steeds meer openen voor wat er internationaal gebeurt in het boksen", aldus Wu tegenover insidethegames"Ze kunnen de deur niet dichtgooien en ze beginnen te zien hoe vrouwenboksen zich aan het ontwikkelen is."

Aan het WK in Jeju - het achtste - doen 280 vrouwen uit 67 landen mee, ruim meer dan bij de eerste editie in 2001: 125 boksters uit 30 landen. Middelgewicht Claressa Shields en lichtgewicht Katie Taylor zijn als twee van de drie eerste olympisch kampioenen aanwezig, terwijl de derde - Nicola Adams - na drie zilveren WK-medailles op rij het toernooi door een blessure moet missen. 

Boksen voor mannen staat al sinds 1904 op het olympisch programma, met Stockholm 1912 als uitzondering: Boksen was volgens de Zweedse wet verboden. Cuba is op de VS na het succesvolste land ooit, met 34 keer goud, 19 zilveren en 14 bronzen medailles.

Relatief warm weekend in aantocht

De temperatuur gaat komend weekend weer omhoog. Vanuit het zuiden wordt zachte lucht aangevoerd waardoor het kwik naar 10 tot 14 graden kan oplopen. In Limburg kan het zondag 15 graden worden, 7 graden warmer dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar, meldt de Meteogroup donderdag.

Het wordt geen zonnig weekend, maar ook niet regenachtig. Woensdagnacht werd in Noord-Brabant nog een graad vorst aan de grond gemeten. In het weekeinde draait de oostenwind en wordt zachte lucht vanuit Frankrijk aangevoerd.

Na het weekeinde wordt het minder zacht. November staat met 9,4 graden vooralsnog op de derde plek in het rijtje warmste novembermaanden. De hele herfstperiode noteert een tweede plek met een temperatuur van 13,4 graden.

Rihanna verbindt naam aan Puma

Rihanna staat op het punt om een contract te tekenen met Puma. De zangeres gaat met het sportmerk in zee om een eigen schoenen- en kledingcollectie te ontwerpen, schrijft NY Daily News.

Volgens de Amerikaanse krant krijgt Rihanna minstens een miljoen dollar (bijna achthonderdduizend euro) van Puma als de samenwerking beklijft. De onderhandelingen zouden al in een vergevorderd stadium zijn. Zo zou Puma al bezig zijn met het vormen van een creatief team rond de zangeres. De focus ligt op een eigen schoenenlijn, maar er wordt waarschijnlijk ook kleding gemaakt.

De deal is nog niet getekend, maar Rihanna wil dit heel graag doen, weet een ingewijde. Rihanna, die nu regelmatig wordt gezien in kleding van Adidas, zal volgens de krant de komende tijd worden gespot in Puma-kleding.

Footballclub deelt ton boete uit voor persboycot

Marshawn Lynch, running back van American footballclub Seattle Seahawks, moet flink boeten voor het ontwijken van de media zondag na de nederlaag tegen Kansas City Chiefs. Hij kreeg voor zijn persboycot een boete van vijftigduizend dollar (circa veertigduizend euro). Die financiële sanctie werd ook nog eens verdubbeld, omdat Lynch nog een voorwaardelijke geldstraf had openstaan voor een soortgelijke overtreding van het persprotocol in het vorige seizoen.

Lynch won eerder dit jaar met Seattle Seahawks de Super Bowl.

Basketballer Taylor 24 duels geschorst

Basketballer Jeff Taylor van Charlotte Hornets is voor 24 wedstrijden geschorst. Hij ontvangt over die periode geen salaris. Dat maakte de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA woensdag bekend.

Taylor misdroeg zich in september in een hotelkamer. Hij kreeg ruzie met een vrouw, die daarbij een aantal kleine verwondingen opliep. Taylor gaf toe dat hij in de fout was gegaan en werd al veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden voorwaardelijk.

Hij ontbrak al in elf wedstrijden en moet nu nog dertien duels aan de kant blijven. Volgens de NBA wordt ook een passende financiële straf opgelegd.

Consumentenvertrouwen zakt weg in november

De stemming onder consumenten is in november gedaald. Vooral over de economische omstandigheden zijn ze een stuk somberder geworden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De vertrouwensindicator van het CBS zakte met 5 punten en kwam uit op -8. Dat betekent dat er acht procent meer pessimisten dan optimisten zijn. "Consumenten vinden de tijd ongeveer even ongunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, als een maand eerder. Ook waren ze nagenoeg even negatief over hun financiën in de komende en afgelopen twaalf maanden", aldus het statistiekbureau.

Het consumentenvertrouwen ligt in november op het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Bryant leidt Lakers naar tweede zege op rij

De basketballers van Los Angeles Lakers lijken na een slechte start hun draai te hebben gevonden. Kobe Bryant leidde de ploeg woensdag naar de tweede overwinning op rij. De ploeg won met 98-92 van Houston Rockets. Bryant maakte 29 punten.

Hij had dinsdag ook een belangrijk aandeel in de winst, toen hij de grens van 32 duizend punten in de Amerikaanse competitie NBA brak. "We hadden misschien een slechte start", zei Bryant na de overwinning op de Rockets. "Maar we zijn een veel beter team dan waar we nu staan. Ik weet zeker dat we nu alleen maar beter zullen worden."

San Antonio Spurs won nipt met 92-90 van Cleveland Cavaliers. LeBron James probeerde in de slotseconden de winst voor de Cavaliers te pakken, maar verloor de bal. James maakte vijftien punten. Tim Duncan was topscorer bij de Spurs met negentien punten.

Asscher: werkloosheid blijft grootste zorg

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) noemt het goed nieuws dat de werkloosheid voor de zesde maand is gedaald. In oktober was sprake van een lichte daling met duizend mensen. Maar voor het kabinet 'blijft de werkloosheid onze grootste zorg'. "Er zijn nog steeds veel te veel mensen die geen werk kunnen vinden. We nemen daarom tal van maatregelen om ervoor te zorgen dat jong en oud meer kans maken op werk."

Asscher heeft dat donderdag gezegd in reactie op de nieuwe CBS-cijfers over werkloosheid. De minister wees op de banenplannen die het kabinet samen met vakbonden en werkgevers ontwikkelt. Het kabinet heeft daarvoor zeshonderd miljoen euro gereserveerd. Asscher noemde ook een actieplan om 50-plussers aan de slag te krijgen en een premiekorting voor werkgevers die jongeren met een uitkering in dienst nemen.

Far Cry 4-kuikers vallen door de mand

Op zowel Twitter als verscheidene fora wordt geklaagd over missende functionaliteit in Far Cry 4. De mensen die hun beklag doen, hebben de game gekuikt. De functie ontbreekt namelijk alleen bij illegale kopieën.

Dat zegt althans Alex Hutchinson, creative director van Ubisoft Montreal. De klacht waar het om gaat is het ontbreken van een mogelijkheid om de FOV (Field of View) in te stellen. Alle legitieme kopieën van de game hebben een launch day patch gekregen die de functie toevoegt.

Far Cry 4 wordt goed ontvangen door early adopters. Er zijn enkele bugs bekend, waaronder problemen met savegames van Far Cry 3 en het niet ontvangen van pre-order bonus items. Ubisoft heeft deze problemen inmiddels erkend en zal zo spoedig mogelijk met een nieuwe patch komen.

Mocht je niet weten wat 'kuiken' inhoudt, check dit topic nog even.

Ajax tekent sponsorcontract met ABN AMRO

ABN AMRO heeft zich voor 3,5 jaar als sponsor verbonden aan Ajax. Dat maakte de Amsterdamse voetbalclub donderdag bekend. ABN AMRO komt onder meer op de shirts van de jeugd, de vrouwen en de zaterdagamateurs te staan. Ook wordt de naam van de bank prominent zichtbaar op sportpark de Toekomst.

ABN AMRO betaalt Ajax gemiddeld tweeënhalf miljoen euro per jaar. Daarnaast is er een variabel deel van maximaal drie ton per jaar afgesproken. Het contract gaat op 1 januari in. De bank was eerder jarenlang hoofdsponsor van Ajax.

Eerder werd al bekend dat kabelexploitant Ziggo per 1 januari de hoofdsponsor wordt van Ajax. Dat is nu nog verzekeraar Aegon.

Musicals in Concert

Doodstille en uiterst luide momenten wisselden elkaar zaterdag af in de Ziggo Dome in Amsterdam. Enkele van de beste musicalsterren van Nederland beklommen daar het podium voor de eerste van drie shows van Musicals in Concert. Duizenden mensen kwamen naar Amsterdam om dit muzikale spektakel te aanschouwen. FOK!recensente Lisanne van de Bunt was een van hen en deed verslag van deze memorabele avond.

World of Warcraft-uitbreiding verkoopt goed

Warlords of Draenor, de nieuwste uitbreiding van World of Warcraft, verkoopt goed. Blizzard heeft bekendgemaakt dat op de eerste dag er ruim 3.3 miljoen stuks zijn verkocht van de uitbreiding. Deze verkoopcijfers hebben ook een positieve invloed gehad op het aantal actieve spelers.

Waren er vorige maand nog 7.4 miljoen actieve abonnementen, ligt dit aantal nu weer boven de tien miljoen. Hier zitten wel spelers bij die een gratis maand hebben gekregen bij Warlords of Draenor. Het zorgde voor een boost in alle grote markten, wat erop duidt dat Warlords of Draenor een wereldwijde hit is.

Mewtwo enige DLC voor Super Smash Bros.

In een interview met Videogamer heeft Sakurai, meesterbrein achter Super Smash Bros., aangegeven dat hij en zijn team niet werkt aan extra DLC. Dit betekent dat Mewtwo de enige DLC is voor Super Smash Bros.

Sakurai geeft hiervoor een aantal redenen. Ten eerste wil hij niet dat mensen denken dat personages zijn weggelaten om extra geld te verdienen. Daarnaast is één personage ontwikkelen al veel werk en is hij tevreden met de huidige selectie speelbare personages.

Hoewel er nog niets vaststaat voor de toekomst, liggen de plannen dus nog niet op tafel. Ook is nog niet duidelijk hoeveel patch-support we kunnen verwachten.

Akkoord over brede coalitie in Kosovo

Vijf maanden na de verkiezingen hebben de premier en de belangrijkste oppositieleider in Kosovo overeenstemming bereikt over de vorming van een brede coalitieregering. Dat heeft president Atifete Jahjaga woensdagavond laat bekendgemaakt.

De verkiezingen in juni werden gewonnen door de Democratische Partij van premier Hashim Thaci. Maar de partij behaalde geen absolute meerderheid en geen van de andere partijen wilde met Thaci samenwerken, vanwege beschuldigingen over corruptie en een internationaal onderzoek naar orgaanhandel waarbij Thaci betrokken zou zijn.

Wat Thaci en oppositieleider Isa Mustafa precies hebben afgesproken is nog niet bekendgemaakt. Het nieuwe parlement zal eerst een begroting moeten goedkeuren. Daarna komt naar verwachting een wetsvoorstel aan de orde voor de oprichting van een speciaal door de Europese Unie geleid tribunaal dat Thaci en zijn vroegere oorlogskameraden mogelijk aanklaagt voor het 'oogsten' van organen van gevangen Servische burgers.

Thaci voerde in de afscheidingsoorlog van 1998-99 tegen Servië het Bevrijdingsleger van Kosovo (UCK) aan. In 2008 riep Kosovo de onafhankelijkheid uit, die door Servië wordt verworpen.

Malaise tuinbouw niet veroorzaakt door Rusland

Het overschot aan groente in Europa waar de Nederlandse tuinbouw veel last van heeft, is niet zozeer het gevolg van de boycot door Rusland. De belangrijkste oorzaak is het gunstige weer in de eerste helft van het jaar. Dat schrijft het economisch bureau van ABN AMRO donderdag in een rapport.

"Door de afkondiging van de Russische boycot is de daling van de opbrengstprijzen alleen verergerd", aldus de bank.

De groenteteelt kwam dit voorjaar veel sneller op gang dan normaal. Het gunstige weer zorgde zo voor overproductie, met als resultaat dat de prijzen op de markt al snel flink omlaaggingen. Uit cijfers blijkt ook dat Nederland in de eerste negen maanden van dit jaar zes procent meer groente uitvoerde dan vorig jaar.

Ook de uitvoer naar Rusland startte voortvarend. Die lag tot en met september op jaarbasis ruim veertig procent hoger. Dit ondanks het feit dat de Russische importstop al sinds begin augustus van kracht is.

Daar staat tegenover dat de prijzen voor komkommers en paprika's dit seizoen tot nu toe gemiddeld twintig tot dertig procent lager liggen dan vorig jaar. Dat betekent een daling van ruwweg tien tot dertig procent vergeleken met het meerjarig gemiddelde.

De deskundigen bij ABN AMRO wijzen er verder op dat de Nederlandse glasgroentesector vanwege slechte bedrijfsvoering al jaren kampt met te lage opbrengstprijzen. Vooral de toegenomen schaalvergroting van telers en een gebrek aan onderscheidend vermogen tussen bedrijven onderling zijn hier debet aan. "De Russische boycot wordt nu aangehaald als de druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overstromen, maar de kern van het probleem zit dieper", staat in het rapport.

Idris Elba keert terug als Luther

De BBC-serie Luther krijgt een vervolg. In 2015 keert acteur Idris Elba voor een tweedelige miniserie terug in de rol van de eigenzinnige detective. Dat schrijft entertainmentblad Variety donderdag.

Het nieuws komt een dag nadat de Amerikaanse studio Fox een Amerikaanse remake van Luther had aangekondigd. De miniserie wordt geschreven door geestelijk vader Neil Cross. "Vanaf het moment dat we afscheid namen van Luther op de Southwark Bridge, is er geen minuut geweest dat ik me niet afvroeg hoe het verder ging met hem. Dus hebben we besloten dat uit te zoeken. Luther keert terug waar hij thuishoort: bij de BBC, in Londen, aan het werk."

De opnames van Luther 4 vinden plaats in het voorjaar. De afleveringen worden eind volgend jaar uitgezonden. Idris Elba gaat overigens niet de hoofdrol spelen in de Amerikaanse remake van de BBC-serie.

Idris Elba
Idris Elba

Zeven doden bij aanval met mes in ziekenhuis China

Een 27-jarige man heeft donderdag met een mes zes verpleegkundigen en een conciërge gedood in een ziekenhuis in het noordoosten van China. Het staatspersbureau Xinhua heeft dit gemeld, zonder verder in te gaan op de achtergrond van de man en zijn mogelijke motieven.

De aanval vond plaats in Beidaihe, driehonderd kilometer ten oosten van Peking. De badplaats is populair bij de elite van de Chinese Communistische Partij.

China heeft in de afgelopen jaren vaker te maken met geweld tegen medisch personeel door mensen die artsen en verpleegkundigen verantwoordelijk houden voor de dood van familieleden. Het geweld heeft geleid tot stakingsacties van medisch personeel en het aantrekken van meer beveiligingspersoneel door ziekenhuizen.

Brandweer Maastricht nog druk met nablussen

Het nablussen van de brand op industrieterrein Beatrixhaven in Maastricht duurt nog tot donderdagmiddag. De rookontwikkeling en stankoverlast houden dus nog even aan. Het advies aan omwonenden blijft voorlopig ramen en deuren gesloten te houden, meldt de brandweer.

De brand brak woensdag rond 19.00 uur door nog onbekende oorzaak uit bij een kunststofhandel aan de Karveelweg. De brandweer rukte massaal uit. Het sein brand meester kon pas in het holst van de nacht worden gegeven.

Mede omdat asbest is aangetroffen is het gebied afgezet voor publiek. Het verkeer in de Beatrixhaven wordt omgeleid. De opruimingswerkzaamheden zijn in de nacht van start gegaan.

Tot in Borgharen zijn asresten neergedaald, maar daarin is geen asbest aangetroffen. Uit voorzorg wordt de bewoners van Borgharen geadviseerd voorlopig geen voedsel uit de tuin te eten en het vee niet buiten te laten grazen.

Uitzendbureaus overtreden privacyregels

De twee grootste uitzendbureaus van Nederland schenden de privacy van hun uitzendkrachten. Randstad en Adecco gaan onder meer onzorgvuldig om met paspoorten en medische gegevens. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), schrijft de Volkskrant donderdag.

Randstad registreerde onder meer medische gegevens en het dragen van hoofddoekjes en Adecco stuurt te snel paspoortkopieën naar opdrachtgevers. Beide bedrijven leggen identiteitsbewijzen al vast na de intakegesprekken en niet pas nadat werk is gevonden. Ook bewaren ze gegevens te lang. De bedrijven stellen volgens de krant dat de wet achterhaald is.

Het CBP ziet risico's in het onnodig kopiëren en bewaren van identiteitsbewijzen omdat het identiteitsfraude in de hand kan werken. Ook staat op het identiteitsbewijs een foto en is de nationaliteit aangegeven, wat het mogelijk maakt daarop te selecteren.

Directeur van uitzendbrancheorganisatie ABU Jurriën Koops vindt de privacyregels achterhaald. "Zo werkt het niet meer, met flexwerkers. Wij bemiddelen elke dag zo'n tweeduizend uitzendkrachten. We moeten niet alleen zorgvuldig zijn richting de werknemer, maar ook richting de opdrachtgever. Die moet snel en zeker weten wat voor vlees hij in de kuip heeft."

CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm wijst op het belang van de regels. "Door de crisis is de arbeidsmarkt gespannen. Uitzendkrachten zijn sowieso al afhankelijk van uitzendbureaus. Die moeten zich in dat spanningsveld eens te meer aan de Wet bescherming persoonsgegevens houden."

Miljardenorder Delta Air Lines naar Airbus

Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines, de Amerikaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM, bestelt vijftig grote toestellen bij vliegtuigbouwer Airbus. Dat meldde persbureau Reuters donderdag op gezag van ingewijden.

Het zou gaan om toestellen van de types A350-900 en A330neo met een gezamenlijke waarde van zo'n veertien miljard dollar (ruim elf miljard euro). Volgens Reuters heeft Airbus zijn Amerikaanse rivaal Boeing afgetroefd omdat de vliegtuigen sneller leverbaar zijn dan de Boeing 787 Dreamliner.

'Rijkswaterstaat passief bij aanpak misstanden'

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren niets gedaan om schijnconstructies en onderbetaling tegen te gaan bij de aanleg van rijkswegen, ondanks 'alle aanwijzingen van grove misstanden op bouwobjecten'. Daarvan beschuldigt FNV Bouw Rijkswaterstaat op basis van onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen.

Rijkswaterstaat, een belangrijke publieke opdrachtgever in de bouw, heeft allerlei mogelijkheden om navolging van wet- en regelgeving bij opdrachtnemers af te dwingen en te controleren. Maar volgens FNV wordt deze verantwoordelijkheid doelbewust niet genomen. "Daarmee overtreedt RWS internationale verdragen, waaronder de bescherming van mensenrechten", stelt de vakbond.

Ook hoofdaannemers als VolkerWessels en Heijmans voeren volgens FNV Bouw niet tot nauwelijks controle uit in de keten van onderaannemers.

Recordaantal vlinders geteld in november

Het zachte weer en het ontbreken van stevige nachtvorst zorgt ervoor dat er nog veel vlinders rondfladderen. Deze maand werden tot dinsdag bijna drieduizend vlinders geteld, veel meer dan normaal in de hele maand november. Van de afgelopen vijf jaar was 2011 tot nu toe het beste jaar, maar toen was in de hele maand sprake van een kleine 1200 waarnemingen. Dat meldt de Vlinderstichting donderdag op natuurbericht.nl.

Maandag werden acht soorten dagvlinders gemeld en vorige week nog het zeer zeldzame geraniumblauwtje. De atalanta was met bijna zestig procent van alle meldingen veruit de meest getelde dagvlinder in november. Deze soort overwintert steeds vaker in Nederland en legt pas het loodje bij 10 graden vorst.

Randstad snijdt verder in kosten

Randstad voert zijn doelstellingen voor kostenbesparingen flink op. Het uitzendbedrijf wil de komende 2 jaar 60 tot 70 miljoen euro bezuinigen, inclusief besparingen van 20 tot 23 miljoen euro in Nederland die al eerder waren aangekondigd. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

De extra kostenbesparingen moeten het bedrijf in staat stellen de winstmarge (ebita) op te voeren naar de beoogde 5 tot 6 procent in 2016. Daarbij gaat Randstad voor de periode 2015-2016 uit van een jaarlijkse omzetgroei van 4,7 procent. Randstad liet verder weten dat de omzetgroei in oktober 4 procent bedroeg, in lijn met de groei die eerder over het derde kwartaal werd gerapporteerd.

Bergingsteam MH17 opnieuw aan de slag

In het oosten van Oekraïne zijn de bergingswerkzaamheden van de wrakstukken van vlucht MH17 donderdag weer hervat. Dat meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het is de vijfde dag op rij dat het veilig genoeg is voor het bergingsteam om aan het werk te gaan.

De wrakstukken op de rampplek worden geborgen en in treinwagens geladen. Ze worden op den duur overgebracht naar Charkov en uiteindelijk naar Nederland. De raad wil de stukken onderzoeken en een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.

Woensdag zijn behalve wrakstukken ook stoffelijke resten geborgen. Het bergingsteam heeft op twee plekken in het rampgebied kunnen werken. De berging is zondag begonnen. Mogelijk worden de werkzaamheden eind deze week afgerond.

Baas Zuid-Koreaanse veerdienst krijgt 10 jaar cel

De president-directeur van de Zuid-Koreaanse veerdienst die betrokken was bij de ramp met de veerboot Sewol in april heeft donderdag tien jaar gevangenisstraf gekregen. De rechtbank in Gwangju legde Kim Han-sik ook een boete van twee miljoen won (1438 euro) op, omdat hij niet heeft verhinderd dat het schip onjuist en te zwaar werd beladen.

Bij de veerbootramp kwamen meer dan driehonderd mensen om het leven, voornamelijk middelbare scholieren die het bevel van de kapitein hadden opgevolgd om in hun hutten te blijven nadat het schip water begon te maken. Vijftien bemanningsleden werden vorige week door de rechtbank tot gevangenisstraffen tussen de vijf en 36 jaar veroordeeld.

Paul Greengrass verfilmt Orwells 1984

Van George Orwells bekende roman 1984 is een nieuwe verfilming in de maak. Paul Greengrass, die eerder verantwoordelijk was voor The Bourne Ultimatum en Captain Philips, heeft getekend voor de regie van de nieuwste filmversie, meldt Deadline.

Het initiatief voor de film komt van studio Sony Pictures. De roman werd eerder verfilmd in 1956 en in 1984, het jaar waarin het in 1949 gepubliceerde toekomstverhaal zich afspeelt. Door de roman over een totalitair regime, waarin zelfs verliefd worden gevaarlijk is voor de hoofdpersoon, is de term Big Brother bekend geworden.

Wanneer de film moet uitkomen en welke acteurs de hoofdrollen gaan spelen is nog niet bekend.

'Scarlett Johansson stiekem getrouwd'

Scarlett Johansson is mogelijk in het geheim getrouwd. Dat denkt New York Post althans, omdat de actrice dinsdagavond werd gespot met iets wat leek op een trouwring om haar vinger.

Tijdens een benefietevenement dat ze samen met haar tweelingbroer Hunter presenteerde, verscheen Scarlett met de nieuwe ring. Hoewel ze daarnaast ook nog haar verlovingsring droeg, bracht het sieraad de geruchtenmachine op gang.

Scarlett is al ruim een jaar verloofd met de Franse journalist Romain Dauriac. Het stel verwelkomde in september een dochtertje, Rose.

Koenders: erkenning Palestina nu niet aan de orde

Nederland zal Palestina nu nog niet als staat erkennen. Maar het kabinet wil die erkenning wel mogelijk maken. Dat moet gebeuren op een 'strategisch moment' als het 'effectief en reëel' is in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over zijn begroting voor volgend jaar. Hij gaat verder dan zijn voorganger en partijgenoot Frans Timmermans, die zei dat een aparte Palestijnse staat het sluitstuk moet zijn van het vredesproces.

Voor Koenders zou die erkenning ook eerder kunnen. Hij wil dat niet alleen van de onderhandelingen tussen de partijen laten afhangen. Dat vredesoverleg is volgens hem wel belangrijk. Maar de minister steunt de lijn van de Britten. Die hebben aangegeven zich het recht voor te behouden om op enig moment zelf tot erkenning over te gaan als dat het vredesproces kan bevorderen.

Erkenning van Palestina als staat is volgens Koenders nu niet aan de orde, omdat dat volgens hem op dit moment niet bijdraagt aan de hervatting van de vredesonderhandelingen. De PvdA-fractie had dinsdagavond aangekondigd de discussie over deze erkenning te willen aanzwengelen, wat volgens Koenders belangrijk is.

De sociaaldemocraten hebben er geen moeite mee om, in navolging van Zweden, de Palestijnse staat te erkennen. Maar in de Tweede Kamer is daar op dit moment geen meerderheid voor. Coalitiegenoot VVD wil niets weten van een eenzijdige erkenning van de Palestijnse staat. Ook PVV, CDA, SGP, ChristenUnie en de Groep Bontes/Van Klaveren zijn daar tegen.

Koenders wil dat de Europese Unie een 'substantiële rol' krijgt in het vredesproces, dat is vastgelopen. De Amerikanen sturen hier volgens hem ook op aan. Koenders noemde hervatting van het vredesoverleg tussen Palestijnen en Israël 'essentieel'.

Het kabinet wil goede banden houden met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit. "We kunnen ons niet veroorloven om partij te kiezen", zei Koenders. Nederland wil volgens hem een veilige grens voor Israël en een levensvatbare Palestijnse staat. De bouw van Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied is illegaal, in strijd met internationaal recht en belemmert de tweestatenoplossing, aldus de minister.

Speelgoedaanbieding bij webwinkels vaak misleidend

De kortingen die webwinkels bieden op speelgoed zijn vaak nep. De aanbiedingen kloppen vaak niet omdat de prijs die het product eerder zou hebben gekost nooit is gerekend. "Op deze manier worden fikse kortingen gesuggereerd en daarmee consumenten misleid", meldt de Consumentenbond donderdag.

Bol.com heeft volgens het onderzoek de meeste nepaanbiedingen: zeventig procent van de kortingen op speelgoed is nep. Ook Wehkamp, Intertoys, Bart Smit, Blokker en andere verkopers maken zich schuldig aan de praktijken. V&D hanteert met nog geen tien procent de minste misleidende aanbiedingen.

Liveshows Bill Cosby gaan wel door

Hoewel Netflix en tv-zender NBC besloten om programmas met Bill Cosby stil te leggen, gaan geplande liveshows van de 77-jarige Amerikaanse komiek de komende tijd wel gewoon door. Cosby is in opspraak geraakt door beschuldigingen van seksueel misbruik.

TMZ sprak met meerdere theaters waar Cosby de komende maanden op het programma staat. Allemaal hebben ze aangegeven de shows niet te willen annuleren op basis van de aantijgingen. Donderdagavond treedt Cosby op in een vakantieresort op de Bahama's en vrijdag in een uitverkochte zaal in de Amerikaanse plaats Melbourne in Florida. Volgens een woordvoerder van die zaal heeft tot nu toe niemand geld teruggevraagd.

Netflix had voor eind november een special over Cosby op het programma staan, maar die wordt voorlopig niet uitgezonden. NBC maakte woensdagavond bekend een hele nieuwe serie met Cosby te schrappen. De serie werd al ontwikkeld, maar de productie is stilgelegd.

De laatste beschuldiging aan het adres van Cosby kwam dinsdag van voormalig model Janice Dickinson, die zegt twintig jaar geleden door de komiek te zijn verkracht. Volgens NBC News hebben inmiddels vijftien vrouwen een aanklacht ingediend, van wie zes hun identiteit hebben onthuld. Cosby wil niet reageren op de beschuldigingen. Zijn advocaat liet woensdag echter weten dat de bewering van Dickinson een leugen is.

Dodental door winterweer VS loopt op

Het dodental door de hevige sneeuwval in het noordoosten van de VS is opgelopen tot zeven. Dat berichtten Amerikaanse media donderdag. Vooral het scheppen van sneeuw blijkt een gevaarlijke activiteit te zijn.

Zeker drie mensen zouden al zijn bezweken aan een hartinfarct tijdens het scheppen van sneeuw. Dat komt onder meer doordat mensen te snel werken, zei een cardioloog van de Amerikaanse Hartstichting tegen nieuwszender ABC. Volgens de arts wordt zelfs gesproken over 'hartinfarctsneeuw'.

De cardioloog adviseert mensen met hartproblemen de sneeuwschep vaker te laten staan. "Als je weet dat je een hartkwaal hebt, is een beetje sneeuw op de oprit misschien niet zo erg", aldus dokter Clyde Yancy.

De arts adviseert mensen verder geen alcohol te drinken voor het sneeuwruimen en een kleinere sneeuwschep te kopen, zodat ze minder gewicht hoeven te tillen. Dat advies kan mogelijk levens redden. Volgens CNN valt donderdag naar verwachting opnieuw veel sneeuw.

Dodental door winterweer VS loopt op
Dodental door winterweer VS loopt op (Foto: ANP)

Koenders: relatie met Saudi's genormaliseerd

De Nederlandse relatie met Saudi-Arabië is genormaliseerd. Dat is op te maken uit woorden van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). De Saudi's namen eerder dit jaar handelsmaatregelen tegen Nederlandse bedrijven, hoewel dat nooit officieel bevestigd is.

Koender heeft niet de indruk dat de handelsboycot nog boven de markt blijft hangen, antwoordde Koenders op een vraag van CDA'er Raymond Knops. "Ik denk dat we gewoon relaties kunnen hebben zoals we die willen hebben."

De Saudi's waren boos over een stickeractie van PVV-leider Geert Wilders. Op de omstreden sticker staat de Saudische vlag met de tekst: 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif'.

Koenders' ministerie kreeg begin dit jaar van steeds meer bedrijven te horen dat ze geen contracten kregen en de Saudi's de samenwerking opschortten. Na een diplomatiek offensief leek eind juni de kou uit de lucht.

Koenders wil relatie met Rusland herzien

De relatie met Rusland moet worden heroverwogen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) woensdagavond in de Tweede Kamer. Hij heeft 'ernstige zorgen' over de laatste ontwikkelingen zoals de destabilisatie in Oekraïne en de 'retoriek en intimidatie' van Russische kant.

Maar het feit dat Moskou niet zoekt naar politieke oplossingen met het Westen baart hem bijna nog meer zorgen. Het grootste risico vindt hij dat er 'nieuwe scheidslijnen' in Europa ontstaan. Hij stelt drie punten voorop in het beleid naar Rusland.

Ten eerste moet de NAVO worden versterkt. Ten tweede moeten de economische sancties worden voortgezet. "De sancties doen Rusland wel degelijk pijn en ze werken. Het derde element van het beleid is het zoeken van een politieke oplossing. Er moet een 'nieuw evenwicht' worden gevonden.

Hij voelt niets voor een isolatie van Rusland. Terugroepen van de Nederlandse ambassadeur is niet aan de orde. Isolatie van het land 'is niet in het belang van Europa'.

Lokale partijen scoren bij raadsverkiezingen

De lokale partijen hebben het goed gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. In Alkmaar, Oss, Groesbeek, Nissewaard (bestaande uit Spijkenisse en Bernisse) en Krimpenerwaard (Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Vlist en Schoonhoven) werden lokale partijen de grootste. In Groesbeek kregen twee lokale partijen drie zetels, net als het CDA. D66 werd de grootste in Den Bosch, en krijgt net als VVD, CDA en twee lokale partijen vijf zetels.

In de nieuwe gemeente Nissewaard (Spijkenisse en Bernisse) nam slechts 35,4 procent van de kiesgerechtigden de moeite een stem uit te brengen. In Oss was het opkomstpercentage 41,3, in Den Bosch 40,5. Alkmaar deed het slechts iets beter met 42,5 procent. Krimpenerwaard kende een opkomst van 53,1 procent.

Alleen in Groesbeek werd een hoog opkomstpercentage gehaald: 66,3. Volgens een woordvoerder kwam dat door een referendum over de nieuwe naam van Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen, die per 1 januari samengaan. De meeste mensen kozen voor Berg en Dal. De 23 zetels van de nieuwe gemeenteraad worden door maar liefst elf partijen bezet.

De PvdA staat al enige tijd slecht in de politieke peilingen. Maar de partij vindt de behaalde resultaten van woensdag ,,boven verwachting, aldus een woordvoerder. De resultaten in Alkmaar, Nissewaard en Den Bosch zijn 'opvallend' veel beter dan verwacht.

De VVD vindt dat ze het in de twee grootste gemeenten goed heeft gedaan. "In Alkmaar hebben we een zetel erbij en in Den Bosch lijken we net niet de grootste partij te worden, aldus campagneleider Klaas Dijkhoff. In de andere gemeenten waren de resultaten van de VVD volgens hem vergelijkbaar met die van de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

D66-leider Alexander Pechtold feliciteerde zijn partijgenoten in de zes gemeenten. Hij sprak van 'een succesvol verkiezingsjaar voor D66 met grote winst bij zowel de gemeenteraadsverkiezingen als de Europese verkiezingen'.

Collega Sybrand Buma van het CDA was ook blij met de uitslagen. "In grote steden als Den Bosch, Alkmaar en Oss heeft het CDA forse winst geboekt", aldus Buma. "Ik ben trots op al onze CDAers en kijk met veel vertrouwen uit naar de verkiezingen voor Provinciale Staten en Eerste Kamer in 2015."

Asscher praat met religieuze organisaties

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken praat donderdagmiddag met vertegenwoordigers van diverse religieuze en niet-religieuze organisaties. Aanleiding zijn de toegenomen spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen in ons land. De bijeenkomst vindt plaats in de Ridderzaal. Ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is aanwezig.

Doel van de ontmoeting is om met elkaar in gesprek te komen en te onderzoeken wat iedereen kan doen om de spanningen te verminderen. Voor het gesprek zijn leden van verschillende joodse, islamitische, christelijke en andere religieuze organisaties uitgenodigd. Ook jongeren met verschillende achtergronden en een aantal burgemeesters worden verwacht.

Afgelopen tijd waren er diverse incidenten rond religieuze groeperingen. Zo werd joodse instellingen, maar ook moskeeën bedreigd. In de zomer vonden in de Haagse Schilderswijk gewelddadige botsingen plaats tussen aanhangers en tegenstanders van de terreurbeweging IS.

Asscher praat met religieuze organisaties
Asscher praat met religieuze organisaties (Foto: ANP)

Massale vechtpartij asielzoekerscentrum

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag ingegrepen bij een grote vechtpartij in een asielzoekerscentrum in Overloon (Noord-Brabant). Daar waren tientallen mensen met elkaar op de vuist gegaan.

Bij de gevechten raakten enkele mensen gewond, maar volgens een politiewoordvoerder is niemand er slecht aan toe. Verschillende mensen zijn aangehouden. De politie zoekt nog uit wat precies aan de hand was bij asielzoekerscentrum Maashegge.

"Onze aanwezigheid heeft de rust doen weerkeren. En dat proberen we zo te houden", vertelde de woordvoerder donderdagochtend vroeg. "We zijn daar al enkele uren." Hoelang agenten in het complex blijven, hangt af van de situatie.

Massale vechtpartij bij asielzoekerscentrum
Massale vechtpartij bij asielzoekerscentrum (Foto: ANP)

Doodstraffen voor stenigen zwangere vrouw

Vier Pakistani zijn door een rechtbank in Lahore ter dood veroordeeld omdat ze in mei een zwangere vrouw hadden gestenigd. Onder de veroordeelden zijn drie familieleden van het slachtoffer. Ze werd vermoord omdat ze was getrouwd met de man van wie ze hield.

Het gaat om de vader, de ex-verloofde, en twee broers van de 25-jarige Farzana Iqbal. Iqbal was verloofd geweest met haar neef maar trouwde een andere man. De familie deed daarop aangifte van ontvoering. Toen de vrouw naar de rechtbank wilde komen om dat te weerleggen, viel ze ten prooi aan haar familie.

Doodstraffen voor stenigen zwangere vrouw
Doodstraffen voor stenigen zwangere vrouw (Foto: ANP)

Man 39 jaar onschuldig achter tralies in VS

Een 57-jarige man in de Verenigde Staten heeft 39 jaar onschuldig in de gevangenis gezeten voor een moord. Een rechter in Cleveland pleitte Ricky Jackson woensdag vrij. De man is in Amerika de langstzittende gevangene die onschuldig blijkt.

Jackson werd in 1975 samen met twee anderen veroordeeld voor de moord op Harold Franks, een vertegenwoordiger in financiële producten. Dat gebeurde op basis van de getuigenis van een toen 12-jarige jongen die verklaarde de moord te hebben gezien. De inmiddels 53-jarige getuige heeft zijn verklaring ingetrokken en zegt nu dat hij het misdrijf helemaal niet heeft gezien. Er was geen ander bewijs dat Jackson bij de moord betrokken was.

Als het papierwerk in orde is, komt hij vrij.

Laatste reviews en specials
preview
Borderlands 3
preview
NBA 2K20
preview
Heave Ho
review
This War of Mine Stories: Fading Embers
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.