FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 mei 2024

Paret-Peintre wint tiende etappe op Bocca della Selva in Giro d'Italia

Een dag na de rustdag in de Giro d'Italia heeft Valentin Paret-Peintre de bergrit naar Bocca della Selva gewonnen. In de tiende etappe was de Fransman van Decathlon-AG2R La Mondiale de sterkste voor Romain Bardet en Jan Tratnik. In het algemeen klassement waren er weinig verschuivingen en is Tadej Pogacar nog altijd ruim leider.

Na de eerste rustdag in de Giro d'Italia stond dinsdag een bergrit op het programma met aankomst naar Bovva della Selva, een onregelmatige klim van achttien kilometer. Nog voor de start gaf Olav Kooij op vanwege ziekte en moest Visma Leasa a Bike verder met vijf renners.

Vanaf kilometer nul regende het aanvallen en was het lang wachten voordat een juiste kopgroep wegreed en uiteindelijk zouden 26 renners de ruimte krijgen van het peloton. In de kopgroep zaten onder meer Romain Bardet, Jan Tratnik, Julian Alaphilippe en Juan Pedro López. De voorsprong liep snel op naar de vier minuten. Nadat duidelijk was dat de kopgroep voor de ritzege zou gaan rijden was er van een goede samenwerking ook weinig sprake.

Tratnik reed op dertig kilometer van de streep weg uit de kopgroep en nam een mooie voorsprong. In de achtervolging op de Sloveen reden ook Bardet, Frigo, Bagioli en Valentin Paret-Peintre weg. Aan de voet van de slotklim had Tratnik een kleine minuut voorsprong op de vier achtervolgers en hield die voorsprong lange tijd vast. Maar nadat eerst Frigo moest passen en later ook Bagioli gingen de twee Fransen in de achtervolging op Tratnik.

Tratnik kon zijn tempo niet vasthouden en na een aanval van Paret-Peintre, waarbij Bardet moest lossen reed hij direct naar het wiel van de Sloveen. Paret-Peintre liet Tratnik ook direct achter en reed naar de eerste zege uit zijn carriere. Bardet zou ook nog Tratnik passeren, reed naar de tweede plaats en deed daarbij goede zaken in het algemeen klassement. De ervaren Fransman van DSM-PostNL komt de top tien binnen. Verder waren er weinig verschuivingen in het algemeen klassement en gaat Tadej Pogacar nog altijd ruim aan de leiding.

Results powered by FirstCycling.com

'Ajax bereikt akkoord met trainer Francesco Farioli'

Ajax heeft op hoofdlijnen een akkoord bereikt met de Italiaanse trainer Francesco Farioli. Dat schrijft De Telegraaf. De club moet volgens de krant nog overeenstemming bereiken met de huidige werkgever van de trainer, OGC Nice. Daar staat hij tot volgend jaar zomer onder contract, zo meldt AT5.

De 35-jarige Farioli past eigenlijk niet binnen het door Ajax geschetste profiel van een ervaren, liefst Nederlandse coach. De club had dan ook liever Erik ten Hag of Graham Potter als trainer gezien, maar die bleken niet haalbaar.

Na het uitgebreid bestuderen van beelden van hoe Farioli training geeft, ging Ajax volgens De Telegraaf toch overstag. Farioli, die filosofie en sportwetenschappen studeerde, zou enorm bevlogen zijn.

Bovendien is de trainer ’onbevangen en onbevooroordeeld’ bij Ajax aan de slag, zeggen bronnen rondom hem. Bovendien zou de trainer 'redelijk goedkoop' zijn Ajax. Waarschijnlijk moet wel een afkoopsom worden betaald aan zijn huidige club.

Onbekende Nederlanders op zoek naar de Mol in Oman

Tien onbekende Nederlanders reizen af naar Oman. In dit betoverende land staan zij nietsvermoedend aan de start van de zoektocht van hun leven en blijkt al snel dat niets is wat het lijkt. Tot hun verbazing bevinden ze zich in het speelveld van de Mol. En kunnen zij van het ene op het andere moment niemand meer vertrouwen en is het ieder voor zich. Wie ontmaskert de Mol? Maar nog belangrijker: Wie is de Mol?

Honderden Nederlanders hebben zich vorig jaar opgegeven voor een nieuw spelprogramma: The Game. Na verschillende selectierondes, vertrekken de 10 uitverkorenen naar Oman onder begeleiding van Hila Noorzai. Niet wetende dat er een saboteur in hun midden is en wat de ware aard is van hun reis.

Hila: "In een land waar ik mij in het sprookje van 1001 nacht waande, heeft zich een fantastisch avontuur afgespeeld. Een avontuur met 10 onbekende Nederlanders die zich vol overgave in het spel hebben gestort, op zoek naar de Mol. Voor mij de taak om deze zoektocht te begeleiden. De energie, authenticiteit en scherpzinnigheid van de kandidaten hebben dit avontuur voor mij onvergetelijk gemaakt. Dit was voor mij een droom die uitkwam."

De kandidaten worden meteen in het diepe gegooid want het spel is al begonnen zonder dat ze het weten. De jacht op de Mol wordt geopend in de hoofdstad van Oman: Muscat. Een stad waar de kandidaten opdrachten spelen in een imposant fort, op hagelwitte stranden en in de zandduinen die tot oneindigheid reiken. Na Muscat reist de groep af naar de binnenlanden van Oman: Nizwa. Daar bezoeken de kandidaten bruisende souks, dadelplantages en prachtige valleien. Als kers op de taart zakken de kandidaten daarna nog af naar de Wahiba-woestijn, waar zij in een heus Arabisch sprookje belanden.

Vader van peuter Insiya krijgt 8,5 jaar celstraf voor ontvoering, mededaders tot 4 jaar cel

De vader van het ontvoerde meisje Insiya krijgt een gevangenisstraf van 8,5 jaar voor het uitlokken en medeplegen van haar ontvoering naar India en het onttrekken van de peuter aan het gezag van haar moeder. De mededaders van de ontvoering krijgen gevangenisstraffen tot 4 jaar. Dat heeft het hof vandaag in hoger beroep beslist. Geen van de veroordeelden was aanwezig. Zo meldt AT5

In april dit jaar ging de zaak van Insiya in hoger beroep. In 2020 werd de vader van het meisje veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. De rechtbank legde eerder ook negen jaar op. Het hof vindt een celstraf van 9 jaar ook passend, maar vermindert deze met 6 maanden, vanwege de langere duur van het proces. 

Ondanks pogingen van haar moeders advocaat, de Nederlandse politiek én het Nederlandse koningshuis is het nog steeds niet gelukt het meisje terug te brengen naar haar moeder.

Ontvoering uit woning 
De ontvoering vond plaats op 26 september 2016, toen drie mannen de woning van de oma van Insiya binnendrongen. Op dat moment is de 2- jarige peuter samen met haar oma, tante en oom in de woning aanwezig. Van de drie mannen, is één van de mededaders, B. bewapend met tie-wraps en een taser. De andere twee mannen pakken het meisje op, nemen haar mee de auto in en rijden weg. 

Tijdens de ontvoering uit de woning raakt B. in worsteling met de oma en tante van Insiya. "Tijdens zijn poging om te vluchten slaat hij de tante tegen haar hoofd met de taser. Ook een buurman die de tante te hulp schoot werd getaserd", aldus de rechtbank. 

Vervolgens wordt het meisje door haar eigen vader en enkele mededaders, C. en E.S., eerst naar Duitsland meegenomen en daarna naar India. Sinds de ontvoering van Insiya is zij niet meer teruggekomen en verblijft zij tot de dag van vandaag in India. 

Medeverdachten
De vader van Insiya bracht voor de ontvoering van zijn dochter een groep van zeven personen samen. In het hoger beroep stonden 5 mededaders terecht. Het hof legde vandaag de volgende gevangenisstraffen aan hen op. Zo kreeg C. 4 jaar, verdachte E.S. 4 jaar, B. 3 jaar, V. 9 maanden en verdachte L.S. 4 weken en een taakstraf van 240 uur. 

Uit de groep mannen voerde verdachte V. voorafgaand aan de ontvoering verschillende observaties uit. Daarnaast gaf hij aan de ontvoerders door dat de moeder van  Insiya was vertrokken, waardoor zij de actie uitvoerden. L.S. was ook bij enkele voorbesprekingen aanwezig. Nadat Insiya werd overgedragen aan haar vader reden de verdachten in verschillende auto's weg.  L.S. bestuurde één van deze auto's en nam één van de mannen mee die Insiya uit de woning hadden gehaald.

Kinderontvoering
Volgens het hof draagt het 'projectmatige karakter' van deze kinderontvoering bij aan de ernst en strafwaardigheid van de feiten. "De ontvoering van een weerloze peuter, steriel opgezet en uitgevoerd door mensen met een politiële en militaire achtergrond, als een project met een duidelijke missie", aldus de rechtbank. 

Het meisje werd volgens het hof op een 'abrupte wijze uit haar vertrouwde omgeving weggerukt'. Zo is er volgens de rechtbank geen enkele twijfel dat deze gebeurtenis zeer ingrijpend is geweest voor het meisje. Rechtbank: "Ook voor haar moeder en andere dierbaren die na de ontvoering achterbleven zijn de gevolgen zeer ingrijpend. Haar moeder moet bijna 8 jaar leven met dit enorme verlies. Dit alles maakt de bewezenverklaarde feiten tot een kinderontvoering van de buitencategorie."

UvA: Bestuur niet meer in gesprek met actievoerders van buiten de universiteit

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam gaat niet meer in gesprek met actievoerders die niet verbonden zijn aan de onderwijsinstelling. Dat zei Geert ten Dam, voorzitter van het college van bestuur van de UvA in het Radio 1 Journaal. De gesprekken over de protesten gaan wel verder, maar alleen binnen de normale overlegstructuur en met eigen mensen, aldus Ten Dam.

Vorige week sprak het bestuur nog wel met alle actievoerders, die deels met gezichtsbedekkende kleding aan tafel zaten. Dat was volgens Ten Dam een uiterste poging om te de-escaleren.

Dat zal dus niet meer gebeuren met actievoerders die niet aan de UvA zijn verbonden. Wel is er doorlopend contact met protesterende studenten, verduidelijkt een woordvoerder van de school. 

Vernielingen
Gisterochtend werd een 'walk-out' gehouden. Om 11.00 uur liepen studenten en medewerkers UvA-gebouw Roeterseiland uit als protest tegen de oorlog in Gaza. Een deel van de betogers bleef in het gebouw aanwezig en andere, in het zwart geklede en gemaskerd personen, drongen het pand binnen.

In het pand werden flinke vernielingen aangericht, waarna aangifte werd gedaan. De actievoerders werden uiteindelijk door de Mobiele Eenheid het pand uitgezet. 

Ten Dam noemt dat ongehoord en is geschrokken van de ravage: "Het ergste vond ik, naast alle vernielingen, dat medewerkers halsoverkop gevlucht zijn. Dat is vreselijk."

De demonstranten drongen door tot de zesde etage van het pand, waar het bestuur zit. Ten Dam heeft dan ook het idee dat de vernielingen gericht waren aan het bestuur. 

Door de demonstratie van vorige week voelen steeds meer UvA-studenten zich onveilig, zegt Ten Dam. "Dat is heel verdrietig. Ik hoor geluiden als: 'is dit nog wel mijn universiteit?' Daar proberen wij zo goed mogelijk op te reageren". 

Studenten hoeven zich volgens de voorzitter geen zorgen te maken dat studies in gevaar komen. Ook benadrukt ze klaar te staan voor studenten. 

Inmiddels is op Roeterseiland het opruimen begonnen. Vanmorgen gingen schoonmakers het pand binnen. De rest van de UvA-gebouwen blijven vandaag en morgen gesloten. 

Allard Pierson Museum dicht
Vanwege de onrust bij de UvA-gebouwen heeft het Allard Pierson Museum, vlak bij de UvA, de deuren gesloten. Donderdag wil het museum weer open. 

Mensen die al een kaartje hadden gekocht, krijgen het geld automatisch teruggestort op de rekening, laat het museum weten.

Slopen voor gevorderden in Instruments of Destruction

In Instruments of Destruction is het doel duidelijk: vernietig alles wat je ziet met de meest creatieve, uiteenlopende sloopvoertuigen. Na een lange periode in Early Access is onlangs versie 1.0 gereleased en de recensies zijn alvast erg goed.

Voor sommigen is het een jongensdroom die werkelijkheid wordt: plaatsnemen in een grote machine en met een enorme sloopbal helemaal losgaan op een verlaten flatbgebouw. Dat is sowieso het geval bij Luke Schneider, de solo developer bij Radian Games. Schneider heeft een talent voor 'physics based' vernietiging in games. Hij stond namelijk als lead technical designer aan de wieg van Red Faction Guerilla, een game die werd geprezen om zjin indrukwekkende techniek ten aanzien van vernietiging van omgevingen.

Bij Instruments of Destruction is dit tot een kunst verheven. Je kunt als speler zelf je voertuig ontwerpen om de boel mee kort en klein te slaan of te schieten. Bekijk onderstaande trailer voor een indruk van de game. Je kunt Instruments of Destruction oppikken op Steam voor 15 euro.

Vandaag of morgen wordt het nieuwe kabinet verwacht

De kans dat de formatie vlak voor de deadline van woensdagavond alsnog klapt, is volgens politiek commentator Hans van Soest van het AD nihil. Alle partijen zijn ervan overtuigd dat het nu te laat is om nog te mislukken. Vanavond of woensdag wordt er witte rook verwacht. Kamerleden van de vier partijen moeten woensdagochtend vrijhouden om het akkoord te lezen en vervolgens zal het verslag naar de Tweede Kamer gaan. Zo meldt WNL.

Wat betreft asiel zijn de partijen het eens, maar financiën vormen nu de grootste uitdaging. Er is minder geld beschikbaar dan bij eerdere formaties, maar er zijn wel meevallers beloofd. Zo hebben PVV en BBB gezegd dat het eigen risico in de zorg zal verdwijnen, maar dit roept vragen op over wie dit gaat betalen. Dit zorgt voor discussie tussen VVD en NSC, aangezien een mogelijke stijging van de zorgpremie voor andere Nederlanders een gevoelig punt is dat nog besproken moet worden.

Als er overeenstemming wordt bereikt, betekent dat niet dat er meteen een nieuw kabinet op het bordes zal staan. Na een debat in de Tweede Kamer wordt een formateur aangesteld, die de beoogde minister-president is. Deze persoon zal de ministers selecteren. De ministers moeten nog wel de afspraken in het hoofdlijnenakkoord verder uitwerken, dus wees niet te snel enthousiast, want er zijn nog veel obstakels te overwinnen.

Premierskandidaat
De persoon die door de PVV naar voren wordt geschoven als premierskandidaat heeft invloed op het gehele formatieakkoord, aldus VVD-leider Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC). "Het is een zeer belangrijke rol in het bestuur van het land, het is het gezicht van de natie," zei Yeşilgöz vlak voor een belangrijke bespreking over de formatie.

Volgens Caroline van der Plas (BBB) staan de personen die worden voorgedragen los van het akkoord zelf.

Kat na zes jaar terug bij eigenaar

Een vrouw uit Goes dacht in 2021 haar vermiste kat terug te hebben, maar het bleek een vreemde kat te zijn. Pas vorige week vond ze haar echte vermiste kat. Nu heeft ze twee bijna identieke katten in huis.

De zwarte kat Fluffy van Deborah Wattel verdween in 2018. Toen het asiel in Zierikzee belde dat Fluffy was gevonden, was ze dolgelukkig. Ze haalde de kat snel op en had een ontroerende hereniging. Echter, de chip van Fluffy was niet uit te lezen, wat vaker voorkwam volgens het asiel.

Onlangs belde een dierenkliniek in Roosendaal met de mededeling dat de echte Fluffy daar was gevonden. Wattel kon het eerst niet geloven, omdat ze dacht dat ze al Fluffy in huis had. Na controle bleek de chip van de kat uit Roosendaal overeen te komen met die van de echte Fluffy. Nu heeft ze twee vrijwel identieke zwarte katten in huis. Om ze uit elkaar te houden, heeft ze de originele Fluffy een blauwe halsband gegeven en de dubbelganger een rode. Ze noemt ze allebei Fluffy.

Gruwelijke chatberichten in rechtszaak 'abortusmoord'

Maandag stond Dennis van E. voor de rechter voor de gruwelijke 'abortusmoord' in Diemen in oktober 2019. De inmiddels vijftiger uit Diemen zou zijn toenmalige Braziliaanse vriendin hebben gedwongen tot abortus en daarmee haar en hun ongeboren kindje hebben gedood. De inhoudelijke behandeling duurt vier dagen, vandaag worden de feiten besproken. 

De inmiddels 52-jarige Dennis van E. uit Diemen wordt verdacht van het uitvoeren van illegale abortus bij zijn toenmalige vriendin. Hij zou haar - de Braziliaanse Patricia Oliveira dos Santos - abortuspillen, cocaïne, MDMA en alcohol hebben laten nemen om abortus daarna uit te voeren. De vrouw was toen acht maanden zwanger.

Op 18 oktober 2019 werden de twee lichamen aangetroffen in de woning van Van E. aan de Martin Luther Kinglaan in Diemen. In eerste instantie kwam Van E. alleen voor de rechter te staan omdat hij geen hulpdiensten heeft benaderd toen het mis ging, maar later werd hem ook mishandeling, de abortus en daarmee de dood van de vrouw en het kind ten laste gelegd.

'Haar eigen beslissing'
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Van E. ervan de abortuspillen en de drugs te hebben toegediend bij zijn ex-vriendin. Maar volgens de verdachte was de abortus een keuze van de vrouw zelf. De onderzoeken die de patholoog en toxicoloog hebben uitgevoerd wijzen uit dat de baby en moeder tegelijkertijd of heel kort na elkaar zijn overleden. 

Er zijn vijf abortuspillen verdwenen uit de strip, zo staat in het dossier. Volgens Van E. heeft hij zijn vrouw in bed gelegd en heeft hij haar later dood aangetroffen. De rechtbank vraagt zich af waarom hij geen hulpdiensten heeft ingeschakeld, aangezien hij verklaart dat hij haar bloedend door het huis heeft zien lopen. Zijn eerdere antwoord: "Het leek veel bloed, maar ik ben visser en bloed lijkt snel heel veel."

Chatberichten
De rechtbank las maandag chatberichten uit het dossier voor die een andere indruk geven. "We moeten een meisje of abortus", "We kunnen alleen gelukkig zijn als je doet wat ik je vraag" en "Oké vuilnishoer, je bent niets voor mij. Aborteer en tot nooit meer." De rechtbank vraagt zich af hoe Patricia de abortus dan zelf heeft kunnen willen: "Dit klinkt niet als iemand die heel veel ruimte krijgt om haar eigen beslissingen te nemen."

"Dit soort dingen schrijven aan iemand waarvan u zegt dat u van haar houdt. Hoe wreed is dat?" Zo vraagt de rechter aan Van E. Hij leest meer berichten voor het stel in de weken voor de abortus naar elkaar stuurde. De verdachte omschrijft op gruwelijke manier hoe hij de abortus wil uitvoeren en hoe hij eigenhandig het ongeboren kind in haar wil doden: "We hebben daar drie tot vijf dagen voor nodig", schrijft Van E. zijn vriendin.

Zwijgen tot dinsdag
De zaak zou eigenlijk al in 2022 inhoudelijk worden behandeld. Dit werd, op het laatste moment, uitgesteld omdat er meer verhoren moesten worden gedaan met betrokkenen in Brazilië. Daardoor zit de verdachte inmiddels al meer dan vier jaar in voorarrest.

De verdachte is duidelijk aan het begin van de zitting: "In principe leg ik dinsdag alles uit." Volgens advocaat Ilse van der Meer is het lastig dat de rechtbank maar een paar van de chatberichten voorleest: "Mijn cliënt is onschuldig en wil zijn kant van het verhaal graag vertellen. Maar er zitten ook berichten voor en na, dus de verklaring die geeft hij morgen uitgebreid."

Van E. krijgt vandaag vier uur lang de tijd om zijn eigen verklaring voor te lezen. Dinsdag volgt de verklaring van Dennis van E. Donderdag komt het OM met de strafeis.

Grote invloed van klimaatverandering op gezondheid, meer onderzoek nodig

De effecten van klimaatverandering worden steeds duidelijker merkbaar, ook op onze gezondheid. Het RIVM analyseerde voor de periode 1991-2020 welke gezondheidseffecten dat zijn. Ook onderzocht het RIVM de impact van deze effecten en hoe waarschijnlijk het is dat ze plaatsvinden. Het RIVM keek daarbij naar hitte, luchtkwaliteit, mentale gezondheid, uv (ultraviolet)-straling, (pollen)allergieën en infectieziekten.

De studie is onderdeel van een overzichtsrapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat beschrijft voor verschillende sectoren de invloed van klimaatverandering. Daaruit blijkt dat gezondheidseffecten ook in vergelijking met andere sectoren hoog scoren op impact en waarschijnlijkheid. De effecten van klimaatverandering staan niet los van elkaar, maar kunnen elkaar versterken. Het RIVM vindt het belangrijk dat hier meer onderzoek naar wordt gedaan, zodat Nederland zich beter kan voorbereiden op extreme weersomstandigheden waarin gelijktijdig effecten optreden in de onderzochte sectoren.

Het klimaat verandert wereldwijd, en ook in Nederland. De gemiddelde temperatuur is de afgelopen eeuw gestegen. Er is meer neerslag, meer droogte en zomerse dagen komen vaker voor (boven de 25 graden Celsius). Dat heeft nu al grote gevolgen. In het kader van de Nationale Adaptatie Strategie (NAS) doet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL (Planbureau voor de Leefomgeving)) samen met andere kennisinstellingen onderzoek naar de effecten van klimaatverandering. Het RIVM brengt de gezondheidseffecten in beeld. Deze nieuwe analyse biedt een basis voor beleid en prioritering van de meest urgente risico’s. Het RIVM beveelt aan te onderzoeken hoe effecten van klimaatverandering elkaar kunnen versterken en daardoor kunnen leiden tot maatschappelijke ontwrichting.

Effecten van hitte het best onderbouwd
Voor hitte, luchtkwaliteit, mentale gezondheid, uv (ultraviolet)-straling en hooikoorts wordt de totale impact op de mens als hoog ingeschat. Dat betekent dat er veel mensen getroffen worden, of overlijden. Het best onderbouwde effect van klimaatverandering op gezondheid is het aantal extra sterfgevallen door de hogere gemiddelde jaartemperatuur: gemiddeld 250 doden per jaar. Door klimaatverandering zijn er onder andere meer warme dagen (boven de 20 graden). Ook komen er meer hittegolven voor, die langer duren en heter zijn. Hierdoor sterven meer mensen dan normaal.

Samenhang tussen impact van deze effecten
Het PBL brengt in een overkoepelend rapport de impact en waarschijnlijkheid van de effecten van klimaatverandering in kaart. Daarin is naast gezondheidseffecten ook gekeken naar de effecten op bijvoorbeeld water, landbouw en natuur. Uit dit overzicht blijkt dat de door het RIVM onderzochte gezondheidseffecten ook in vergelijking met andere sectoren hoog scoren op impact en waarschijnlijkheid.

Urgentie voor meer onderzoek naar samenhang en stapeling van effecten
Het overzicht van impact en waarschijnlijkheid is een belangrijke stap in het onderzoek naar de effecten van klimaatverandering. Om de daadwerkelijke impact op de gezondheid te onderzoeken moet er extra aandacht komen voor de stapeling van effecten. Die kunnen optreden bij omstandigheden waar zowel hitte, luchtkwaliteit als pollen een rol spelen. Ook kunnen de effecten van verschillende thema’s elkaar beïnvloeden. Zo hebben natuurbranden niet alleen effect op de kwaliteit van de natuur, maar ook op de veiligheid en gezondheid van mensen.

Dit onderzoek blikt terug op de afgelopen 30 jaar. Welke gezondheidseffecten klimaatverandering in de toekomst kan hebben is onderdeel van een vervolgtraject.

Nederlander heeft meer vertrouwen in de EU dan in de Tweede Kamer

Bijna de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder had in 2023 vertrouwen in de Europese Unie (EU). Dat is meer dan het vertrouwen in de Tweede Kamer (29 procent) of politici in het algemeen (24 procent). Wel is het vertrouwen in de EU de laatste twee jaar gedaald. Dat blijkt uit het onderzoek Sociale Samenhang en Welzijn dat het CBS in de periode 2012 tot en met 2023 onder bijna 92 duizend personen van 15 jaar of ouder heeft uitgevoerd.

In 2023 had 47 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder vertrouwen in de Europese Unie (EU). Dat is minder dan twee jaar eerder toen 53 procent dat aangaf. Ondanks deze afname, is het nog steeds hoger dan in 2012. Toen had 39 procent vertrouwen in de EU.

Het vertrouwen in de politiek nam sinds 2012 (Tweede Kamer) en 2016 (politici) toe, met als hoogtepunt het begin van de covid-19 pandemie in 2020. In het eerste coronajaar had 53 procent vertrouwen in de Tweede Kamer en 40 procent in politici. Daarna zette de daling in die groter was dan die van de EU.

Vertrouwen in de EU het laagst in Oost-Groningen
Het laagste vertrouwen in de EU was er gemiddeld van 2012 tot en met 2023 onder de bevolking van Oost-Groningen (31 procent), Delfzijl en omgeving (33 procent) en Midden-Limburg (35 procent).

De regio Gooi en Vechtstreek is de enige waar een meerderheid vertrouwen heeft in de EU (51 procent).

Vertrouwen in Tweede Kamer het hoogst in de regio Gooi en Vechtstreek
Van 2012 tot en met 2023 werd gemiddeld het laagste vertrouwen in de Tweede Kamer gemeten in de regio Oost-Groningen (23 procent), Delfzijl en omgeving (25 procent), gevolgd door Zuidoost-Drenthe (29 procent) en Midden- en Zuid-Limburg (30 procent).

Met 46 procent heeft men in de regio Gooi en Vechtstreek het grootste vertrouwen in de Tweede Kamer.

Meeste vertrouwen in de rechterlijke macht
Van alle instituties was in 2023 het vertrouwen in de rechterlijke macht het grootst (78 procent). In 2012 was het vertrouwen in de rechterlijke macht nog 69 procent. Het vertrouwen in de politie en het leger was achtereenvolgens 77 procent en 67 procent. In 2012 was dat respectievelijk 68 procent en 59 procent.

Het vertrouwen in banken is vergeleken met 2012 toegenomen, terwijl dat in de grote bedrijven is gedaald. Na het vertrouwen in politici en de Tweede Kamer, is er het laagste vertrouwen in kerken.

Vertrouwen in medemens stijgt
In 2023 gaf 67 procent van de bevolking aan vertrouwen in de medemens te hebben. In 2012 had nog 58 vertrouwen in de andere mensen. Daarna is dit sociaal vertrouwen toegenomen. Vooral in 2021 groeide het sociaal vertrouwen.

Het sociaal vertrouwen is gemiddeld over 2012 tot en met 2023 het laagst in Oost-Groningen (46 procent). Ook in een aantal grensregio’s is het onderlinge vertrouwen lager dan gemiddeld, waaronder Delfzijl en omgeving (52 procent) en Zuid- en Midden-Limburg (55 procent).

Het hoogst is het sociaal vertrouwen in de regio Gooi- en Vechtstreek (70 procent). De provincie Utrecht (69 procent) en Noord-Overijssel (68 procent) complementeren de top 3 met het grootste aandeel dat vertrouwen heeft in de medemens.

'Red Dead Redemption 1 komt eindelijk naar pc'

Het lijkt erop dat na 14 jaar eindelijk de eerste Red Dead Redemption-game naar pc komt. Dat blijkt uit aanwijzingen die de befaamde GTA-dataminer Tez2 heeft gevonden in de code van de Rockstar Launcher, daar werden Red Dead Redemption 1 en de bijbehorende uitbreiding Undead Nightmare genoemd.

"Reis door de uitgestrekte vlaktes van het Amerikaanse Westen en Mexico in Red Dead Redemption, en zijn bijbehorende zombie-horror uitbreiding Undead Nightmare, nu speelbaar op pc", aldus een beschrijving uit de gevonden code.

De cowboygame van GTA-maker Rockstar kwam officieel uit in 2010 voor Xbox 360 en PlayStation 3, en ontving vorig jaar nog een port voor PlayStation 4 en Nintendo Switch die qua performance nogal wat te wensen overliet maar wel gewoon weer een prijskaartje van 50 euro kreeg. 

Rockstar heeft er een handje van om zijn games lange tijd weg te houden van het pc-platform. Zo verschenen de pc-versies van GTA V en RDR2 pas een jaar na de console-releases. Ook GTA 6, die volgend jaar uit moet komen, zal in eerste instantie niet verschijnen voor pc.

Fun met Funda #294: tweekapper met veel grond

Een mooie plek voor wie zijn schaapjes op het droge heeft. Deze kun je namelijk fijn laten vreten op de overwoekerde grond die je koopt, terwijl jij je handen vol hebt om hier weer een fijne twee-onder-één-kap-woning van te gaan maken.

"Doe met de bezichtiging wel oude kleren en laarzen aan", zo schrijft de makelaar. In totaal koop je hier 5221m2 grond met daarop nog oude duivenhokken, bomen, struiken en onkruid. Het stuk grond is "al vele jaren ongerept", dus die schaapjes kunnen de boel naar hartelust kaal vreten.

Ondertussen kun jij de woning weer leefbaar maken. De woning is onbewoond en alles wat je ziet krijg je er bij, of je dat nou wilt hebben of niet. In 1950 is de woning gebouwd en afgezien van glasvezel en een gasgestookte cv is zijn er nauwelijks voorzieningen die je in deze tijd verwacht in een woonhuis. Wel mooi aan dit alles in het Drentse Weiteveen is de prijs: voor slechts €189.000,- kun je je sportschoolabonnement opzeggen en hier je handen uit de mouwen gaan steken.

Giro: Etappe 10 - Dominante Pogacar mag verder in de bergen

De ruime openingsweek van de Giro d'Italia zit er al op en de kaarten lijken inderdaad te liggen zoals vooraf gedacht: Tadej Pogacar is ongenaakbaar, een grote groep renners strijdt om de tweede en derde plek op het podium, met minder dan vijf minuten verschil tussen de nummer twee en nnummer dertien.

Het peloton stapt dinsdag op in Pompeï, daar zullen de meesten wel bekend mee zijn: iets met een vulkaan. Na een vlakke aanloop van een kilometer of veertig doemen de heuvels op, waaronder de Bivio Taburno (drie kilometer aan acht procent, pittig) en de Camposauro van de tweede categorie, zes kilometer aan 7,5 procent, ook niet makkelijk.

Na het afdalen van de Camposauro volgt de Guardia Sandramondi van bijna vijf kilometer aan 6,5 procent, vreemd genoeg zonder bergpunten. Via heuvelachtig terrein trekt men dan door naar de slotklim: de Bocca della Selva, met aankomst in Cusano Mutri. Achttien kilometer, gemiddeld 5,6 procent, maar dat is ook inclusief wat vlakkere stukjes.

De renners gaan het zwaar krijgen in deze rit, waarin men om kwart over één van start gaat en ergens rond vijf uur bij de finish zou moeten arriveren.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: een echte zomerdag met later plaatselijk onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is het zonnig en droog. De wind uit het zuidoosten is matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe, maar in een groot deel van het land blijft de zon nog goed te zien. Aan het einde van de middag kan er plaatselijk een enkele (onweers)bui voorkomen. De middagtemperatuur is ongeveer 26°C, in Zeeland enkele graden lager. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer komt de wind uit het zuidoosten en is deze eerst af en toe vrij krachtig.

Vanavond is er vrij veel bewolking en vallen er enkele regen- of onweersbuien. In het noordoosten blijft het waarschijnlijk droog. De wind komt in het noordoosten van het land uit het zuidoosten en is matig, in de rest van het land staat er weinig wind.

Vannacht zijn er in het zuidwesten enkele buien, eerst mogelijk met onweer. In de rest van het land blijft het droog. De minimumtemperatuur is ongeveer 14°C. Er is weinig wind, in het noordoosten steekt een matig oostenwind op. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   


Sluierbewolking boven de Kwadijk naar Purmerend (Foto: Pukeko)
Sluierbewolking boven de Kwadijk naar Purmerend (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1397
special
VrijMiBabes #229 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1396
special
Random Pics van de Dag #1395
review
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom
special
Random Pics van de Dag #1394
©FOK.nl e.a.