Julian Cross probeert ultieme zomertrack te maken met Afrojack

Nu de eerste zonnestralen eindelijk doorgebroken zijn, is de honger naar een warme zomer groter geworden. Julian Cross, een dj op het platenlabel van de wereldberoemde Nederlandse dj Afrojack, wil dan ook niets liever dan dat er gedanst gaat worden op zijn nieuwe track 'All I Need'. Hij maakte de plaat met zijn platenbaas en tevens mentor. Samen denken ze het ultieme recept gevonden te hebben voor dé zomertrack.

Het is een EDM-track en dat is ook waar Julian zich het fijnst bij voelt: "Daar ben ik terechtgekomen door veel proberen, veel muziek maken en door mezelf uit mijn comfort zone te pushen. Na alle verschillende opzetjes en ook vooral te proberen wat je vooral niet wil dat het wordt, kom je uiteindelijk bij je eigen sound." En dat brengt je dan bij Afrojack: "Het is eigenlijk via een kennis een beetje via-via gegaan. Die kennis van mij kende Nick en ik heb hem gevraagd of hij een keertje mijn muziek kon sturen. Ik hoorde twee weken niets en daarna hebben we een keertje afgesproken om te praten. Sindsdien zit ik bij Nick, dat is nu twee jaar geleden."

Maar hoe is dan deze samenwerking met Nick tot stand gekomen, juist op dit moment? "We zaten in de studio een beetje te sparren heen en weer. Nick geeft mij altijd heel veel tips en tricks. Na een paar uur proberen in de studio hadden we eigenlijk al de eerste demo en was de basis van de plaat zoals die nu is geboren. Dit was denk ik zo'n half jaar geleden. Hij klinkt nu ook hetzelfde als die eerste keer, het enige verschil is denk ik dat we hem wat mooier hebben gepolijst en afgewerkt. Je moet ook op een gegeven moment ook een beetje afstand nemen van zo'n plaat, want je leeft in die plaat. Dan hoor je geen verschil meer, ook al maak je grote stappen. Ik ben echt heel erg blij met het resultaat."

En daarin schuilt eindelijk ook het einddoel: "Ik wilde altijd al heel graag een zomerplaat maken die richting de zomer uitkwam. Dit is de eerste keer in mijn leven dat het ook eindelijk gebeurt. Het was niet helemaal de bedoeling, maar het is eindelijk zo gekomen." Wat 'All I Need' ook is, is een voorproefje van het album Stories of the Nebula, dat later deze zomer uitkomt: "De sound daarvan valt denk ik het beste te omschrijven als breed en futuristisch. Ik houd van onwijs veel muziekstijlen, dus het is uiteindelijk wel de bedoeling om het te presenteren als iets wat ik zelf echt tof vind, wat ik mooi vind om te draaien en zelf om naar te luisteren."

En zitten er naast de samenwerking met Afrojack nog andere samenwerkingen in? De track heeft namelijk ook de goedkeuring gekregen van niemand minder dan Martin Garrix: "Voor mij is het doel nu echt het uitbrengen van het album, want ik wil al tien jaar een album doen en nu heb ik pas het gevoel dat ik op de juiste plek zit met de juiste mensen. Als het gaat om de toekomst ben ik altijd ambitieus, dus zou ik zeker willen samenwerken met andere artiesten."

Naast zijn platenbaas is Afrojack dus ook de mentor van Julian: "Dat houdt simpelweg in dat ik hem alles kan vragen. Dat kan zijn over van alles, van draaien tot het maken van muziek. Ik krijg ook feedback van hem op alles wat ik zelf maak, dus dat is heel fijn want uiteindelijk zit jij zelf met volle focus aan iets te werken, maar daardoor mis je wel misschien bepaalde dingen en daarin houdt Nick mij scherp. De belangrijkste les die ik tot nu toe van hem heb meegekregen is dan ook dat je altijd doelgericht moet werken; visualiseren en dat op een goede manier uitwerken."

En die visuals zijn erg belangrijk voor Julian: "Het is cool om niet alleen maar een los album uit te brengen, maar om de muziek te koppelen aan bepaald beeld. Bij mijn vorige platen had ik die opzet al, bijvoorbeeld met 'Step Into My Shoes', daarin speelt in videoclip een keycard een grote rol. Die keycard wordt op een gegeven moment gevonden door iemand en die persoon gaat door een deur maar je weet niet waar hij eindigt. In die visual schuilt ook het verhaal van Stories of the Nebula, namelijk "iedereen heeft zijn eigen pad, zijn eigen verhaal."

De vocalen op 'All I Need' zijn van Tonino Speciale, een zanger waar Afrojack al eerder mee samenwerkte op de succesvolle plaat 'Anywhere With You': "Vanaf het moment dat we de demo hadden is Tonino in beeld gekomen, hij heeft toen zelf ook een onwijs goede demo geschreven en vanaf daar hebben we de draad weer verder opgepakt. Zo zijn eigenlijk alle steentjes op de juiste plek terechtgekomen en hebben we samen een mooie plaat gebouwd."

'All I Need' is vanaf nu te beluisteren op Spotify. Het album Stories of the Nebula volgt later deze zomer.