CD: The Black Seeds - Fabric

The Black Seeds is een band uit Nieuw Zeeland die zich niet gemakkelijk in een hokje laat stoppen. De muziek die de mannen uit Wellington al sinds 1998 maken laat zich namelijk nog het beste omschrijven als een eigenzinnige mix van roots reggae, funk, dub, traditionele Afrikaanse muziek, pop, rock en soul. Bij het grote publiek braken The Black Seeds al door toen hun nummer 'One By One' te horen was in het tweede seizoen van de serie Breaking Bad. Inmiddels zijn we alweer acht jaar verder en ligt het zesde studioalbum Fabric bij de betere platenwinkels.

The Black Seeds - Fabric

Het was eigenlijk best wel een verrassing toen bekend werd dat er een nieuwe schijf aankwam van The Black Seeds. Het was tenslotte alweer vijf jaar geleden dat hun vorige album Dust And Dirt werd uitgebracht. Met Fabric heeft de band wederom een zeer veelzijdig album afgeleverd, maar bewijzen ze ook daarmee dat dat geen garantie vormt voor constante kwaliteit. Zo opent de plaat met de vertrouwd klinkende roots reggae composities 'Better Days' en 'Everybody Knows'. De door deze tracks opgeroepen innerlijke rust wordt echter genadeloos verstoord door het funky 'Freakin'' en het daaropvolgende 'Lightning Strikes' dat wel wat doet denken aan een matige kloon van UB40.

Gelukkig worden de twee miskleunen meteen weer gecompenseerd met het dampende 'Moving On' waarbij we ons meteen op een strand op Jamaica wanen. Ook bij het daaropvolgende 'Ride On' krijg je meteen het gevoel alsof je dit nummer al eerder ergens hebt gehoord. Het zou me dan ook niks verbazen als deze muzikanten de nodige platen van UB40 in de platenkast hebben staan thuis. Maar dat is wellicht ook meteen het enige zwakke punt van deze band. Fabric is een aardig album maar bevat te weinig tracks die meteen blijven hangen. Enige uitzondering daarop vormt het nummer 'Beleza' waarin de band eindelijk op de maatschappijkritische toer gaat.

The Black Seeds
The Black Seeds

Fabric is een plaat die zich nog het beste laat omschrijven als een melomane vorm van fastfood. Het is lekker voor even maar daarna heb je weer zin aan meer en dan toch liever het echte werk.