CD: The Midnight Ghost Train - Cypress Ave.

The Midnight Ghost Train is een band uit Topeka (Kansas) die alweer een jaar of negen bestaat en die in die jaren toch wel een behoorlijk naam hebben weten te maken met hun eigenzinnige mix van ouderwetse hard rock, stoner rock en traditionele deltablues. Net als de meeste van hun muzikale vakgenoten is ook The Midnight Ghost Train een band die je eigenlijk live moet beleven om te ervaren met welke passie deze muziek wordt gemaakt. De afgelopen week verscheen hun jongste album Cypress Ave. bij Napalm Records.

The Midnight Ghost Train - Cypress Ave
The Midnight Ghost Train - Cypress Ave

De eerste keer dat we in Nederland kennis konden maken met The Midnight Ghost Train was in 2013 toen de groep op Roadburn in Tilburg en de eerste editie van het Into The Void Festival in Leeuwarden te zien en te horen waren. We waren dan ook aangenaam verrast toen de band in maart 2015 opnieuw te zien was in het inmiddels ter ziele gegane Poppodium Romein in Leeuwarden, alwaar we destijds ook nog een erg leuk interview mochten dan met zanger en gitarist Steve Moss. Inmiddels zijn we alweer twee jaar verder en ligt er een gloednieuwe vierde plaat van het trio bij de betere platenboeren in de schappen.

Met Cypress Ave. zijn de mannen van The Midnight Ghost Train er wederom in geslaagd om met een zeer gevarieerde plaat op de proppen te komen. Zo opent de plaat langzaam opbouwend met het vertrouwd klinkende 'Tonight', een liedje waarin zanger en gitarist Steve Moss even goed laat horen dat hij flink kan brullen maar eveneens beschikt over een fijne cleane zangstem. Cypress Ave. is tevens de laatste plaat met bassist Mike Boyne, wiens plek inmiddels is overgenomen door Alfred Jordan.

The Midnight Ghost Train
The Midnight Ghost Train

Cypress Ave. is een prima plaat die maar eenmalig ontspoord en dat is met het funky hip-hop nummer 'Boogie Down', waarbij we naast de band ook Camp Lo’s rapper Sonny Cheeba en trompettist Jeff Crouch een bijdrage horen leveren. Niet dat het een slecht nummer is, verre van dat zelfs, maar het valt wel totaal uit de toon met de rest van deze verder zo stomende schijf. Wellicht was het beter geweest om de track afzonderlijk als single uit te brengen. Ben je wel een liefhebber van bands zoals Clutch, Kyuss en Black Sabbath en kun je een zanger als Tom Waits wel waarderen, dan is de kans zeer groot dat je Cypress Ave. van The Midnight Ghost Train niet in je collectie wilt laten ontbreken.