CD: Dagoba - Black Nova

Zo'n twee jaar na Tales Of A Black Dawn heeft de Franse industrial death metal band Dagoba haar eerste album uitgebracht bij Century Media. Black Nova is alweer het zevende studioalbum van de band uit Marseille, die dit jaar exact twintig jaar geleden werd opgericht door zanger en toetsenist Pierre 'Shawter' Maille. Zal het de mannen nu dan eindelijk eens lukken om uit die underground te komen?

Dagoba - Black Nova
Dagoba - Black Nova

Black Nova is een plaat waarop Dagoba ons meeneemt op een muzikaal avontuur, waarbij vooral de veelzijdige stem van zanger Shawter ons keer op keer weet te verrassen. Shawter kan namelijk zeer aangenaam brullen maar beschikt eveneens over een goed te volgen cleane zangstem, die zich prima laat combineren met de bombastische klanken van dit Franse gezelschap. Muzikaal gezien doet Dagoba op Black Nova regelmatig denken aan bands zoals Fear Factory of Rammstein en bij de symfonische stukken zelfs wel een beetje aan het oudere werk van Cradle Of Filth.

Black Nova is het eerste album dat werd opgenomen met de kersverse gitarist Jean-Laurent 'JL' Ducroiset en drummer Nicolas Bastos, die beiden sinds 2016 deel uitmaken van Dagoba. Het album werd opgenomen in de Eagle Black Studio van Shawter in Marseille, waarna de tien tracks werden afgemixt door de Deen Jacob Hansen, die bij de liefhebbers ook bekend is van zijn werk voor onder meer Volbeat, Tyr, Pestilence, Aborted, Pyramaze en Invocator. Een man die van alle metalmartken thuis is en dat is dan ook goed te horen op deze explosieve brok muzikaal geweld van de bovenste plank.

Dagoba
Dagoba

In de metalscene heeft Dagoba in de afgelopen jaren al een behoorlijke naam op weten te bouwen. Laten we dus hopen dat de mannen met deze zeer indrukwekkende schijf nu eindelijk ook eens een wat groter publiek weet te bereiken. Dat verdienen ze namelijk van harte.