Joost Klein gediskwalificeerd, Nederland doet niet mee aan songfestivalfinale

Joost Klein, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival, is verhoord door de Zweedse politie na een klacht van een vrouwelijke tv-medewerker over een incident dat donderdagavond plaatsvond. De zaak is doorgegeven aan de openbaar aanklager, die de verdere afwikkeling zal bepalen. De politie heeft zowel Klein als de klager verhoord, maar details over de aanklacht blijven onduidelijk.

De deelname van Joost Klein aan de finale van het Eurovisie Songfestival is onzeker. NPO-baas Frederieke Leeflang overlegt met AVROTROS en de EBU over zijn deelname. De geplande ontmoeting van Leeflang met Klein in zijn hotel in Malmö kreeg hierdoor een extra lading. AVROTROS meldde rond 10.00 uur nog niets van de EBU gehoord te hebben over de situatie.

De EBU heeft het stemmen op de finalekandidaten uitgesteld in afwachting van een definitieve beslissing over de Nederlandse deelname. Joost Klein heeft zich nog niet publiekelijk uitgesproken over het incident. Ondanks pogingen van een journalist bij zijn hotel om hem te spreken, bleef hij stil.

Update 12.20 uur
Nederland doet zaterdagavond niet mee. De organisatie van het Songfestival heeft bekendgemaakt dat Joost Klein gedurende het nog altijd lopende onderzoek niet mag optreden. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het songfestival dat een deelnemer gediskwalificeerd wordt. 

Update 10.44 uur
Volgens de NOS zou Klein de tv-medewerkster hebben bedreigd. De zaak ligt bij de officier van justitie. Behandeling van de zaak kan nog weken duren. Wat dat betekent voor Klein's deelname aan de finale vanavond is nog niet bekend.