CD: Foo Fighters - Concrete And Gold

Drie jaar na Sonic Highways verscheen dit weekend eindelijk de nieuwe plaat van de Amerikaanse band Foo Fighters. Concrete And Gold is alweer het negende album van de groep die in 1994 in Seattle werd opgericht door de voormalige Nirvana-drummer Dave Grohl. Nadat we afgelopen juni al kennis konden maken met de verrassend harde single 'Run' en lekker werden gemaakt met allerlei berichten in de media over deze nieuwe schijf van de Foo Fighters, zoals dat Paul McCartney drumde op een track en een zeer bijzondere mystery guest op één van de tracks, waren de verwachtingen toch wel enorm gestegen. De vraag is natuurlijk of Grohl en consorten deze verwachtingen waar kunnen maken? Die vraag kunnen we maar op één manier beantwoorden en dat is met een volmondig JA!

Foo Fighters - Concrete And Gold
Foo Fighters - Concrete And Gold

Met Concrete And Gold hebben de Foo Fighters een uiterst verrassende en veelzijdige plaat uitgebracht. Sterker nog, we durven zelfs te beweren dat het een vernieuwende plaat is en dat is best wel bijzonder voor de groep, die tot op heden een toch wel zeer herkenbaar geluid had. Voor de opnames van Concrete And Gold doken de mannen de EastWest Studios in Hollywood in met niemand minder dan Greg Kurstin (The Bird And The Bee) als producer. Nu kennen we Kurstin als producer van uiterst commerciële artiesten zoals Adele, Beck, Kelly Clarkson, Ellie Goulding, Pink, the Shins en Lily Allen, maar ook bij de Foo Fighters weet de succesvolle producer zich prima te redden. Ach, als zelfs een groep als Queens of the Stone Age met een popproducer in zee gaat moet dat bij de Foo Fighters ook geen probleem zijn.

Foo Fighters - Concrete And Gold 1

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van Concrete And Gold is het Beatle-esque karakter van de plaat. Het zou ons niks verbazen als Grohl tijdens de schrijfsessies voor deze plaat een flinke stapel Beatles elpees meegenomen had naar de door hem gehuurd airbnb in Ojai in Californië. Luister maar eens naar de achtergrondkoortjes in de tweede single 'The Sky Is A Neighborhood', het duidelijk door 'Blackbird' geinspireerde 'Happy Ever After (Zero Hour)' of het afsluitende titelnummer van de plaat dat door Grohl zelf werd omschreven als 'de Motörheadversie van Sgt. Pepper'.

Het nummer 'Sunday Rain', waarop we Paul McCartney kunnen horen drummen, doet echter meer denken aan een onuitgebrachte Wings track. Het is ook de enige track op de plaat die door Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins wordt gezongen en dat meer dan voldoende. Bij The Beatles mocht de drummer tenslotte ook maar één liedje zingen. Die bijzondere mystery guest waar we het hierboven al hadden is op zijn zachtst gezegd inderdaad verrassend te noemen. Bij het nummer 'Make It Right' wordt de achtergrondzang namelijk verzorgd door Justin Timberlake. Deze onverwachte combinatie levert een erg fijn nummer op dat zelfs wel wat doet denken aan het latere werk van Led Zeppelin.

Foo Fighters - Concrete And Gold 2

Met Concrete And Gold hebben de Foo Fighters een plaat afgeleverd waaraan je wellicht in het begin even zal moeten wennen, maar die bij meerdere luisterbeurten steeds beter in het gehoor gaat liggen en dat is meestal wel een goed teken. Hapklare muziek horen we tenslotte al teveel op de door commercie gedreven radiostations. Zelfs al was je wat uitgeluisterd op de groep na hun vorige album dan nog zouden we je aanraden om deze schijf een kans te geven. Foo Fighters met Concrete And Gold is een plaat die we zeker in de eindejaarslijstjes van 2017 tegen gaan komen.