CD: The Analogues - Magical Mystery Tour Live

Toen The Beatles in 1966 hadden besloten dat ze geen concerten meer zouden geven waren de fans van de band uit Liverpool op zijn zachtst gezegd niet blij. Het waren tenslotte de jaren waarin The Beatles de albums Revolver, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Magical Mystery Tour, The White Album, Let it Be en Abbey Road zouden uitbrengen, een zestal epische platen die helaas nimmer live door de groep uit Liverpool zouden worden uitgevoerd.

The Analogues - Magical Mystery Tour Live

Nu zijn er sinds het uiteengaan van The Beatles ontelbaar veel tributebands geweest waarvan het leeuwendeel zich vooral richtte op het materiaal uit de vroege jaren van de Britse band. Er zijn echter ook bands die een behoorlijk stuk verdergaan dan het klakkeloos naspelen van de muziek van hun helden. Een goed voorbeeld daarvan is de in 2014 opgerichte band The Analogues. De band, die werd opgericht door voormalig Tommy Hilfiger Corporation-topman Fred Gehring, richt zich namelijk specifiek op de latere periode van The Beatles en tourt al sinds 2015 langs de Nederlandse podia en theaters met indrukwekkende integrale uitvoeringen van de albums Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band en Magical Mystery Tour.

The Analogues - Magical Mystery Tour Live 1
The Analogues

Wat The Analogues vooral een unieke band maakt is het feit dat de band op het podium gebruik maakt van dezelfde instrumenten die The Beatles destijds in 1967 gebruikten voor de opname van het album Magical Mystery Tour Live. Zo speelt bassist Bart van Poppel op de beroemde Hofner vioolbas, zijn de gitaristen Jan van der Meij, Jac Bico en Diederik Nomden te horen op de Rickenbacker en Epiphone gitaren en zit drummer Fred Gehring achter zijn Ludwig drumstel en zijn de vijf mannen gezamelijk te horen op zang. Ook de sitar, klavecimbel en mellotron mogen natuurlijk niet op deze plaat ontbreken. Ook ging de band naar de Abbey Road studio om daar opnames te maken voor een backingtape die bij de concerten wordt gebruikt.

The Analogues - Magical Mystery Tour Live 2

The Analogues houden op Magical Mystery Tour Live dezelfde volgorde van de tracks aan als op de Amerikaanse elpee van The Beatles uit 1967. Zo horen we naast de zes tracks van de dubbel 7"EP ook tracks van de al eerder verschenen singles 'Strawberry Fields Forever', 'Hello Goodbye' en het lijflied van de zomer van de liefde getiteld 'All You Need Is Love'. Eveneens een opvallend detail is dat de plaat Magical Mystery Tour Live van The Analogues is uitgebracht op Decca Records, het Engelse platenlabel dat destijds zo snugger was om The Beatles af te wijzen. Fans van The Beatles kunnen we overigens ook aanraden om de agenda van lokale theaters in de gaten te houden aangezien The Analogues dit jaar door Nederland toeren met hun The White Album show. Meer informatie over deze tournee is ook te vinden op de website van de groep.

The Analogues - Magical Mystery Tour Live 3