CD: Liam Gallagher - As You Were

Toen Oasis in 2009 uiteenviel dachten de meeste mensen dat vooral Noel Gallagher een succesvolle toekomst in het verschiet had. Toch was het zijn jongere broertje Liam, die met de overige bandleden van Oasis de band Beady Eye zou vormen om een tweetal erg fijne platen af te leveren. Inmiddels zijn we acht jaar verder, is ook Beady Eye alweer drie jaar geschiedenis en ligt sinds deze week As You Were, het eerste echte solo-album van Liam Gallagher, bij de betere platenboeren in de schappen.

Liam Gallagher - As You Were

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van As You Were is de grote invloed van The Beatles. Zo is er zo ongeveer in elk nummer wel een subtiele verwijzing naar de legendarische beatband uit Liverpool. Liam Gallagher ziet As You Were ook niet als een echte soloplaat maar eerder als een collectie liedjes die hij in de afgelopen jaren schreef en uiteindelijk toch wel eens op wou nemen. Wat eveneens duidelijk wordt bij het beluisteren van deze door Greg Kurstin, Dan Grech-Marguerat en Andrew Wyatt geproduceerde album is dat Liam Gallagher nog steeds in staat is om fijne Britpop liedjes te schrijven.

Waar zowel Noel Gallagher's High Flying Birds als Liam Gallagher's Beady Eye er niet in slaagden om het wereldwijde succes van Oasis ook maar enigszins te benaderen levert Liam Gallagher met As You Were een plaat af waarop we de geest van zijn vroegere band regelmatig horen rondwaren. Luister zelf maar eens naar de openingstrack 'Wall Of Glass', het catchy 'Come Back To Me' of de broeierige ballade 'Universal Gleam'. Uiteraard zou Liam zichzelf niet zijn als hij zijn broer Noel niet even flink flink zou kunnen dissen en dat doet hij dan ook onomwonden in het nummer met de veelzeggende titel 'Greedy Soul'.

Liam Gallagher
Liam Gallagher

Originaliteitsprijzen zal Liam Gallagher niet binnenslepen met zijn eerste soloplaat maar met As You Were heeft hij wel een dijk van een plaat afgeleverd die een beetje echte liefhebber van Britpop absoluut niet in de verzameling mag laten ontbreken.