VS houdt levering munitie IsraŽl tegen vanwege militaire offensief Rafah

De Amerikaanse regering heeft bevestigd dat ze de levering van munitie aan Israël voorlopig heeft stopgezet in verband met het aangekondigde Israëlische militaire offensief in Rafah. Minister van Defensie Austin legde uit dat een deel van de militaire steun wordt herzien als gevolg van de gebeurtenissen in Rafah.

Een levering van munitie met een hoog explosief gehalte wordt hierdoor uitgesteld. Austin vertelde een congrescommissie dat "er nog geen definitieve beslissing is genomen over het verder gaat met deze levering".

Volgens mediaberichten gaat het in totaal om 3500 bommen. Washington is vooral bezorgd dat ze gebruikt zouden kunnen worden in dichtbevolkte gebieden zoals Rafah. Meer dan een miljoen mensen hebben daar hun toevlucht gezocht tijdens de oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas.

Volgens de Israëlische autoriteit die verantwoordelijk is voor Palestijnse zaken, Cogat, is de grensovergang Kerem Shalom in het zuiden van de Gazastrook heropend voor hulpleveranties. Een woordvoerster van de UN Palestinian Relief and Works Agency (UNRWA) zei echter dat er aan het eind van de middag nog geen zendingen waren aangekomen. De grensovergang was zondag gesloten na een raketaanval van Hamas.