CD: Xenobiotic - Prometheus

Australië is al vele jaren de leverancier van de betere extreme death metal en metalcore. Denk maar eens aan fijne bands zoals Portal, I Killed The Prom Queen, Parkway Drive en Signal The Firing Squad. Aan dit illustere rijtje namen kan, na het verschijnen van hun langverwachte eerste langspeler Prometheus, nu ook die van de uit Perth afkomstige band Xenobiotic worden toegevoegd.

Xenobiotic - Prometheus
Xenobiotic - Prometheus

Xenobiotic bestaat al sinds 2011 en bracht vanaf 2013 al een tweetal zeer aangenaam beukende EP's en een single uit. De verwachtingen waren dan ook wel hooggespannen toen bekend werd dat de vijfkoppige band een volledig album uit zou brengen. Sinds de voorgaande platen is er wel het nodige veranderd binnen de band. Op Prometheus maken we namelijk voor het eerst kennis met de nieuwe zanger TJ Sinclair (ex-Atvena's Wake), bassist Philip Pekaar en gitarist Colin Dickie (Earth Rot).

Vanaf de eerste tonen van 'Prometheus I: Aether' neemt Xenobiotic ons mee op een dik 38 minuten durende duistere edoch avontuurlijke reis door de wereld van de technisch hoogstaande progressieve death metal in een elftal hoofdstukken. Muzikaal gezien heeft Xenobiotic haar roots in de oldschool deathcore en metalcore, maar de Australiërs weten daar wel een geheel eigen smoel aan te geven.

Xenobiotic
Xenobiotic

Neem daarbij het uitstekende werk van producer Matthew Templeman (Carthasy), die we ook kennen van zijn werk voor Voyager en Sail On! Sail On!, en je weet dat dit een plaat is die een liefhebber van bands zoals Nile, Dying Fetus, The Faceless en Behemoth zeker zal weten te waarderen. Het is ons eerlijk gezegd een beetje een raadsel waarom deze West-Australische band haar eerste album in eigen beheer heeft moeten uitbrengen. Het album Prometheus van Xenobiotic is ook te beluisteren op de Bandcamp-pagina van de groep.