Poetin viert Dag van de Overwinning: 'onze nucleaire strijdkrachten staan gereed'

"De Dag van de Overwinning verenigt alle generaties", zei Poetin in een toespraak op het Rode Plein op de koudste 9 mei sinds jaren. "We gaan voorwaarts vertrouwend op onze eeuwenoude tradities en hebben er vertrouwen in dat we samen zullen zorgen voor een vrije en veilige toekomst van Rusland."

Terwijl bataljons voorbij marcheerden en militair materieel - waaronder maar één tank - over de kasseien reden, vlogen er oorlogsvliegtuigen over, waarvan sommige een spoor van rook in het wit, rood en blauw van de Russische vlag achterlieten.

Poetin prees de troepen die in Oekraïne vechten voor hun moed en beschuldigde het Westen ervan "regionale conflicten, interetnische en interreligieuze strijd aan te wakkeren en te proberen soevereine en onafhankelijke centra van mondiale ontwikkeling in toom te houden".

Terwijl de spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne naar het hoogste niveau klimmen sinds de Koude Oorlog, herinnerde Poetin opnieuw op indringende wijze aan de nucleaire macht van Moskou.

"Rusland zal er alles aan doen om een wereldwijde confrontatie te voorkomen, maar zal niet toestaan dat iemand ons bedreigt," zei hij. "Onze strategische nucleaire strijdkrachten zijn gevechtsklaar." Intercontinentale ballistische raketten met nucleair vermogen Yars werden over het Rode Plein getrokken om zijn boodschap te onderstrepen. 

Ongeveer 9.000 troepen, waaronder zo'n 1.000 die in Oekraïne vochten, namen deel aan de parade. Poetin werd vergezeld door hoogwaardigheidsbekleders en presidenten van verschillende voormalige Sovjetlanden samen met enkele Moskouse bondgenoten, waaronder de leiders van Cuba, Guinee-Bissau en Laos.

Sinds Poetin op de laatste dag van 1999 aan de macht kwam, heeft hij van 9 mei een belangrijk onderdeel van zijn politieke agenda gemaakt. Dan wordt de dag Dag van de Overwinning in Rusland gevierd. Op deze dag wordt de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog en de formele overgave van de Duitse troepen in Berlijn herdacht. Hiermee kwam een einde aan de oorlog in Europa in 1945. Het immense lijden en de opoffering in steden als Stalingrad, Koersk en Poetins geboortestad Leningrad - nu Sint-Petersburg - dienen nog steeds als een krachtig symbool van het vermogen van het land om te zegevieren.

Hoewel er 79 jaar nadat Berlijn in handen viel van het Rode Leger nog maar weinig veteranen in leven zijn van wat Rusland de Grote Patriottische Oorlog noemt, viert Poetin deze overwinning als het belangrijkste en meest vereerde symbool van Ruslands dapperheid en een belangrijk element van de nationale identiteit.

De Sovjet-Unie verloor ongeveer 27 miljoen mensen in de Tweede Wereldoorlog, een schatting die veel historici als voorzichtig beschouwen. Nazi-troepen overrompelden een groot deel van de westelijke Sovjet-Unie toen ze binnenvielen in juni 1941.