Palou wint prima IndyCar-race Indianapolis, Van Kalmthout in achterhoede

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zaterdagavond, want er werd geracet op de Indianapolis Motor Speedway. Op het binnencircuit werd de laatste IndyCar-race verreden voorafgaand aan de Indy 500, die aan het eind van de maand op het programma staat.

Alex Palou vertrok vanaf poleposition en had Christian Lundgaard naast zich op de eerste rij, voor Will Power en Josef Newgarden. Op rij drie stonden Pato O'Ward en Scott Dixon, gevolgd door Alexander Rossi, Marcus Armstrong, Graham Rahal en Felix Rosenqvist - Rinus van Kalmthout begon vanaf de twaalfde plek.

Na een uitermate chaotische openingsronde, vooral in het middenveld, kwam Lundgaard als leider door, gevolgd door Palou, Power, Dixon en Newgarden - Van Kalmthout reed wonderbaarlijk genoeg nog op plek twaalf. Nadat de boel wat was gekalmeerd reed dezelfde top-5 voorop en had Van Kalmthout nog twee plekken gewonnen.

Power was na zeventien ronden de eerste van de toppers die een pitstop kwam maken, hij wisselde naar de zachte banden. Newgarden kwam er achteraan en ging juist van zachte naar harde banden, Lundgaard en Palou kwamen nog een ronde later en kwamen op respectievelijk zachte en harde banden de baan weer op, nét voor Power, die op zijn opgewarmde banden wel voorbij Palou kwam.

Al na zestien ronden kwam Newgarden weer binnen, de harde banden gingen behoorlijk slecht en hij was bijna tien plekken teruggevallen. Een paar ronden later kwam ook Power weer binnen, wederom voor zachte banden, een ronde later gevolgd door Lundgaard, die juist harde banden kwam halen en voor Power terug de baan op kwam.

Palou kwam zachte banden halen en betrad de baan vlak voor Lundgaard, die hem op de opgewarmde banden niet wist te pakken. Zo ging het door tot een ronde of twintig voor het einde, toen iedereen een laatste stop kwam maken. Palou kwam daar als winnaar uit de bus, maar niet veel later kregen we een caution: Luca Ghiotto parkeerde zijn auto, net op het moment dat Scott McLaughlin vanaf de leiding een stop had gemaakt - hij verloor zo maar een handvol plekken.

Met zeventien ronden te rijden werd de boel weer op gang gevlagd: Palou voorop, gevolgd door Power, Lundgaard, Dixon, Armstrong en McLaughlin. Daar bleef het in de resterende ronden ook bij, Palou pakte zo een fraaie overwinning - Van Kalmthout sloot een teleurstellende race als 26e af.