FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 juni 2014

Duitse politie omsingelt asielzoekers

Honderden politieagenten hebben vrijdag in de Duitse hoofdstad een leegstaand schoolgebouw omsingeld dat is bezet door vluchtelingen. De meeste van hen zijn uitgeprocedeerde asielzoekers die weigeren het land te verlaten. Zij verblijven al sinds 2012 in het pand.

Eerder deze week zette de politie de meerderheid uit van zo'n tweehonderd vluchtelingen die het gebouw al twee jaar bezet houden. Momenteel verblijven nog ongeveer veertig tot tachtig asielzoekers en demonstranten in het pand. Zij weigeren het veld te ruimen.

Volgens een Sudanese vluchteling, die alleen zijn voornaam Adam wilde geven, zijn veel asielzoekers op het dak van het gebouw geklommen. Zij staan klaar om hier van af te springen zodra de politie het pand betreedt.

De asielzoekers eisen het recht om in Duitsland te blijven, ook al zijn hun asielaanvragen afgewezen. Lokale autoriteiten zeggen bereid te zijn met de activisten te onderhandelen als zij het gebouw prijsgeven.

[WBD] Cilic schakelt Berdych uit

Tomas Berdych heeft vrijdag zijn Waterloo gevonden op Wimbledon. De 28-jarige Tsjech (6) moest in de derde ronde zijn meerdere erkennen in Marin Cilic. De Kroaat zegevierde in drie sets: 7-6 (5), 6-4 en 7-6 (6). Berdych was in 2010 nog verliezend finalist en reikte vorig jaar tot de kwartfinale.

Cilic bereikte twee keer de vierde ronde. Vorig jaar ontbrak hij op het Londense gras door een dopingschorsing. Hij staat 29e op de wereldranglijst. Cilic sloeg twintig aces tegen Berdych.

Grigor Dimitrov ging wel verder. De als elfde geplaatste Bulgaar rekende af met Alexandr Dolgopolov (21) uit Oekraïne in vijf sets: 6-7 (3), 6-4, 2-6, 6-4 en 6-1.

[WBD] Huta Galung en Krajicek door in gemengd dubbelspel

Jesse Huta Galung en Michaëlla Krajicek hebben een succesje geboekt op het gemengd dubbelspel van Wimbledon. De Nederlandse tennissters overleefden vrijdag de eerste ronde.

Jesse Huta Galung was met Andreja Klepac uit Slovenië te sterk voor het Italiaanse duo Daniele Bracciali/Karin Knapp: 6-3, 3-6 en 6-1. Krajicek won met haar aanstaande echtgenoot Martin Emmrich van Santiago Gonzalez en Yung-Jan Chan: 6-2, 3-6 en 6-2.

Eerder op de dag was Krajicek met haar Tsjechische dubbelpartner Lucie Hradecka uitgeschakeld in de tweede ronde van het dubbelspel.

Darters Van der Voort en Vos uitgeschakeld

Vincent van der Voort is er niet ingeslaagd zijn winnende lijn van vorige week door te trekken. Bij de Gibraltar Darts Trophy verloor hij in de eerste ronde met 6-3 van Kevin Painter. 

Van der Voort schreef vorige week de Europese Tour in Salzburg op zijn naam, maar moet nu genoegen nemen met een vroeg afscheid. Ook Gino Vos heeft de eerste ronde niet overleefd. Hij verloor na een 2-0 voorsprong met 3-6 van James Wade. 

Eerder op dag plaatste Benito van de Pas zich voor de tweede ronde. Hij speelt zaterdag tegen Michael van Gerwen, die al geplaatst was voor de tweede ronde. 

Uitslagen eerste ronde Gibraltar Darts Trophy - avondsessie

Darter Darter Uitslag
Andy Parsons Mark Walsh 6-4
Michael Smith Andy Smith 6-5
Richie Burnett Wes Newton 1-6
Vincent van der Voort Kevin Painter 3-6
James Wade Gino Vos 6-3
Henry Zapata Dyson Parody 0-6
Mark Webster Dimitri Van den Bergh 4-6
Dean Winstanley Manuel Vilerio 6-0

Franse spits Gomis van Lyon naar Swansea City

Swansea City heeft de strijd om Bafetimbi Gomis gewonnen. De 28-jarige Fransman heeft voor vier seizoenen getekend in Swansea, meldt de club uit de Premier League vrijdag. Gomis komt transfervrij over van Olympique Lyon, waar hij sinds 2009 tot 172 wedstrijden en 62 goals kwam.

Gomis moet bij Swansea in de punt van de aanval de concurrentie aangaan met Wilfried Bony, oud-topscorer van de Eredivisie. Bij de door Garry Monk getrainde club spelen ook de Nederlanders Michel Vorm, Jonathan de Guzman en Dwight Tiendalli.

Volgens Swansea kon Gomis uit verschillende clubs uit de Premier League en het buitenland kiezen. Hij speelde twaalf interlands voor Frankrijk, maar werd niet geselecteerd voor het WK in Brazilië.

[WBD] Murray soepel langs Bautista Agut

Roberto Bautista Agut is er vrijdag op Wimbledon niet in geslaagd voor een stunt te zorgen tegen Andy Murray. De Spanjaard (27) ging kansloos onderuit tegen de titelhouder. Murray (3) was na iets meer dan anderhalf uur klaar: 6-2, 6-3 en 6-2. Bautista Agut veroverde zaterdag in Rosmalen zijn eerste ATP-titel.

Murray en Bautista Agut speelden op het hoogste niveau voor het eerst tegen elkaar. De ontmoeting is de mondiale nummer 23 ongetwijfeld niet prettig bevallen. De Spanjaard maakte Murray alleen in de tweede set wat nerveus. Bautista Agut plaatste toen zijn eerste break van de partij.

Murray had echter voldoende marge opgebouwd. De Brit ging zelf in totaal achtmaal door de opslag van zijn opponent heen. Hij sloeg op zijn vierde matchpoint toe.

Murray treft in de vierde ronde Kevin Anderson, de Zuid-Afrikaanse nummer twintig van de plaatsingslijst. Vorig jaar veroverde Murray voor eigen publiek zijn eerste grandslamzege.

Nederlands elftal arriveert in Fortaleza

Oranje is vrijdag gearriveerd in Fortaleza, waar zondag de achtste finale van het WK tegen Mexico wordt gespeeld. De selectie arriveerde vroeg in de avond Nederlandse tijd, iets na 19.00 uur, bij het hotel. Onder hen bevond zich ook middenvelder Leroy Fer, die is uitgeschakeld met een hamstringblessure.

Later op de avond, om 23.15 uur, staat er nog een oefensessie op het programma. Die training is niet toegankelijk voor publiek.

NSA geeft activiteiten weer in rapport

De NSA heeft voor het eerst in zijn bestaan een transparantierapport vrijgegeven. In het rapport staat onder andere dat de inlichtingendienst in 2013 net geen 2000 verzoeken heeft gedaan om data te kunnen af tappen.

Het rapport is door de NSA zelf online gezet. De dienst wil in het vervolg elk jaar zo'n rapport publiceren. De bijna 2000 verzoeken werden ingediend bij de geheime Amerikaanse rechtbank FISA. Bijna altijd werd een 'probable cause' opgegeven, een verdenking op basis waarvan het aftappen moest worden gerechtvaardigd.

De afgelopen jaren is er steeds meer vraag geweest naar duidelijkheid en meer transparantie over het handelen van de veiligheids- en inlichtingendiensten. Een Amerikaanse rechter eiste eerder al dat er een onderzoek moest worden ingesteld naar de verzoeken van de NSA bij de FISA.

Golden Gate Bridge krijgt net tegen springers

De Golden Gate Bridge over de Baai van San Francisco krijgt netten tegen zelfmoordenaars. Dat is vrijdag besloten door het bestuur van de beroemde rode brug, die door de vele springers inmiddels net zo macaber is als hij majestueus is.

De stalen netten komen aan beide kanten van de brug en steken meters uit. De constructie kost 76 miljoen dollar (bijna 56 miljoen euro), meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De brug is één van bouwwerken met de grootste aantrekkingskracht op zelfmoordenaars in de wereld. Sinds de opening in 1937 hebben er meer dan 1500 mensen zelfmoord gepleegd.

Alleen al vorig jaar beroofden 46 mensen zich er van het leven. Nog eens 118 mensen konden op tijd worden weerhouden.

Golden Gate Bridge krijgt net tegen springers
Golden Gate Bridge krijgt net tegen springers (Foto: ANP)

Drie Congolezen in beroep tegen uitzetting

Drie Congolese getuigen van het Internationaal Strafhof in Den Haag stappen naar de hoogste rechter in Europa. Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens willen ze voorkomen dat ze worden teruggestuurd naar de Democratische Republiek Congo. De Raad van State gaf vrijdag groen licht voor de uitzetting.

De drie mannen kwamen in 2011 naar Den Haag. Bij het Internationaal Strafhof getuigden ze over de rol van president Kabila bij misdrijven en schendingen van mensenrechten. In Congo hadden ze al jaren vastgezeten en ze zijn bang dat ze gevaar lopen als ze terug moeten gaan. Daarom vroegen ze in Nederland asiel aan, maar dat werd afgewezen.

Ze stapten naar de Raad van State om uitzetting te voorkomen. Dat was hun laatste kans in Nederland, maar ze kregen geen gelijk. Nu moeten de rechters in Straatsburg beoordelen of een "reëel risico op een onmenselijke behandeling" in Congo kan worden uitgesloten, lieten hun advocaten vrijdagavond weten.

Volgens de Raad van State heeft het Strafhof afspraken gemaakt met de Congolese autoriteiten. Zo mogen medewerkers van het Strafhof regelmatig de drie getuigen bezoeken om te kijken hoe het met hun veiligheid is gesteld. Bovendien heeft Congo de veiligheid van de drie gegarandeerd, aldus de hoogste bestuursrechter.

Wateroverlast in Limburg door fikse buien

De brandweer in Limburg heeft vrijdagavond de handen vol gehad aan enkele hevige regenbuien die over de provincie trokken. Uit meerdere plaatsen kwamen meldingen van wateroverlast of stormschade.

Onder meer in de gemeente Echt-Susteren stonden meerdere straten blank. De politie riep mensen op om er niet doorheen te rijden in verband met mogelijke wateroverlast in de woningen. Ook liep in Susteren een tunnel onder het spoor vol water. De tunnel werd daarop afgezet.

Fins stel wilde massamoord plegen

De rechtbank van de Finse hoofdstad Helsinki heeft een man en vrouw veroordeeld voor het plannen van een massamoord. De 24-jarige Nina-Minttu Tirkkonen en haar even oude vriend Josef Andrei Hannu wilden samen meer dan vijftig mensen vermoorden op de grootste universiteit van het land.

Het stel werd schuldig bevonden aan het bezit van wapens, munitie en chemicaliën die bedoeld waren voor een aanval op willekeurig gekozen slachtoffers. Tirkkonen draait voor drie jaar de gevangenis in. Hannu moet 37 maanden brommen, omdat hij ook nog eens werd veroordeeld voor het bezit van kinderporno.

Het tweetal ontmoette elkaar in 2012 via internet en bleken een gedeelde haat te koesteren tegen de samenleving. Ze wisselden via versleutelde e-mails plannen uit om een massamoord te plegen. Uiteindelijk viel de keuze op de Universiteit van Helsinki als locatie om een slachtpartij aan te richten.

Hannu zei vroeger op school te zijn gepest en begon over een aanval na te denken nadat in 2007 en 2008 bij twee schietpartijen op Finse scholen twintig mensen om het leven kwamen. Hij bewaarde ook afbeeldingen van de bomaanslag op de Boston Marathon van vorig jaar op zijn computer.

De plannen van het stel lekten uit nadat Hannu een 17-jarig meisje had proberen te betrekken in het moordplot. Het meisje vertelde dit door aan iemand, die de politie tipte.

Beide verdachten gaven geen duidelijk motief voor hun moordplannen. Het hof oordeelde dat zij werden gedreven door woede en haatgevoelens tegenover de maatschappij. Ook de wens om wraak te plegen omdat ze vroeger waren gepest zou een rol gespeeld hebben. Zowel Tirkkonen als Hannu zei onschuldig te zijn en zei dat de aanval slechts een idee was dat ze nooit echt hadden willen uitvoeren.

Android 4.4.4 update beschikbaar voor xperia Z1

Enkele dagen geleden bracht Google Android 4.4.4 uit. Intussen begint Sony ook met de update vrij te geven. Rusland, Indonesië en Italië zijn de eerste landen waar deze update is uitgekomen.

De firmware die versie 14.4.A.0.108 meekrijgt zal waarschijnlijk binnenkort door andere fabrikanten worden vrijgegeven. Deze update lost onder andere het probleem op met de OpenSSL-bug.

AH waarschuwt voor 'gevaarlijke' oranjehamsters

Klanten van Albert Heijn die de zogeheten Hup Holland Hamsters sparen moeten oppassen dat ze hun kinderen er niet mee laten spelen. De kleefstickertjes op de achterkant van de hamsters kunnen makkelijk losraken. Kinderen kunnen er dan in stikken, waarschuwen de winkelketen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag.

Het gaat om alle 23 uitvoeringen van de oranjehamsters. Mensen die hun kinderen er toch mee willen laten spelen moeten eerst het stickertje verwijderen, adviseert Albert Heijn.

Het is niet het eerste probleem met oranjeprullaria. HEMA riep eerder vrijdag ook al een partij oranje sambaballen terug omdat de balletjes die erin zitten kunnen vrijkomen.

Chinese partijleider beschuldigd van corruptie

China heeft een onderzoek naar corruptie van de leider van de Communistische Partij in miljoenenstad Guangzhou geopend. Dat heeft de Centrale Commissie voor Discipline van de Partij vrijdag bekendgemaakt, meldt AFP. Wan Qinliang is een van de hoogstgeplaatste politici die in China van corruptie is beschuldigd.

Wan wordt verdacht van 'serieuze schendingen van de discipline', wat gewoonlijk naar corruptie verwijst. Hij was tot 2011 burgemeester van Guangzhou, de zesde stad van China. Als partijsecretaris bekleedt hij een nog hogere functie dan die van burgemeester.

Sinds hij vorig jaar het hoogste ambt overnam is president Xi Jinping begonnen met een campagne tegen corruptie binnen de Communistische Partij. Hij heeft gezegd schoon schip te maken op alle niveaus van de partij.

Google introduceert Android Auto

Google heeft tijdens de I/O-conferentie een Android-variant getoond speciaal voor de automotive-sector. 

Android Auto beschikt over een eigen variant van Google Now, met Google Now Cards. Dankzij deze functionaliteit zie je direct extra informatie, zoals het weer. Google Maps ontbreekt ook niet, het systeem zal onder andere rijstrookinformatie en live verkeersinformatie tonen. Google heeft ook voice-control toegevoegd.

Android Auto werkt op basis van een screen mirror. Het systeem blijft actief op je smartphone, maar het touchscreen van je auto laat het beeld zien op het moment dat je in de auto stapt. Google beschrijft Android Auto als een contextueel bewust systeem. Hierdoor weet het systeem wanneer je in de auto zit.

Op het moment hebben 28 autofabrikanten zich aangesloten bij Google voor Android Auto.

WK over voor Belg Vanden Borre

België zal tijdens het WK geen gebruik meer kunnen maken van Anthony Vanden Borre. De Rode Duivel heeft donderdag in het duel met Zuid-Korea een barst in zijn kuitbeen opgelopen.

"Hij blijft de selectie in Brazilië wel gezelschap houden", aldus bondscoach Marc Wilmots op Twitter. Vanden Borre begon het toernooi op de bank, maar tegen Zuid-Korea kreeg hij wel een basisplaats. Snel na de wedstrijd was zijn enkel al erg gezwollen.

De verdediger ging vandaag naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Foto's wezen uit dat hij een barst in zijn kuitbeen heeft opgelopen. Hoe lang Vanden Borre niet kan voetballen is nog niet duidelijk.

Capello mag aanblijven als bondscoach Rusland

Fabio Capello hoeft ondanks de vroege uitschakeling op het WK voetbal niet te vrezen voor zijn baan als bondscoach van Rusland. Bondsvoorzitter Nikolai Tolstykh sprak vrijdag in de Russische krant Vedomosti zijn vertrouwen uit in de 68-jarige Italiaan, die volgens hem zeker mag aanblijven. Capello heeft een contract tot 2018. Dat jaar wordt het WK in Rusland gehouden.

Capello stelden met de Russen teleur door al in de groepsfase te sneuvelen. Alleen bij winst op Algerije hadden de Russen zich verzekerd van de volgende ronde, maar ze bleven donderdag steken op een gelijkspel. Capello is met een geschat jaarsalaris van acht miljoen euro de best betaalde bondscoach op het WK.

[WBD] Kvitova elimineert Venus Williams

Petra Kvitova heeft vrijdag op Wimbledon vijfvoudig kampioene Venus Williams uitgeschakeld. De Tsjechische (6), zelf winnares in 2011, zegevierde na een spannend derderondeduel in drie sets: 5-7, 7-6 (2) en 7-5. Williams (30) won voor het laatst in Londen in 2008.

Agnieska Radwanska maakte indruk. De als vierde geplaatste Poolse, die de laatste twee jaar minimaal tot de laatste vier reikte, maakte gehakt van Michelle Larcher de Brito uit Portugal: 6-2 en 6-0. Het pleit was binnen een uur beslecht.

'Yu Suzuki hint naar Shenmue 3'

Het lijkt er een klein beetje op alsof de man achter de Shenmue-games een hint heeft gegeven naar een derde deel in de serie. Althans, een foto die op Twitter verscheen van een gamelab, gehouden door Yu Suzuki, deed dit vermoeden.

Suzuki hield vandaag een gamelab-presentatie waarvan een foto op Twitter is verschenen met het Romeinse cijfer III. Opzich niet heel bijzonder, ware het niet dat het cijfer in het typische schrift van Shenmue is geschreven. 


De mysterieuze 'III' op de Gamelab, 27-06-2014


Logo van Shenmue (II) 2003

Het eerste deel van Shenmue kwam in 1999 uit en was met zijn met zijn non-lineaire gameplay volgens velen één van de grondleggers van het  sandbox-genre. De serie heeft in 2006 het guiness book of records gehaald voor duurste game ooit, met een gecombineerd budget van 70 miljoen dollar (98 miljoen dollar met inflatie doorberekend).

Shenmue staat in vele 'beste game ooit'-lijsten. In 2013 haalde Shenmue de eerste plaats bij een online poll in Duitsland voor '#1 ultimate best game of all time'.

Cameron: EU hervormen moeilijker

Het wordt voortaan moeilijker om hervormingen in de Europese Unie door te voeren. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd nadat de regeringsleiders van de Europese Unie vrijdag hadden besloten Jean-Claude Juncker voor te dragen als voorzitter van de Europese Commissie.

"Ik weet zeker dat ik het beste deed voor het Verenigd Koninkrijk en voor Europa", zei Cameron over zijn felle verzet tegen de kandidatuur van Juncker. "Het is makkelijker om mee te gaan met de rest en voor een eenvoudig compromis te kiezen. Maar soms is het nodig dat iemand in Brussel hardop nee zegt."

Camerons doel blijft hetzelfde: Britse nationale belangen verdedigen, inzetten op hervormingen van de EU en die in een referendum voorleggen aan de Britse kiezer als hij herkozen wordt. "Dat is moeilijker geworden, maar niet onmogelijk", meent hij.

"Dit is de uitkomst, we zullen nu met hem moeten werken", zei Cameron over de verkiezing van Juncker. De premier put hoop uit de strategische agenda voor de nieuwe commissie die de regeringsleiders overeenkwamen, waarin de beleidslijnen voor de komende vijf jaar zijn vastgelegd.

Ook is hij aangenaam verrast dat de lidstaten de wijze waarop Junckers benoeming tot stand kwam nader willen bekijken. "Verscheidene regeringsleiders kozen voor Juncker, maar zijn tegen de manier waarop dat is gebeurd", aldus Cameron. "Het werd een proces dat een eigen momentum kreeg. Het leek wel alsof men op een lopende band was geraakt waar men niet meer van af kon."

Joodse Omroep baalt van Anne Frank-ophef

De commotie rond het plan voor een Anne Frank-spektakel kan de belangen van de joodse gemeenschap schaden. Dat zegt de Joodse Omroep vrijdag in een reactie op het uitgelekte plan om na de dodenherdenking op vier mei een muzikale vertelling over Anne Frank te houden.

De omroep is samen met de Evangelische Omroep en producent Eye2Eye Media bedenker van het idee en betreurt het dat plannen voor een Nationale Herdenkingstocht negatief in het nieuws zijn gekomen. "De wijze waarop dit debat in de media is gevoerd, louter op basis van interpretaties en aannames door derden, heeft ons zeer verbaasd", schrijft Alfred Edelstein, directeur van de Joodse Omroep in een reactie.

Volgens Edelstein heeft de Joodse Omroep alle vertrouwen in de EO en Eye2Eye Media. De ontwikkeling van een nationaal herdenkingsprogramma was een initiatief dat de goedkeuring had van de Joodse Omroep, aldus Edelstein. "De Joodse Omroep zal zich nooit en te immer verbinden aan een televisieprogramma of een herdenkingsplechtigheid die negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de joodse gemeenschap en met name joodse vervolgingsslachtoffers", aldus Edelstein. "Integriteit is te allen tijde het sleutelwoord."

Edelstein benadrukt in een reactie dat het nog helemaal niet zeker is dat het programma er in deze vorm komt. "Het is een van de vele concepten. Nu wordt net gedaan alsof de uitgelekte versie er al komt", zegt hij. De Joodse Omroep wil het overleg over het herdenkingsprogramma met alle partijen de komende tijd doorzetten.

ISIS waarschuwt Libanon voor meer aanslagen

Het terreurnetwerk ISIS heeft de verantwoordelijkheid voor een bomaanslag opgeëist die eerder deze week op een hotel in Beiroet werd gepleegd. Dat heeft de extremistische beweging vrijdag in een officiële verklaring bekendgemaakt. Bij de aanslag in de Libanese hoofdstad raakten elf mensen gewond.

Het was de eerste terroristische aanval in Libanon waarvoor ISIS de verantwoordelijkheid opeiste. De beweging waarschuwde dat er nog tientallen ISIS-strijders in Libanon actief zijn die soortgelijke aanslagen voorbereiden. ISIS zegt de aanvallen voort te zetten zolang de Libanese Hezbollah-beweging in Syrië blijft meevechten aan de zijde van president Bashar Assad.

Bij de aanslag blies een terrorist zich op toen de veiligheidsdiensten zijn hotelkamer binnenvielen. Een andere man werd in de kamer aangehouden. Beiden waren afkomstig uit Saudi-Arabië.

Het was de derde zelfmoordaanslag die in een week tijd in Libanon plaatsvond. Het land vreest meer gewelddadige incidenten nu ISIS aan kracht wint in Irak en Syrië.

Darter Van de Pas wint ook in Gibraltar

De darters van de PDC konden vanuit Salzburg direct door naar Gibraltar voor het volgende toernooi van de Europese Tour. De Gibraltar Darts Trophy is de vijfde toernooi van de Europese Tour. Vijf Nederlanders verschijnen aan de start. Van Gerwen, die zich vorige week moest afmelden met een voetblessure, is al geplaatst voor de tweede ronde. 

Benito van de Pas, die vorige week de laatste zestien in Salzburg haalde, heeft de tweede ronde gehaald na een 6-0 zege op Antonio Alcinas. Van de Pas gooide een gemiddelde van 104.86 punten per beurt. Ryan de Vreede redde het in Gibraltar niet. Hij verloor met 6-3 van Adam Hunt. 

Van de Pas speelt zaterdag in de tweede ronde tegen Van Gerwen. Vanavond zijn er nog acht andere wedstrijden in de eerste ronde van de Gibraltar Darts Trophy. De winnaar in Salzburg, Vincent van der Voort, speelt tegen Kevin Painter. Gino Vos speelt tegen James Wade en de jonge Belg Dimitri van den Bergh speelt tegen Mark Webster. 

Uitslagen eerste ronde Gibraltar Darts Trophy

Darter Darter Uitslag
Adam Hunt Ryan De Vreede 6-3
Ronny Huybrechts James Hubbard 3-6
Antonio Alcinas Benito van de Pas 0-6
Ben Ward Jyhan Artut 5-6
Matt Clark John Henderson 4-6
Antony Lopez Daryl Gurney 0-6
Denis Ovens Johnny Haines 4-6
Pete Dyos James Lovett 6-3

FOK!sport foto-onderschrift week 26

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was PressPlayOnTape met het volgende onderschrift: "Robben in de wolken na zinderende overwinning op Spanje."

De opgave van deze week:

Ron Vlaar en Dirk Kuijt hebben het aan de stok met Alexis Sanchez tijdens de wedstrijd Nederland - Chili. Wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)Ron Vlaar en Dirk Kuijt hebben het aan de stok met Alexis Sanchez tijdens de wedstrijd Nederland - Chili. Wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Rutte voorspelt opnieuw winst voor Oranje

Premier Mark Rutte (VVD) voorspelt opnieuw winst voor Oranje, zondag in de wedstrijd tegen Mexico. "Nederland gaat dit winnen. Overtuigend", zei Rutte vrijdag op een persconferentie in Brussel.

"Ik heb slecht nieuws voor u", zei Rutte op een vraag van een Mexicaanse journalist. "Hoe vriendelijk hoe u er ook uitziet, en hoe lief Mexico mij ook is, Nederland gaat dit toch wel winnen." Over de uitslag wilde Rutte zich niet uitlaten. "Ik weet die natuurlijk allang, maar heb besloten er iets vager over te doen, omdat ik dan af ben van mijn octopus-imago", grapte hij.

Naar aanleiding van eerdere, correcte voorspellingen van de uitslagen van Oranje werd Rutte onlangs vergeleken met de Duitse octopus Paul, die in 2010 de uitslagen van het Duitse team correct wist te voorspellen.

VS zetten drones in Irak in

De Verenigde Staten zijn begonnen met het inzetten van gewapende drones boven de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat heeft een anonieme bron bij de Amerikaanse regering vrijdag gezegd. De onbemande vliegtuigen moeten Amerikaanse burgers en belangen in het land verdedigen.

De vluchten zouden tussen de afgelopen 24 en 48 uur van start zijn gegaan. De weken daarvoor werd al met verkenningsdrones boven Irak gevlogen, maar deze waren tot nu toe steeds onbewapend. De bron benadrukte wel dat president Barack Obama nog altijd geen toestemming heeft gegeven om luchtaanvallen op het terreurnetwerk ISIS uit te voeren, dat in het noorden van Irak enkele steden heeft veroverd.

EU stelt Rusland ultimatum over Oekraïne

De EU-landen dreigen met nieuwe sancties tegen Rusland of pro-Russische separatisten als maandag niet aan een aantal voorwaarden is voldaan rondom de situatie in Oost-Oekraïne. Dat is de uitkomst van overleg dat de regeringsleiders van de Europese Unie vrijdag in Brussel voerden.

De separatisten moeten drie grensposten opgeven, alle gijzelaars vrijlaten en er moeten onderhandelingen komen over het vredesplan van president Petro Porosjenko. De EU wil ook dat de strijdende partijen ermee instemmen dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toezicht gaat houden op de naleving van het bestand en op de bewaking van de grenzen.

De EU bekijkt begin volgende week of aan de voorwaarden is voldaan. Zo niet, dan zal de EU 'noodzakelijke besluiten' nemen, staat in een schriftelijke verklaring. Voor nieuwe sancties zijn de afgelopen tijd al voorbereidingen getroffen. Daarbij gaat het om meer sancties tegen Russen en pro-Russische Oekraïners, verwachten Brusselse bronnen.

De regeringsleiders melden in hun verklaring verder dat zij indien nodig opnieuw bijeenkomen om 'verdere significante beperkende maatregelen' tegen Rusland te nemen. Daarbij zou het kunnen gaan om economische sancties tegen Rusland als geheel.

Tot nu toe zijn al Europese sancties ingesteld tegen ruim dertig Russen en pro-Russische Oekraïners. Zij mogen de EU niet meer in en hebben geen toegang meer tot hun banktegoeden in de EU. De EU en de VS hebben daarnaast gedreigd met sancties tegen hele sectoren van de Russische economie als Moskou niet ophoudt zich in de crisis in Oost-Oekraïne te mengen.

Bepaling over democratie in grondwet

De grondwet wordt uitgebreid met een algemene bepaling waarin wordt benadrukt dat Nederland een democratische rechtsstaat is. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Aan artikel 1 wordt de zin toegevoegd: 'De Grondwet waarborgt de democratie, de rechtsstaat en de grondrechten'.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat veel landen algemene bepalingen in hun grondwet hebben opgenomen waarin nog eens wordt benadrukt dat het land een democratie en rechtsstaat is. "Het is goed om te benoemen wat de grondwet zo belangrijk maakt", zei hij.

Aan de grondwet zelf en aan alle grondwettelijke rechten verandert niets. Maar 'sommige symbolen zijn het waard om in de grondwet op te nemen', aldus de vicepremier. Met het besluit geeft het kabinet gevolg aan het advies van de Staatscommissie Grondwet om een algemene bepaling op te nemen in de grondwet. Ook de Eerste Kamer heeft daarop aangedrongen.

Asscher wil niet zwartepieten met VN-onderzoekster

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) denkt dat tijdens het gesprek met VN-onderzoekster Verene Shepherd ook wordt gesproken over Zwarte Piet. "Dat zou heel goed kunnen", zei Asscher vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Asscher heeft zich nog niet voorbereid op de ontmoeting met Shepherd, die vorig jaar kritiek had op het sinterklaasfeest. Maar het zal in het teken staan van elkaar informeren, niet van elkaar overtuigen, zei hij. "Ik ben benieuwd naar haar bevindingen, ik zal haar vertellen wat wij in Nederland doen om integratie te bevorderen en om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan."

Maar de knecht van de goedheiligman zal ook aan bod komen. "Het gesprek over Zwarte Piet gaan we niet uit de weg."

Shepherd, die aan het hoofd staat van een VN-werkgroep die onderzoek deed naar Zwarte Piet, zei vorig jaar dat het sinterklaasfeest neerkomt op een 'terugkeer van de slavernij'. Om deze reden kan het feest beter worden afgeschaft, stelde de Jamaicaanse. De uitspraken van Shepherd leidden tot een nationaal debat over het kinderfeest.

Asscher wees erop dat het sinterklaasfeest niet statisch is. Vroeger werden kinderen door Zwarte Pieten meegenomen in de zak naar Spanje. "Dat hoor je nu ook niet meer. Het feest evalueert zich." Asscher denkt dat het mogelijk is dat in de toekomst niemand zich meer gekwetst zal voelen.

De werkgroep van de Verenigde Naties waar Shepherd deel van uitmaakt is donderdag aangekomen op Curaçao. Maandag komt het gezelschap aan in Nederland. Ze brengen ook een bezoek aan Amsterdam, Rotterdam en Middelburg. Het gesprek met Asscher staat vooralsnog voor donderdag gepland.

Bestrijding mensenhandel Cariben schiet tekort

Curaçao, Aruba en Sint Maarten halen de minimale vereisten voor het bestrijden van mensenhandel op de eilanden niet. Dat staat in een Rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De drie landen zijn autonoom, maar onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk. Zij doen wel hun best om mensenhandel aan te pakken, maar maken nog weinig vooruitgang, concluderen de onderzoekers.

Vooral illegale migranten op Sint Maarten zijn kwetsbaar. Deze groep valt vooral ten prooi aan gedwongen arbeid in de seksindustrie, maar ook in de bouw, als huisbediende en in Chinese supermarkten is sprake van dwangarbeid en misbruik.

St. Maarten is een bron, doorvoerhaven en bestemming voor vrouwen, kinderen en mannen die onderworpen worden aan mensenhandel voor de prostitutie en dwangarbeid. In 2013 is er niemand aangehouden voor mensenhandel of -smokkel terwijl het eiland een grote populatie illegale immigranten heeft: Sint Maarten telt ongeveer vijftienduizend illegalen op een bevolking van veertigduizend inwoners.

Op Curaçao zetten de Amerikanen vraagtekens bij de wijze waarop legale bordelen hun vrouwen rekruteren. Daarmee doelt het rapport op Campo Alegre, een openluchtbordeel waar 120 prostituees werken uit Colombia, Venezuela en de Dominicaanse Republiek.

Ook de situatie van illegale arbeiders in de haven en de bouw is zorgelijk. Curaçao is aansprakelijk gesteld door een Amerikaanse rechtbank voor 'moderne slavernij' en moet vijftig miljoen euro schadevergoeding betalen aan drie Cubanen, die onder dwang in de haven moesten werken.

In Aruba lopen vooral vrouwen in de seksindustrie risico op uitbuiting en mensenhandel. In de bouw en de handel zijn met name Chinezen en Indiërs de dupe. Aruba heeft in 2013 voor het eerst mensen gearresteerd op verdenking van mensenhandel.

Juncker wordt nieuwe voorzitter Europese Commissie

De voormalige Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker is vrijdag op een Europese top in Brussel voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft EU-president Herman van Rompuy bekendgemaakt.

Juncker wordt de opvolger van José Manuel Barroso, die het voorzitterschap tien jaar bekleedde. Barroso's termijn loopt op 31 oktober af. De Britse premier David Cameron heeft zich met hand en tand verzet tegen de 59-jarige Juncker, maar zoals verwacht heeft hij de voordracht niet tegen kunnen houden. Verder stemde alleen Hongarije tegen Juncker; de overige 26 lidstaten stemden voor.

Het Europees Parlement moet de benoeming bekrachtigen, maar dit zal naar verwachting een formaliteit zijn, omdat Juncker door het parlement naar voren is geschoven.

De conservatieve Europese Volkspartij (EVP), die Juncker had uitverkoren als kandidaat-voorzitter van de Commissie, werd vorige maand de grootste bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Juncker claimde daarom de post, en kreeg steun van het parlement.

De regeringsleiders, die in het verleden onderling konden uitmaken wie de baan kreeg, zagen zich voor het blok gesteld. Volgens het Verdrag van Lissabon moeten de regeringsleiders bij de voordracht van een kandidaat rekening houden met de verkiezingsuitslag.

Nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar aanvankelijke scepsis over Juncker liet varen, volgde ook premier Mark Rutte (VVD). Hij sprak zich woensdag in de Tweede Kamer uit vóór Juncker. De Luxemburger is volgens hem 'in staat uitvoering te geven aan belangrijke Nederlandse wensen'. Daarbij gaat het erom dat de EU zich gaat richten op een aantal prioriteiten, en zich niet meer bemoeit met allerlei 'dingetjes'.

Alleen Cameron bleef zich verzetten tegen Juncker, omdat hij symbool staat voor het Europa waar Londen vanaf wil. Juncker draait al decennia mee in het Europese circuit: hij was van 1995 tot eind vorig jaar premier van Luxemburg en daarnaast jarenlang voorzitter van de Eurogroep.

Junckers termijn loopt tot 2020. Daarna kan hij nog voor een tweede termijn van vijf jaar gaan. Dat lukte sinds de oprichting van de Europese Unie slechts twee voorzitters: Jacques Delors en Barroso.

Op 16 juli wordt er een extra Europese top gehouden om de overige topbanen in de Europese Unie te verdelen. Daarbij is ook Juncker aanwezig.

Eerste mosselen half juli aan wal

De opening van het mosselseizoen is dit jaar op 16 juli. Dat is iets eerder dan vorig jaar toen de eerste mosselen in de laatste week van juli aan wal kwamen. De mosselen hadden toen meer tijd nodig om op de gewenste kwaliteit te komen.

Overigens zijn de mosselen nu ook aan de late kant. Normaal gesproken zijn de eerste mosselen al eind juni of begin juli te verkrijgen. Aan de hand van enkele testen besloten de mosselkwekers en -handelaren ook dit jaar om de natuur nog wat extra tijd te geven.

Begin deze maand liet het Nederlandse Mosselbureau al weten dat de mosselen dit jaar iets kleiner zijn. Dat komt waarschijnlijk door de vele najaarsstormen. De kwekers en handelaren zijn wel positief gestemd over de smaak en de hoeveelheid vlees.

'LaBeouf voor arrestatie op de vuist met zwerver'

Shia LaBeouf misdroeg zich donderdag niet alleen in een theater op Broadway. Een paar uur voordat de 28-jarige acteur werd gearresteerd omdat hij door de show Cabaret liep te schelden, zou LaBeouf het aan de stok hebben gekregen met een New Yorkse zwerver. Dat hebben ooggetuigen laten weten aan entertainmentwebsite TMZ.

LaBeouf en de zwerver bekvechtten over een hoed. Die droeg de zwerver, maar de acteur was volgens omstanders in de veronderstelling dat het zijn hoofddeksel was. LaBeouf vloog vervolgens achter de zwerver aan om 'zijn' hoed terug in zijn bezit te krijgen. Volgens een omstander leek LaBeouf geschift en bleef hij roepen: ik ben het, Shia.

Een paar uur na het voorval werd LaBeouf uit een theater op Broadway gezet omdat hij de show verstoorde. De acteur, bekend van onder meer de Transformers-films, werd gearresteerd op verdenking van huisvredebreuk en wanordelijk gedrag. Vrijdag werd hij vrijgelaten.

LaBeouf komt de laatste maanden geregeld in het nieuws vanwege zijn vreemde gedrag. Zo verscheen hij in februari op de rode loper met een papieren zak over zijn hoofd met daarop de tekst 'ik ben niet meer beroemd'.

Lancering Russische spaceshuttle afgeblazen

De lancering van een Russische spaceshuttle die al twee decennia in ontwikkeling is, is vrijdag op het laatste moment afgeblazen. Vlak voor de lancering werd het automatische veiligheidssysteem ingeschakeld. President Vladimir Poetin zat toen al aan de buis gekluisterd om het opstijgen van het ruimteveer te aanschouwen.

De problemen met de Angara-raket zijn de zoveelste tegenslag in het Russische ruimtevaartprogramma. Vorige maand mislukte de lancering van de Proton-M-raket, die in juli vorig jaar ook al niet van de grond kwam. Hierdoor gingen drie navigatiesatellieten verloren.

Moskou wil het ruimtevaartprogramma het prestige teruggeven dat het ten tijde van de Sovjet-Unie genoot. De Angara moet de Sojoez vervangen, die meer dan veertig jaar geleden werd ontworpen.

Poetin beval minister van defensie Sergej Sjojgoe na de mislukte lancering te onderzoeken wat er fout was gegaan en dit aan hem te rapporteren.

De Bakker naar halve finale Duitse challenger

Thiemo de Bakker is doorgedrongen tot de laatste vier van het challengertoernooi in Marburg. De als zesde geplaatste Nederlander was vrijdag in de kwartfinale in twee sets te sterk voor de Zwitser Henri Laaksonen: 7-5 en 6-2. De Bakker stuit op het Duitse gravel in de halve finale op João Souza (4) uit Brazilië.

De Bakker verkeert in goede vorm. Vorige week bereikte hij bij het ATP-toernooi van Rosmalen de kwartfinale. Daarin werd hij uitgeschakeld door João Sousa uit Portugal, niet te verwarren met zijn tegenstander van zaterdag.

Hogenkamp verslaat Rus in Stuttgart

Richel Hogenkamp heeft het Nederlandse onderonsje tegen Arantxa Rus op het ITF-toernooi in Stuttgart gewonnen. In de kwartfinale was de nummer zeven van de plaatsingslijst met 3-6, 6-1 en 6-2 te sterk voor de als eerste geplaatste Rus. Het was hun tweede internationale ontmoeting. De eerste werd ook gewonnen door Hogenkamp.

In de halve finale treft Hogenkamp de winnares van de partij tussen de Colombiaanse Mariana Duque-Mariño en de Italiaanse Alberta Brianti. Twee weken geleden haalde de tennisster uit Doetinchem de finale van het toernooi in Essen.

Oranje met Fer richting Fortaleza

Het Nederlands elftal is vertrokken richting speelstad Fortaleza. Ook de geblesseerde Leroy Fer stapt in het vliegtuig. Fer raakte deze week op de training geblesseerd aan zijn hamstring. Hierdoor ontbreekt hij in de selectie van Louis van Gaal voor het duel met Mexico. Een flinke tegenvaller voor de middenvelder, aangezien hij maandag nog een belangrijke treffer maakte tegen Chili.

Oranje stapte vrijdag om half tien lokale tijd in het vliegtuig naar Fortaleza. Deze stad ligt een stuk noordelijker dan het basiskamp in Rio de Janeiro, waardoor de klimatologische omstandigheden heel anders zijn.

Van Gaal heeft een iets minder dan twee dagen de tijd om zijn ploeg voor te bereiden op het treffen met Mexico. De aftrap van deze achtste finale is aankomende zondag om 13.00 uur lokale tijd. In Nederland is dat 18.00 uur.

Het Nederlands elftal kan, op de belssure van Fer na, zonder zorgen toewerken naar de wedstrijd tegen de Mexicanen. Bruno Martins Indi is momenteel herstellende van de hersenschudding die hij tegen Australië opliep. Het is nog niet duidelijk of de Feyenoorder kan spelen zondag.

Sánchez maakt zich zorgen om arbitrage tegen Brazilië

Alexis Sánchez speelt komende zaterdag met Chili de achtste finale tegen Brazilië. De aanvaller komt dan enkele teamgenoten tegen. Chili werd achter Nederland tweede in groep B en komt derhalve uit tegen de winnaar van groep A, gastland Brazilië. Alexis Sánchez kijkt uit naar dit beladen duel. Op de WK's van 1962, 1998 en 2010 werden de Chilenen door Brazilië uitgeschakeld.

Sánchez heeft een hoge pet op van de Seleção, die enkele clubgenoten van hem herbergt. "Ik denk dat Brazilië de ploeg is met de beste verdediging", aldus de aanvaller tegen diverse media. "Ze hebben veel kwaliteit in de ploeg, maar ik ben blij dat ik tegen Brazilië en Neymar mag spelen."

Het feit dat Brazilië het gastland is en in de openingswedstrijd werd bevoordeeld door de arbitrage tegen Kroatië, baart Sánchez zorgen. "Ik heb wel wat zorgen over de scheidsrechter ja, maar we zullen het zaterdag wel zien."

"Maar ik vind het vooral leuk om tegen mijn teamgenoten Neymar en Daniel Alves te spelen. Ik ga echt genieten op het veld. Als wij gewoon onze taken uitvoeren, denk ik dat we wel kans maken. Maar ik respecteer de tegenstander absoluut", besluit de behendige spits.

Anderson verruilt Jong Ajax voor AZ

AZ neemt Djavan Anderson over van Ajax. De vleugelverdediger heeft een contract getekend tot medio 2016, meldt de Alkmaarse club vrijdag. De 19-jarige Anderson speelde in Amsterdam bij de beloften. Afgelopen seizoen kwam hij tot acht wedstrijden in de Jupiler League.

Anderson zegt op de clubsite dat hij op meerdere posities uit de voeten kan. "Ik heb als verdedigende middenvelder gespeeld, maar vooral veel als rechtsback. Voor die positie heeft AZ mij ook gehaald." Volgens technisch directeur Earnest Stewart is Anderson gehaald om de concurrentie aan te gaan met Mattias Johansson.

Anderson is de derde aanwinst in drie dagen voor de ploeg van trainer Marco van Basten. Eerder werden vleugelspeler Guus Hupperts van Roda JC en aanvaller Muamer Tankovic van Fulham al vastgelegd.

[WBD] Na Li verrassend onderuit in derde ronde

Na Li is vrijdag in de derde ronde van Wimbledon verrassend uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Chinese ging met 6-7 (5) en 6-7 (5) onderuit tegen Barbora Zahlavova-Strycova uit Tsjechië. Li won eerder dit jaar de Australian Open, maar raakte op het Londense grandslamtoernooi nog nooit voorbij de kwartfinale.

De volgende tegenstander van Zahlavova-Strycova, de mondiale nummer 43, is Caroline Wozniacki. De Deense, de nummer zestien van de plaatsingslijst, sloeg zich ten koste van Ana Konjuh uit Kroatië naar de laatste zestien. Ze trok overtuigend met 6-3 en 6-0 aan het langste eind.

Simona Halep (3) zegevierde in drie sets tegen de Oekraïense Lesia Tsurenko: 6-3, 4-6 en 6-4. De verliezend finaliste van Roland Garros speelde wisselvallig tegen de nummer 170 van de wereld en liet in de derde set nog bijna de winst glippen. Haar volgende tegenstander is de Zwitserse Belinda Bencic.

[WBD] Djokovic bereikt laatste zestien in Londen

Novak Djokovic heeft de vierde ronde van Wimbledon bereikt. De als eerste geplaatste Serviër was vrijdag met 6-4, 6-2 en 6-2 te sterk voor de Fransman Gilles Simon. Zijn volgende tegenstander is Simons landgenoot Jo-Wilfried Tsonga (14). Hij rekende af met Jimmy Wang uit Taiwan: 6-2, 6-2 en 7-5.

Helemaal vlekkeloos kwam de winst niet tot stand voor Djokovic, die in de derde set onderuitging en naar zijn linkerschouder greep. Na een blessurebehandeling kon hij echter zonder veel problemen verder.

Espargaró op pole bij TT Assen

Aleix Espargaró start zaterdag vanaf poleposition bij de TT van Assen. Tijdens de regenachtige kwalificaties was de Spaanse coureur vrijdag met een tijd van 1:38,789 de snelste. De leider in het kampioenschap van de MotoGP, Marc Márquez, zette de tweede tijd neer, voor Dani Pedrosa. Voor de 24-jarige Espargaró is het de eerste keer dat hij vanaf de eerste plek mag beginnen.

In de Moto3 kwalificeerde Jasper Iwema zich als zeventiende. Met een tijd van 1:43,108 was hij de beste Nederlander. Scott Deroue start vanaf de 21e plek en Bryan Schouten vanaf 29. De Australiër Jack Miller pakte poleposition, voor de Spanjaard Álex Márquez en de Fin Niklas Ajo.

Kampioenschapsleider Tito Rabat was de snelste in de Moto2. Met 1:37,311 troefde hij de Zwitser Dominique Aegerter en de verrassende Brit Sam Lowes af. 

Tweede dode op Glastonbury Festival

Op het Britse muziekfestival Glastonbury is een tweede dode gevallen. Een 26-jarige man overleed vrijdag vermoedelijk aan bijwerkingen van de drugs ketamine. Een 67-jarige vrouw overleed woensdag al in haar slaap op het festivalterrein. Vermoedelijk had haar dood een natuurlijke oorzaak. Dat schrijft de BBC.

Op het festival vlakbij het Britse Glastonbury, zijn meer dan honderdduizend muziekliefhebbers aanwezig. Het popfestijn kende een zompig begin met veel regen, waardoor veel bezoekers zich een weg moesten banen door modderpoelen.

Het festivalterrein is sinds woensdag open. Kaiser Chiefs gaf vrijdag het eerste concert. Ook Blondie heeft al een optreden gegeven. Andere publiekstrekkers zijn Arcade Fire, Metallica en Dolly Parton. De optredens zijn verdeeld over meer dan honderd tenten.

Vaticaan ontslaat aartsbisschop om kindermisbruik

Het Vaticaan heeft aartsbisschop Jozef Wesolowski met onmiddellijke ingang uit zijn ambt gezet na schuldig te zijn bevonden aan kindermisbruik. Dat heeft het Vaticaan vrijdag bekendgemaakt. De geestelijke mag zich niet langer priester noemen. Het is de eerste keer dat een dergelijke straf wordt opgelegd aan zo'n hooggeplaatst figuur binnen de rooms-katholieke hiërarchie.

De Congregatie voor de Geloofsleer, de moderne opvolger van de Inquisitie, bevond Wesolowski schuldig aan het seksueel misbruiken van minderjarigen. De in Polen geboren geestelijke kreeg de zwaarst mogelijke straf opgelegd: het ontnemen van het priesterambt en degradatie tot leek. Volgens een diplomaat van het Vaticaan kan Wesolowski ook nog een gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Naast aartsbisschop was Wesolowski ook van 2008 tot 2013 ambassadeur van het Vaticaan voor de Dominicaanse Republiek. Hij werd teruggeroepen nadat geruchten van kindermisbruik de kop hadden opgestoken. Wesolowski is de hoogstgeplaatste katholieke geestelijke die aan een onderzoek naar seksueel misbruik is onderworpen. Hij heeft twee maanden om in hoger beroep te gaan.

Acht jaar cel voor schietpartij station Zoetermeer

Een 37-jarige man uit Zoetermeer is vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel voor het neerschieten van drie mensen op een station in Zoetermeer. De rechtbank acht de man schuldig aan drievoudige poging tot doodslag en vuurwapenbezit. De opgelegde straf is overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie.

De schietpartij vond in september plaats op de trappen naar een perron waar de Randstadrail een halte heeft. Twee mannen werden in hun been en een in de buik geraakt.

Aan het incident gingen twee vechtpartijen in de buurt van het Stadhuisplein in Zoetermeer met een groep mannen vooraf, gaf het Openbaar Ministerie eerder aan. Na de eerste matpartij besefte de man dat hij zijn jas en telefoon kwijt was geraakt, waarop hij terugging.

De groep mannen stond er nog en er ontstond opnieuw een vechtpartij, waarbij de Zoetermeerder werd geschopt en geslagen terwijl hij op de grond lag. Een inwoner uit Zoetermeer kwam de man te hulp, waarna de gemoederen leken te bedaren. Bij het weglopen pakte de verdachte echter zijn vuurwapen en schoot hij diverse malen op de groep. De man die de verdachte hielp was een van de getroffenen.

De verdachte heeft verklaard dat hij had gehoord dat een van de mannen een wapen zou halen. Hierop besloot hij zelf te schieten op de trappen naar het perron van de Randstadrail. De rechtbank gelooft echter niets van noodweer, omdat de man toen hij schoot niet meer in gevaar zou zijn geweest. De man moet van de rechtbank ook zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Meer ruimte voor vreemde talen op basisschool

Basisscholen krijgen meer ruimte om al vroeg intensief met Engels, Duits of Frans aan de slag te gaan. Vanaf 1 augustus 2015 mogen zij vijftien procent van de onderwijstijd in een van deze talen lesgeven. Dit heeft de ministerraad vrijdag besloten na een voorstel van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Kinderen krijgen dan niet alleen bijvoorbeeld Engelse les, maar ook bij vakken als geschiedenis, biologie of gym mag Engels dan als instructietaal worden gebruikt. Het wetsvoorstel hierover wordt deze zomer voor advies naar de Raad van State gestuurd.

Meer dan duizend basisscholen bieden al vanaf de onderbouw een vreemde taal aan. De afgelopen jaren heeft een aantal basisscholen geëxperimenteerd met een vreemde taal als instructietaal bij andere vakken. De ervaringen waren zo goed dat nu alle scholen deze mogelijkheid wordt geboden, aldus het kabinet.

Les krijgen in een andere taal is volgens Dekker van de effectiefste manieren om een taal te leren. Zeker als kinderen hier op jonge leeftijd mee beginnen. Daarom begint komend schooljaar een vijfjarige pilot waarin twaalf Nederlandse basisscholen vanaf de kleuterschool dertig tot vijftig procent van de lestijd instructie geven in het Engels, Duits of Frans.

In 2015 mogen nog eens acht scholen daarmee experimenteren. Als in 2019 blijkt dat de proef een succes is, dan kan worden besloten om ook tweetalig onderwijs wettelijk mogelijk te maken.

In de huidige wetgeving zijn het Nederlands, en Fries in Friesland, de toegestane instructietalen voor het basisonderwijs en is Engels een verplicht vak. Scholen mogen daarnaast de vakken Duits en Frans aanbieden.

Rechter kan zwaarder straffen bij optelsom delicten

Een verdachte die in één zaak terechtstaat voor meerdere misdrijven kan straks een zwaardere straf krijgen van de rechter. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om de zogeheten meerdaadse samenloop in strafzaken aan te scherpen.

Nu moeten rechters nog kijken naar het delict waar de zwaarste straf op staat en kunnen eenderde van deze strafmaat bij het vonnis optellen. De nieuwe regeling vergroot dat naar de helft van het strafmaximum.

De verhoging is volgens het kabinet vooral wenselijk wanneer iemand op verschillende tijdstippen voor meerdere delicten wordt vervolgd. Dit is bijvoorbeeld het geval als een verdachte na één of meer veroordelingen wordt berecht voor een ander ernstig misdrijf dat vóór die veroordelingen is gepleegd.

Volgens de huidige regels moet de rechter dan rekening houden met alle voorgaande veroordelingen waardoor de kans groot is dat de crimineel wegkomt met een lagere straf dan de rechter zou willen. Het wetsvoorstel biedt daarvoor een oplossing voor met de verhoging van het strafmaximum, aldus Opstelten. Ook hoeft de rechter niet langer naar alle voorgaande veroordelingen te kijken, maar alleen naar de eerstvolgende.

De wijziging maakt het werk van rechters makkelijker en is volgens het kabinet noodzakelijk omdat de huidige regeling tot juridisch ingewikkelde situaties kan leiden. Zo wilden Amsterdamse rechters in oktober 2011 een verdachte van ernstige zedendelicten een zware straf opleggen, maar zou deze lager uitvallen omdat ze rekening moesten houden met veroordelingen voor andere delicten. De rechters besloten dit echter naast zich neer te leggen om de verdachte tot tien jaar gevangenisstraf te kunnen veroordelen.

Het wetsvoorstel is voor advies aan de Raad van State toegezonden. De wijziging vloeit voort uit het regeerakkoord.

Spelersvakbond FIFPro schiet Suarez te hulp

De internationale spelersvakbond zet vraagtekens bij de zware schorsing van Luis Suarez en de focus van de FIFA. Volgens FIFPro moet er meer aan gedaan worden om te voorkomen dat de bijtende aanvaller van Uruguay en Liverpool vaker in de fout gaat. "Dat zou onderdeel moeten zijn van elke sanctie tegen hem."

FIFPro vindt dat Suarez alle steun verdient om zijn schorsing te helpen verminderen en bij het aanpakken van mogelijke problemen buiten het veld. De oud-Ajacied zette dinsdag voor de derde keer in zijn loopbaan zijn tanden in een tegenstander. In het WK-duel tegen Italië (1-0) was Giorgio Chiellini het slachtoffer.

De spelersvakbond stuurt aan op een beroep. "Op die manier kunnen alle feiten nog eens rustig worden bekeken." De schorsing van negen interlands en vier maanden uitsluiting van alle voetbal gerelateerde activiteiten zou bovendien een inbreuk zijn op het recht van Suarez om te werken.

Luis Suárez bijt van zich af in spelletjes

Het bijt-incident rondom voetballer Luis Suárez blijft heet nieuws. Slimme Nederlandse ondernemers kunnen het niet nalaten om op de hype proberen in te cashen. Et voilà, zo verschijnen er een paar bijt-spelletjes.

In dit gratis Android-spelletje, Snapping Suarez, hoef je alleen je vinger op het hoofd van Suárez te houden. Als je beweegt word je echter door de Uruguayaan gebeten. Let wel, de game zit vol reclame en pop-ups.

Verder is er ook een web-spelletje genaamd “The Wrath of Suarez”. In dit Pacman-achtige spel kun je als een soort Dracula-Suárez je tegenstanders opeten. 

Ongetwijfeld worden er op dit moment nog veel meer van dit soort spelletjes ontwikkeld. 

Honderden banen op de tocht bij Flextronics

Honderden werknemers van Flextronics uit Venray worden ontslagen vanwege een reorganisatie. Hoeveel banen er precies verdwijnen, houdt Flextronics geheim. Volgens dagblad De Limburger verdwijnen er vijftig van de vijfhonderd vaste krachten. Daarnaast zijn vierhonderd flexwerkers in dienst die mogelijk voor hun baan moeten vrezen

Het personeel van de technisch dienstverlener blijft zitten met een 'bizar sociaal plan', meldt vakbond De Unie. De directie sloot eind mei een sociaal plan met de ondernemingsraad, zonder de bond te raadplegen. Dat leverde een plan met grote verschillen in de ontslagvergoedingen, aldus De Unie. Wie instemt met ontslag kan rekenen op een veel hogere vergoeding dan werknemers die dat weigeren.

"Een dergelijk groot verschil hebben wij nog nooit meegemaakt." Volgens Dirk van Gestel van De Unie maakt het plan het voor het personeel 'haast onmogelijk om ontslag aan te vechten'. De vakbond kreeg pas enkele weken geleden te horen dat er iets stond te gebeuren bij Flextronics, terwijl de ondernemingsraad en de werkgever al sinds januari in gesprek zijn.

Flextronics kwam in de problemen omdat een aantal grote klanten als Apple en HP wegliep. Het bedrijf wilde vrijdag niet reageren.

Nieuw wereldrecord Super Mario Bros.

Super Mario Bros., de NES-klassieker, is al vele jaren populair onder speedrunners. Meneer 'Blubbler' heeft twee dagen geleden het wereldrecord met een halve seconde verbeterd. Hij heeft de game in 4:57.69 uitgespeeld, het vorige record stond op 4:58.09.

Dat klinkt als een minimale verbetering, maar zoals je in de onderstaande record-video kunt zien is de run nagenoeg perfect. Er valt simpelweg niet veel meer van het record af te scheren.

Dode in uitgebrande auto inderdaad vermoord

De man die zondagochtend dood werd gevonden in een uitgebrande auto op een landgoed in het Brabantse Sint-Michielsgestel is door een misdrijf om het leven gekomen. Het slachtoffer is een 49-jarige man uit de gemeente Neder-Betuwe, meldt de politie vrijdag.

Het stoffelijk overschot van de man werd ontdekt nadat de hulpdiensten het vuur hadden geblust. Een passant had alarm zaterdagnacht alarm geslagen over een brandende auto aan de Pettelaar.

De politie gaf eerder al aan rekening te houden met een misdrijf. Op de zaak zijn twintig rechercheurs gezet. Het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant besteedt maandag aandacht aan de zaak.

Bijstand gekort bij gebrekkig Nederlands

Bijstandsgerechtigden die weigeren de Nederlandse taal te leren kunnen voortaan worden gekort op hun uitkering. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten, maakte staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) na afloop bekend. De maatregel was al aangekondigd in het regeerakkoord.

Het gaat om mensen die 'willens en wetens' weigeren om ook maar iets te doen om de taal te leren, zei Klijnsma. Volgens de bewindsvrouw is het ontzettend belangrijk dat bijstandsgerechtigden de taal leren om zo kun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

'We zijn nog niet van Rutte af'

Mark Rutte (VVD) vertrekt niet voor een hoge functie naar Brussel, maar blijft premier. Die garantie gaf vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Hij verving Rutte, die in Brussel is voor de Europese top waar wordt gesproken over de verdeling van diverse EU-posten. Over Rutte zelf wordt inmiddels ook gespeculeerd: hij wordt in Italiaanse media genoemd als opvolger van Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders.

Asscher verwees dit bericht naar het rijk der fabelen. Rutte blijft premier. "Dat garandeer ik." Over andere posten zweeg hij. Zo wordt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) genoemd als nieuwe eurocommissaris, net als minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA). Daarover zweeg Asscher.

"Alle publieke uitspreken over welke man of vrouw namens Nederland in de Europese Commissie komen maken de kans op een goede uitkomst kleiner. Dus die uitspraken zal ik ook niet doen." Dijsselbloem wilde na afloop van de ministerraad evenmin reageren.

Elf gewonden bij busongeluk Noord-Holland

Bij een ongeluk met een lijnbus in het Noord-Hollandse Westerland zijn vrijdag elf mensen gewond geraakt. Volgens de politie zijn vier of vijf gewonden naar een ziekenhuis overgebracht. De overigen zijn op straat behandeld door ambulancepersoneel.

Het ongeluk gebeurde rond 12.30 uur op de N99 richting Den Helder. De oorzaak van het ongeval is niet duidelijk. Volgens de politie lijkt het er sterk op dat de buschauffeur op een rij wachtende auto's in is gereden.

Onder de gewonden zijn de buschauffer en enkele passagiers. Ook inzittenden van enkele auto's moesten worden behandeld.

De N99 was na het onderzoek een paar uur afgesloten.

Motorclub Veterans zonder 'colours' op Veteranendag

Motorclub Veterans MC mag zaterdag niet in clubkleuren aan het defilé op Veteranendag in Den Haag verschijnen. Het verzoek daartoe is vrijdag door de bestuursrechter verworpen. Ook worden de motorrijders niet onder politie-escorte naar het Malieveld gereden.

De gemeente besloot eind mei dat agenten geen motorrijders mochten begeleiden die 'colours' droegen, de clubkleuren van een vereniging die op de lijst staat van 'outlaw motorgangs', waaronder de Hells Angels en Satudarah. Ook de Veterans MC, waarbij oud-militairen die in het buitenland hebben gediend zijn aangesloten, staan op die lijst.

"Omdat de overheid misstanden binnen deze clubs aanpakt, kan het niet zo zijn dat we ze vervolgens begeleiden", zo verklaarde de gemeente Den Haag eerder. De Veterans spanden daarop een zaak tegen de gemeente aan.

De rechtbank in Den Haag oordeelde vrijdag dat de vergunning voor de Veteranendag aan het Comité Nederlandse Veteranendag is gegeven en niet aan de motorclub, waardoor de Veterans het besluit niet kunnen veranderen. Bovendien is sprake van een 'te klein belang' om de maatregel te veranderen, aldus de rechter.

Tijger sleept Indiase visser uit boot

Een Bengaalse tijger heeft in het oosten van India een visser van zijn boot afgetrokken en een moeras ingesleept. Dat heeft de zoon van de visser, die met zijn vader op de boot zat, vrijdag gezegd. Aangenomen wordt dat de man de aanval niet heeft overleefd.

Het slachtoffer was donderdag krabben aan het vangen in een beek met zijn zoon en dochter toen de tijger plots in de boot sprong. Hij beet zich vast in de nek van de man en sleepte hem het moeras in. De kinderen gingen de tijger nog te lijf met stokken en een mes om hun vader te redden, maar dat mocht niet baten.

Shaw maakt transfer naar United bekend

Luke Shaw rondt op korte termijn zijn transfer af naar Manchester United. Op Twitter heeft de linksback zijn komst al aangekondigd. Shaw onderging vrijdag een medische keuring op trainingscomplex Carrington en deze leverde geen problemen op.

Derhalve rondt de linksback van Southampton zijn transfer een dezer dagen volledig af. Met de transfer is 37,5 miljoen euro gemoeid. De linksback was zelf al eerder akkoord met Manchester United, en nadat de clubs ook tot een overeenkomst kwamen, vloog de 18-jarige linkspoot naar Manchester voor de medische keuring. Inmiddels heeft Shaw zijn Twitter-profiel aangepast naar 'Speler van Manchester United'.

Shaw is de tweede grote aankoop sinds bekend is dat Louis van Gaal komend seizoen manager is bij United. Donderdag werd de transfer van Athletic Bilbao-middenvelder Ander Herrera al bekend gemaakt.

United zat al langer achter Shaw aan, maar Southampton wilde de talentvolle verdediger niet kwijt. Omdat The Saints nog bezig waren met het aantrekken van een nieuwe manager, moest de transfer tot na het WK wachten. Engeland werd namelijk voortijdig uitgeschakeld, waardoor Shaw al weer vertrokken is uit Brazilië.

Susic stapt op bij Bosnië

Bosnië-Herzegovina stelde enigszins teleur tijdens het WK. Na verliespartijen tegen Argentinië (3-1) en Nigeria (1-0) zat het WK er voor Bosnië-Herzegovina al na twee wedstrijden op. De laatste groepswedstrijd tegen Iran werd nog wel gewonnen (3-1), maar dat was slechts voor de eer.

Safet Susic, keuzeheer van De Draken, laat weten dat het duel met Iran zijn laatste was als bondscoach. "Het zit erop, dit was mijn laatste wedstrijd op het WK. Helaas komt er geen vervolg aan", laat hij weten aan de Braziliaanse krant Lancenet.

"Het voetl ergens ook wel goed om geen verplichtingen meer te hebben. Gelukkig heb ik mijn eigen lot in handen en dit is mijn antwoord", vervolgt de 59-jarige oefenmeester.

Voorafgaand aan het toernooi waren de verwachtingen vrij hoog. Ook al was dit het eerste WK waarop Bosnië actief was, velen hadden verwacht dat de ploeg de groepsfase wel zou overleven. "Ik vind het jammer dat ik sommige mensen teleurgesteld heb", voegt Susic er nog aan toe.

"We hadden het beter moeten doen, gezien de kwaliteit van onze spelers. Maar het is voor het team nu tijd om vooruit te kijken naar de EK-kwalificatie van 2016. We haddden te weinig ervaring die nodig is op de beslissende momenten. In de eerste twee duels hadden we daar last van", besluit Susic.

[WBD] Krajicek verliest in dubbelspel

Michaëlla Krajicek en haar Tsjechische dubbelpartner Lucie Hradecka zijn in de tweede ronde van Wimbledon uitgeschakeld. Ze verloren vrijdag met 5-7 en 3-6 van het Italiaans-Australische duo Flavia Pennetta en Samantha Stosur. Begin deze maand reikten Krajicek en Hradecka op Roland Garros nog tot de halve finale.

De 25-jarige Nederlandse deed voor het eerst sinds 2011 mee aan het dubbelspel op Wimbledon. In 2007 reikte ze tot de derde ronde. Krajicek speelt later op de dag in het gemengd dubbel. Met haar aanstaande echtgenoot Martin Emmrich neemt ze het op tegen Santiago Gonzalez en Yung-Jan Chan.

FIFA heft schorsing Beckenbauer op

De FIFA heeft de schorsing van Franz Beckenbauer opgeheven. De 68-jarige Duitser was voor negentig dagen uitgesloten van werk in de voetballerij, omdat hij niet meewerkte aan een onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van het WK in 2022. Hij gaf onlangs echter te kennen alsnog alle vragen te beantwoorden.

De onderzoekers wilden onder meer weten op wie Beckenbauer, die adviseur is van de wereldvoetbalbond, heeft gestemd bij de toewijzing van het WK in 2022. De erevoorzitter van Bayern München staat echter nog achter zijn standpunt dat hij niet verplicht was op alle vragen te reageren, zegt zijn zaakwaarnemer Marcus Höfl vrijdag in een verklaring op Twitter.

Beckenbauer mocht door de schorsing niet naar het WK. Hij reist niet alsnog af naar Brazilië.

Hete douche door stagiair wordt man (86) fataal

Een 86-jarige Rotterdammer is donderdagnacht overleden aan de verwondingen die hij had opgelopen toen hij in een verpleeghuis onder een kokendhete douche was gezet. Dat bevestigt een woordvoerder van zorgorganisatie Laurens vrijdag.

De man liep dinsdag tweedegraads brandwonden op in verpleeghuis Antonius IJsselmonde in Rotterdam doordat de stagiaire die hem onder de douche zette met haar elleboog tegen de thermostaatknop stootte, meldde Laurens eerder deze week in een verklaring. De vergrendeling van de knop was stuk, waardoor gloeiend heet water over de rug van de bewoner stroomde.

De zorgorganisatie spreekt van een 'tragisch incident'. "We zijn allemaal zeer aangeslagen door wat er is gebeurd", aldus de zegsvrouw. Laurens heeft vrijdagochtend contact gehad met de familie om medeleven te betuigen. De zorginstelling gaat uit van een ongeluk en zegt de resultaten van het onderzoek naar de doodsoorzaak af te wachten. De stagiair maakt haar stage gewoon af.

De schoondochter van het slachtoffer zei vrijdag in het AD dat de familie vermoedt dat het slachtoffer ook te weinig te drinken kreeg. De familie eist dat de waarheid boven tafel komt.

Ook Noord-Korea meldt raketproef

Noord-Korea heeft een aantal precisieraketten getest. Dat is vrijdag gemeld in de Noord-Koreaanse pers. Het gaat waarschijnlijk om de drie korteafstandraketten waarvan Zuid-Korea al meldde dat Noord-Korea ze had gelanceerd.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie werden de raketten donderdag afgeschoten bij de havenstad Wonsan en belandden ze na een vlucht van 190 kilometer in de Japanse Zee.

In de Noord-Koreaanse media werd gezegd dat de leider van het land, Kim Jong Un, tevreden was over de lancering, die in zijn aanwezigheid werd uitgevoerd.

Saturn wordt Media Markt

De merknaam Saturn wordt geschrapt in Nederland. De twaalf vestigingen van de Duitse elektronicaketen krijgen in plaats daarvan nog dit jaar Media Markt op hun gevel. Dat heeft moederbedrijf MSH vrijdag bekendgemaakt.

De winkels van Saturn zijn volgens MSH te weinig onderscheidend. Een tweemerkenbeleid biedt daarom onvoldoende toegevoegde waarde voor klanten. "De keuze voor het grootste en sterkste merk voor consumentenelektronica, betekent meer focus, snelheid en slagkracht", schrijft het bedrijf.

MSH wil het merk Media Markt de komende jaren verder uitbreiden, vooral met middelgrote en kleinere vestigingen. De komende twaalf maanden opent de keten vestigingen in de Bijenkorf in Amstelveen, Eindhoven en Rotterdam.

Neuk verstandig, neuk je iPad!

Sta jij als een echte FOK!ker al jaren droog en ben je inmiddels uitgekeken op je rechterhand, dan is er nu iets nieuws. Steek je swaffelzweep eens in je iPad!

Steve Jobs zal zich natuurlijk omdraaien in zijn graf, maar dat maakt Fleshlight natuurlijk geen reet uit. De pornospeeltjesgigant heeft namelijk een opzetstuk ontwikkeld voor op de tablet van Apple. De koker voelt aan als een echte naaigleuf.

Het apparaat combineert het beste uit twee werelden. Terwijl jij het ding alle hoeken van je zolderkamer laat zien, geniet jij van een natuurfilmpje op het schermpje van de iPad.

Met een instapprijs van 24,95 euro is het ding vele malen goedkoper dan een echte vrouw. En het zeurt ook niet tijdens het WK, dus win-win naturlijk!

dingIets voor jou?

VN willen nieuwe dialoog over Falklands

Een commissie van de Verenigde Naties roept in een resolutie Groot-Brittannië en Argentinië op een oplossing te vinden voor hun ruzie over de Falklandeilanden. De resolutie werd donderdag aangenomen door de commissie voor dekolonisatie, in weerwil van gepassioneerde betogen van eilandbewoners die stellen dat de overgrote meerderheid van de eilandbevolking alles bij het oude wil laten.

In een referendum vorig jaar gaf 99 procent van de Falklanders aan dat de eilandengroep een Brits overzees gebiedsdeel moet blijven. Argentinië eist ondertussen de soevereiniteit over de archipel op met verwijzing naar het verre verleden. In 1833 vestigde de Britse marine een basis op de eilanden, waartegen Argentinië protest aantekende. Buenos Aires sprak van landjepik en koestert sindsdien wrok tegen de Britse aanwezigheid voor zijn deur. De onvrede mondde in 1982 uit in een korte oorlog, die door Groot-Brittannië gewonnen werd.

Het bestuur van de Falklands wordt direct gekozen en geniet een grote mate van soevereiniteit. Alleen voor defensie en buitenlandse aangelegenheden is de eilandengroep op Londen aangewezen.

Argentinië verwijt Groot-Brittannië dat het geen gehoor geeft aan VN-resoluties om de tafel te gaan zitten. Groot-Brittannië op zijn beurt bekritiseerde de dekolonisatiecommissie dat zij de uitslag van het referendum vorig jaar niet in haar overwegingen heeft meegenomen.

Chinese Canadees hakt vriendin in stukken

Een Canadees van Chinese afkomst is donderdag veroordeeld voor het in mootjes hakken van zijn ex-vriendin. Jiang Chunqi bracht Liu Guanghua om omdat zij hem had ingeruild voor een ander, stelt het openbaar ministerie.

Jiang verdwijnt voor de rest van zijn leven achter de tralies. Hij hield zelf vol dat het zijn bejaarde moeder was die Liu (41) doodde en in stukken sneed. De 66-jarige vrouw verdacht haar schoondochter van het stelen van haar sieraden, aldus de verdediging.

Jiang zou zijn moeder slechts hebben geholpen het lijk zoek te maken. Hij bekende dat hij lichaamsdelen van zijn ex in de gootsteen heeft afgespoeld en ze in plastic tasjes verpakt heeft weggegooid. Stoffelijke resten van Liu zijn opgedoken in de Niagara-watervallen en op verschillende plaatsen in Toronto.

De aanklager maakte korte metten met die lezing, omdat Jiangs terminale, inmiddels overleden, moeder simpelweg niet in staat zou zijn geweest een sterke jonge vrouw om te brengen 'zonder ook maar een schrammetje op te lopen'. Het lijk van Liu, een alleenstaande moeder van drie kinderen, was zwaar toegetakeld met onder meer veertig 'hakwonden' die waarschijnlijk met een vleesbijl zijn toegebracht. In de kelder van Jiangs woning en de kofferbak van zijn auto vond de politie bloedsporen van Liu.

Jiang en Liu hadden vier jaar lang een knipperlichtrelatie.

Q-Music ontkent vertrek Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel stapt niet op bij Q-Music. De radiozender ontkent dat de dj weggaat. "Hij is alleen op vakantie", zegt een woordvoerder vrijdag. Donderdag doken geruchten op dat Van Inkel overstapt naar Radio Veronica.

De dj zou volgens ingewijden dj Rob van Someren opvolgen die naar verluidt na september weggaat bij de radiozender. Dat bericht wilde Radio Veronica vrijdag bevestigen noch ontkennen. Van Someren, die sinds 2003 te horen is op de zender, zit momenteel thuis nadat hij vorige maand werd getroffen door een hartinfarct.

Van Inkel, die sinds 2005 bij Q-Music werkt, was eerder wel al te horen op Radio Veronica. De dj nam in 2004 het middagprogramma van Van Someren over, die een weekendshow ging presenteren. Vervolgens maakte Van Inkel voor zijn overstap naar Q-Music een ochtendprogramma en keerde Van Someren terug in de middag.

Chiellini niet rancuneus: straf Suárez te zwaar

Giorgio Chiellini, die dinsdag de tanden van Luis Suarez in zijn schouder voelde, neemt de Uruguayaan niets kwalijk. De verdediger vindt de straf voor Suárez zelfs te zwaar, zo laat hij vrijdag weten op zijn eigen website.

"Ik heb me altijd ondubbelzinnig neergelegd bij maatregelen van de bevoegde instanties, maar in dit geval geloof ik dat de straf buitensporig is", schrijft de Italiaan. Suárez werd donderdag voor negen interlands geschorst en mag zich vier maanden niet in een stadion vertonen.

Hoewel Chiellini tijdens het WK-duel tussen Uruguay en Italië boos reageerde en de scheidsrechter onder meer de tandafdruk van de aanvaller in zijn schouder liet zien, wil hij een punt zetten achter het incident. "Ik ben niet blij en voel geen wraakgevoelens of boosheid. Er is alleen de teleurstelling over het resultaat."

De Italianen gingen met 1-0 onderuit en werden daardoor uitgeschakeld. Uruguay neemt het in de achtste finale op tegen Colombia. "Ik hoop dat Suárez dicht bij zijn teamgenoten mag blijven. Zo'n schorsing is heel moeilijk voor een speler", besluit de speler van Juventus.

Miljoen voor slachtoffers geweld katholieke kerk

Ongeveer 350 mensen die hebben geklaagd dat zij binnen de katholieke kerk als minderjarige slachtoffer waren van fysiek en psychisch geweld krijgen een vergoeding aangeboden van in totaal bijna een miljoen euro. Dat meldt de commissie die zich over deze klachten heeft gebogen vrijdag.

De tegemoetkoming werd vorig jaar door de Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen in het leven geroepen. Per persoon wordt maximaal vijfduizend euro uitgekeerd. Bij de ongeveer 350 klachten gaat het om fysiek of psychisch geweld dat geen rechtstreekse relatie had met seksueel misbruik. De daders werkten bij de katholieke kerk in Nederland.

De commissie nam in totaal ongeveer 3500 meldingen en klachten door. Bij het onderzoek werd niet alleen gekeken naar bij de commissie ingediende klachten, maar ook naar eerdere meldingen bij bijvoorbeeld het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK en de commissie-Deetman. De termijn voor het indienen van klachten liep 1 juni af. De commissie keek alleen of de klacht echt overkwam. Hard bewijs was niet nodig.

Slachtoffer steekpartij goudinkoper was vaste klant

De man die donderdag om het leven kwam bij een steekpartij bij een goudinkoper in Amsterdam is een 49-jarige Amsterdammer. Hij was een vaste klant van de winkel, laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam vrijdag weten.

De toestand van de goudinkoper, die zwaargewond raakte bij de steekpartij, is inmiddels stabiel. De politie wil de man, mede-eigenaar van de goudhandel in de De Clercqstraat, vrijdag horen als zijn gezondheid dat toelaat. Hij is niet aangehouden, benadrukt justitie.

Het OM kan nog niets zeggen over de toedracht van de steekpartij. "Alle scenario's worden nog open gehouden", aldus justitie in een verklaring. De advocaat van de goudinkoper, Sidney Smeets, zei vrijdagochtend nog uit te gaan van een overval.

Het rechercheteam is onder meer bezig met het bekijken van de beelden van de camera's die in de winkel hangen. Getuigen met wie de politie nog niet heeft gesproken worden verzocht zich te melden.

Cameron vindt keuze Juncker fundamenteel verkeerd

De Britse premier David Cameron vindt Jean-Claude Juncker de fundamenteel verkeerde keuze om de Europese Commissie te leiden. Dat zei hij in Brussel, waar de Europese regeringsleiders vrijdag beslissen wie commissievoorzitter José Manuel Barroso opvolgt. Cameron heeft zijn verzet tegen Juncker de afgelopen weken niet onder stoelen of banken gestoken.

"Er zijn tijden dat het belangrijk is om aan je principes vast te houden, ook als de tegenstand groot is, in plaats van mee te doen met iets waarvan je vindt dat het fundamenteel verkeerd is. En vandaag is zo'n dag", aldus een strijdvaardige Cameron.

Juncker is volgens Cameron niet de juiste persoon om de commissie te leiden. "Gedurende zijn hele werkzame leven stond Jean-Claude Juncker centraal in het project om de macht van Brussel te vergroten en die van de natiestaten terug te dringen."

Cameron vindt het verkeerd dat de gekozen regeringsleiders hun recht opgeven om de voorzitter van de Europese Commissie te benoemen. De partijen van het Europees Parlement schoven eigen kandidaatvoorzitters naar voren. Juncker was kandidaat voor de christendemocraten, die na de verkiezingen de grootste partij in het EP werden.

Hoewel de meeste regeringsleiders zich achter Juncker hebben geschaard, staat Cameron niet alleen. De Hongaarse premier Viktor Orban zal ook tegen stemmen en herhaalde dit nog eens bij aankomst in Brussel. Hij erkende wel dat zijn verzet hoogstwaarschijnlijk niets aan de uitslag van de stemming zal veranderen.

Selena Gomez wil nieuwe tieten

Selena Gomez wil nieuwe tieten. De 21-jarige ster is namelijk doodsbang dat vriendje Justin Bieber haar voorgevel te klein vindt. Dit beweren bronnen aan Hollywood Life, zo weet De Telegraaf.

"Selena legt heel veel druk op zichzelf om sexy te blijven voor Justin", citeert de vaderlandse kwaliteitskrant. "Ze is bang dat ze hem anders kwijtraakt. Ze vindt dat ze de meest sexy vrouw in de wereld moet zijn om zijn aandacht te behouden."

Selena is namelijk erg onzeker over haar lichaam, en zou iedere ex van Bieber tot in detail vergelijken met zichzelf. Ze wil daarom maar wat graag aan haar lijf laten sleutelen. "Ze vraagt al haar vrienden of ze haar borsten moet laten vergroten, want alle meisjes waar hij tijdens hun break-up mee op date ging, hadden erg grote borsten."

En zo zien haar tieten er nu uit...

Bende Brabantse ladingdieven opgerold

Zes mannen uit Eindhoven en Geldrop zijn deze week aangehouden op verdenking van grootschalige ladingdiefstal. Ze gingen volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie meerdere nachten per week op pad om vrachtwagens leeg te halen.

De bende ladingdieven trok de afgelopen twee maanden door het zuiden en oosten van het land. Ze bedwelmden vrachtwagenchauffeurs, vermoedelijk om te voorkomen dat ze betrapt werden. De dieven maakten onder meer tientallen televisies en tientallen dozen Lego buit.

In Leende werd een man aangehouden op verdenking van heling. Vier van de verdachten van de diefstallen werden tijdens het onderzoek al eens aangehouden voor poging tot ladingdiefstal. Ze pakten hun criminele activiteiten direct na hun vrijlating weer op, soms al dezelfde nacht.

Bij de doorzoeking van panden in Eindhoven, Geldrop, Leende en Maasbracht werd beslag gelegd op gestolen televisies, enkele duizenden euro's, dure horloges, drie auto's en verschillende stanleymessen. Bij de vermoedelijke heler uit Leende zijn een partij Adidas-schoenen en een partij parfum in beslag genomen.

Opstelten blijft tegen reguleren wietteelt

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet niets in het voorstel van PvdA-senator Guusje ter Horst voor een proef met gereguleerde wietteelt. Dat zei Opstelten vrijdagmorgen voorafgaand aan de ministerraad.

"Mijn standpunt is bekend", zei Opstelten die zich al langer verzet tegen het reguleren van de wietteelt. "Ik vind dat niet de oplossing, dat is bekend. We moeten ons gewoon concentreren op het oprollen van al die boeven en misdaden en daar is men in Brabant en Limburg druk mee bezig."

De bewindsman heeft vrijdagochtend nog gesproken met het Openbaar Ministerie en de top van de politie en die vroegen hem ook het beleid niet te wijzigen, zei hij.

Ter Horst zei donderdagavond in Nieuwsuur dat de Eerste Kamerfractie van de PvdA niet wil meewerken aan het strenge softdrugsbeleid van Opstelten. Ter Horst wil dat het beleid op de schop gaat en dat er binnen een halfjaar een proef met gereguleerde en gecertificeerde wietteelt komt.

De opstelling van de PvdA-senator komt niet als een verrassing voor Opstelten. "Ik kende haar standpunt. Dit was voor mij geen nieuws."

Opstelten blijft tegen gereguleerde wietteelt (Foto: Novum)
Opstelten blijft tegen gereguleerde wietteelt (Foto: Novum)

Huisarrest tienermeisje trapfilmpje verlengd

Het 15-jarige meisje uit Enschede dat eerder deze maand werd opgepakt wegens een gefilmde mishandeling in Enschede blijft langer onder huisarrest. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Almelo bepaald.

Het meisje werd vorige week maandag opgepakt op verdenking van poging tot doodslag een kleine week daarvoor. Een filmpje van de mishandeling werd op social media geplaatst. Op het filmpje is te zien dat een meisje bij het Agrarisch Opleidingen Centrum trappen in het gezicht, op de rug en op het hoofd krijgt.

De rechter-commissaris besloot vorige week donderdag dat het meisje onder huisarrest moest komen te staan. De raadkamer heeft die maatregel nu met dertig dagen verlengd.

In de zaak werden vorige week dinsdag ook vier jongeren van 14 jaar opgepakt op verdenking van medeplichtigheid. Zij konden na verhoor weer gaan.

Doodstraf om drugs voor Australiër in Vietnam

Een Australische man is in Vietnam ter dood veroordeeld wegens drugsbezit. Dat meldden Vietnamese staatsmedia vrijdag. De man werd vorig jaar aangehouden op de luchthaven van Ho Chi Min-stad met ruim vier kilo heroïne in zijn koffer.

Pham Trung Dung, een Australiër van Vietnamese afkomst, werd in mei opgepakt toen hij op het punt stond een vlucht naar Australië te pakken. Hij zei tijdens zijn proces dat een man die hij niet kent hem omgerekend ruim 27 duizend euro betaalde om de heroïne naar Australië te smokkelen.

Vietnam heeft een van de strengste drugswetten ter wereld. Voor het bezit van honderd gram heroïne kan iemand al de doodstraf krijgen.

HEMA roept 'verstikkende' sambaballen terug

De HEMA roept een partij oranje sambaballen terug omdat de balletjes die erin zitten kunnen vrijkomen als de helften losraken. Kinderen kunnen er dan in stikken. De sambaballen zijn ook gevaarlijk omdat kinderen het handvat in hun mond kunnen stoppen.

De winkelketen waarschuwt vrijdag het WK-gadget niet meer aan jonge kinderen te geven en roept klanten op ermee terug te komen naar een van de filialen. Ze krijgen dan het aankoopbedrag terug.

Verkrachter 17-jarige jongen 3,5 jaar de cel in

Een 22-jarige man is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar voor het verkrachten van een jongen van 17 bij het station in Zwolle. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De verkrachter moet het slachtoffer ook een schadevergoeding van ruim vijfduizend euro betalen.

De verkrachter van Somalische komaf sprak de jongen op een avond in maart aan in de buurt van het station. Hij bedreigde het slachtoffer en zei dat de jongen mee moest komen naar een afgelegen plek. Daar verkrachtte hij de jongen meerdere keren, zowel anaal als oraal. De man werd kort na het incident op het station van Zwolle aangehouden.

Het slachtoffer kampt met een posttraumatische stressstoornis als gevolg van de verkrachting. Hij heeft ook 'voorzorgsmaatregelen' moeten nemen omdat de dader een soa had.

Minder jongeren krijgen WW-uitkering

Zo'n 31.000 jongeren onder de 27 jaar moesten eind april rondkomen van een WW-uitkering. Dat zijn er zevenduizend minder dan in december, meldt het UWV vrijdag.

Een van de redenen voor de daling is dat meer jongeren zich afwenden van de arbeidsmarkt, verklaart een UWV-woordvoerder. Vooral afgestudeerde mbo'ers kiezen liever voor een vervolgstudie dan zich op de wankele arbeidsmarkt te begeven. Toch is de daling vooral een 'onmiskenbaar teken van groei van de werkgelegenheid, al is die groei nog beperkt', aldus de zegsman.

De arbeidsmarkt herstelt altijd als eerste in de uitzendsector, omdat bedrijven bij economisch herstel eerst tijdelijke krachten aannemen voordat ze contracten gaan uitdelen. In de uitzendbranche werken relatief veel jongeren.

Het aantal WW-uitkeringen lag in de eerste vier maanden van het jaar voor die leeftijdsgroep op hetzelfde niveau als de eerste vier maanden van vorig jaar. In alle provincies nam het aantal uitkeringen af, in Friesland en Drenthe met meer dan dertig procent het hardst.

Het UWV verstrekte in totaal veertigduizend nieuwe uitkeringen tussen januari en eind april, 1500 minder dan een jaar geleden. Vooral uit de bouw- en uitzendbranche kwamen minder aanvragen, hoewel die sectoren nog wel verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de nieuwe WW-uitkeringen. Uit de zorg, de sector welzijn en de cultuursector kwamen juist meer aanvragen.

Gewonde bij schietpartij Utrecht

Bij een schietpartij in de Utrechtse wijk De Meern is vrijdagochtend een man gewond geraakt. Hij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, laat de politie weten.

De schietpartij vond kort na 11.00 uur plaats op de Ten Veldestraat. Er zijn meerdere schoten gelost. RTV Utrecht spreekt van een kogelregen. Op de website van de regionale omroep is een foto te zien van een auto met een voorruit vol kogelgaten.

De megamoestuin van Jetta

Vrijdagavond kreeg ik ineens zin om de volgende dag een lange fietstocht met de racefiets te maken. Normaal gesproken heb ik op zaterdagmorgen een hardlooptraining met een groep, maar ik had een kuitblessure en dus kon ik niet hardlopen, maar wel fietsen. Mijn favoriete tocht vanuit mijn woonplaats, Rijswijk, naar Middelburg over de eilanden had ik dit jaar al gehad, dus moest ik wat anders verzinnen. Ik koos voor Breda.

[Tour] Team Sky definitief zonder Wiggins

Bradley Wiggins ontbreekt definitief in de selectie van Team Sky voor de Tour de France. De Britse ploeg wordt aangevoerd door titelverdediger Chris Froome. Hij wordt bijgestaan door Richie Porte, Geraint Thomas, Mikel Nieve, Bernhard Eisel, Vasil Kiryjenka, David López, Danny Pate en Xabier Zandio.

Wiggins zei begin deze maand al niet te rekenen op een uitnodiging voor de Tour. Sinds zijn winst in 2012 leeft hij op gespannen voet met Froome, die toen meermaals liet blijken dat hij bergop de meerdere was van zijn kopman. De 34-jarige Brit ontbrak vorig jaar vanwege een blessure.

"Wiggins staat aan de basis van de vele successen die deze ploeg heeft geboekt", laat teambaas Dave Brailsford van Sky weten in een verklaring. "Hoewel hij niet is geselecteerd voor de Tour, is hij nog steeds een belangrijk lid van onze ploeg en een groot kampioen."

In aanloop naar la Grande Boucle kreeg Sky diverse tegenslagen te verwerken. Edvald Boasson Hagen en Sergio Henao raakten geblesseerd en bij meesterknecht Richie Porte lijkt de vorm nog te ontbreken. Toch maakt Froome, die zelf in het Critérium du Dauphiné werd verslagen door Alberto Contador, zich geen zorgen.

"We hebben een heel sterk team, vol ervaring en mogelijkheden. We zijn er klaar voor", stelt de in Kenia geboren Engelsman. "We kijken allemaal uit naar de start hier in het Verenigd Koninkrijk en dat ik als titelverdediger voor mijn eigen fans mag rijden is een ongelooflijke eer."

Wielrenner Larsson breekt borstwervels bij val

De Zweedse renner Gustav Larsson heeft bij een val tijdens een training enkele borstwervels gebroken. Dat meldt zijn ploeg IAM Cycling vrijdag. De 33-jarige Larsson was in voorbereiding op het nationaal kampioenschap tijdrijden van donderdag. Vorig jaar pakte hij op dat onderdeel de titel.

Na zijn val werd Larsson meteen naar het ziekenhuis gebracht. Daar werden enkele wonden in zijn gezicht gehecht en kwamen de breuken aan het licht. De Zweed moet de komende weken een korset dragen en is zeker drie maanden uitgeschakeld.

Excelsior haalt spits Maletic van VfB Stuttgart

Excelsior neemt spits Marko Maletic over van VfB Stuttgart. De jeugdinternational van Bosnië, die ook in het bezit is van een Nederlands paspoort, tekent een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar, meldt de Rotterdamse club. Afgelopen seizoen werd Maletic verhuurd aan FC Oss.

De 20-jarige Maletic scoorde in de Jupiler League acht keer in 29 wedstrijden. "Bij Excelsior wil ik de volgende stap maken", zegt Maletic op de clubsite. "Ik begrijp dat Excelsior een familiare club is en dat vind ik ook belangrijk. Er staat echt een team. Dat vind ik belangrijker dan ergens in het buitenland voetballen voor meer geld, maar in een team vol individuen."

Maletic moet bij Excelsior, dat promoveerde naar de Eredivisie, een van de opvolgers worden van Lars Veldwijk. De topscorer tekende eerder deze maand een contract bij het Engelse Nottingham Forrest. Eerder trok Excelsior spits Tom van Weert al aan van FC Den Bosch.

Automobilist cel in voor ombrengen vrienden

De 20-jarige autobestuurder uit Beesd, die twee jaar geleden op de A2 bij Hedel een ongeluk veroorzaakte waarbij drie vrienden omkwamen, moet zes maanden de cel in. Ook mag hij drie jaar geen auto besturen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald. De straf is lager dan geëist.

De bestuurder verloor in oktober 2012 rond 04.00 uur de macht over het stuur. Hij reed op dat moment ruim 200 kilometer per uur. De auto schoot in de berm, raakte het begin van de vangrail en schoot van een talud af. De auto kwam honderd meter verder neer op een spoorlijn. Drie inzittenden, goede vrienden van de bestuurder, vonden daarbij de dood. De bestuurder zelf hield aan het ongeluk ernstig letsel over.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de bestuurder een dodelijk ongeluk veroorzaakte door 'zeer onoplettend, onvoorzichtig en onachtzaam' te rijden met een snelheid die ruim 80 kilometer per uur harder was dan toegestaan. "Dat wordt pijnlijk duidelijk uit het feit dat de drie inzittenden op slag dood waren", aldus de rechtbank.

Tegen de man was tien maanden cel geëist. De rechtbank houdt echter rekening met de persoonlijke omstandigheden van de jonge man. "Hij moet de rest van zijn leven de gevolgen van dit door hem veroorzaakte ongeval", aldus de rechtbank.

Bende Bulgaarse autodieven aangehouden

Zes mannen en twee vrouwen zijn deze week aangehouden voor het stelen van tientallen auto's. Ze maakten de voertuigen volgens justitie op 'zeer professionele wijze' open en voorzagen ze vervolgens in een loods in Vlaardingen van een ander kenteken- en chassisnummer.

Vijf van de mannelijke en een van de vrouwelijke verdachten hebben de Bulgaarse nationaliteit. De andere twee zijn Nederlanders. De bende had het vooral voorzien op BMW's, Mini Coopers en Citroëns, laat het landelijk parket vrijdag weten.

In de loods in Vlaardingen trof de politie zes nieuwe auto's aan. Er lagen ook auto-onderdelen. De auto's en de onderdelen werden vermoedelijk verkocht in Bulgarije.

Drie Bulgaren en een Nederlander zitten nog vast. De twee vrouwen en twee andere mannen mochten na verhoor weer gaan.

Just Dance wordt eSport

De Electronic Sports World Cup (ESWC) heeft Just Dance toegelaten als discipline. Je kan je op drie manieren kwalificeren: via de online multiplayer, bij Just Dance TV een video uploaden en dansen bij ESWC-kwalificatierondes. De 20 winnaars spelen de finales in Parijs van 30 oktober tot 1 november.

De kwalificatiefase duurt van 13 juli tot 21 september. De online multiplayermodus World Dance Floor heeft kwalificatiesessies op 13 juli, 20 juli, 27 juli, 3 augustus, 31 augustus, 7 september, 14 september en 21 september. Van deze groep worden tien finalisten gekozen, twee van PS3, twee van PS4, twee van Xbox 360, twee van Xbox One en twee van de WiiU.
Met de Autodance-functie in Just Dance kun je meteen je dans uploaden naar Just Dance TV. Vier finalisten worden hiervan geselecteerd.
Later wordt bekend gemaakt bij welke evenementen van de ESWC en Ubisoft er gedanst kan worden voor een plaats in Parijs. Zes finalisten worden hier gekozen.
Alle finalisten worden naar Parijs gevlogen door Ubisoft.

Senior eSport Manager van Ubisoft, Jean-Baptiste Pennes zegt, “Zodra je Just Dance op een podium laat zien, begint het publiek spontaan te dansen. Dit is echt inspirerend voor ons en laat zien dat dansen zowel een show is als een manier om mensen samen te brengen. Competitief gamen heeft hetzelfde doel, dus hebben we besloten een partnerschap aan te gaan met ESWC en een officiële discipline te maken met een heel toegankelijke show zodat iedereen de spanning van eSport kan ervaren.

Tijdens de finale wordt er gedanst op Just Dance 2015. De jury let op je score en je dansstijl. Er wordt ook online gestemd. Wie de jury zal zijn, wat de prijzen inhouden en details over het online stemmen, dat wordt allemaal binnenkort bekendgemaakt.

eswc

[vid] UFO geland in Canada

Begin deze maand heeft zich een opmerkelijk voorval voorgedaan in Saint-Polycarpe in het Canadese Quebec. Op beelden is duidelijk te zien hoe een ruimteschip landt op een veld om enige tijd later weer op te stijgen.

De filmer wist niet hoe hij het had in de middag van 4 juni. Omdat er zwaar onweer op komst was, hield hij de lucht scherp in de gaten. Ineens ziet hij daar een goudkleurige ufo aan de horizon verschijnen.

De beste man greep direct zijn camera om de boel te filmen. Duidelijk is te zien hoe de aliens voet aan de grond zetten op een veldje even verderop. Enige tijd later, mogelijk na het roven van organen, stijgt het vliegende voorwerp weer op.

Inmiddels is het Franstalige filmpje op internet gezet. Het vindt nu gretig aftrek en kun je hieronder bekijken.


Ze zijn er weer, de alu hoedjes kunnen weer op!

Economisch vertrouwen eurozone gedaald

Het economisch sentiment in de eurozone is deze maand licht gedaald. De index van de Europese Commissie staat deze deze maand op 102,0. Dat is zes tiende punt lager dan een maand eerder, maakte de commissie vrijdag bekend.

Vooral het vertrouwen van managers in de industrie kalfde deze maand af, met een daling van 1,2 punten. Ook in de bouwsector en onder consumenten daalde de fiducie in de economie van de eurozone.

Nederland behoorde samen met Spanje tot de grote euro-economieën waar het sentiment in juni is verbeterd. In Spanje was de stijging met 2,2 punten wel veel sterker dan in Nederland (0,7). In Duitsland (-1,3), Frankrijk (-1,2) en Italië (1,0) kwam het economisch sentiment juist lager uit.

Energiegigant moet Frans Bauer twee ton betalen

Frans Bauer kan ruim tweehonderdduizend euro tegemoetzien van de Nederlandse Energie Maatschappij, waarvoor hij het gezicht van een reclamecampagne was. De energiegigant heeft zich niet gehouden aan afspraken met de zanger en moet een schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

Bauer ging in 2009 aan de slag voor de Nederlandse Energie Maatschappij en was onder meer te zien in reclamespotjes. Het bedrijf zegde de samenwerking echter vroegtijdig op, waardoor de zanger inkomsten misliep. Daarop stapte hij naar de rechter.

De rechtbank bepaalde deze week in de bodemprocedure dat Bauer recht heeft op een schadevergoeding van twee ton en vergoeding van de proceskosten. Eerder was al bepaald dat de energiegigant zijn contractuele verplichtingen niet is nagekomen.

Het bedrijf was vrijdagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar. Bauers management wil niet inhoudelijk ingaan op de kwestie.

Acties van chauffeurs bij Jumbo

Vrachtwagenchauffeurs voeren vrijdag actie bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden. Hierdoor is de aflevering van producten vertraagd. Dat meldt bestuurder van FNV Bondgenoten Marco Bouma.

De acties begonnen om 10.00 uur en duren tot het middaguur. De actievoerders houden vrachtwagens tegen die voor Jumbo en C1000 producten vervoeren, om zo de chauffeurs te kunnen inlichten over de vastgelopen cao-onderhandelingen. "Hierdoor is de uitlevering nu geblokkeerd", laat Bouma weten die in Woerden is. "Een keer in de zoveel tijd laten we wel vrachtwagens door. We denken natuurlijk wel aan de verkeersveiligheid."

De vakbonden in de transport en logistiek voeren al maanden actie, vaak gericht op de opdrachtgevers van de transportbedrijven, zoals Jumbo en Albert Heijn. Laatstgenoemde liet na een actie begin deze maand weten best een hogere prijs te accepteren, als chauffeurs daardoor een hoger loon kunnen krijgen. "Jumbo kan dan natuurlijk niet achterblijven", vindt FNV-onderhandelaar Egon Groen.

De chauffeurs willen van hun werkgevers drie procent meer loon en een einde aan de verdringing door goedkopere arbeidskrachten uit met name Oost-Europa. De onderhandelingen hierover duren al maanden. De werkgevers vinden dat praten vanwege de harde eisen van de bonden geen zin heeft. In de sector werken ongeveer 140 duizend mensen.

Vijftien aanhoudingen tijdens TT-nacht

Tijdens de festiviteiten rond de TT in Assen zijn donderdagavond- en nacht vijftien mensen aangehouden voor onder meer vernieling, belediging, mishandeling en openbare dronkenschap. Er werden geen motorclubleden aangehouden die clublogo's op hun kleding hadden. De meeste arrestanten konden na verhoor naar huis. Vijf zitten nog vast.

De gemeente is bang voor een confrontatie tussen rivaliserende motorclubs als No Surrender, Hells Angels en Satudarah en heeft daarom een noodverordening afgekondigd in het centrum van Assen. Die houdt in dat leden zich niet in 'colors' vertonen.

Bij een verkeerscontrole liepen dertig mensen tegen de lamp die nog boetes hadden openstaan of achterstallige betalingen bij de Belastingdienst hadden. De fiscus inde voor zestigduizend euro aan openstaande boetes en nam drie voertuigen in beslag. Bij de 115 blaastesten die de politie afnam bleek niemand te veel te hebben gedronken, laat de politie vrijdag weten.

Oranje de ruimte in bij eventuele wereldtitel

Als het Nederlands elftal wereldkampioen wordt, krijgt de hele selectie een gratis ruimtereis. Het Nederlandse ruimtevaartbedrijf SXC wil dat de spelers en Louis van Gaal aanbieden. "Tegenover een onaardse prestatie hoort een onaardse beloning te staan."

"De goal van Robin van Persie en alle krantenkoppen over de flying Dutchman hebben ons op het idee gebracht ook iets extra's te doen", zegt medeoprichter Michiel Mol in een verklaring. "We gaan proberen ze letterlijk naar een hoger niveau te tillen, 103 kilometer." Vanaf volgend jaar wil het bedrijf commerciële vluchten aanbieden. Het Nederlands elftal zal begin 2016 aan de beurt zijn, mocht het zover komen.

Op het EK van 2016 in Frankrijk mogen de Nederlandse spelers zich dan astronaut noemen. Mol denkt niet dat veel spelers deze kans aan zich voorbij laten gaan. "Het is natuurlijk op vrijwillige basis en de deelnemers krijgen een uitvoerig trainingsprogramma voor hun kiezen, maar eng is het niet."

'Lof voor aanpak terrorismebestrijding is onterecht'

Het merendeel van de FOK-ers vindt de veer in de kont voor terrorisme bestrijding van de Nederlandse overheid onterecht. Van de 492 respondenten zeiden er 307 (62 procent) nee. 185 (38 procent) reageerde dat de veer wel terecht was.

Uit het nee-kamp klinken de volgende toelichtingen:

SickPuppiesNeedLove2: Een veer in je eigen reet zelden een betrouwbare graadmeter is voor succes. Bovendien schendt de Nederlandse regering dagelijks zo verschrikkelijk veel privacygrenzen dat we hier nauwelijks trots over moeten zijn.

Multani: Omdat er al vele tientallen Jihadisten zijn vertrokken om in Syrië de beest uit te hangen. Zolang dat tuig niet gestopt kan worden moeten we onszelf nog niet op de borst kloppen.

Molurus: Wake up: er is geen terreurdreiging in Nederland en die is er ook niet geweest. We krijgen hier een compliment voor het braaf meedoen met de Amerikaanse oorlogspropaganda.

ImMaxa: Nee, want ik vind het absurd dat jongeren zo makkelijk in Syrië kunnen gaan vechten, en nog veel absurder dat ze dan 'gewoon' terug mogen komen. Aan de grens oppakken, opsluiten voor landverraad en paspoort innemen indien dubbele nationaliteit.

Yi-Long: Nope. Ik denk dat het stelselmatig afluisteren/bespioneren en inperken van steeds meer rechten van onze burgers eerder juist MEER mensen boos maakt, waardoor de kans op een verzet alleen maar zal toenemen. Als je hier de kans op terroristische aanslagen wilt verminderen , dan moet je wellicht ook eens stoppen met het steunen van foute regimes, foute oorlogen, etc etc, en wellicht ook niet een complete bevolkingsgroep bij voorbaat al wegzetten als 'minderwaardig' en 'gevaarlijk'.

Uit het ja-kamp is de onderbouwing:

FireFox1: Ja, omdat we hier nog nooit een serieuze aanslag hebben gehad. Dat betekend automatisch dat de overheid + maatschappij hun werk goed hebben gedaan.

EricOscuro: Ja... niet dat het nog veel beter kan... maar binnen de wettelijke bepalingen (nationaal en internationaal) is er weinig meer mogelijk dan NL gedaan heeft.

Rossdale: Volgens mij hebben we bijzonder weinig last van terrorisme in Nederland, dus of het is er niet of iemand doet goed zijn werk Ik geef ze het voordeel van de twijfel, want zeiken op de overheid zonder dat je alles weet is wel erg gemakkelijk

Depay: "Dit WK voelt soms als een droomwereld"

Tot dusver maakt Memphis Depay een droom-WK door. Na twee invalbeurten staat de teller op twee doelpunten. Ondanks dat indrukwekkende gemiddelde rekent Depay voorlopig niet op een basisplaats bij Oranje. De 20-jarige aanvaller heeft met Robin van Persie en Arjen Robben geduchte concurrenten, en schikt zich in een rol als supersub.

Zo lang Louis van Gaal blijft opteren voor een tactische variant met twee aanvallers, lijkt Depay zich te moeten richten op invalbeurten. Indien de bondscoach besluit te schakelen naar een systeem met drie voorhoedespelers lijkt Depay er beter voor te staan. Hij is Jeremain Lens in de pikorde gepasseerd.

"Met Arjen Robben en Robin van Persie voor me, twee fantastische voetballers, weet ik dat ik normaal gesproken op de bank begin", berust Depay zich in zijn lot, in gesprek met OnsOranje. "Maar de bondscoach weet ook dat hij op me kan rekenen, mocht het anders zijn. Zo voel ik dat zelf ook."

Ook als hij niet meer tot scoren komt dit toernooi kan Depay terugblikken op een succesvol WK. De talentvolle PSV'er leek lange tijd te moeten strijden met Jean-Paul Boëtius om een plek in de selectie, maar heeft zich inmiddels bewezen als volwaardig selectielid.

"Met die goede invalbeurten is het sowieso al een fantastisch toernooi voor me", laat hij weten. "Soms heb ik dan ook echt het gevoel dat ik in een droomwereld leef. Laten we hopen dat ik daarin nog een tijdje blijf, te beginnen met een mooi resultaat in het duel van zondag met Mexico."

Selectie Nigeria weigert te trainen

De selectie van Nigeria heeft donderdagavond geweigerd te trainen. De tegenstander van Frankrijk in de achtste finale van het WK wilde het trainingsveld niet op omdat zij hun bonus voor het behalen van de laatste zestien nog niet hebben ontvangen. 

De Nigeriaanse voetbalbond (NFF) zegt dat zij nog geen geld hebben ontvangen van de Nigeriaanse overheid en de spelers dus niet kan betalen. Vertegenwoordigers van de NFF zijn nu naar de Nigeriaanse hoofdstad Abuja afgereisd om in gesprek te gaan met de overheid en zodoende het geld mee te kunnen nemen.

Nigeria speelt maandag in Brasilia tegen Frankrijk in de achtste finales. De Nigeriaanse selectie zou op vrijdag vertrekken naar de Braziliaanse hoofdstad, maar het is nu onzeker of zij op het vliegtuig stappen.

Sponsor laat Suárez vallen

Het bijtincident heeft Luis Suárez zijn eerste sponsor gekost. 888poker heeft de samenwerking met de Uruguayaan beëindigd, laat het onlinepokerbedrijf weten. Suárez kreeg donderdag een schorsing voor negen interlands en de aanvaller mag zich vier maanden niet in een stadion vertonen.

Suárez, die dinsdag zijn tanden zette in Giorgio Chiellini, was pas sinds vorige maand verbonden aan het poker- en wedbedrijf. "Helaas, na zijn optreden tijdens de WK-wedstrijd van Uruguay tegen Italië, hebben we besloten de samenwerking met Suárez met onmiddellijke ingang te beëindigen", staat in een verklaring. Hoeveel Suárez opstreek met de deal is niet bekend.

Eerder keurde Adidas de actie van Suárez af. Het Duitse sportmerk plant tijdens het WK geen reclameactiviteiten meer met de spits. "We zien dit gedrag niet door de vingers en zullen hem herinneren aan de hoge verwachtingen die we hebben van onze spelers", aldus Adidas.

Nieuwe games voor Xbox Live Gold-leden

Het is weer bijna juli en dat betekent dat er weer nieuwe gratis games zijn voor Xbox Live Gold-leden. Dit keer is het de beurt aan Gotham City Impostors en Battleblock Theater om ons in de zomer te vermaken.

Tussen 1 – 15 juli kan op Xbox 360 de game Gotham City Impostors en tussen 16 – 31 juli kan op Xbox 360 de game Battleblock Theater gedownload worden door Xbox Live Gold-leden. Helaas kan je met een Nederlands account nog geen Xbox One-games downloaden. 

65 procent NL: Islamitische cultuur hoort niet bij Nederland

Geert Wilders laat wederom eens wat van zich horen via zijn favoriete medium Twitter. Hij twitterde een stukje peiling van Maurice de Hond. De stelling was dat de islamitische cultuur niet bij Nederland hoort. 65 procent was het daar mee eens.

Verrassend was niet zozeer dat 100 procent van de PVV'ers het daar mee eens is maar dat ook onder de anti-PVV partijen er fors positief gescoord wordt op deze stelling.

Op pvv.nl is de gehele peiling gepubliceerd. Daar trekt Wilders ook de conclusie dat het glashelder is dat Nederlanders een veiliger Nederland willen, zonder Syriegangers.

Noorse wielerheld Hushovd sluit loopbaan af

De Noorse wielerheld Thor Hushovd heeft besloten om na het WK in Ponferrada een punt achter zijn loopbaan te zetten. Dat heeft de 36-jarige Noor vrijdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De oud-wereldkampioen hoopt nog op tijd fit te zijn voor de wereldtitelstrijd.

Volgens Hans Falck, sportchef van de Noorse wielerbond, kan Hushovd de motivatie niet meer opbrengen om nog langer door te gaan. "Thor is geen 24 of 25 jaar oud meer, hij vindt het erg moeilijk om de motivatie te vinden om nog terug te komen op zijn oude niveau, waar hij hoort", aldus Falck. 

"Ik heb een paar dagen geleden met hem gesproken en ik had heel sterk de indruk dat hij niet helemaal lekker zat met zijn gezondheid en zijn motivatie", zo zegt oud-renner Mads Kaggestad, tegenwoordig commentator op de Noorse tv, tegenover VG"Ik had het gevoel dat hij niet langer wanhopig was om zijn carrière maar voort te blijven zetten."

Hushovd stond bekend als een allrounder, die een snelle sprint in de benen had en ook goed was op de kasseien. Hij boekte in zijn loopbaan 43 profzeges, waarvan elf etappes in grote rondes. De eerste daarvan was de achttiende etappe in de Tour de France van 2002. De laatste van die zeges dateert uit 2011, toen hij in de zestiende etappe zijn landgenoot Edvald Boasson Hagen versloeg.

In totaal won hij acht touretappes, naast drie dagzeges in de Vuelta a España. De groene trui in de Tour was in 2005 en 2009 een prooi voor de geblokte Noor, terwijl hij in 2006 het puntenklassement van de Vuelta op zijn naam schreef. De grootste overwinning kwam echter in 2010. Tijdens het WK in Geelong zat hij in het peloton dat Niki Terpstra kort voor de finish inhaalde, waarna hij in de sprint alles en iedereen klopte. 

Ook in klassiekers deed Hushovd het goed. De renner die bij BMC zijn carrière afsluit won in 2006 Gent-Wevelgem. Daarnaast werd hij twee keer derde in Milaan-San Remo en mocht hij op de kasseien van Parijs-Roubaix ook twee keer het podium betreden dankzij een tweede en derde plek.

De laatste zege van Thor dateert inmiddels uit 2013. Hij sloot een succesvol jaar af met zijn negende zege van 2013, een etappe in de Ronde van Peking. Dit jaar kan hij door de ziekte van pfeiffer niet starten in de Tour de France. Wel hoopt hij nog op tijd fit te zijn om in de zomer zijn rentree te maken, zodat hij zijn loopbaan af kan sluiten tijdens het WK.

Geer krijgt stijfje van volkslied

Gerard Joling heeft onthuld waar hij een kloppende roede van krijgt. Telkens als Geer het Wilhelmus hoort, staat zowel hij als zijn bruingepunte lans fier in de houding.

"Dan krijg ik een enorme erectie", aldus de relnicht volgens De Telegraaf. Hij is dan ook dol op ons volkslied. Telkens als hij het oudste volkslied ter wereld hoort tijdens een sportevenement, schiet zijn gemoed vol. "Daar word ik altijd een beetje sentimenteel van. Dan schieten de tranen wel bij mij in de ogen."

Dolblij was de 54-jarige entertainer dan ook toen onze landgenoten in Sotsji werden overladen met goud. "Dat vond ik heel heftig. Dan wordt het Wilhelmus heel vaak gespeeld en dat doet je toch wel wat."

Rolstoelbasketbalsters sinds 1994 weer in halve finale WK

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben zich in Toronto geplaatst voor de halve finales van het WK. Het is pas de derde keer dat het de Oranjevrouwen gelukt is om zich bij de laatste vier te kwalificeren. Bij de eerste twee WK's, in 1990 en 1994, werd ook de halve finale gehaald. De vierde plek was destijds het eindresultaat.

In Toronto moest in de kwartfinale afgerekend worden met China, wat tijdens de Paralympische Spelen in 2012 met succes werd gedaan. Nederland liep in het eerste kwart al snel uit naar 12-4, maar de Chinese dames kwamen terug tot 15-12. In het tweede kwart ging het weer beter, waardoor Nederland met een 36-24 voorsprong de rust in kon gaan.

China wist in het derde kwart twee punten terug te pakken, maar stond nog steeds tien punten achter. Nederland gaf de Aziatische vrouwen een aantal kansen in het laatste kwart, maar kon zelf ook genoeg scoren om de voorsprong intact te houden: 62-52. Inge Huitzing werd met 28 punten de matchwinner. 

Vrijdag speelt Nederland om middernacht Nederlandse tijd tegen Canada. Een overwinning zou een kleine stunt zijn, want de erelijst van de Canadese vrouwen is bijzonder indrukwekkend. In 1994, 1998, 2002 en 2006 pakten ze de wereldtitel. Alleen in 1990 en 2010 moesten ze genoegen nemen met minder, namelijk de derde plek. Nederland kan hoop putten uit de Spelen van Londen, waar in de groepsfase met 70-59 afgerekend werd met de Canadese dames.

Argentinië zonder Aguero tegen Zwitserland

Argentinië moet het in de achtste finale van het WK tegen Zwitserland zonder Sergio Aguero stellen. De aanvaller kampt met een spierblessure. Even werd gevreesd dat Aguero helemaal niet meer in actie zou komen, maar dat vindt teamarts Daniel Martinez te voorbarig. "We bekijken zijn blessure per dag."

Aguero liep de kwetsuur donderdag op in het groepsduel tegen Nigeria (3-2). Hij werd na 38 minuten vervangen door Ezequiel Lavezzi. Argentinië en Zwitserland trappen dinsdag om 18.00 uur Nederlandse tijd af in São Paulo. In een mogelijke kwartfinale treft de ploeg van bondscoach Alejandro Sabella de Verenigde Staten of België.

Maradona neemt het op voor bijtende Suárez

Diego Maradona vindt dat Luis Suárez veel te hard is gestraft voor het bijten van zijn Italiaanse tegenstander Giorgio Chiellini. Volgens de Argentijnse voetballegende zijn er op het WK wel zwaardere overtredingen gemaakt. "Er was contact, maar dit is voetbal", zei Maradona op de Venezolaanse televisie.

De FIFA schorste Suárez voor negen interlands en de Uruguayaan mag zich vier maanden niet in een stadion vertonen. Daardoor kan hij pas eind oktober weer in actie komen voor zijn club Liverpool. "Wie denken jullie wel dat jullie zijn? ", richtte Maradona zich tot de wereldvoetbalbond. "Waarom sturen jullie hem niet meteen naar Guantanamo Bay?"

Aan het eind van de uitzending trok Maradona een shirt aan met de boodschap: Luisito, wij zijn met je. Ook de regering van Uruguay sprak zijn steun uit aan de sterspeler van het Zuid-Amerikaanse land, terwijl de voetbalbond al aankondigde in beroep te gaan tegen de straf.

Op het vliegveld van Montevideo stond een groep fans de aanvaller donderdagavond op te wachten, maar hij is nog altijd in Brazilië. Wanneer hij terugkeert, is niet duidelijk. Zonder Suárez neemt Uruguay het in de achtste finales van het WK op tegen Colombia.

Onderzoek naar diefstal defensiedocumenten

Uit de auto van een defensiemedewerker zijn enige tijd terug gegevens gestolen over de aanschaf van hypermoderne soldatenvesten. Volgens De Telegraaf van vrijdag gaat het om documenten met uiterst gevoelige financiële gegevens van marktpartijen. Defensie wil er niets over kwijt, behalve dat er aangifte is gedaan en dat een onderzoek loopt.

De materieelafdeling van Defensie is al jaren bezig met de aanbesteding van het zogeheten Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Daarvoor zouden drie partijen in de race zijn: het Nederlandse Thales met het Israëlische Elbit, het Europese consortium Cassidian (inmiddels opgegaan in Airbus) en het Franse Saffran.

Flinke sprong in verkoop bedrijfswagens

De verkoop van bedrijfsauto's in de Europese Unie is in mei voor de negende maand op rij gestegen. Met een stijging van 10,8 procent nam de verkoop veel harder toe dan in april. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Europese autoverkooporganisatie ACEA.

In totaal werden in mei 151.484 nieuwe bedrijfswagens geregistreerd. In april steeg de verkoop van bestelauto's, vrachtwagens en bussen met 5,1 procent op jaarbasis. Op maandbasis bleek de verkoop ongeveer gelijk.

De verkoop van lichte vrachtwagens daalde op jaarbasis met 3,6 procent, die van zwaardere exemplaren met 0,2 procent. De daling werd echter ruim gecompenseerd doordat er 13,8 procent meer bestelbusjes de showrooms uitreden. Ook de verkoop van bussen steeg met 12,4 procent flink.

In Nederland steeg de verkoop van bedrijfswagens in mei met 5,3 procent. Van de grote markten daalde de verkoop alleen in Frankrijk. In Italië (14,6 procent) en Spanje (42,9 procent) was juist sprake van een flinke groei.

Orban: ik stem vandaag niet voor Juncker

De Hongaarse premier Viktor Orban is niet van plan vrijdag voor Jean-Claude Juncker te stemmen als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat zei Orban vrijdag, meldt persbureau Reuters. Orban erkende dat zijn stem waarschijnlijk niks aan de uitslag zal veranderen. De Hongaarse premier heeft eerder al gezegd niet blij te zijn met Junckers kandidatuur.

De meeste Europese regeringsleiders hebben zich de afgelopen tijd voor Junckers benoeming uitgesproken. Orban en de Britse premier David Cameron zijn de enige regeringsleiders die zich tegen Junckers aanstelling verzetten. Cameron vindt de Luxemburgse ex-premier te pro-Europees.

De verwachting is dat de EU-leiders in de loop van de dag over Junckers benoeming stemmen. De aanstelling van de Luxemburger lijkt een uitgemaakte zaak.

Doden na explosie in gaspijpleiding India

Een explosie in een gaspijpleiding in India heeft vrijdag aan zeker veertien mensen het leven gekost. Vijftien mensen raakten gewond. Na de explosie brak een grote brand uit die een aantal huizen in de as legde. Inwoners van omliggende dorpen zijn geëvacueerd, aldus de autoriteiten.

De explosie vond plaats in de deelstraat Andhra Pradesh. De brand is inmiddels geblust en reddingswerkers zijn ter plaatse. De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen. Vier van hen verkeren in kritieke toestand.

De toedracht van de explosie is nog onbekend.

Rusland: terreurstaat dreigt in Syrië en Irak

Het risico bestaat dat er in delen van Syrië en Irak een 'terroristenstaat' ontstaat. Daar heeft de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, donderdagavond voor gewaarschuwd. De extremistische beweging ISIS, die in delen van Syrië de lakens uitdeelt, is de afgelopen weken bezig aan een opmars in het noorden van Irak.

Tsjoerkin luidde de noodklok op een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. Hij zei dat een terreurstaat een 'serieus vooruitzicht' is en dat de Veiligheidsraad moet optreden, 'omdat de reactie tot dusver gebrekkig is geweest'. Een van de redenen dat Rusland de Syrische regering steunt is om te voorkomen dat dit schrikbeeld bewaarheid wordt, aldus Tsjoerkin. "We proberen er voor te zorgen dat ISIS niet Damascus in handen krijgt."

Een van de inkomstenbronnen van terroristen in Syrië is volgens Tsjoerkin de olie uit delen van het land die ze in handen hebben. Rusland komt binnenkort met een conceptresolutie om te voorkomen dat terroristen in Syrië en Irak de kas kunnen spekken met inkomsten uit olieverkoop.

'Leegstand Utrechtse kazerne kost miljoenen'

Lege werkplekken op de Kromhoutkazerne in Utrecht hebben het ministerie van Defensie de afgelopen twee jaar miljoenen euro's aan huur gekost. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van onderzoek. Een deel van de nieuwe kazerne wordt niet gebruikt omdat de Defensie Materieel Organisatie (DMO) geen intrek wil nemen in de Utrechtse kazerne.

De nieuwe kazerne is het grootste publiek-private huisvestingsproject van Nederland. Het ministerie zou jaarlijks zo'n twintig miljoen euro kwijt zijn aan het beheer, ongeacht het aantal personeelsleden dat daadwerkelijk in de kazerne werkzaam is. Volgens de krant staan honderden plekken leeg.

De kazerne kampt met onderbezetting door bezuinigingen bij defensie. Vanwege de leegstand is vorig jaar besloten dat de duizend man van de DMO van Den Haag naar Utrecht moeten verhuizen. De medewerkers houden dat echter tegen omdat ze de reistijd te lang vinden.

Op het kazerneterrein zijn 3300 werkplekken voor zowel militairen als burgerpersoneel. De kazerne werd in de zomer van 2012 opgeleverd.

Separatisten nemen legerbasis in Donetsk in

Pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben een legerbasis veroverd in de stad Donetsk.

Dat heeft het Oekraïense leger bekendgemaakt, meldt het Russische persbureau Itar-Tass. De separatisten behoren tot de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek van Donetsk. Aan de inname van de basis ging een uren durend vuurgevecht vooraf. Het is nog onduidelijk of er doden of gewonden zijn gevallen.

Verdachte Kunsthalroof uitgeleverd aan Roemenië

Een van de hoofdverdachten van de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal is donderdag door Groot-Brittannië uitgeleverd aan Roemenië. Dat melden Roemeense media vrijdag. Het gaat om de Roemeen Adrian Procop, die in december in Manchester werd aangehouden. Hij wordt in Roemenië berecht.

Procop wordt ervan verdacht met Radu Dogaru in oktober 2012 zeven schilderijen uit de expositieruimte van de Kunsthal te hebben gestolen. Dogaru werd vorig jaar al veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en acht maanden. Medeverdachte Eugen Darie kreeg dezelfde straf. Hij zou de schilderijen naar Roemenië hebben vervoerd. Justitie had achttien jaar cel tegen de twee geëist en heeft hoger beroep ingesteld.

Het proces tegen Procop en vier andere verdachten in de zaak loopt nog. De zeven schilderijen van onder anderen Picasso, Matisse en Gaugain hebben een gezamenlijke waarde van achttien miljoen euro. De werken werden nooit teruggevonden.

Ben Kingsley tekent voor panterstem in Jungle Book

Ben Kingsley is toegevoegd aan de cast van The Jungle Book. De 70-jarige Britse acteur, bekend van onder meer zijn met een Oscar bekroonde rol van Mahatma Gandhi, heeft een stemrol te pakken. Hij spreekt de stem van zwarte panter Bagheera in, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Kingsley sluit zich aan bij onder anderen Idris Elba. Het was al bekend dat de Mandela: Long Walk to Freedom-acteur tijger Shere Khan van zijn stem voorziet. The Jungle Book, onder regie van Iron Man-regisseur Jon Favreau, wordt een combinatie van live-action en computeranimatie. De film verschijnt in oktober volgend jaar in 3D.

De productie van The Jungle Book is handen van Disney, dat in 1967 al een animatiefilm gebaseerd op het beroemde boek van Rudyard Kipling uitbracht. In 1994 maakte de filmmaatschappij ook een live-actionfilm. Concurrent Warner Bros werkt momenteel overigens ook aan een verfilming van het boek.


Ben Kingsley tekent voor panterstem in Jungle Book (Foto: Novum)

Zwarte Piet-onderzoekster Shepherd naar Nederland

VN-onderzoekster Verene Shepherd, die vorig jaar kritiek had op het sinterklaasfeest, komt volgende week naar Nederland. Op het programma staat onder meer een gesprek over discriminatie met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en emancipatieminister Jet Bussemaker (PvdA). Dat bevestigt een woordvoerder van Asscher vrijdag.

Shepherd, die aan het hoofd staat van een werkgroep die onderzoek deed naar Zwarte Piet, zei vorig jaar dat het sinterklaasfeest neerkomt op een 'terugkeer van de slavernij'. Om deze reden kan het feest beter worden afgeschaft, stelde de Jamaicaanse. De uitspraken van Shepherd leidden tot een nationaal debat over het kinderfeest.

De werkgroep van de Verenigde Naties waar Shepherd deel van uitmaakt is donderdag aangekomen op Curaçao. Maandag komt het gezelschap aan in Nederland. Ze brengen ook een bezoek aan Amsterdam, Rotterdam en Middelburg.

Academy vraagt Fassbender, Nyong'o lid te worden

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, vaak kortweg de Academy genoemd, heeft 271 uitnodigingen de deur uit gedaan. Onder anderen Michael Fassbender en Lupita Nyong'o, die te zien waren in de met drie Oscars bekroonde film 12 Years a Slave, zijn gevraagd lid te worden van de organisatie. Ook de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany-Abu Assad is onder de genodigden.

Verder zijn Sally Hawkins, Josh Hutcherson, Mads Mikkelsen en June Squibb onder de acteurs die een uitnodiging ontvingen. Ook zijn onder meer regisseurs, producenten, ontwerpers en muzikanten uitgenodigd, onder wie Pharrell Williams en Eddie Vedder.

"Onder de genodigden van dit jaar zijn de meest getalenteerde, creatieve en gepassioneerde filmmakers die momenteel rondlopen", reageert Cheryl Boone Isaacs van de Academy in een verklaring. "Hun bijdragen aan de filmindustrie hebben publiek over de hele wereld vermaakt en we zijn trots deze mensen te mogen verwelkomen."

Medewerkers schoonmaakbedrijf Philip Morris staken

Werknemers van schoonmaakbedrijf Facilicom in Bergen op Zoom, die door de sluiting van de Philip Morris-fabriek hun baan kwijtraken, gaan vanaf vrijdag actievoeren. Onderhandelingen over een sociaal plan hebben niets opgeleverd. Dat hebben CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten bekendgemaakt.

De acties beginnen om 11.00 uur met een werkonderbreking. Een delegatie van de werknemers zal voor de deuren van Philip Morris 'een moreel appèl' doen op de directie en de raad van commissarissen. "De werknemers nemen het hen zeer kwalijk dat Philip Morris alleen een sociaal plan wilde afspreken voor de eigen vaste werknemers", schrijven de bonden. Later op de dag wordt overleg gevoerd over het vervolg van de acties.

De 180 cateringmedewerkers, schoonmakers en onderhoudsmensen van Facilicom staan 'met lege handen'. De bonden vinden dat Philip Morris niet zwijgend aan de kant kan blijven staan. De werknemers eisen een ruimere ontslagvergoeding en zo veel mogelijk begeleiding naar ander werk. Hierbij moet volgens de bonden worden samengewerkt door Philip Morris en Facilicom.

Philip Morris sloot begin deze maand een sociaal plan voor de eigen 1230 medewerkers die moeten zoeken naar een nieuwe baan. Voor dat tot stand kwam, hebben de werknemers drie keer gestaakt. Dat resulteerde in een hogere ontslagvergoeding en een groter budget voor scholings- en werk- naar werkregelingen. De Britse sigarettenfabrikant meldde donderdag dat het sociaal plan 356 miljoen dollar kost. Hierdoor valt de winst van het bedrijf lager uit, zo waarschuwde Philip Morris.

Dead Island Epidemic: Gameplay + Streams

’s Werelds eerste ZOMBA (Zombie Online Multiplayer Battle Arena)-spel heeft een gameplayvideo uitgegeven.  Dead Island: Epidemic  is Free-to-Play en is nu met korting in de Steam Summer Sale (alhoewel het slim is te wachten op een hogere korting). Een releasedatum is nog niet bekend.

Dead Island: Epidemic biedt verscheidene multiplayermogelijkheden, aanpasbare maffe wapens, weirdo personages en heeft net een nieuwe patch gehad. Deze nieuwe insteek op het MOBA-genre zal zeker veel navolging krijgen.
Dead Island: Epidemic is alleen voor pc beschikbaar.

'Nieuwe Predator wordt geen reboot'

Waar je woensdag nog kon lezen dat Shane Black een reboot van de Schwarzenegger-klassieker Predator zou maken, lijkt dit misschien niet het geval te zijn. Tegen Collider zegt Black namelijk dat de nog te maken film als een sequel moet worden gezien.

Volgens Black zijn hij en Fred Dekker, die het script voor zijn rekening neemt, van mening dat een sequel meer mogelijkheden biedt. "Waarom zou je opnieuw beginnen terwijl er nog zoveel niet behandelde mythologie is?" , aldus Black. 

YouTube toont games in 60 fps

YouTube gaat ergens in de komende maanden 48 tot 60 frames per seconde ondersteunen voor geüploade videos. Als voorproefje is er al een drietal videos beschikbaar die op deze framerate draaien. Het betreft onder andere trailers van Battlefield: Hardline en Titanfall.

Naast de verbetering in de weergave zijn er nog een aantal andere nieuwe features bekendgemaakt waaronder 'fan funding', de mogelijkheid om donaties te doen aan uploaders en een nieuwe YouTube Creator Studio app, waarmee je op je smartphone alle analytische info van je uploads kan inzien. Klik hier voor de volledige lijst aan features.

Op het YouTube Creator Channel staat al een aantal videos in 1080p@60fps. Twee daarvan betreffen gamevideos, bekijk ze hieronder. Let op dat je bij kwaliteit wel 1080p selecteert.

Scorende Vertonghen: "Een ongelooflijk moment"

Jan Vertonghen maakte donderdagavond het verschil voor België. Dankzij een doelpunt van de voormalige Ajacied wonnen de Rode Duivels met 1-0 van Zuid-Korea. Die treffer kwam bijzonder gelegen voor Vertonghen, die eerder dit WK zijn basisplek was kwijtgeraakt aan Thomas Vermaelen.

Omdat de verdediger van Arsenal kampt met blessureleed kreeg Vertonghen donderdag alsnog een kans. Die heeft hij met beide handen aangegrepen. "Dit is een ongelofelijk moment, nu moet ik even tot zinnen komen", tekende Het Nieuwsblad na afloop op uit zijn mond.

Na een schot van Divock Origi belandde de bal voor de voeten van de mee opgekomen Vertonghen, die niet aarzelde en het leer voorbij de Koreaanse doelman schoof. "Er schoot van alles door mijn hoofd: stiften, trappen, maar ik moest heel zakelijk zijn. Ik probeerde in dat gaatje te schieten en dat is gelukt", blikt hij terug op dat moment.

Voor het eerst in de geschiedenis van het land pakt België op een WK de volle winst uit de drie groepsduels. Die prestatie is extra bijzonder, daar de ploeg donderdag ruim een helft in ondertal verkeerde. Steven Defour kreeg vóór rust een rode kaart voorgehouden.

"Deze negen uit negen geeft in ieder geval veel vertrouwen met het oog op onze achtste finale tegen de Verenigde Staten", aldus Vertonghen. "We winnen vandaag met tien tegen elf en kunnen zeker van een goede dag spreken."

Voor zijn gevoel heeft Vertonghen met zijn doelpunt de critici de mond gesnoerd. "Ik heb het hele jaar gesukkeld met enkelblessures. Mensen vond het blijkbaar leuk me in twijfel te trekken. Dit blijft toch iets bijzonders. En ik scoor als aanvoerder, dat is ook heel bijzonder om mijn land op het WK op die manier te vertegenwoordigen. Mijn doelpunt is een moment dat ik koester."

Boze Capello: "Alle scheidsrechters waren tegen ons"

Rusland werd donderdag in de groepsfase uitgeschakeld op het WK voetbal en daar was bondscoach Fabio Capello niet blij mee. De Italiaan liet blijken een zeer slecht verliezer te zijn, door na afloop vooral te klagen over de Turkse arbitrage. 

"Het liefst praat ik niet over de scheidsrechters, maar ook in deze wedstrijd hebben we een penalty niet gekregen die we wel hadden moeten krijgen. Ik ben daar heel teleurgesteld in", aldus de zeer duurbetaalde coach, die ruim acht miljoen euro per jaar ontvangt. "Ik begrijp niet waarom dit gebeurt, waarom lijkt het alsof alle scheidsrechters op dit WK tegen ons zijn?"

Geluk was er natuurlijk wel bij Algerije, dat zich voor het eerst in de geschiedenis op mag maken voor de volgende fase van het WK. "Ik ben ontzettend gelukkig. We hebben de moed nooit opgegeven en zijn er altijd voor blijven vechten", aldus middenvelder Nabil Bentaleb. "Tegen Duitsland wordt het moeilijk, zij hebben een erg sterke ploeg, maar we gaan daar ook gewoon voor de zege", sluit de Algerijn af.

WK vandaag - vrijdag 27 juni

Na twee weken zit de groepsfase van het WK voetbal erop. Het was een spectaculaire voorronde met de vele doelpunten, de uitschakeling van Engeland en Italië en het bijtincident van Luis Suárez. Uiteraard horen daarbij ook de drie zeges van Oranje, met daarbij de spectaculaire 5-1 overwinning op uittredend wereldkampioen Spanje, die later ook werden uitgeschakeld.

Veel doelpunten in de groepsfase

In de groepsfase zijn er ontzettend veel doelpunten gemaakt. In de eerste 48 duels zijn er in totaal 136 doelpunten gevallen. Hiermee lijkt een doelpuntenrecord in de maak voor dit WK. In 1998, toen er voor het eerst 32 landen meededen, werden er 171 doelpunten gemaakt. Met nog 16 wedstrijden te gaan en een achterstand van 38 doelpunten is het mogelijk dat dit record nog wordt verbeterd. Het hoogste doelpunten moyenne per duel zal echter niet worden gehaald. In 1954 werden er op het WK in Hongarije gemiddeld 5,38 doelpunten gemaakt. Op dit moment staat de score tijdens dit WK op 2,83 doelpunten per duel.

Op het vorige WK waren er vier spelers met vijf doelpunten die de topscorerstitel moesten delen. Dit keer lijkt het aantal doelpunten in ieder geval te worden overtroffen. Na drie duels staan Lionel Messi, Neymar en Thomas Müller op vier doelpunten. Er zijn zes spelers met drie doelpunten, waaronder Robin van Persie en Arjen Robben. 

Achtste finales

Vandaag staan er geen wedstrijden op het programma. Wel wordt er uiteraard door de diverse ploegen getraind voor de achtste finales die vanaf morgen op het programma staan. De achtste finales zijn als volgt.

Tijd Thuis Uit Plaats
Zaterdag 18.00 uur Brazilië Chili Belo Horizonte
Zaterdag 22.00 uur Colombia Uruguay Rio de Janeiro
Zondag 18.00 uur Nederland Mexico Fortaleza
Zondag 22.00 uur Costa Rica Griekenland Recife
Maandag 18.00 uur Frankrijk Nigeria Brasilia
Maandag 22.00 uur Duitsland Algerije Porto Alegre
Dinsdag 18.00 uur Argentinië Zwitserland São Paulo
Dinsdag 22.00 uur België Verenigde Staten Salvador

Oranje is in het, op papier, gunstige deel van het schema terecht gekomen. Bij winst tegen Mexico volgt de winnaar van Costa Rica tegen Griekenland. In een eventuele halve finale volgt dan mogelijk Argentinië of België. Het andere deel van het schema lijkt sterker, want van Duitsland, Frankrijk, Brazilië, Uruguay en Colombia zal er maar één de finale kunnen halen.

WK pool

Na de laatste wedstrijd van gisteren is het mogelijk om de volgende wedstrijden in te vullen in de FOK! WK pool. De achtste finales kunnen worden ingevuld. Let op! De uitslagen die ingevuld worden zijn de uitslagen na 90 (!) minuten, evenals het aantal kaarten De winnaar is de winnaar na verlenging of strafschoppen. De voorspellingen kunnen worden ingevuld tot zaterdag 28 juni tot 17.59 uur.  Dit kan worden gedaan via het  speelpagina in de FOK! WK pool.

[pic] Nippleslip voor Kim Kardashian

Kim Kardashian heeft meer van zichzelf laten zien dan gewild. De diva heeft namelijk 'per ongeluk' haar rechtertepel gedeeld op Instagram.

Kim, nooit vies van een beetje publiciteit, is halfnaakt voor de spiegel gaan staan om vervolgens een selfie te nemen. Haar lange nepblonde haren hebben echter niet kunnen voorkomen dat wij zo een geheel ontblote tepel te zien krijgen.

Zo, hebben we dat ook weer gehad. Goedemorgen en een fijne dag allemaal!

Katy Perry digitaal grootste artiest aller tijden

Katy Perry heeft een record te pakken. Geen andere artiest wist op basis van downloads en streams zo vaak de gouden en platina status te bereiken als de 29-jarige zangeres. De teller staat op 72 miljoen keer. Ze is de eerste artiest die grens van zeventig miljoen passeert.

De Recording Industry Association of America (RIAA), de organisatie die de Amerikaanse muziekindustrie vertegenwoordigt, heeft Perry voor het behalen van het record gëeerd met een prijs. Ze scoorde hits als California Gurls, Teenage Dream en Dark Horse.

Driekwart wil meer geld naar zorg

Het aantal Nederlanders dat vindt dat de regering niet minder maar meer geld moet uitgeven aan de gezondheidszorg is gestegen. Eind vorig jaar had twee derde die mening nog, nu is dat al 77 procent, blijkt uit een doorlopend onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De gezondheidszorg wordt volgens het SCP ook vaker genoemd als belangrijkste maatschappelijk probleem. "Zeker de bezorgdheid over de ouderenzorg is de afgelopen kwartalen sterk gestegen." De ongerustheid gaat vooral over de zorgkosten en de bezuinigingen in de gezondheids- en ouderenzorg. Vrouwen, ouderen en lageropgeleiden noemen de ouderenzorg het vaakst als wordt gevraagd naar een maatschappelijk probleem.

De overheid probeert al jaren de stijgende zorgkosten te beteugelen. Het Centraal Planbureau schatte in 2011 al dat in 2040 zeker negentien procent en mogelijk zelfs 31 procent van het bruto binnenlands product aan zorg wordt besteed. Het kabinet kwam eerder met oppositiepartijen overeen de komende jaren een miljard euro op de zorg te bezuinigen.

Werkgeversorganisatie Actiz schatte deze maand nog dat het aantal ontslagen door de hervorming van de langdurige zorg uitkomt op 55 duizend. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) liet daarop weten dat Actiz van verouderde cijfers uitgaat. Hij verwacht zelf zestienduizend ontslagen.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders met een hoger inkomen en de hogeropgeleiden verwacht dat de economische situatie het komende jaar verbetert. Bij mensen met een lager inkomen en lageropgeleiden gelooft nog geen kwart hierin. Sommigen zeggen weinig van economisch herstel te merken. Vooral de werkloosheid is volgens het SCP een punt van zorg.

Het vertrouwen in de regering is over een dieptepunt heen, maar 56 procent geeft aan nog onvoldoende vertrouwen in de regering te hebben. De meest voorkomende klacht is dat het kabinet niet luistert of te weinig daadkrachtig is.

OVSE-waarnemers Donetsk vrijgelaten

Vier medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa die in mei werden ontvoerd zijn vrijgelaten. Dat heeft de OVSE vrijdag bekendgemaakt.

De vier zaten 32 dagen vast. De waarnemers waren gestationeerd in de oostelijke stad Donetsk en werden ontvoerd door pro-Russische separatisten. Volgens de OVSE maken de vier het goed. Vier andere OVSE-waarnemers, die in Loehansk actief waren, worden nog altijd vastgehouden.

Meisje met de Parel glanst weer in Den Haag

Het publiek kan vrijdag de publiekstrekkers van het Mauritshuis weer bezichtigen in Den Haag. Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer, Het Puttertje van Carel Fabritius en De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt gelden als de publiekslievelingen van Het Mauritshuis, dat na een twee jaar durende verbouwing vrijdag officieel wordt geopend.

Het Meisje met de Parel heeft tijdens de dertig miljoen euro kostende verbouwing de wereld rondgereisd en was onder meer te zien in Japan, de Verenigde Staten en Italië. Ruim 2,2 miljoen mensen zagen het vermaarde doek van Vermeer tijdens de wereldtournee. Het Mauritshuis heeft de kosten voor de verbouwing zelf bij elkaar gesprokkeld. Zo kreeg het museum onder meer geld van Shell, de Bankgiroloterij en particulieren, maar ook subsidies van de overheid en de Europese Unie.

Het Mauritshuis is het voormalige woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen. Het gebouw werd in 1644 voltooid en wordt beschouwd als een voorbeeld van de zeventiende-eeuwse architectuur in Nederland. Het pand werd gebouwd als woonhuis, maar in 1822 als museum ingericht. Met de verbouwing wil het museum zich positioneren als vooraanstaand museum voor zeventiende-eeuwse schilderkunst.

Het museum is ondergronds uitgebreid naar het gebouw aan de overkant van de straat, De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte. Hierdoor is de oppervlakte verdubbeld. Ook dat pand is gerenoveerd. De samentrekking van de twee panden was een grootscheepse onderneming. Zo moesten talloze kabels en leidingen worden omgelegd nog voordat de twee panden ondergronds werden verbonden.

Een van de opvallendste onderdelen van de verbouwing is de verplaatsing van de hoofdingang. Voorheen werd de voormalige dienstingang gebruikt, nu is de ontvangstfoyer ondergronds. Bezoekers moeten met de trap of glazen lift naar beneden, waar de foyer de twee gebouwen ondergronds verbindt. In de ontvangsthal zijn de kassa, garderobe, informatiebalie en museumwinkel te vinden. De vernieuwde brasserie is toegankelijk via de hoofdingang, maar heeft ook een eigen ingang aan het Plein.

Alle zalen van het museum hebben nieuwe wandbespanning van zijde gekregen. Lichtontwerper Hans Wolff heeft in alle zalen ledverlichting aangebracht, waarvoor hij een heel nieuw lichtplan heeft gemaakt.

Het Mauritshuis wordt vrijdag officieel geopend door koning Willem-Alexander. Een actrice speelt het meisje met de parel dat in een transportkist naar het museum wordt gebracht. Zes ruiters van de Cavalerie Ere-escorte en het Residentie Orkest begeleiden haar. Het museum is op de openingsavond gratis te bezoeken.

Cillessen niet bezorgd om strafschopstatistiek

Jasper Cillessen kreeg dit WK twee kansen om te breken met een negatieve reeks, maar liet beide mogelijkheden onbenut. Toch maakt de Oranje-doelman zich geen zorgen. Nog nooit slaagde de Groesbeekse doelman erin om een strafschop te keren tijdens de reguliere speeltijd van een wedstrijd in het betaald voetbal.

Ook tegen Spanje en Australië moest hij zich gewonnen geven na een strafschop. Nu het Nederlands Elftal de knock-outase heeft bereikt wordt de kans steeds groter dat Cillessen opnieuw aan de bak moet met een tegenstander op elf meter afstand tegenover zich. Bij een gelijke stand na verlenging volgt een strafschoppenserie.

Ondanks zijn slechte statistieken maakt Cillessen zich geen zorgen. "Als het op strafschoppen aankomt, dan gaan we gewoon alles doen om die serie te winnen", zegt de Ajacied strijdvaardig in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Het grappige is dat ik als keeper in het betaalde voetbal nog nooit een strafschop heb gepakt (tijdens de reguliere speeltijd, red.). Maar aan de andere kant heb ik als keeper nog nooit een strafschoppenserie verloren. Daarin pak ik ze dus wel."

Zondag wacht met Mexico de eerste horde naar de finale. "We gaan er alles aan doen om te winnen. Het liefst met fantastisch voetbal. Maar als dat niet lukt, dan anders. Al kop ik straks die ballen uit het doel, het maakt mij niet uit", besluit Cillessen.

Wilmots: "Hebben iets moois neergezet"

België boekte donderdag in Sao Paulo de derde zege in groep H. Zuid-Korea werd met 1-0 aan de kant gezet. Jan Vertonghen maakte in de tweede helft het winnende doelpunt. Hierdoor spelen de Belgen in de achtste finale tegen de Verenigde Staten/

"Ik zei al voor de wedstrijd tegen de jongens dat we iets moois neer konden zetten. Dat hebben we gedaan", zei bondscoach Marc Wilmots tegen Sporza. België gaat als groepswinnaar naar de laatste zestien. "De overwinning is mooi, maar ik vind ook vooral dat iedereen een goede mentaliteit heeft getoond."

Bij de Rode Duivels kreeg Steven Defour vlak voor rust direct rood. "We speelden lang met tien tegen elf. De Koreanen moesten komen, waardoor wij ruimte kregen. Daarvan hebben we perfect geprofiteerd", aldus Wilmots, die Vertonghen tot gelegenheidsaanvoerder benoemde.

De ex-Ajacied scoorde het enige doelpunt. "Heel bijzonder. Ik had het er al met Dries (Mertens, red.) over. Hij was even van de wereld na zijn doelpunt tegen Algerije. Ik had een beetje hetzelfde gevoel. Dit is een moment dat ik koester", vertelde Vertonghen, die profiteerde uit een rebound van een schot van invaller Divock Origi.

"Het was een lastige wedstrijd. We moesten met de opstelling rekening houden met blessures en gele kaarten. Het was een beetje zoeken. Maar met tien man hebben we het goed gedaan. We hebben Zuid-Korea op tijd pijn gedaan", besluit de verdediger van Tottenham Hotspur.

Snoeiafval taxus ingezameld voor chemotherapie

Tientallen gemeenten zamelen vanaf vrijdag snoeiafval in om er een medicijn tegen kanker van te maken. Het gaat om afval van de taxus. Vijftig procent van de bij chemotherapie gebruikte medicatie is gemaakt van een stofje uit de takjes van die plant.

Zeventig steden en dorpen doen naar Belgisch voorbeeld mee aan de actie, schrijft het AD vrijdag. Inwoners kunnen hun snoeiafval daar in grote bakken gooien. De takken worden vervolgens in België gedroogd en daarna naar farmaceutische bedrijven in China verscheept.

Er zijn wel heel wat naalden nodig om een klein beetje werkzame stof te krijgen. Voor één sessie chemotherapie is namelijk een kubieke meter aan takjes nodig. Daarvoor moet zo'n dertig meter heg worden gesnoeid. Bovendien bevatten alleen jonge takken het benodigde stofje baccatine 3.

Vorig jaar werd in vierhonderd Belgische gemeenten 7400 kubieke meter taxussnoeisel ingezameld.

Ziekenhuizen mogen winst uitkeren

Ziekenhuizen mogen winst gaan maken en die uitkeren aan investeerders. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) daarvoor, schrijft de Volkskrant vrijdag. Onder meer de SP, GroenLinks en ChristenUnie zijn tegen omdat ze vinden dat geld voor de zorg ook echt aan zorg moet worden besteed.

Minister Schippers denkt dat ziekenhuizen voor bijvoorbeeld pensioenfondsen een aantrekkelijke investering kunnen zijn. Volgens haar wordt de kwaliteit van de zorg beter als het investeringsklimaat gunstiger is.

De bewindsvrouw wil wel duidelijke voorwaarden stellen aan het uitkeren van winst in de ziekenhuiszorg. Buitenlandse investeringsmaatschappijen worden bijvoorbeeld buitengesloten. Het plan moet nog wel door de Eerste Kamer.

Het onderwerp is omstreden en zorgt al jaren voor ideologische conflicten. VVD en D66 zijn van oudsher voorstander. De partijen vinden dat banken te terughoudend zijn met leningen aan ziekenhuizen en zoeken naar manieren om private partijen te laten investeren in ziekenhuizen.

De SP daarentegen is principieel tegen. "De zorg is geen markt", vindt Kamerlid Renske Leijten. Zij verwacht dat de kwaliteit van de zorg zal afnemen. De PvdA, PVV en het CDA hebben de afgelopen jaren geschipperd met hun standpunt. De PVV en het CDA zijn nu tegen. Of de CDA-fractie in de Eerste Kamer meegaat in dat verzet is volgens de krant nog maar de vraag. Een enkele CDA-senator zou al hebben laten weten voor het plan te zijn.

Twee verdachten overval Brink's horen straf

Twee verdachten van de gewelddadige overval in 2011 op een filiaal van waardetransporteur Brink's horen vrijdag welke straf ze krijgen. Als het aan justitie ligt verdwijnt het duo van 30 en 35 jaar wegens medeplichtigheid vier jaar achter de tralies.

Een van hen zou het hek van een nabijgelegen politiebureau met een slot hebben vastgemaakt. Ook de ander speelde een bijrol, bleek tijdens de rechtszaak. Bij de overval op het gelddepot in Amsterdam Zuidoost werden explosieven gebruikt en maakten de overvallers bijna twaalf miljoen euro buit. Het gebruikte geweld was zo hevig dat het volgens de politie puur geluk was dat er geen doden of gewonden zijn gevallen.

Na een wilde achtervolging over de A2 crashte een van de vluchtauto's. Bij de brand die toen ontstond, ging veel geld in vlammen op. Zo'n 5,5 miljoen euro is echter nog altijd zoek. De overvallers namen daarna de inzittenden van een andere auto onder schot en vluchtten met die wagen verder. De politie brak de achtervolging af toen de overvallers stopten en met automatische wapens op de achtervolgende agenten schoten.

Een van de hoofdverdachten zit momenteel in een Marokkaanse cel. Ali A. wordt ook gezocht voor de diamantroof op het vliegveld van Brussel in 2013. De waarde van deze buit bedroeg zo'n 37 miljoen euro. Hij stond sinds september 2012 op de nationale opsporingslijst omdat hij bij de roof betrokken zou zijn geweest. Marokko levert geen onderdanen uit, maar heeft in het verleden wel de vervolging van verdachten op verzoek van Nederland overgenomen.

Shia LaBeouf gearresteerd

De Amerikaanse acteur Shia LaBeouf is afgelopen avond in New York in de boeien geslagen. LaBeouf was te gast bij een voorstelling van de musical Cabaret in Studio 54, maar wist zich daar niet te gedragen. Volgens andere gasten van de legendarische nachtclub gedroeg de 28-jarige acteur zich nogal luidruchtig en was daarnaast ook nog eens binnen aan het roken, wat in Amerika een zwaar misdrijf overtreding is.

LaBeouf, bekend van onder meer de Transformers-films, werd tijdens de pauze van de show door de politie aangehouden en is meegenomen voor verder verhoor. Of LaBeouf wordt aangeklaagd voor een misdrijf is op dit moment nog onbekend. De afgelopen tijd kwam hij vaker in het nieuws met zijn fratsen. Zo liep de acteur in Los Angeles en Berlijn met een papieren zak over zijn hoofd, met daarop de tekst "I'm Not Famous Anymore".

Verschijningsdatum Pacific Rim 2 bekend

Universal heeft de verschijningsdatum van Pacific Rim 2 vandaag bekendgemaakt. Het vervolg op de succesvolle monsterfilm van Guillermo del Toro zal vanaf 7 april 2017 in de Amerikaanse bioscopen gaan draaien. Del Toro zal ook bij deze productie op de regiestoel plaatsnemen.

In 2013 verscheen de film Pacific Rim, met in de hoofdrollen Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi en Charlie Day, in de bioscopen. De film speelde zich af in een futuristische wereld waar gigantische zeemonsters het voortbestaan van de planeet bedreigden. De enige manier om deze gigantische wezens te lijf te kunnen gaan was met megagrote robots, die door menselijke piloten bestuurd worden. De door Warner Bros. uitgebrachte sciencefiction-film van Del Toro bracht wereldwijd zo'n dikke 300 miljoen euro op.

Het scenario van Pacific Rim 2 zal worden geschreven door Zak Penn, die eerder naam maakte met zijn scripts voor onder meer X2, X-Men: The Last Stand, The Incredible Hulk en The Avengers. Naast Del Toro zullen ook Thomas Tull en Jon Jashni weer meewerken als producers van deze film, terwijl ook Mary Parent, Callum Greene en Jillian Share zullen terugkeren als uitvoerend producent van Pacific Rim 2.

[Groep H] Uitslag Zuid-Korea - België

België is geslaagd in zijn missie door groepswinnaar te worden na een 1-0 zege op Zuid-Korea. De winnende treffer werd gemaakt door Jan Vertonghen.

Beide ploegen werden niet echt gevaarlijk, al was de opvallendste man op het veld toch Dries Mertens. De buitenspeler was zoals altijd ijverig en schoot vanuit alle hoeken op goal. De grootste kans was ook voor de oud-PSV'er. Via een gelukje ontving Mertens de bal, maar vrij voor de keeper schoot hij huizenhoog over.

Op slag van rust kregen de Belgen een fikse tegenvaller te verwerken. Steven Defour verloor zijn hoofd en stapte door op de benen van Kim. De scheidsrechter kon niet anders dan de rode kaart trekken. De middenvelder van FC Porto vertrok schuldbewust naar de kleedkamer en Belgie moest in de tweede helft met tien man verder.

Een kwartier voor tijd kwam Belgie in ondertal toch op voorsprong. Invaller Origi schoot hard maar niet zuiver op goal. Ondanks dat kon doelman Kim de bal niet pakken en kwam het leer terug het veld in. De mee opgekomen linksback Jan Vertonghen kon eenvoudig de 1-0 maken.

Zuid-Korea verdiende een compliment voor de manier waarop ze na de achterstand bleven voetballen. De Aziaten gingen er nog even voor en zaaiden nog een aantal keer paniek in de Belgische defensie. Aan de andere kant was invaller Hazard nog een keer gevaarlijk, maar het bleef bij de goal van Vertonghen.

Die goal betekende dat het verhaal voor Zuid-Korea uit was. Algerije gaat samen met Belgie mee naar de knock-outfase van het toernooi. De ploeg van Wilmots zette een record neer door alledrie de groepsduels te winnen en gaat het in de achtste finale opnemen tegen de Verenigde Staten.

Zuid-Korea

0 - 1

België

     77' Vertonghen 
 
 Gele kaart: Hong Jeong-ho, (Zuid-Korea), Dembélé, (België)
 Rode kaart: , Defour (45) (België)
 
Stadion: Novo Estádio do Corinthians, São Paulo
Toeschouwers: 61.397
Arbiter: Williams (Aus)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kim Seung-gyu
Lee Yong
Hong Jeong-ho
Kim Young-gwon
Yun Suk-young
Lee Chung-yong
Han Kook-young (Lee Keun-ho/46)
Koo Ja-cheol
Ki Sung-yueng
Son Heung-min (Ji Dong-won/73)
Kim Shin-wook (Kim Bo-kyung/66)
  Courtois
v.d.Borre
Van Buyten
Lombaerts
Vertonghen
Fellaini
Defour
Dembélé
Januzaj (Chadli/60)
Mirallas
Mertens (Origi/59)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.