Medewerkers schoonmaakbedrijf Philip Morris staken

Harry

Werknemers van schoonmaakbedrijf Facilicom in Bergen op Zoom, die door de sluiting van de Philip Morris-fabriek hun baan kwijtraken, gaan vanaf vrijdag actievoeren. Onderhandelingen over een sociaal plan hebben niets opgeleverd. Dat hebben CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten bekendgemaakt.

De acties beginnen om 11.00 uur met een werkonderbreking. Een delegatie van de werknemers zal voor de deuren van Philip Morris 'een moreel appèl' doen op de directie en de raad van commissarissen. "De werknemers nemen het hen zeer kwalijk dat Philip Morris alleen een sociaal plan wilde afspreken voor de eigen vaste werknemers", schrijven de bonden. Later op de dag wordt overleg gevoerd over het vervolg van de acties.

De 180 cateringmedewerkers, schoonmakers en onderhoudsmensen van Facilicom staan 'met lege handen'. De bonden vinden dat Philip Morris niet zwijgend aan de kant kan blijven staan. De werknemers eisen een ruimere ontslagvergoeding en zo veel mogelijk begeleiding naar ander werk. Hierbij moet volgens de bonden worden samengewerkt door Philip Morris en Facilicom.

Philip Morris sloot begin deze maand een sociaal plan voor de eigen 1230 medewerkers die moeten zoeken naar een nieuwe baan. Voor dat tot stand kwam, hebben de werknemers drie keer gestaakt. Dat resulteerde in een hogere ontslagvergoeding en een groter budget voor scholings- en werk- naar werkregelingen. De Britse sigarettenfabrikant meldde donderdag dat het sociaal plan 356 miljoen dollar kost. Hierdoor valt de winst van het bedrijf lager uit, zo waarschuwde Philip Morris.