Acties van chauffeurs bij Jumbo

Vrachtwagenchauffeurs voeren vrijdag actie bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden. Hierdoor is de aflevering van producten vertraagd. Dat meldt bestuurder van FNV Bondgenoten Marco Bouma.

De acties begonnen om 10.00 uur en duren tot het middaguur. De actievoerders houden vrachtwagens tegen die voor Jumbo en C1000 producten vervoeren, om zo de chauffeurs te kunnen inlichten over de vastgelopen cao-onderhandelingen. "Hierdoor is de uitlevering nu geblokkeerd", laat Bouma weten die in Woerden is. "Een keer in de zoveel tijd laten we wel vrachtwagens door. We denken natuurlijk wel aan de verkeersveiligheid."

De vakbonden in de transport en logistiek voeren al maanden actie, vaak gericht op de opdrachtgevers van de transportbedrijven, zoals Jumbo en Albert Heijn. Laatstgenoemde liet na een actie begin deze maand weten best een hogere prijs te accepteren, als chauffeurs daardoor een hoger loon kunnen krijgen. "Jumbo kan dan natuurlijk niet achterblijven", vindt FNV-onderhandelaar Egon Groen.

De chauffeurs willen van hun werkgevers drie procent meer loon en een einde aan de verdringing door goedkopere arbeidskrachten uit met name Oost-Europa. De onderhandelingen hierover duren al maanden. De werkgevers vinden dat praten vanwege de harde eisen van de bonden geen zin heeft. In de sector werken ongeveer 140 duizend mensen.