Cameron vindt keuze Juncker fundamenteel verkeerd

Redactie

De Britse premier David Cameron vindt Jean-Claude Juncker de fundamenteel verkeerde keuze om de Europese Commissie te leiden. Dat zei hij in Brussel, waar de Europese regeringsleiders vrijdag beslissen wie commissievoorzitter José Manuel Barroso opvolgt. Cameron heeft zijn verzet tegen Juncker de afgelopen weken niet onder stoelen of banken gestoken.

"Er zijn tijden dat het belangrijk is om aan je principes vast te houden, ook als de tegenstand groot is, in plaats van mee te doen met iets waarvan je vindt dat het fundamenteel verkeerd is. En vandaag is zo'n dag", aldus een strijdvaardige Cameron.

Juncker is volgens Cameron niet de juiste persoon om de commissie te leiden. "Gedurende zijn hele werkzame leven stond Jean-Claude Juncker centraal in het project om de macht van Brussel te vergroten en die van de natiestaten terug te dringen."

Cameron vindt het verkeerd dat de gekozen regeringsleiders hun recht opgeven om de voorzitter van de Europese Commissie te benoemen. De partijen van het Europees Parlement schoven eigen kandidaatvoorzitters naar voren. Juncker was kandidaat voor de christendemocraten, die na de verkiezingen de grootste partij in het EP werden.

Hoewel de meeste regeringsleiders zich achter Juncker hebben geschaard, staat Cameron niet alleen. De Hongaarse premier Viktor Orban zal ook tegen stemmen en herhaalde dit nog eens bij aankomst in Brussel. Hij erkende wel dat zijn verzet hoogstwaarschijnlijk niets aan de uitslag van de stemming zal veranderen.