EU stelt Rusland ultimatum over Oekraïne

De EU-landen dreigen met nieuwe sancties tegen Rusland of pro-Russische separatisten als maandag niet aan een aantal voorwaarden is voldaan rondom de situatie in Oost-Oekraïne. Dat is de uitkomst van overleg dat de regeringsleiders van de Europese Unie vrijdag in Brussel voerden.

De separatisten moeten drie grensposten opgeven, alle gijzelaars vrijlaten en er moeten onderhandelingen komen over het vredesplan van president Petro Porosjenko. De EU wil ook dat de strijdende partijen ermee instemmen dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toezicht gaat houden op de naleving van het bestand en op de bewaking van de grenzen.

De EU bekijkt begin volgende week of aan de voorwaarden is voldaan. Zo niet, dan zal de EU 'noodzakelijke besluiten' nemen, staat in een schriftelijke verklaring. Voor nieuwe sancties zijn de afgelopen tijd al voorbereidingen getroffen. Daarbij gaat het om meer sancties tegen Russen en pro-Russische Oekraïners, verwachten Brusselse bronnen.

De regeringsleiders melden in hun verklaring verder dat zij indien nodig opnieuw bijeenkomen om 'verdere significante beperkende maatregelen' tegen Rusland te nemen. Daarbij zou het kunnen gaan om economische sancties tegen Rusland als geheel.

Tot nu toe zijn al Europese sancties ingesteld tegen ruim dertig Russen en pro-Russische Oekraïners. Zij mogen de EU niet meer in en hebben geen toegang meer tot hun banktegoeden in de EU. De EU en de VS hebben daarnaast gedreigd met sancties tegen hele sectoren van de Russische economie als Moskou niet ophoudt zich in de crisis in Oost-Oekraïne te mengen.