Motorclub Veterans zonder 'colours' op Veteranendag

Motorclub Veterans MC mag zaterdag niet in clubkleuren aan het defilé op Veteranendag in Den Haag verschijnen. Het verzoek daartoe is vrijdag door de bestuursrechter verworpen. Ook worden de motorrijders niet onder politie-escorte naar het Malieveld gereden.

De gemeente besloot eind mei dat agenten geen motorrijders mochten begeleiden die 'colours' droegen, de clubkleuren van een vereniging die op de lijst staat van 'outlaw motorgangs', waaronder de Hells Angels en Satudarah. Ook de Veterans MC, waarbij oud-militairen die in het buitenland hebben gediend zijn aangesloten, staan op die lijst.

"Omdat de overheid misstanden binnen deze clubs aanpakt, kan het niet zo zijn dat we ze vervolgens begeleiden", zo verklaarde de gemeente Den Haag eerder. De Veterans spanden daarop een zaak tegen de gemeente aan.

De rechtbank in Den Haag oordeelde vrijdag dat de vergunning voor de Veteranendag aan het Comité Nederlandse Veteranendag is gegeven en niet aan de motorclub, waardoor de Veterans het besluit niet kunnen veranderen. Bovendien is sprake van een 'te klein belang' om de maatregel te veranderen, aldus de rechter.