Rusland: terreurstaat dreigt in Syrië en Irak

Harry

Het risico bestaat dat er in delen van Syrië en Irak een 'terroristenstaat' ontstaat. Daar heeft de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, donderdagavond voor gewaarschuwd. De extremistische beweging ISIS, die in delen van Syrië de lakens uitdeelt, is de afgelopen weken bezig aan een opmars in het noorden van Irak.

Tsjoerkin luidde de noodklok op een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. Hij zei dat een terreurstaat een 'serieus vooruitzicht' is en dat de Veiligheidsraad moet optreden, 'omdat de reactie tot dusver gebrekkig is geweest'. Een van de redenen dat Rusland de Syrische regering steunt is om te voorkomen dat dit schrikbeeld bewaarheid wordt, aldus Tsjoerkin. "We proberen er voor te zorgen dat ISIS niet Damascus in handen krijgt."

Een van de inkomstenbronnen van terroristen in Syrië is volgens Tsjoerkin de olie uit delen van het land die ze in handen hebben. Rusland komt binnenkort met een conceptresolutie om te voorkomen dat terroristen in Syrië en Irak de kas kunnen spekken met inkomsten uit olieverkoop.