Asscher wil niet zwartepieten met VN-onderzoekster

Redactie

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) denkt dat tijdens het gesprek met VN-onderzoekster Verene Shepherd ook wordt gesproken over Zwarte Piet. "Dat zou heel goed kunnen", zei Asscher vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Asscher heeft zich nog niet voorbereid op de ontmoeting met Shepherd, die vorig jaar kritiek had op het sinterklaasfeest. Maar het zal in het teken staan van elkaar informeren, niet van elkaar overtuigen, zei hij. "Ik ben benieuwd naar haar bevindingen, ik zal haar vertellen wat wij in Nederland doen om integratie te bevorderen en om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan."

Maar de knecht van de goedheiligman zal ook aan bod komen. "Het gesprek over Zwarte Piet gaan we niet uit de weg."

Shepherd, die aan het hoofd staat van een VN-werkgroep die onderzoek deed naar Zwarte Piet, zei vorig jaar dat het sinterklaasfeest neerkomt op een 'terugkeer van de slavernij'. Om deze reden kan het feest beter worden afgeschaft, stelde de Jamaicaanse. De uitspraken van Shepherd leidden tot een nationaal debat over het kinderfeest.

Asscher wees erop dat het sinterklaasfeest niet statisch is. Vroeger werden kinderen door Zwarte Pieten meegenomen in de zak naar Spanje. "Dat hoor je nu ook niet meer. Het feest evalueert zich." Asscher denkt dat het mogelijk is dat in de toekomst niemand zich meer gekwetst zal voelen.

De werkgroep van de Verenigde Naties waar Shepherd deel van uitmaakt is donderdag aangekomen op Curaçao. Maandag komt het gezelschap aan in Nederland. Ze brengen ook een bezoek aan Amsterdam, Rotterdam en Middelburg. Het gesprek met Asscher staat vooralsnog voor donderdag gepland.