Acht jaar cel voor schietpartij station Zoetermeer

Een 37-jarige man uit Zoetermeer is vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel voor het neerschieten van drie mensen op een station in Zoetermeer. De rechtbank acht de man schuldig aan drievoudige poging tot doodslag en vuurwapenbezit. De opgelegde straf is overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie.

De schietpartij vond in september plaats op de trappen naar een perron waar de Randstadrail een halte heeft. Twee mannen werden in hun been en een in de buik geraakt.

Aan het incident gingen twee vechtpartijen in de buurt van het Stadhuisplein in Zoetermeer met een groep mannen vooraf, gaf het Openbaar Ministerie eerder aan. Na de eerste matpartij besefte de man dat hij zijn jas en telefoon kwijt was geraakt, waarop hij terugging.

De groep mannen stond er nog en er ontstond opnieuw een vechtpartij, waarbij de Zoetermeerder werd geschopt en geslagen terwijl hij op de grond lag. Een inwoner uit Zoetermeer kwam de man te hulp, waarna de gemoederen leken te bedaren. Bij het weglopen pakte de verdachte echter zijn vuurwapen en schoot hij diverse malen op de groep. De man die de verdachte hielp was een van de getroffenen.

De verdachte heeft verklaard dat hij had gehoord dat een van de mannen een wapen zou halen. Hierop besloot hij zelf te schieten op de trappen naar het perron van de Randstadrail. De rechtbank gelooft echter niets van noodweer, omdat de man toen hij schoot niet meer in gevaar zou zijn geweest. De man moet van de rechtbank ook zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen.