[Tour] Team Sky definitief zonder Wiggins

Bradley Wiggins ontbreekt definitief in de selectie van Team Sky voor de Tour de France. De Britse ploeg wordt aangevoerd door titelverdediger Chris Froome. Hij wordt bijgestaan door Richie Porte, Geraint Thomas, Mikel Nieve, Bernhard Eisel, Vasil Kiryjenka, David López, Danny Pate en Xabier Zandio.

Wiggins zei begin deze maand al niet te rekenen op een uitnodiging voor de Tour. Sinds zijn winst in 2012 leeft hij op gespannen voet met Froome, die toen meermaals liet blijken dat hij bergop de meerdere was van zijn kopman. De 34-jarige Brit ontbrak vorig jaar vanwege een blessure.

"Wiggins staat aan de basis van de vele successen die deze ploeg heeft geboekt", laat teambaas Dave Brailsford van Sky weten in een verklaring. "Hoewel hij niet is geselecteerd voor de Tour, is hij nog steeds een belangrijk lid van onze ploeg en een groot kampioen."

In aanloop naar la Grande Boucle kreeg Sky diverse tegenslagen te verwerken. Edvald Boasson Hagen en Sergio Henao raakten geblesseerd en bij meesterknecht Richie Porte lijkt de vorm nog te ontbreken. Toch maakt Froome, die zelf in het Critérium du Dauphiné werd verslagen door Alberto Contador, zich geen zorgen.

"We hebben een heel sterk team, vol ervaring en mogelijkheden. We zijn er klaar voor", stelt de in Kenia geboren Engelsman. "We kijken allemaal uit naar de start hier in het Verenigd Koninkrijk en dat ik als titelverdediger voor mijn eigen fans mag rijden is een ongelooflijke eer."