Vaticaan ontslaat aartsbisschop om kindermisbruik

Redactie

Het Vaticaan heeft aartsbisschop Jozef Wesolowski met onmiddellijke ingang uit zijn ambt gezet na schuldig te zijn bevonden aan kindermisbruik. Dat heeft het Vaticaan vrijdag bekendgemaakt. De geestelijke mag zich niet langer priester noemen. Het is de eerste keer dat een dergelijke straf wordt opgelegd aan zo'n hooggeplaatst figuur binnen de rooms-katholieke hiërarchie.

De Congregatie voor de Geloofsleer, de moderne opvolger van de Inquisitie, bevond Wesolowski schuldig aan het seksueel misbruiken van minderjarigen. De in Polen geboren geestelijke kreeg de zwaarst mogelijke straf opgelegd: het ontnemen van het priesterambt en degradatie tot leek. Volgens een diplomaat van het Vaticaan kan Wesolowski ook nog een gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Naast aartsbisschop was Wesolowski ook van 2008 tot 2013 ambassadeur van het Vaticaan voor de Dominicaanse Republiek. Hij werd teruggeroepen nadat geruchten van kindermisbruik de kop hadden opgestoken. Wesolowski is de hoogstgeplaatste katholieke geestelijke die aan een onderzoek naar seksueel misbruik is onderworpen. Hij heeft twee maanden om in hoger beroep te gaan.