Meisje met de Parel glanst weer in Den Haag

Het publiek kan vrijdag de publiekstrekkers van het Mauritshuis weer bezichtigen in Den Haag. Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer, Het Puttertje van Carel Fabritius en De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt gelden als de publiekslievelingen van Het Mauritshuis, dat na een twee jaar durende verbouwing vrijdag officieel wordt geopend.

Het Meisje met de Parel heeft tijdens de dertig miljoen euro kostende verbouwing de wereld rondgereisd en was onder meer te zien in Japan, de Verenigde Staten en Italië. Ruim 2,2 miljoen mensen zagen het vermaarde doek van Vermeer tijdens de wereldtournee. Het Mauritshuis heeft de kosten voor de verbouwing zelf bij elkaar gesprokkeld. Zo kreeg het museum onder meer geld van Shell, de Bankgiroloterij en particulieren, maar ook subsidies van de overheid en de Europese Unie.

Het Mauritshuis is het voormalige woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen. Het gebouw werd in 1644 voltooid en wordt beschouwd als een voorbeeld van de zeventiende-eeuwse architectuur in Nederland. Het pand werd gebouwd als woonhuis, maar in 1822 als museum ingericht. Met de verbouwing wil het museum zich positioneren als vooraanstaand museum voor zeventiende-eeuwse schilderkunst.

Het museum is ondergronds uitgebreid naar het gebouw aan de overkant van de straat, De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte. Hierdoor is de oppervlakte verdubbeld. Ook dat pand is gerenoveerd. De samentrekking van de twee panden was een grootscheepse onderneming. Zo moesten talloze kabels en leidingen worden omgelegd nog voordat de twee panden ondergronds werden verbonden.

Een van de opvallendste onderdelen van de verbouwing is de verplaatsing van de hoofdingang. Voorheen werd de voormalige dienstingang gebruikt, nu is de ontvangstfoyer ondergronds. Bezoekers moeten met de trap of glazen lift naar beneden, waar de foyer de twee gebouwen ondergronds verbindt. In de ontvangsthal zijn de kassa, garderobe, informatiebalie en museumwinkel te vinden. De vernieuwde brasserie is toegankelijk via de hoofdingang, maar heeft ook een eigen ingang aan het Plein.

Alle zalen van het museum hebben nieuwe wandbespanning van zijde gekregen. Lichtontwerper Hans Wolff heeft in alle zalen ledverlichting aangebracht, waarvoor hij een heel nieuw lichtplan heeft gemaakt.

Het Mauritshuis wordt vrijdag officieel geopend door koning Willem-Alexander. Een actrice speelt het meisje met de parel dat in een transportkist naar het museum wordt gebracht. Zes ruiters van de Cavalerie Ere-escorte en het Residentie Orkest begeleiden haar. Het museum is op de openingsavond gratis te bezoeken.