Twee verdachten overval Brink's horen straf

Harry

Twee verdachten van de gewelddadige overval in 2011 op een filiaal van waardetransporteur Brink's horen vrijdag welke straf ze krijgen. Als het aan justitie ligt verdwijnt het duo van 30 en 35 jaar wegens medeplichtigheid vier jaar achter de tralies.

Een van hen zou het hek van een nabijgelegen politiebureau met een slot hebben vastgemaakt. Ook de ander speelde een bijrol, bleek tijdens de rechtszaak. Bij de overval op het gelddepot in Amsterdam Zuidoost werden explosieven gebruikt en maakten de overvallers bijna twaalf miljoen euro buit. Het gebruikte geweld was zo hevig dat het volgens de politie puur geluk was dat er geen doden of gewonden zijn gevallen.

Na een wilde achtervolging over de A2 crashte een van de vluchtauto's. Bij de brand die toen ontstond, ging veel geld in vlammen op. Zo'n 5,5 miljoen euro is echter nog altijd zoek. De overvallers namen daarna de inzittenden van een andere auto onder schot en vluchtten met die wagen verder. De politie brak de achtervolging af toen de overvallers stopten en met automatische wapens op de achtervolgende agenten schoten.

Een van de hoofdverdachten zit momenteel in een Marokkaanse cel. Ali A. wordt ook gezocht voor de diamantroof op het vliegveld van Brussel in 2013. De waarde van deze buit bedroeg zo'n 37 miljoen euro. Hij stond sinds september 2012 op de nationale opsporingslijst omdat hij bij de roof betrokken zou zijn geweest. Marokko levert geen onderdanen uit, maar heeft in het verleden wel de vervolging van verdachten op verzoek van Nederland overgenomen.