WK vandaag - vrijdag 27 juni

Na twee weken zit de groepsfase van het WK voetbal erop. Het was een spectaculaire voorronde met de vele doelpunten, de uitschakeling van Engeland en Italië en het bijtincident van Luis Suárez. Uiteraard horen daarbij ook de drie zeges van Oranje, met daarbij de spectaculaire 5-1 overwinning op uittredend wereldkampioen Spanje, die later ook werden uitgeschakeld.

Veel doelpunten in de groepsfase

In de groepsfase zijn er ontzettend veel doelpunten gemaakt. In de eerste 48 duels zijn er in totaal 136 doelpunten gevallen. Hiermee lijkt een doelpuntenrecord in de maak voor dit WK. In 1998, toen er voor het eerst 32 landen meededen, werden er 171 doelpunten gemaakt. Met nog 16 wedstrijden te gaan en een achterstand van 38 doelpunten is het mogelijk dat dit record nog wordt verbeterd. Het hoogste doelpunten moyenne per duel zal echter niet worden gehaald. In 1954 werden er op het WK in Hongarije gemiddeld 5,38 doelpunten gemaakt. Op dit moment staat de score tijdens dit WK op 2,83 doelpunten per duel.

Op het vorige WK waren er vier spelers met vijf doelpunten die de topscorerstitel moesten delen. Dit keer lijkt het aantal doelpunten in ieder geval te worden overtroffen. Na drie duels staan Lionel Messi, Neymar en Thomas Müller op vier doelpunten. Er zijn zes spelers met drie doelpunten, waaronder Robin van Persie en Arjen Robben. 

Achtste finales

Vandaag staan er geen wedstrijden op het programma. Wel wordt er uiteraard door de diverse ploegen getraind voor de achtste finales die vanaf morgen op het programma staan. De achtste finales zijn als volgt.

Tijd Thuis Uit Plaats
Zaterdag 18.00 uur Brazilië Chili Belo Horizonte
Zaterdag 22.00 uur Colombia Uruguay Rio de Janeiro
Zondag 18.00 uur Nederland Mexico Fortaleza
Zondag 22.00 uur Costa Rica Griekenland Recife
Maandag 18.00 uur Frankrijk Nigeria Brasilia
Maandag 22.00 uur Duitsland Algerije Porto Alegre
Dinsdag 18.00 uur Argentinië Zwitserland São Paulo
Dinsdag 22.00 uur België Verenigde Staten Salvador

Oranje is in het, op papier, gunstige deel van het schema terecht gekomen. Bij winst tegen Mexico volgt de winnaar van Costa Rica tegen Griekenland. In een eventuele halve finale volgt dan mogelijk Argentinië of België. Het andere deel van het schema lijkt sterker, want van Duitsland, Frankrijk, Brazilië, Uruguay en Colombia zal er maar één de finale kunnen halen.

WK pool

Na de laatste wedstrijd van gisteren is het mogelijk om de volgende wedstrijden in te vullen in de FOK! WK pool. De achtste finales kunnen worden ingevuld. Let op! De uitslagen die ingevuld worden zijn de uitslagen na 90 (!) minuten, evenals het aantal kaarten De winnaar is de winnaar na verlenging of strafschoppen. De voorspellingen kunnen worden ingevuld tot zaterdag 28 juni tot 17.59 uur.  Dit kan worden gedaan via het  speelpagina in de FOK! WK pool.